Συνεντεύξεις

Artlantica

Artlantica… Ίσως ένα όνομα που σε πολλούς να μην λέει πολλά αλλά ο δημιουργός του, Roger Staffelbach, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο Ελληνικό κοινό μέσα από την δουλειά του με τους Artension αλλά και πιο πρόσφατα με τους Angel Of Eden. Μιας και ο Roger είναι φίλος τα είπαμε γενικά ένα χεράκι μέσω Skype για το ντεμπούτο της μπάντας, “Across The Seven Seas”, το οποίο είναι απλά απίστευτο. Ιδιαίτερα απολαυστικός, ειλικρινής και πάνω από όλα; Από τους καλύτερους συνομιλητές.

Γεια χαρά Roger, τι κάνεις; Πως είναι τα πράγματα εκεί;

Ο καιρός είναι χάλια εδώ.

Αλήθεια;

Είναι χάλια.. Νομίζω ότι είμαι στο πιο κρύο μέρος στην Ευρώπη αυτήν την στιγμή. (σ.σ. η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου).

Τι θερμοκρασία έχετε;

Ωωω.. Δεν ξέρω ακριβώς 8 ή 10 βαθμούς.. Είναι γελοίο και χάλια.

Είναι εντελώς χάλια, όχι μόνο χάλια.

(γέλια) Πρέπει να έρθω στην Ελλάδα.

Τώρα έχουμε περίπου 28 βαθμούς.

Ναι εε; Δεν είναι άσχημα εε;

Καθόλου άσχημα.

Καλοκαιράκι εε;

Περίπου.. Το καλοκαίρι πλησιάζει όμως.

Είστε τυχεροί!

Μπορείς να το πεις αυτό με βεβαιότητα! Λοιπόν, συγχαρητήρια για το νέο άλμπουμ των Artlantica, “Across the seven seas”.

Ναι, σε ευχαριστώ.

Πρέπει να σου πω ότι βρίσκεται ήδη στην λίστα μου με τις Top 20 κυκλοφορίες της χρονιάς έως τώρα. Είναι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ που έχω ακούσει μέσα σε αυτούς τους 5 μήνες του χρόνου. Πως νιώθεις που επιτέλους κυκλοφόρησε το άλμπουμ;

Ναι, νιώθω καλά και ανακουφισμένος που κυκλοφόρησε. Είχε πολλή δουλειά και ξέρεις, το άλμπουμ ήταν τελειωμένο παραπάνω από ένα χρόνο τώρα. Το άλμπουμ είναι τελειωμένο από τον Μάρτιο του 2012.

Πήρε λίγο παραπάνω..

Ναι πήρε, αλλά ξέρεις τι χρειάζεται για να βρεις το κατάλληλο συναίσθημα. Όμως είμαι πολύ χαρούμενος και «ζωντανός». Λοιπόν.

Μήπως θα μπορούσες να μας παρουσιάσεις την νέα σου μπάντα; Γιατί απ’ όσο γνωρίζω οι Angel of Eden ανήκουν στο παρελθόν, σωστά;

Ναι, ναι! Αυτό δεν έχει να κάνει με τους Angel of Eden.

Θα μπορούσες να πεις ότι είναι σαν Artension με μερικούς καινούργιους μουσικούς.

Ναι, είναι περίπου το 40% των Artension εδώ. Ναι. Είμαι εγώ, ο John (West) και o Steve DiGiorgio οπότε καταλαβαίνεις….

Ααα! Είναι στην μπάντα τώρα;

Όχι, δεν είναι στην μπάντα, απλά….

…Έπαιξε το μπάσο….

Ναι, έπαιξε όλα τα μέρη του μπάσου για το άλμπουμ αλλά ξέρεις, νομίζω ότι έχουμε κάνει 3 ή 4 άλμπουμ μαζί, οπότε τον θεωρώ τον ιδανικότερο για το άλμπουμ. Ξέρεις, έχω δουλέψει πολύ μαζί του και θεωρώ πως είναι μέρος της όλης διαδικασίας.

Κατάλαβα… Θα ήθελες τώρα να μας συστήσεις και την υπόλοιπη μπάντα;

Ναι. Λοιπόν έχουμε τον John West, που όλοι τον ξέρουν, από τους Artension και από τους Royal Hunt. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω για αυτόν τον άνθρωπο. Μετά στα πλήκτρα έχουμε τον Mistheria, ο οποίος έχει δουλέψει με κόσμο όπως ο Rob Rock και ο Bruce Dickinson, όπως επίσης είναι γνωστός για κάποια από τα instrumental άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει και τέλος, φυσικά, έχουμε τον John Macaluso στα drums, οπότε έχει μαζευτεί μια καλή παρέα από τύπους εδώ πέρα. Μάλλον πρέπει να επισημάνω ότι αυτό είναι και ένα πολύ «φυσικό» line-up, επειδή όλοι μας έχουμε συνεργαστεί σε διάφορες μπάντες πριν τους Artlantica. Οπότε δεν είναι σαν, ξέρεις.. Είμαι ΕΓΩ και θέλω να παίξουμε αυτό και αυτό. Γνωριζόμαστε για πάρα πολλά χρόνια ήδη και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτή την φορά έγιναν όλα πολύ φυσικά.

