Συνεντεύξεις

Caliban

Οι Caliban είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ευρωπαϊκή metalcore σκηνή και με την κυκλοφορία του EP “Zeitgeister” μας έδειξαν μια διαφορετική μεριά της μπάντας. Συνομιλήσαμε με τον κιθαρίστα του συγκροτήματος, Marc Görtz, για να μάθουμε περισσότερα για την κυκλοφορία αυτή, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας.

Γεια σου Marc, καλώς ήρθες στο GreekRebels. Συγχαρητήρια για την κυκλοφορία του “Zeitgeister”, σίγουρα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον άκουσμα. Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι τώρα;

Είναι πολύ καλή. Ειδικά από τον παγκόσμιο Τύπο και από θαυμαστές μας από όλο τον κόσμο. Είναι ένα ιδιαίτερο EP μιας και όλα τα κομμάτια είναι στα γερμανικά, κάτι αρκετά ασυνήθιστο για εμάς. Στο παρελθόν συνήθως είχαμε κάποια κομμάτια στα γερμανικά, αλλά διάσπαρτα, και το επόμενό μας άλμπουμ θα είναι ξανά κανονικά στα αγγλικά. Αλλά ναι, η ανταπόκριση ήταν πολύ καλή. Όπως είπα είναι κάτι καινούργιο για εμάς να τραγουδάμε τελείως στα γερμανικά. Περίμενα ότι οι οπαδοί μας που δεν μιλάνε γερμανικά θα ήταν πιο αρνητικοί, αλλά προς έκπληξή μου λάβαμε πολύ ωραία σχόλια.

Η γερμανική βάση των οπαδών σας είναι η κυρίως ικανοποιημένη, δεδομένου ότι χρησιμοποιήσατε τη μητρική σας γλώσσα για αυτήν την κυκλοφορία ή βλέπετε θετικά σχόλια από όλο τον κόσμο;

Η αλήθεια είναι ότι τα αρνητικά σχόλια για τη χρήση της γλώσσας μας, τα λάβαμε από τη Γερμανία (γέλια). Σε πολλούς δεν αρέσει να ακούνε μπάντες να τραγουδάνε στα γερμανικά και προτιμούν τα αγγλικά και οι Caliban πάντα ήταν μια μπάντα με αγγλικό στίχο. Η αντίδραση του κόσμου ήταν “γιατί αλλάξατε σε γερμανικό στίχο;” και κατάλαβες τη συνέχεια. Αλλά πολύ έχασαν το concept του ότι αυτό ήταν ένα ιδιαίτερο EP και πολλοί ανησύχησαν κιόλας ότι θα έχουμε μόνο γερμανικό στίχο, ενώ το επόμενό μας άλμπουμ θα είναι κανονικά  στα αγγλικά.

Τι σας έκανε να σκεφτείτε την κυκλοφορία του “Zeitgeister” και να γράψετε στα γερμανικά; Προσωπικά περίμενα την συνέχεια του “Elements”, αλλά και αυτή ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.

