Συνεντεύξεις

The Quill

Η νέα κυκλοφορία των The Quill ήταν η αφορμή να μιλήσουμε γι αυτή με τους Σουηδούς βετεράνους που έφτασαν αισίως στο ένατό τους album, αν και αριθμούν πλέον 29 χρόνια ύπαρξης. Για να δούμε τι μας δήλωσε ο ιθύνων νους Christian Carlsson (και μια bonus απάντηση από τον Roger Nilsson).

Άκουσα πρόσφατα το νέο σας album Earthrise και το βρήκα πραγματικά καλό. Αλλά πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε γι αυτό, θα μπορούσατε να δώσετε στους αναγνώστες μας ένα μικρό βιογραφικό του συγκροτήματος;

Όλα τα μέλη του συγκροτήματος μεγάλωσαν στην ίδια περιοχή στη νοτιοανατολική Σουηδία. Σε δύο μικρές πόλεις πολύ κοντά μεταξύ τους. Για κάποια χρόνια δοκιμάζαμε διαφορετικά μέλη και το ψάξιμο για τον ήχο και το στυλ της μουσικής μας έφερε πιο κοντά και κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας album το 1995. Στο ντεμπούτο μας είχαμε έναν πληκτρά αλλά όταν αυτός αποχώρησε αποφασίσαμε να συνεχίσουμε ως κουαρτέτο. Κυκλοφορήσαμε τρία albums ακόμα, τα Silver Haze” (1999), “Voodoo Caravan” (2002) και Hooray! Its A Deathtrip” (2003) με το ίδιο line-up. Τότε, ο Roger, o μπασίστας αποφάσισε να φύγει και ως αντικαταστάτης του ήρθε ο Robert Triches και ηχογραφήσαμε το In Triumph” (2006). Μετά από την περιοδεία για εκείνο το album, o Magnus ο τραγουδιστής αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα από το συγκρότημα. Χωρίς τραγουδιστή δε μπορούσαμε να κάνουμε πολλά, αλλά μετά από κάποια χρόνια βρήκαμε κάποιον άλλο που ανέλαβε το ρόλο, τον Magnus Arnar, και με αυτόν ηχογραφήσαμε το “Full Circle” (2010). Μετά ήρθε η στιγμή να καλωσορίσουμε τον Roger πίσω στην οικογένεια και ακολούθησε το “Tiger Blood” (2013). Μετά από μερικά χρόνια όπου δε συνέβαινε τίποτα ξεκινήσαμε να τζαμάρουμε με τον αρχικό τραγουδιστή Magnus Ekwall ξανά και επέστρεψαν η δημιουργικότητα και η ενέργεια. Με τα τραγούδια που γράφτηκαν κυκλοφορήσαμε το “Born From Fire” (2017). Περιοδεύσαμε πάρα πολύ γι αυτό και στο τέλος του 2019 γράψαμε μερικά καινούργια τραγούδια και μπήκαμε ξανά στο studio. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που ακούς στο “Earthrise” το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα!

Το οποίο πόσο καιρό σας πήρε για να ολοκληρωθεί;

Όταν είμαστε παρόντες στο studio θα έλεγα ότι είμαστε πολύ αποτελεσματικοί και δουλεύουμε γρήγορα. Τα περισσότερα μέρη του album ηχογραφήθηκαν μεταξύ Δεκέμβρη του 2019 και αρχές Μαρτίου 2020, όπου κάτι συνέβη τότε… Η διαδικασία της ηχογράφησης επιβραδύνθηκε, η μίξη, το mastering και το artwork άργησαν πάρα πολύ να ολοκληρωθούν, αλλά προς το τέλος του Νοέμβρη του 2020 μπορούσαμε επιτέλους να παραδώσουμε το album στη δισκογραφική.

Ποιoς είναι ο καλλιτέχνης πίσω από το ενδιαφέρον εξώφυλλο;

Το όνομά του είναι Sebastian Jerke, είναι ένας Γερμανός καλλιτέχνης που δημιουργεί μοναδικά artwork για συγκροτήματα. Του δώσαμε τον τίτλο του album και κάποια τραγούδια για να ακούσει. Μετά διάβασε τους στίχους και ξεκίνησε να δημιουργεί. Ανταλλάσαμε ιδέες μπρος πίσω και κατέληξε με αυτές τις εκπληκτικές ζωγραφιές.

Ποιά είναι η ανταπόκριση που έχετε λάβει μέχρι τώρα από τους δημοσιογράφους και το κοινό γενικότερα;

Έχουμε πραγματικά κακομάθει με τις καλές κριτικές στα περισσότερα album μας, αλλά πολύς κόσμος μας λέει ότι αυτό είναι το καλύτερό μας album. Αυτό είναι πολύ ωραίο να το ακούς όταν υπάρχεις για τόσο πολύ καιρό όπως εμείς.

Εσείς είστε ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα;

Ναι, πολύ ικανοποιημένοι. Με τα τραγούδια, με την απόδοσή μας, με τον ήχο και με την παραγωγή.

Ποιός ανέλαβε τη μίξη και το mastering στο Earthrise;

Η μίξη έγινε από τον Erik Nilsson στα 491 Studios στο Oskarshamn της Σουηδίας. Εργάστηκε επίσης ως recording engineer και είναι πολύ σημαντικό το πώς κατέληξε ο ήχος. Το mastering έγινε από τον Clas Persson στα CPR Studios στη Στοκχόλμη.

Ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ του “Earthrise” και ενός παλαιότερού σας album, του Tiger Blood;

Εάν συγκρίνεις αυτά τα συγκεκριμένα album πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιες πολύ μεγάλες διαφορές. Στο “Tiger Blood” αναζητούσαμε νέες κατευθύνσεις και δοκιμάζαμε νέα πράγματα που δεν είχαμε κάνει πριν. Τα τραγούδια είχαν μια πιο στάνταρ μορφή: κουπλέ, γέφυρα, ρεφραίν κ.α. Επίσης είχαμε διαφορετικό τραγουδιστή τότε. Η παραγωγή και το mixing είναι ένας τελείως διαφορετικός ήχος. Με το Earthrise μπορείς να δεις σε βάθος το πώς υποτίθεται ότι ακούγονται οι The Quill. Παίρνουμε έμπνευση από το παρελθόν μας, τα παλιά χρόνια, και δεν έχουμε όρια στις δομές των τραγουδιών. Επίσης ο ήχος είναι πολύ φυσικός και οργανικός.

Τι σημαίνει ο τίτλος;

Κοιτώντας τον (τρελό) κόσμο μας από μια οπτική. Αντανακλάς το τι συμβαίνει στη μεγάλη εικόνα.

To album σε τι μορφές κυκλοφορεί;

Βινύλιο, CD και φυσικά streaming και download.

Θα ήθελα να κάνω στον Roger μια ερώτηση. Θα μπορούσες να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη συνεργασία σου με τους Firebird;

Roger: Εγώ και ο Jolle κάναμε ένα album με τους Firebird το 2003 με τίτλο “Νο. 3”. Ο Mike Amott είναι αυτός που μας συνέστησε στον Bill Steer. Ξεκίνησε όταν ο Bill χρειαζόταν άτομα για μια περιοδεία την οποία τελικά έκανε ο Jolle μιας και εγώ ήμουν απασχολημένος, κι αυτό τον οδήγησε να θέλει να ηχογραφήσει ένα album με τους δυο μας στο rhythm section. Ήρθε στη Σουηδία μερικές φορές για πρόβες και ηχογραφήσαμε το album στη νότια Σουηδία. Έχω πολύ τρυφερές αναμνήσεις από αυτό, όλα ήταν ένα μεγάλο τζαμάρισμα με ένα τύπο και συμπεριφορά τραγουδιού του στυλ “θα σε δω στο τέλος του τραγουδιού”. Η πρώτη φορά που άκουσα τα φωνητικά ήταν όταν κυκλοφόρησε το album, o Bill δεν τραγουδούσε ποτέ στις πρόβες. Επίσης παίξαμε σε ένα festival στην Αυστρία και η συμπεριφορά μας ήταν πάνω κάτω η ίδια. Χωρίς πλάνο, χωρίς setlist. Απλά πήγαμε και παίξαμε αυτά που ήθελε ο Bill. Δυστυχώς όταν κυκλοφόρησε το album κυκλοφορήσαμε παράλληλα το “Voodoo Caravan” με τους The Quill και επίσης ήμουν μέλος των Spiritual Beggars εκείνη την περίοδο οπότε το να ακροβατούμε μεταξύ τριών συγκροτημάτων ταυτόχρονα ήταν αδύνατον οπότε αναγκαστικά αποχωρήσαμε. Αλλά ο Bill είναι ακόμα ένας πολύ καλός μας φίλος, ήρθε να μας επισκεφθεί όταν παίξαμε στο Λονδίνο την τελευταία φορά.

Με 30 χρόνια εμπειρίας, τι πιστεύεις είναι το πιο σημαντικό για μια πετυχημένη πορεία;

Η μόνη μου συμβουλή είναι η εξής: Εάν θέλεις να διαρκέσεις σα συγκρότημα πρέπει να μείνεις πιστός στην καρδιά σου. Να γράφεις τραγούδια που σε αντιπροσωπεύουν και να μην ακολουθείς τις μόδες.

Θα ήθελες να μοιραστείς με τους αναγνώστες μας τα μελλοντικά σας πλάνα;

Δε μπορούμε να παίξουμε live για την ώρα οπότε είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε μεγάλα πλάνα. Όταν μπορέσουμε να συναντηθούμε ξανά στο προβάδικό μας πιστεύω πως θα ξεκινήσουμε να γράφουμε τραγούδια για το επόμενό μας album. Για την ακρίβεια, έχουμε ήδη ξεκινήσει!

Κάπου εδώ τελειώνει η συνέντευξη. Ευχαριστώ για το χρόνο σας! Το εκτιμώ πραγματικά. Οι τελευταίες κουβέντες είναι δικές σας.

Το να παίζουμε live μας λείπει πάρα πολύ! Οπότε, μόλις είναι δυνατόν να προγραμματίσουμε και να κλείσουμε περιοδείες ξανά είμαστε κάτι παραπάνω από έτοιμοι να βγούμε ξανά στο δρόμο!

Συνέντευξη: Χριστίνα Γιαννούλη
Μετάφραση: Σταύρος Πισσάνος

Official Site
Facebook
Youtube
Twitter

Band Members
Magnus Ekwall – Φωνητικά
Christian Carlsson – Κιθάρες
Roger Nilsson – Μπάσο
Jolle Atlagic – Τύμπανα

Discography
The Quill, 1995
Silver Haze, 1999
Voodoo Caravan, 2002
Hooray! It’s a Deathtrip, 2003
In Triumph, 2006
Full Circle, 2011
Tiger Blood, 2013
Born From Fire, 2017
Earthrise, 2021

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X