Συνεντεύξεις

Heads For The Dead

Με αφορμή το ενδιαφέρον δεύτερο άλμπουμ των Heads For The Dead, επικοινωνήσαμε με δύο από τα τρία μέλη του συγκροτήματος για να μας μιλήσουν για το νέο δίσκο. Ήταν και οι δύο περιεκτικοί, παρ’ όλο που ο Jonny Pettersson ήταν πιο λιτός και ο Ralf Hauber πιο ‘χειμαρρώδης’. Ακολουθεί το αποτέλεσμα αυτής της κουβέντας.

Συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ Into The Red. Πώς νιώθετε με το τελικό αποτέλεσμα;

Jonny Pettersson: Σε ευχαριστούμε, είμαι εξαιρετικά χαρούμενος με το αποτέλεσμα. Είχαμε ένα όραμα για το πώς θέλαμε να βγει το άλμπουμ καθώς δουλεύαμε σε αυτό και πραγματικά το πετύχαμε.

Ralf Hauber: Γεια σου Χρύσα! Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και είμαστε πολύ χαρούμενοι που γνωρίζουμε την ελληνική σκηνή με αυτόν τον τρόπο! Το Into The Red είναι αποτέλεσμα κόπων δυο χρόνων, οπότε διανύσαμε πολύ δρόμο για να βγάλουμε αυτό το έργο. Μουσικά και στουντιακά είχαμε ήδη ολοκληρώσει σχεδόν τα πάντα στο τέλος του καλοκαιριού του 2019, αλλά άλλες υποχρεώσεις των συγκροτημάτων του Jonny καθώς και δικών μου καθυστέρησαν τα πάντα. Ο στόχος μας ήταν να κυκλοφορήσει ο δίσκος την άνοιξη του 2020, αλλά έχοντας παραπάνω καθυστέρηση στο artwork και το layout, μας χτύπησε η πανδημία την πόρτα και αναβλήθηκε η σχεδιασμένη ημερομηνία κυκλοφορίας. Η Transcending Obscurity Records έπρεπε να αναβάλλει τα πάντα κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown της άνοιξης, και τελικά ήμασταν έτοιμοι να βάλουμε μπρος τον Αύγουστο του 2020. Η παραγωγή του βινυλίου, ο τύπος, η διαδικασία του promotion μας κόστισαν παραπάνω χρόνο, οπότε στο τέλος το κυκλοφορήσαμε στο τέλος του χρόνου, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ! Φυσικά είμαστε χαρούμενοι. Μουσικά είναι πραγματικά ένα άλμπουμ πρόκληση που προσφέρει μια ευρεία γκάμα ακραιοτήτων. Είναι μια κυκλοφορία με δική της μάρκα και κάτι φρέσκο για να ανακαλύψεις!

Διακρίνεται ένα έντονο old-school death metal feeling σε αυτό. Έγινε επίτηδες αυτό; Τι σε ενέπνευσε για τη συγγραφή της μουσικής και των στίχων;

Jonny Pettersson: Είμαστε όλοι παθιασμένοι με το old-school death metal, και όλοι παίζουμε ή έχουμε παίξει σε διαφορετικά old-school death metal συγκροτήματα. Οπότε μας βγαίνει πολύ φυσικά να γράψουμε μουσική που έχει στοιχεία από old-school death metal. Με τους Heads For The Dead ωστόσο δεν υπάρχουν σύνορα. Οπότε τείνουμε να εμπνεόμαστε από πολλά στυλ της extreme μουσικής. Αλλά η κύρια έμπνευση για εμάς, τόσο για τη μουσική όσο και για τους στίχους, είναι ο τρόμος σε όλα τα σχήματα και τις μορφές. Ο τρόμος δημιουργεί μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα που μας ταιριάζει τέλεια. Και με τα μέλη να είναι επίσης κανονικοί horror nerds, είναι ακόμα πιο ταιριαστό.

Ralf Hauber: Όλοι μας έχουμε γερές ρίζες στο death metal, ειδικά στα ’90s, ΑΛΛΑ νιώθουμε έντονα ότι οι Heads For The Dead έχουν πολλά περισσότερα να προσφέρουν από το τυπικό old-school. Το άλμπουμ έχει αναφορές στο crust, το grind, το doom, ακόμα και στο black. Πέρα από αυτό, ο συνθέτης μας, ο Jonny, είναι έντονα εμπνευσμένος από soundtracks ταινιών όπως εκείνες του Carpenter. Οι Heads For The Dead συνδυάζουν όλες αυτές τις επιρροές και τις εξελίσσουν σε ένα extreme κοκτέιλ, το οποίο δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο υποείδος. Πραγματικά απολαμβάνουμε αυτό το είδος της ελευθερίας ενώ παράλληλα παραμένουμε extreme χωρίς να περιορίζουμε τους εαυτούς μας, οπότε αυτές ήταν οι προθέσεις μας! Όσον αφορά το στιχουργικό κομμάτι, οι Heads For The Dead βασίζονται σε concept το οποίο είναι αφιερωμένο στις ταινίες τρόμου, στα μυθιστορήματα τρόμου και στην τέχνη. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια στοιχειωμένη ατμόσφαιρα, ένα εφιαλτικό ταξίδι, κάτι που σε μπερδεύει και σε βγάζει από την τωρινή πραγματικότητά σου!