Αυτή η ιδέα μας ήρθε όταν κυκλοφορήσαμε ένα άλμπουμ με διασκευές και είχαμε και ένα κομμάτι των Rammstein και ο Andy πάντα έλεγε ότι δεν ήθελε να τραγουδήσει στα γερμανικά, γιατί θεωρούσε ότι ακούγεται χαζό κ.λπ., αλλά μετά από αυτή την ηχογράφηση θεωρήσαμε ότι ακούγεται φανταστικά στα γερμανικά, και του άρεσε και εκείνου. Επίσης, έχουμε πάντα ένα γερμανικό κομμάτι σε κάθε  κυκλοφορία μας και θυμάμαι με αφορμή αυτό σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη πριν κάποια χρόνια στο Βερολίνο, μας ρώτησαν αν σκεφτόμασταν να κάνουμε ένα ολόκληρο άλμπουμ στα γερμανικά και μας άρεσε σαν ιδέα. Το σκεφτήκαμε, το συζητήσαμε αρκετά και συμφωνήσαμε ότι δεν θα κυκλοφορούσαμε ένα ολόκληρο άλμπουμ με καινούργια κομμάτια στα γερμανικά. Ήμασταν (και είμαστε) γνωστοί για τον αγγλικό μας στίχο, οπότε δεν θέλαμε μια τέτοια αλλαγή. Μετά μας ήρθε η ιδέα να κάνουμε ένα ιδιαίτερο EP και ξεκινήσαμε να πετάμε ιδέες. Έτσι σκεφτήκαμε να γυρίσουμε στο παρελθόν, να πάρουμε κάτι από τη δισκογραφία μας και να κάνουμε αυτά τα κομμάτια στα γερμανικά. Μας πήρε αρκετό καιρό και ήταν πιο δύσκολο από ότι περιμέναμε. Για παράδειγμα, πήραμε ένα κομμάτι που κυκλοφόρησε δέκα χρόνια πριν και στην αρχή δεν μας έβγαινε, γιατί δεν ταίριαζαν οι στίχοι, είτε επειδή δεν ταίριαζαν ρυθμικά, είτε δεν έκαναν ρίμα, ή απλά ακούγονταν περίεργοι ή χαζοί. Μετά ο τραγουδιστής και ο παραγωγός ξεκίνησαν να γράφουν νέους στίχους, αλλά με την ίδια θεματολογία με το αρχικό κομμάτι. Ήταν αρκετά δύσκολο στην αρχή αλλά μόλις αποφάσισαν να γράψουν νέους στίχους, όλα έγιναν πιο εύκολα. Επίσης για εμένα η επανηχογράφηση ήταν κάτι βαρετό και ήθελα να γράψουμε κάτι νέο. Οπότε αλλάξαμε τελείως τα κομμάτια και πήραμε απλά ιδέες, μελωδίες και ρυθμικά μοτίβα από τα παλιά τραγούδια και μετά τα ξαναγράψαμε. Πιστεύω ότι αν συγκρίνετε τις παλιές εκδόσεις αυτών των κομματιών και τις καινούργιες, κάποιες είναι αρκετά κοντά, άλλες όμως δεν έχουν σχέση και πήραμε αυτή την απόφαση στη μέση της σύνθεσης του EP. Είπαμε ότι δεν είναι ανάγκη να μοιάζουν πολύ τα κομμάτια και έτσι βγήκε το αποτέλεσμα. Χαίρομαι πολύ που κάποια κομμάτια απέχουν πολύ από τις αρχικές εκδόσεις τους και έχουν μόνο κάποια στοιχεία. Ήθελα να κάνουμε κάτι διαφορετικό και να αλλάξουμε κομμάτια δεκαπέντε ετών. Ακούγονται διαφορετικά τώρα έχουν άλλη γοητεία.

Δεν είμαι τόσο καλός στα γερμανικά, αλλά παρατήρησα ότι μεταφράσατε τους τίτλους των τραγουδιών με διαφορετικό τρόπο, όχι κατά λέξη, γιατί έγινε αυτό;

Επειδή μπορεί οι φράσεις από τα αρχικά κομμάτια να μην υπήρχαν ακριβώς στα “νέα” τραγούδια. Επειδή όπως είπα γράψαμε νέους στίχους, πολλά στοιχεία άλλαξαν και έτσι άλλαξαν και οι τίτλοι. Για παράδειγμα το κομμάτι My Little Secret άλλαξε πολύ. Είναι για το ίδιο θέμα, αλλά στιχουργικά είναι πολύ διαφορετικό, γιατί η μετάφραση απλά ακούγονταν χαζή στα γερμανικά.

Έχω διαβάσει ότι το νέο κομμάτι, “nICHts”, μιλάει για αίσθημα αποπροσανατολισμού και απελπισίας, για κατάθλιψη και αίσθημα αδυναμίας. Πρόκειται για μια πιο γενική προσέγγιση για το νόημα και την έννοια του τραγουδιού ή αισθάνεστε καταπιεσμένοι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει ο κόσμος τον τελευταίο χρόνο; Παρατήρησα επίσης ένα πολύ έξυπνο λογοπαίγνιο στον τίτλο.

Αυτά τα λογοπαίγνια μας αρέσουν αρκετά, τα κάνουμε που και που. Είναι δύσκολο για εμένα να το αναλύσω, γιατί δεν γράφω εγώ τους στίχους, αλλά ο Andy. Αλλά μπορώ σίγουρα να πω ότι είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους μας, ειδικά με την πανδημία να μας παίρνει από κάτω. Πιθανότατα αυτός είναι ο λόγος και για αυτούς τους νέους στίχους.

Πώς ήταν τα πράγματα για εσάς ως συγκρότημα και άτομα καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας;

Προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερο δημιουργικός, γιατί αλλιώς και εγώ θα έπεφτα σε κατάθλιψη όπως ο περισσότερος κόσμος. Δεν μπορώ απλά να κάθομαι και να μην κάνω τίποτα, πάντα θέλω να κάνω κάτι. Εννοώ από άποψη παραγωγικότητας ήταν πολύ καλό και όσον αφορά το νέο άλμπουμ. Κανονικά το EP θα κυκλοφορούσε μετά το νέο άλμπουμ, το οποίο υποτίθεται θα κυκλοφορούσε πέρυσι τον Οκτώβριο. Το αναβάλλαμε όμως καθώς δεν μπορούσαμε να περιοδεύσουμε και όλα τα σχετικά. Έτσι το επόμενό μας άλμπουμ πάνω κάτω είναι έτοιμο. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τους εαυτούς μας απασχολημένους. Θέλω πάντα να κάνω κάτι, να δουλεύω και με άλλες μπάντες ακόμα και μέσω του ίντερνετ, να ηχογραφώ, να κάνω streams. Αν απλά κάθομαι και σκέφτομαι την κατάσταση και το τι γίνεται σίγουρα θα είμαι σε κακή διάθεση.

