Συνεντεύξεις

Eximperitus

Οι Eximperitus (των οποίων το πλήρες όνομα είναι Eximperituserqethhzebibšiptugakkathšulweliarzaxułum) είναι μία μπάντα από τη Λευκορωσία που αν και ιδρύθηκε το 2009 ξεκίνησε πρόσφατα να είναι πιο ενεργή. Λίγα είναι γνωστά για αυτούς καθώς κρατούν ένα πολύ προσωπικό προφίλ. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε μόλις η δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά τους και αδράξαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί τους για το νέο αυτό δημιούργημα με τίτλο “Šahrartu” που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό.

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το δεύτερο full-length άλμπουμ σας. Ποια είναι τα συναισθήματα σας μετά από αυτή τη δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά που επιτέλους κυκλοφορήσατε;

Γεια σου Γιώργο και σε ευχαριστούμε για τα συγχαρητήρια. Η κυκλοφορία αυτού του άλμπουμ είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στην ιστορία μας. Είμαστε απίστευτα ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και πραγματικά απολαμβάνουμε την ανταπόκριση από το κοινό, την κάλυψη από τον τύπο και τον τρόπο που έχει εκλάβει ο κόσμος το “Šahrartu”. Ξεκινήσαμε να το δουλεύουμε το 2017 κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας του EP “W2246-0526”. Η θεματολογία και οι στίχοι είχαν γραφτεί ακόμα νωρίτερα, όταν είχε δημοσιευτεί το ντεμπούτο άλμπουμ μας. Η διαδικασία των ηχογραφήσεων είχε πάρει αρκετό καιρό. Νομίζαμε ότι όλο αυτό θα είχε γίνει δύο χρόνια νωρίτερα αν και ο χρόνος μας ευνόησε. Στο μέλλον θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε ότι τέτοιου είδους διακοπή δεν θα ξανασυμβεί. Τα πάντα θα ηχογραφηθούν και θα δημοσιευτούν αυστηρά με το πρόγραμμα. Οπότε για εμάς είναι μία αρκετά ευνοϊκή χρονική στιγμή στην οποία έχει ενσαρκωθεί η δουλειά μας, η επιμονή μας ανταμείβεται, νέες κορυφές κατακτούνται και καινούριοι ορίζοντες ανοίγουν. Τώρα νιώθουμε ανακουφισμένοι και μπορούμε να συνεχίσουμε. Τους τελευταίους μήνες είμαστε προσκολλημένοι με τη σύνθεση του τρίτου μας άλμπουμ και τώρα μπορούμε να αφοσιωθούμε σε αυτή τη διαδικασία χωρίς να είμαστε συγκρατημένοι.

Πες μας μερικά πράγματα. Είστε αλήθεια μία μπάντα που αποτελείται από μόνο τρία μέλη ή υπάρχουν κι άλλοι;

Έχουμε ένα πυρήνα, προσωπικό που μας βοηθάει, session μουσικούς που μας βοηθούν με διάφορες δραστηριότητες. Πολλοί από αυτούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε δεν μας ξέρουν προσωπικά αλλά είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των Eximperitus όσο και οι άνθρωποι πίσω από τη μουσική. Δουλεύουμε στο να διορθώσουμε όλες τις διαδικασίες των δραστηριοτήτων μας και συνέχεια χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους, οπότε η ομάδα μας συνεχώς μεγαλώνει. Ο μύθος σχετικά με τα τρία μέλη γεννήθηκε από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν για την αλληλογραφία κατά τη διάρκεια της προώθησης του “W2246-0526”. Απεικονίζουν τα μέλη του βοηθητικού προσωπικού ας πούμε, εκείνων που ήταν τριγύρω. Αυτό έγινε για να γίνει ξεκάθαρο πως οι Eximperitus είναι μία πλήρης μπάντα και όχι ένα στούντιο project με ψηφιακά μουσικά όργανα ή μέλη διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο.

Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, σας αρέσουν τα αρκετά μεγάλα ονόματα. Ποιο είναι το νόημα αυτού; Αναφέρομαι στο όνομα της μπάντας και τον τίτλο του πρώτου σας άλμπουμ.