Έχετε να μας διηγηθείτε μια αγαπημένη ή αστεία στιγμή από τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Jonny Pettersson: Νομίζω πως η καλύτερη στιγμή της ηχογράφησης του άλμπουμ είναι όταν είχαμε ενώσει όλα τα κομμάτια και ήμασταν έτοιμοι για τη μίξη. Είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα το να έχεις πετύχει ένα όραμα και να είσαι στο τελευταίο βήμα της διαδικασίας. Γενικά δεν είχαμε κανένα ατύχημα ή αστείες στιγμές που να συνέβησαν κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων.

Ralf Hauber: Λόγω του λογιστικού γεγονότος ότι όλοι ζούμε σε διαφορετικές χώρες δουλεύουμε απλά μοιράζοντας τα αρχεία μας, που σημαίνει ότι ο καθένας ηχογραφεί τα μέρη του μόνος του. Ο Ed Warby ηχογράφησε τα τύμπανά του στην Ολλανδία, εγώ ηχογράφησα τα φωνητικά στη Νότια Γερμανία και οι κύριες ηχογραφήσεις, η μίξη και το master έγιναν από τον Jonny στο Ηνωμένο Βασίλειο στα δικά του Unibound studio. Αυτό μπορεί να ακούγεται λιγότερο ρομαντικό από την αίσθηση ενός κλασικού συγκροτήματος, αλλά είναι ένας πραγματικά παραγωγικός τρόπος να δουλεύεις σε ένα project. Είχαμε μια ωραία κουβέντα όπου μοιραστήκαμε ιδέες, σκέψεις κλπ., ενώνοντας μαζί τα πράγματα, κάτι που είναι επίσης σημαντικό.

Το βίντεο για το “Serpent’s Curse” από το προηγούμενο άλμπουμ ήταν εκπληκτικό. Σχεδιάζετε να κάνετε κάτι παρόμοιο για το νέο άλμπουμ;

Jonny Pettersson: Πριν λίγο καιρό δημοσιεύσαμε το βίντεο για το “The Séance” από το νέο άλμπουμ. Η ιδέα πίσω από το κομμάτι ήταν να πιάσουμε αυτό το ανατριχιαστικό αίσθημα από το κλασικό Suspiria. Οπότε φέραμε μια επαγγελματία χορεύτρια, την Mariia Sue, για να χορέψει στο βίντεο. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ένα πραγματικά cool guest solo από τον Gustav Myrin (Just Before Dawn, Gods Forsaken).

Ralf Hauber: Μέχρι τώρα δουλέψαμε για το Into The Red βασιζόμενοι κυρίως σε lyrical videos, αλλά το Γενάρη του 2021 κυκλοφορήσαμε το βίντεο για το The Seance. Ο στόχος μας είναι να κρατάμε το άλμπουμ ζεστό κατά τη διαδικασία της προώθησης για ένα διάστημα.

Όπως αναφέρατε τα θέματα του τρόμου είναι ένα μεγάλο μέρος των στίχων σας και της αισθητικής σας γενικότερα. Έχετε κάποια αγαπημένη ταινία τρόμου ή βιβλίο που θα θέλατε να αναφέρετε;

Jonny Pettersson: Αυτή είναι μια πραγματικά δύσκολη ερώτηση. Πάντα μου ήταν δύσκολο να επιλέγω λίγα από αυτά καθώς υπάρχουν τόσα πολλά καλά. Αλλά για να αναφέρω μερικές ταινίες, θα έλεγα τις: The Burning, Black Christmas, Phantasm, The Brood, The Cat O’Nine Tails, The Thing, Dead Alive, Color out of space, Deep Red, Rare Exports, The night of the hunter, Re-Animator, Sleepaway Camp, The Prowler, Maniac, Toolbox Murders (1978), Of Unknown Origin, Christine, From Beyond, Tenebre και η λίστα συνεχίζεται (γέλια).