Επίσης στο άλμπουμ συνεργάζεσαι με κάποιους πολύ σημαντικούς καλεσμένους, εκτός του Steve DiGiorgio. Έχεις τον Chris Caffery να παίζει κάποιες κιθάρες αλλά και τον Dani Löble. Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για αυτό;

Ο Dani και εγώ γνωριζόμαστε από τότε που δούλευα ως σύμβουλος στην Paiste, οπότε τον γνώριζα για αρκετό καιρό. Μου άρεσε τόσο πολύ ο τρόπος που παίζει τύμπανα που σκέφτηκα ότι ταιριάζει τέλεια. Έτσι τον ρώτησα αν θα ενδιαφερόταν να ηχογραφήσει/παίξει τύμπανα για το άλμπουμ και συμφώνησε. Είναι πολύ καλός μου φίλος. Φυσικά από την άλλη έχουμε τον Chris Caffery, τον οποίον τον γνώρισα στην Ευρωπαϊκή περιοδεία των Trans Siberian Orchestra. O Chris είναι πολύ καλός φίλος του John West. Ήξερε για τους Artension και το υλικό τους, οπότε ήρθε πολύ φυσικά. Απλά τον ρώτησα “Θέλεις να παίξεις κάποια πράγματα στο άλμπουμ μου;”, αυτός συμφώνησε και βασικά αυτό ήταν.

Αν θυμάμαι καλά ο Chris έπαιζε και στο τελευταίο άλμπουμ του John, “Long Time No Sing”(2006)…

Ναι, ο John και o Chris είναι πολύ καλοί φίλοι. από πάντα σχεδόν.

Οι Artlantica είναι μια καινούργια μπάντα. Πώς σου ήρθε η ιδέα να την δημιουργήσεις;

Όπως είπα και προηγουμένως αυτή η μπάντα “έδεσε” με πολύ φυσικό τρόπο επειδή ξέρουμε ο ένας τον άλλον πολλά χρόνια. Απλά, δούλευα κάτι τραγούδια με τον Mistheria και είπα “Γιατί δεν φέρνουμε τον John να τραγουδήσει;”. Δουλέψαμε πάνω σε αυτό και κοίτα που βρισκόμαστε τώρα, στο να κυκλοφορεί τώρα το “Across the Seven Seas”.

Τι σε οδήγησε στο να ονομάσεις την μπάντα Artlantica; Υπάρχει μήπως κάποια ειδική σημασία πίσω από το όνομα της μπάντας;

Στην αρχή έλεγα να το πω Angel of Eden, αλλά μετά σκέφτηκα ότι δεν είναι τόσο δυνατό και ότι καλύτερα να βρω άλλο όνομα. Οπότε έκατσα και σκέφτηκα όλες τις πιθανότητες και μου φάνηκε ότι το Atlantica ήταν ένα πολύ cool όνομα. Μετά όμως κατάλαβα ότι υπήρχαν και άλλες μπάντες με αυτό το όνομα οπότε σκέφτηκα να βάλω και κάποιο στοιχείο του παρελθόντος σε αυτό το όνομα και το ονόμασα Artlantica. Έτσι καταλήξαμε εκεί.

Ωραία. Συνέθεσες όλο το άλμπουμ μόνος σου ή συμμετείχαν και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας;

Όχι. Εγώ έφερα την μουσική και μαζί με τον Mistheria κάναμε σχεδόν την περισσότερη δουλειά. Σε δεύτερη φάση συναντηθήκαμε δύο φορές και πήγαμε στο στούντιο του όπου δουλέψαμε τα τραγούδια και τέλος δουλέψαμε τους μισούς στίχους και οι άλλοι μισοί έγιναν από τον John όπως και οι περισσότερες φωνητικές μελωδίες, οπότε ουσιαστικά εμείς οι τρείς “μαγειρέψαμε” το υλικό.

Γιατί αποφασίσατε να ονομάσετε το άλμπουμ “Across the seven seas”; Έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για σένα;

Απλά σκέφτηκα οτι ήταν κοντά στο όνομα Artlantica. Επιπλέον είναι και το τραγούδι που πραγματικά ξεχωρίζει στο άλμπουμ αφού κατά την γνώμη μου είναι και τι πιο δυνατό.

Είναι όντως ένα από τα δυνατότερα τραγούδια του δίσκου. Εμένα προσωπικά μου άρεσε και το “2012” είναι πολύ γρήγορο.

Ναι, είναι πολύ έντονο τραγούδι και το αγαπάω.