Εάν εννοείς ποια είναι η θεμελιώδης αρχή του να δημιουργείς τόσο μεγάλους τίτλους, αυτό είναι ένα αποκλειστικά ατομικό στυλ του συγγραφέα όλων των στίχων μας, πιθανώς επηρεασμένο από τα πρώιμα έργα των Abruptum. Δεν του θέσαμε περιορισμούς ή πλαίσια. Και το μέγεθος των τίτλων, των στίχων και των κυκλοφοριών συνέχισε να μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της δημιουργίας. Πραγματικά μας άρεσε αυτή η ιδέα. Έχουμε δημιουργήσει ένα όνομα μπάντας για να ταιριάζει με αυτά. Ακυκλοφόρητο υλικό, πρώιμα έργα και το ντεμπούτο άλμπουμ είχαν εκτεταμένους τίτλους. Έχει γίνει η σφραγίδα μας. Στο μέλλον, σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μορφή σε κάποιο βαθμό για τους τίτλους των κομματιών. Αλλά σε γενικές γραμμές, αυτό είναι ένα κομμάτι μιας συγκεκριμένης περιόδου της δισκογραφίας μας. Εάν σε ενδιαφέρει το νόημα πίσω από τις λέξεις, για να καταλάβεις το όνομα του ντεμπούτου άλμπουμ διάβασε την αγγλική εκδοχή. Γράψε κάτω όλους τους άγνωστους όρους, βρες το νόημά τους και προσπάθησε να τα ταιριάξεις όλα. Όσον αφορά το νόημα πίσω από το όνομα της μπάντας, έχουμε απαντήσει σε αυτό πολλές φορές.

Αν και το εξώφυλλο του άλμπουμ φαίνεται απίστευτα ‘άγριο’ , θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό το άλμπουμ έχει κάποια ατμοσφαιρικά στοιχεία επίσης. Είναι κάτι που έγινε επιτηδευμένα ή έγινε φυσικά;

Καθετί που κάνουμε είναι αυστηρά ελεγχόμενο και είναι το αποτέλεσμα ενός σχεδίου ή επιλεγμένο στρατηγικά. Τα ατμοσφαιρικά στοιχεία δίνουν έμφαση στο συνολικά τελετουργικό πνεύμα του άλμπουμ.

Τι σημαίνει το “Šahrartu” και σε ποια γλώσσα είναι; Θα ήμουν εντελώς λάθος αν έλεγα πως έχει να κάνει με κάτι από Lord Of The Rings; Σίγουρα δεν είναι λευκορωσικά ή τουλάχιστον έτσι ελπίζω!

Το “Šahrartu” στη σουμεριακή γλώσσα σημαίνει «όλεθρος».

Ποια είναι μερικά από τα θέματα των στίχων; Από που αντλείτε έμπνευση;

Η κύρια έμπνευση είναι η προσδοκία της δημιουργίας νέων μουσικών κόσμων, η ευχαρίστηση της σύνταξης λέξεων με ουσία και το να βάζουμε τους σπόρους των ιδεών μας στο ανθρώπινο μυαλό. Καθεμιά από τις κυκλοφορίες μας ασχολείται με συγκεκριμένα θέματα. Για το “Šahrartu” το θέμα είναι η φαινομενολογία της ύπαρξης και του θανάτου. Με κάθε τραγούδι, ο ακροατής μεταβαίνει σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο χρόνο του κύκλου της ζωής. Αυτό δίνει έμφαση και στο ρυθμό των συνθέσεων. Ξεκινώντας αργά, το άλμπουμ αρχίζει να επιταχύνεται γρήγορα και μετά σβήνει αργά, επιβραδύνοντας στο τέλος.