Ralf Hauber: Έχω πάρα πολλά! Όλοι μας τα λατρεύουμε. Για το Into The Red αντλήσαμε έμπνευση από το Phantom Of The Knight του Kinski, το The Nun από το The Conjuring universum, τις ταινίες Wishmaster από τα τέλη των ‘80s και αρχές των ‘90s κλπ! Υπάρχουν πολλές καλά ενσωματωμένες αναφορές, ακούστε και βρείτε τις μόνοι σας!

Οι τρεις από εσάς ασχολείστε με πολλά project. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ανταπεξέρχεστε με ένα τόσο απασχολημένο πρόγραμμα;

Jonny Pettersson: Είναι πολύ εύκολο εάν μισείς τους περισσότερους ανθρώπους και δε θες ποτέ να βγεις από το σπίτι σου (γέλια). Φτιάχνεις το χρόνο σου για αυτό για το οποίο έχεις πάθος, εάν θες το να φτιάχνεις μουσική να είναι το κύριο πράγμα στη ζωή σου, τότε φτιάχνεις το χρόνο σου γι’  αυτό. Από την άλλη, εάν διαλέξεις να σπαταλάς το χρόνο σου σε reality shows ή στα social media, δε θα υπάρχει αρκετός χρόνος για μουσική. Όλα είναι θέμα επιλογών.

Ralf Hauber: Αντί να μιλάμε δουλεύουμε! Όταν υπάρχει δημιουργική ενέργεια τότε πρέπει να την απελευθερώσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια έμπνευση και back up μαζί με το ενδιαφέρον για το Into The Red. Η μόνη θετική επίδραση που έχει η πανδημία είναι ότι έχει περισσότερο χρόνο να ξοδέψεις και για να επικεντρωθείς στη συγγραφική διαδικασία. Το να είσαι δημιουργικός και να παραδίδεις νέα μουσική μπορεί να είναι μια καλή απασχόληση αυτές τις σκατένιες μέρες που ζούμε!

Οι Heads For The Dead απασχολούν μια διεθνή κάστα μουσικών. Πώς λειτουργεί αυτό για εσάς; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα;

Jonny Pettersson: Το μειονέκτημα είναι το να μη μπορείτε εύκολα να μαζευτείτε, αλλά με τη σημερινή τεχνολογία και την ευκολία στις επικοινωνίες είναι πολύ εύκολο το να δουλέψεις σαν  συγκρότημα σκορπισμένο σε διαφορετικές χώρες.

Ralf Hauber: Δεν έχουμε την κατάσταση όπου πέντε φίλοι βρίσκονται μαζί στο προβάδικο, οπότε η κοινωνική διαδικασία μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη, ΑΛΛΑ η αντίθετη κατάσταση γύρω από όλους μας βοηθάει να επικεντρωθούμε στην παραγωγή υλικού, δουλεύουμε πιο παραγωγικά και έχουμε πολύ περισσότερη ροή, κάτι το οποίο πολλές φορές χαλάει από συγκροτήματα με πέντε διαφορετικές προσωπικότητες, πέντε διαφορετικές γνώμες κλπ.! Στους Heads For The Dead ξέρεις ότι όλοι ενδιαφέρονται!

Δεύτερο άλμπουμ και δεύτερη φορά που συνεργάζεστε με την Transcending Obscurity. Πώς εξελίσσεται αυτή η συνεργασία ως τώρα;

Jonny Pettersson: Η Transcending Obscurity είναι μια εξαιρετική εταιρία που προσέχει τα συγκροτήματά της πάρα πολύ, οπότε ήταν φυσιολογικό για εμάς να κυκλοφορήσουμε το Into The Red από εκείνη. Οι κυκλοφορίες της είναι ένα βήμα μπροστά από άλλες εταιρίες με τα limited edition box sets.

Ralf Hauber: Είναι απόλυτα θετική! Η εταιρία μεγαλώνει την ικανότητα και την επιχειρησιακή της εμπειρία. Παραμείναμε πιστοί στην Transcending Obscurity και ακόμα πιστεύουμε ότι και οι δύο πλευρές μαζί έχουν την ικανότητα να έχουν ακόμα μεγαλύτερη επίπτωση στο νέο υλικό των Heads For The Dead που επίκειται. Η δουλειά από καρδιάς επιβραβεύεται και το αφεντικό της εταιρίας, ο Kunal, βάζει τα καλύτερά του για να προοδεύσει, είναι μια σκληρή επιχείρηση και μόνο οι έξυπνοι θα παραμείνουν!