Μιας και ανέφερες το νέο άλμπουμ. Πότε μπορούμε να περιμένουμε τη συνέχεια του “Elements”;

Δεν το ξέρουμε στα σίγουρα, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει η όλη κατάσταση με τον Covid-19. Θα κυκλοφορήσει, όταν θα μπορούμε να κάνουμε συναυλίες. Δεν χρειάζεται τα πράγματα να επιστρέψουν 100% στο κανονικό, αλλά να μπορούμε να κάνουμε κάποιες εμφανίσεις για να υποστηρίξουμε την κυκλοφορία του άλμπουμ. Όταν δούμε ότι αυτό είναι πιθανό, τότε θα κυκλοφορήσουμε το άλμπουμ.

Τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από το νέο σας άλμπουμ; Θυμίζει πράγματα από τον παλιότερο ήχο; Ή χρησιμοποιήσατε νέα στοιχεία;

Προσπαθήσαμε να βάλουμε και νέα στοιχεία αλλά επηρεαστήκαμε και πολύ από τον παλιό ήχο. Όσο γράφαμε το άλμπουμ καταλάβαμε ότι δεν μπορούμε να το κυκλοφορήσουμε λόγω κατάστασης, οπότε αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε το EP και να αναβάλλουμε το άλμπουμ. Έτσι γυρίσαμε στα old school κομμάτι μας και το νέο άλμπουμ επηρεάστηκε από αυτό. Σίγουρα το νέο άλμπουμ ακούγεται σαν Caliban, και πιστεύω θα αρέσει στον κόσμο. Έχει ένα πιο βαρύ και σκοτεινό ύφος. Εννοείται θα υπάρχει μελωδία σε όλο αυτό, αλλά θα έλεγα ότι είναι πιο επιθετικό και σκληρό, λόγω των πιο παλιών κομματιών που ξαναγράψαμε.

Το δεύτερο στούντιο άλμπουμ σας, το “Vent”, κλείνει τα 20 χρόνια φέτος, σχεδιάζετε κάτι σαν επετειακή συναυλία ή κυκλοφορία ίσως μετά την άρση των περιορισμών και όταν οι χώροι ανοίξουν ξανά;

Δεν σκεφτήκαμε κάτι επετειακό, αλλά αυτό που σκεφτόμασταν είναι ότι αν δεν μπορούμε να περιοδεύσουμε, θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε ένα streaming event, όχι μια απλή συναυλία, με φωτισμό και όλα κανονικά. Αν μας το επιτρέπουν και τα μέτρα, θα θέλαμε να έχουμε και φίλους μαζί για να συζητάμε, να έχουμε και κάποιον να συντονίζει την όλη εκδήλωση. Να μπορεί να μας κάνει και ο κόσμος που βλέπει ερωτήσεις, να δείξουμε πως όλα λειτουργούν πριν και μετά τη συναυλία, κάτι σαν ένα βράδυ με τους Caliban. Τρείς τέσσερις ώρες livestream, όπου θα δείτε πως γίνονται όλα. Το θεωρούμε κάτι πιο ενδιαφέρον από μια απλή συναυλία. Το αν θα γίνει δεν το ξέρουμε ακόμα. Αν γίνει λογικά θα γίνει το δεύτερο μισό του χρόνου.

Μιας και μιλάμε για επετείους, τον επόμενο χρόνο κλείνετε 25 χρόνια ως μπάντα. Πως νιώθεις για την καριέρα σας, και πως νιώθεις από ακόμα είστε ενεργοί και κυκλοφορείτε μουσική μετά από όλα αυτά τα χρόνια;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση, κυρίως γιατί δεν είχα καταλάβει ότι τον επόμενο χρόνο κλείνουμε 25 χρόνια (γέλια). Δεν θέλω να πω ότι με κάνει περήφανο, αλλά ότι με κάνει χαρούμενο που είμαστε ακόμα εδώ και κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Χαίρομαι που ακόμα έχουμε τη θέληση να κάνουμε μουσική. Κάτι που μου αρέσει είναι ότι στο παρελθόν ότι πρωτοάρχισα να γράφω μουσική, θαύμαζα τόσες πολλές μπάντες και μουσικούς, κάτι που εννοείται ότι κάνω και τώρα, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Τώρα όταν διαβάζω συνεντεύξεις, ή βλέπω νέες μπάντες και λένε ότι επηρεάστηκαν από εμάς να γράψουν μουσική, με κάνει τρομερά χαρούμενο που εμείς, ή εγώ εμπνεύσαμε κόσμο να δημιουργήσει κάτι. Το να ακούω ότι “Επηρεάστηκα από τον Marc και έμαθα κιθάρα και γράφω μουσική”, με κάνει πραγματικά τρομερά χαρούμενο.