Αν και ιδρυθήκατε το 2009, έχουμε τα πρώτα δείγματα των συνθέσεών σας το 2011. Τι έγινε μέσα σε αυτό το κενό των δύο χρόνων;

Τίποτα. Η δραστηριότητα μας ήταν σε κατατονική φάση. Δουλέψαμε στο να γράψουμε το υλικό, η θεματολογία εξελίχθηκε και γράφτηκαν στίχοι για δύο άλμπουμ. Μέχρι σήμερα, όλα αυτά είναι διασκορπισμένα σε αρχείο της αποκαλούμενης προ Eximperitus εποχής, των Kaldevind, μιας και κάναμε τα πρώτα βήματα κάτω από αυτό το όνομα τότε. Έχουμε σκεφτεί να επαναφέρουμε κάποιο από αυτό το υλικό, να το προσαρμόσουμε στο μουσικό μοτίβο του νέου υλικού αλλά μέχρι στιγμής έχει μείνει στα σχέδια.

Ένας καλός λόγος για να δικαιολογήσεις αυτό το διάστημα θα ήταν η συμμετοχή σου σε άλλες μπάντες. Έχεις κάποια side projects;

Όχι. Ούτε τότε, ούτε μετά δεν έχει εμπλακεί ο πυρήνας των Eximperitus σε side projects. Είμαστε πλήρως επικεντρωμένοι μόνο σε δραστηριότητες αυτής της μπάντας.

Το να είσαι σε μια πάντα για περίπου 12 χρόνια δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Τι πιστεύεις πως έχει αλλάξει από τη μέρα που δημιουργήθηκε η μπάντα;

Δώδεκα χρόνια. Ακούγεται τρομακτικό. Βασικά ξεκινήσαμε να είμαστε ενεργοί κοντά στην κυκλοφορία του promo μας το 2013. Πριν από αυτό, όλα τα άλλα ήταν σπάνια ξεσπάσματα απομίμησης δραστηριότητας. Σαν ολοκληρωμένη μπάντα γεννηθήκαμε, ίσως, κατά τη διάρκεια που δουλεύαμε πάνω στο ντεμπούτο άλμπουμ μας “Prajecyrujučy Sinhuliarnaje Wypramieńwańnie…”. Οπότε δεν είμαστε τόσο παλιοί όσο φαίνεται. Αλλά αναπολώντας το παρελθόν, μπορούμε να πούμε πως ο κόσμος μας τότε ήταν εντελώς διαφορετικός, μία άλλη διάσταση. Δεν υπήρχε internet, δεν υπήρχαν μικροσυσκευές, μέσα κοινωνικού δικτύου, πληροφορίες. Η ηχογράφηση της πρώτης μας κοινής πρόβας γινόταν ακόμα σε κασέτα, αν και κάποιοι από τους συμμετέχοντες σε αυτή την ηχογράφηση πήραν τη θέση μουσικών που απουσίαζαν ώστε να καταλάβουν πως λειτουργεί όλο αυτό. Απίστευτη έμπνευση και εμμονή. Οι ιδέες και οι φιλοδοξίες που δημιουργήθηκαν τότε έχουν ενσαρκωθεί στο τώρα και φυσικά περιττό να αναφέρω την εμπειρία που αποκτήθηκε. Αρχίσαμε να δημιουργούμε αποκλειστικά για εμάς. Δεν μοιραζόμασταν τη μουσική μας με κανέναν. Από τότε, τα πάντα απολύτως έχουν αλλάξει σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Ήμασταν διαφορετικοί και δεν είναι όλοι μαζί μας τώρα από αυτούς που ήταν τότε. Ωστόσο δεν νιώθουμε νοσταλγία, μετάνοια, καημό για τα χρόνια που πέρασαν. Το 2020 έχει διαλύσει το πνεύμα πολλών κατοίκων αυτού του πλανήτη αλλά στη βιογραφία μας αυτό δεν αποτελεί καν προθέρμανση. Έχουμε ξεπεράσει πολύ πιο σκληρά χρόνια, και μόνο οι αναμνήσεις αυτών θα σε κάνουν να τρέμεις. Οπότε είμαστε απίστευτα ευτυχείς στην παρούσα φάση και αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Eximperitus; Υπάρχουν σχέδια σχετικά με μελλοντικές κυκλοφορίες ή πιθανή ζωντανή εμφάνιση;