Έχετε καθόλου σχέδια για online shows; Ανεξάρτητα από αυτό, ποια είναι η γνώμη σας για αυτά;

Jonny Pettersson: Δυστυχώς δε θα κάνουμε καθόλου online shows εξαιτίας των περιορισμών και των lockdown που υπάρχουν λόγω του Covid-19 και όλα αυτά, με τα studios να είναι κλειστά. Πιστεύω πως τα online shows είναι cool, εύχομαι περισσότερα συγκροτήματα να τα έκαναν. Είναι ακόμα καλύτερα για κάποιον σαν κι εμένα που δε χρειάζεται να βγω από το σπίτι μου. Μπορώ να κάτσω στον καναπέ μου με μια κρύα μπύρα και να παρακολουθήσω εξαιρετική live μουσική.

Ralf Hauber: Χμμ, η γνώμη μου είναι ανάμεικτη για τα streaming shows, επειδή πολύ απλά μου λείπει η ενέργεια ενός κοινού, το οποίο είναι ζωτικό για το extreme metal. Δε μπορείς να το απομιμηθείς αυτό! Μου άρεσαν περισσότερο τα online shows που, για παράδειγμα, έδωσαν μια πιο βαθιά εντύπωση πίσω από τη σκηνή για κάποια συγκροτήματα, για παράδειγμα η μαγνητοσκόπηση που έκαναν οι Kadavar στο προβάδικό τους. Δεν υπήρχε ψεύτικη ατμόσφαιρα! ΟΧΙ, δεν ενδιαφερόμαστε να κάνουμε κάτι τέτοιο με τους Heads For The Dead! Η μουσική οφείλει να είναι περισσότερο ένα soundtrack που να σε οδηγεί στο δικό σου ταξίδι ταινίας τρόμου.

Ας υποθέσουμε ότι μπορείτε να επιλέξετε ένα line-up με το οποίο θα περιοδεύατε, ποιο θα ήταν αυτό; Και πού θα πηγαίνατε με αυτό το tour;

Jonny Pettersson: Θα ήταν cool να κάνουμε ένα κανονικό horror tour με τους Lurking Fear, Bone Gnawer, Mortician και Cropsy Maniac. Θα γυρίζαμε πρώτα την Ευρώπη, μετά θα πηγαίναμε στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Και θα είχαμε κανονικά scene shows βασισμένα στον τρόμο με πολύ αίμα και ξεκοιλιασμούς.

Ralf Hauber: Από τη στιγμή που αυτή είναι μια υποθετική ερώτηση σίγουρα θα διάλεγα συγκροτήματα που έχουν κι εκείνα κάπως μια ατμόσφαιρα τρόμου και δυο απαραίτητα σε αυτό το είδος για μένα είναι οι The Misfits και από την extreme πλευρά οι Necrophagia (R.I.P.).

Ευχαριστούμε για τη συνέντευξη και καλή τύχη σε όλες τις μελλοντικές δραστηριότητές σας. Έχετε καθόλου μελλοντικά πλάνα που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας ή κάτι άλλο που θα θέλατε να αναφέρετε;

Jonny Pettersson: Ευχαριστούμε για την εξαιρετική συνέντευξη και για την υποστήριξη της underground σκηνής. Ετοιμάζουμε ένα καινούργιο άλμπουμ και ένα ΕΡ με θέμα από ‘80s slasher ταινία που θα βγει αργότερα μέσα στη χρονιά.

Ralf Hauber: Ευχαριστούμε για την υποστήριξη! Φυσικά ο τρόμος δε σταματά. Το φθινόπωρο του 2020 ήδη ολοκληρώσαμε τη διαδικασία για την επόμενή μας δουλειά, ένα MLP με πέντε νέα κομμάτια. Αυτή η κυκλοφορία θα είναι ένα tribute στις αγαπημένες μας slasher ταινίες και πέρα από την αισθητική τρόμου στην ατμόσφαιρα θα είναι έντονα εμπνευσμένη από death ‘n’ roll, crust και punk. Η ηχογράφηση αυτού του δίσκου ήταν διασκεδαστική και ο στόχος μας είναι να τον κυκλοφορήσουμε μέσα στο καλοκαίρι, φυσικά μέσω της Transcending Obscurity ξανά. Μείνετε συντονισμένοι και να θυμάστε: “Όταν δεν υπάρχει άλλος χώρος στην κόλαση, οι νεκροί θα περπατήσουν στη Γη”. Cheerz!!!

Συνέντευξη: Χρύσα Γιουρμετάκη
Μετάφραση: Σταύρος Πισσάνος

Facebook
Bandcamp

Band Members
Ralf Hauber – Φωνητικά
Jonny Petersson – Όλα τα όργανα
Ed Warby – Τύμπανα

Discography
Serpent’s Curse, 2018
Into The Red, 2020

Psychotic Waltz 2023 – 728×90 - 728|90|Psychotic Waltz 2023 – 728×90|||bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothDeafHeaven 728×90 - 728|90|DeafHeaven 728×90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X