Είστε μια από τις πρώτες metalcore μπάντες στην Ευρώπη. Πως νιώθεις που πολλές μπάντες του είδους, και από τη Γερμανία, αλλά και γενικότερα από την Ευρώπη δέχονται παγκόσμια αναγνώριση;

Χαίρομαι πολύ για αυτό. Για εμάς δεν ήταν τόσο εύκολο που ήμασταν από τους πρώτους. Όχι επειδή είμαστε από τη Γερμανία, αλλά επειδή αυτό το είδος στις αρχές του δεν το έπαιρναν στα σοβαρά. Το να βλέπω το metalcore να αναγνωρίζετε τόσο πολύ με κάνει τρομερά χαρούμενο και χαίρομαι ακόμα περισσότερο να βλέπω μπάντες να γίνονται διάσημες από αυτό.

Αυτό είναι λίγο άκαιρο, αλλά ήθελα πολύ να το ρωτήσω. Από πού πήρατε το όνομά σας;

Θέλαμε να είχαμε σαν όνομα μια λέξη που να μη μπορεί να μεταφραστεί. Ένα κανονικό όνομα. Ο τότε δεύτερος κιθαρίστας μας (σ.σ.: που δεν είναι στην μπάντα εδώ και πολύ καιρό) διάβαζε ένα βιβλίο του Shakespeare και σε αυτό το βιβλίο υπήρχε ένας χαρακτήρας που ήταν σαν δαίμονας/μάγος και τον έλεγαν Caliban και από εκεί το πήραμε. Ο χαρακτήρας, μας έμοιαζε ότι κόλλαγε αρκετά στη μουσική μας, επειδή έχει πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα. Θέλει να κάνει κάτι καλό, αλλά το κάνει μέσω κακών πράξεων και αυτή η αντίθεση θεωρήσαμε ότι ταίριαζε στις αντιθέσεις της μουσικής μας. Αλλού είναι μελωδική, αλλού είναι βαριά, γρήγορη, αργή κ.τ.λ..

Θυμάμαι που σας είδα στην Αθήνα το 2016 και στη Θεσσαλονίκη το 2017, και δεν είναι οι μόνες φορές που έχετε επισκεφτεί τη χώρα μας αν δεν κάνω λάθος. Θα προγραμματίσετε άλλη μια επίσκεψη εδώ στην επόμενη περιοδεία σας στο μέλλον;

Πιθανότατα ναι. Νομίζω έχουμε έρθει στην Ελλάδα τέσσερις, πέντε φορές, μπορεί και περισσότερες. Άλλες φορές έχουμε έρθει και ως support, για παράδειγμα με τους Kreator. Θα θέλαμε πολύ να έρθουμε με το νέο μας άλμπουμ και πιστεύω ότι θα γίνει.

Marc θέλω να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη συνέντευξη και ανυπομονώ για το νέο σας άλμπουμ. Για άλλη μια φορά πολλά συγχαρητήρια για το “Zeitgeister”.

Εμείς ευχαριστούμε για τη στήριξη και το ενδιαφέρον για τη νέα μας κυκλοφορία. Ελπίζω να τα πούμε στην Ελλάδα και να προσέχετε!

Συνέντευξη: Γιάννης Σεβίλογλου
Μετάφραση: Θανάσης Γκότοβος

Official Website
Instagram
Facebook
Twitter
Spotify
Youtube

Band Members
Marc Görtz – Κιθάρες
Andreas Dörner – Φωνητικά
Denis Schmidt – Κιθάρες, καθαρά φωνητικά
Patrick Grün – Τύμπανα
Marco Schaller – Μπάσο

Discography
A Small Boy And A Gray Heaven, 1999
Vent, 2001
Shadow Hearts, 2003
The Opposite From Within, 2004
The Undying Darkness, 2006
The Awakening, 2007
Say Hello To Tragedy, 2009
I Am Nemesis, 2012
Ghost Empire, 2014
Gravity, 2016
Elements, 2018

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X