Είμαστε αποφασισμένοι να κατακτήσουμε τον κόσμο χωρίς ημίμετρα ή βραβεία παρηγοριάς. Ενδιαφερόμαστε για τις κορυφές που κανείς δεν έχει φτάσει. Πιστεύουμε ακράδαντα πως το μέλλον των Eximperitus είναι ένας μεγάλος θρίαμβος και θα αφιερώσουμε τις ζωές μας στο να επιτύχουμε αυτό το σκοπό. Στο άμεσο μέλλον έχουμε τις ηχογραφήσεις και την κυκλοφορία του τρίτου μας άλμπουμ. Τώρα που έχουμε προσαρμόσει την παραγωγή μας, είμαστε έτοιμοι για σταθερές και παραγωγικές δραστηριότητες. Όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις, δεν ενδιαφερόμαστε για κάτι τέτοιο ακόμα. Επιπλέον, είναι δύσκολο να προβλέψεις πότε συναυλίες και φεστιβάλ θα είναι και πάλι εφικτά. Τώρα η διέξοδος των streaming εμφανίσεων γίνεται πιο διαδεδομένη οπότε ίσως κάνουμε κάτι αντίστοιχο. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αυτό.

Είναι ελκυστική η ιδέα του να συνεργαστείτε με άλλους ή να κάνετε ένα split;

Μας αρέσει η ιδέα του να προσελκύουμε νέο κόσμο. Αυτό φέρνει νέο αίμα και σου επιτρέπει να δεις το δημιούργημα από διαφορετική οπτική μεριά. Αλλά εμείς προσωπικά σαν Eximperitus δεν ενδιαφερόμαστε να συμμετέχουμε πουθενά.

Αν και είστε υπό τη στέγη της Amputated Vein Records, η δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά σας δημοσιεύτηκε από τη Willowtip Records. Έγινε κάποιο λάθος με την πρώτη εταιρεία; Τι θα μπορούσες να πεις σχετικά με τη συνεργασία σας και με τις δύο εταιρείες;

Όλα είναι πολύ απλά. Είχαμε μία συμφωνία με την Amputated Vein Records μόνο για το ντεμπούτο μας άλμπουμ. Και τώρα έχουμε κλείσει μία συμφωνία για δύο άλμπουμ με την Willowtip Records και είμαστε επίσημα μέλη της θρυλικής σύνθεσής της. Είναι τεράστια τιμή για εμάς και δημιουργεί αρκετές ευκαιρίες. Η Willowtip Records μας προσφέρει απίστευτη υποστήριξη και μας βοηθάει να προωθήσουμε το άλμπουμ μας σε ένα επίπεδο που πριν δεν ήταν επιτεύξιμο για εμάς. Μόνο καλά πράγματα μπορούμε να πούμε για τη συνεργασία με την Amputated Vein Records. Ο άνθρωπος πίσω από αυτήν ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν σε εμάς και έδωσε μία ευκαιρία στον ίδιο να ανακηρύξει τον εαυτό του σε όλο τον κόσμο. Είμαστε απίστευτα ευγνώμονες για αυτό.

Αυτό είναι το τέλος της συνέντευξης. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ που απάντησες στις ερωτήσεις μου. Εύχομαι να δημιουργείς μουσική με τον τρόπο που το κάνεις και να συνεχίσεις με την καλή δουλειά. Τα τελευταία λόγια είναι δικά σου.

Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις σου, τις ευχές σου και το ενδιαφέρον στη μπάντα μας! Ακούστε το νέο μας άλμπουμ “Šahrartu” αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Ακόμα σας ευχόμαστε να έχετε ένα επιτυχημένο ταξίδι για όλους εσάς που το άλμπουμ θα γίνει η είσοδος στο ακραίο metal!

Συνέντευξη: Γιώργος Χατζηιωαννίδης
Μετάφραση: Ελίζα Καπουράλου

Facebook
Spotify
Instagram
Bandcamp

YouTube
Twitter

Discography
Prajecyrujučy Sinhuliarnaje Wypramieńwańnie Daktryny Absaliutnaha J Usiopahłynaĺnaha Zła Skroź Šaścihrannuju Pryzmu Sîn​-​Ahhī​-​Erība Na Hipierpawierchniu Zadyjakaĺnaha Kaŭčęha Zasnawaĺnikaŭ Kosmatęchničnaha Ordęna Palieakantakta​.​.​., 2016
Šahrartu, 2021

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X