Που επιλέξατε να ηχογραφήσετε το άλμπουμ; και ποιός ήταν υπεύθυνος για το mixing και το mastering;

Όλοι μας έχουμε στούντιο στην περιοχή μας ή στο σπίτι μας. Κάναμε όλη την δουλειά εκεί ξέρεις. Εγώ δούλεψα ορισμένα πράγματα στο στούντιο με τον Mistheria και ο John ηχογράφησε στις Η.Π.Α.. Το mix το έκανα μαζί με τον Tommy Newton στην Γερμανία. Ο Tommy Newton έχει μιξάρει τους πρώιμους Helloween, Gamma Ray, UFO κ.τ.λ. Πολύ επαγγελματίας.

Ήταν δική σου επιλογή από την αρχή ή προέκυψε στην πορεία; 

O Tommy ήταν προσωπική επιλογή γιατί ήθελα πολύ να δουλέψω μαζί του.

Σχετικά με το εξώφυλλο του άλμπουμ. Ποιός το έκανε;

Είναι ένας τύπος από την Αγγλία. Η επαφή έγινε μέσω του management. Συνεργαζόμαστε με την εταιρεία management UTM. O Peter Knorn λοιπόν μας είπε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον τύπο. Είναι ένας Άγγλος καλλιτέχνης που ονομάζεται Tristan Greatrex. Έκανε πραγματικά καλή δουλειά. Σου άρεσε το εξώφυλλο;

Ναι, ήταν πολύ δυνατό. Κατά την γνώμη μου μπορείτε να συνδυασμούς κάνετε διάφορους όπως για παράδειγμα μια άγκυρα. Θα μπορούσε να είναι το σήμα σας για αυτό το άλμπουμ.

Ναι, έτσι νομίζω και εγώ. Και η άγκυρα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως logo για την μπάντα. Αληθινά πιστεύω ότι ήταν μια ιδιαίτερα δυνατή προσθήκη. Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτό.

Σχεδιάζετε μήπως να γυρίσετε κάποιο βίντεο τώρα που προωθείτε το άλμπουμ;

Όχι βιντεοκλίπ για εμάς φίλε μου, δεν βγαίνει το budget!

Από την άλλη όμως, άμα μπορούσατε να διαλέξετε, ας πούμε δύο τραγούδια από το άλμπουμ, για να τα κάνετε βιντεοκλίπ ποια θα ήταν αυτά τα δύο;

Μάλλον θα διάλεγα τα “Across the seven seas” και το “2012”.

(γέλια) Έχουμε το ίδιο γούστο.

(γέλια) Ή ίσως ακόμα και το “Ode to my Angel” και αυτό θα ήταν πολύ cool.

Μπα, δεν νομίζω.

Όχι εε;

Δεν νομίζω Roger. Για έναν fan που δεν έχει ακούσει ακόμα το νέο υλικό, αλλά σε ξέρει από το παρελθόν σου με τον John και τους Artention, πως θα περιέγραφες την μουσική των Artlantica σε αυτούς;

Θα το περιέγραφα ως Μελωδικό Power metal με λίγο από Savatage, λίγο Symphony X και ίσως λίγο παλιό 80’s ήχο-Hard Rock.

Το έχουμε ξανασυζητήσει και σε πιο προσωπικό επίπεδο, το υλικό σου μου θυμίζει λίγο Artension αλλά το θεωρώ φυσικό από την στιγμή που ήσασταν μέλη αυτής της μπάντας. Τι πιστεύεις για αυτό;

Νομίζεις ότι ακουγόμαστε λίγο σαν Artension; Ναι, ναι! Συμφωνώ απόλυτα. Φυσικά και έχει τέτοια στοιχεία αφού εγώ και ο John παίζαμε εκεί.

Κάποιος που ακολουθεί την καριέρα σου θα έλεγε ότι υπάρχουν στοιχεία από τους Artension.

Ναι, ναι. Θα έλεγα ότι αυτό είναι αλήθεια.

Όπως σου έλεγα μου θυμίζει άλμπουμ όπως το “Sacred Pathways” και το “New Discovery” όσων αφορά τα στοιχεία που υιοθετείτε.

Νομίζω ότι έχεις δίκιο. Μπορείς πάντα να καταλάβεις ότι ο τύπος το έχει ξανακάνει. Απλά θεωρώ ότι είναι πιο προσβάλαμε, πιο άμεσο…

Δεν είναι τόσο prog…

Ναι, δεν είναι τόσο prog. Ακριβώς αυτό.

Είναι πιο ανοιχτόμυαλο για έναν fan που ακούει κλασσικό Heavy Metal. Με τη ίδια χαρά θα ακούσει και Artlantica.

Έτσι νομίζω και εγώ και αυτό ήθελα να είναι κιόλας. Ξέρεις καμιά φορά με τους Artension δεν ήμουν ευχαριστημένος με την πολυπλοκότητα της μουσικής. Ήθελα πάντα να είναι πιο άμεση. Δεν είμαι και μεγάλος fan του prog metal. Δεν μου αρέσει το prog. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μου αρέσουν αλλά δεν είναι αυτό που θα κάτσω να ακούσω.

Τι ακούς αυτή τη περίοδο;

Λοιπόν, έχω ξαναανακαλύψει τους παλιούς Maiden.

Αλήθεια;

Ναι!!! (γέλια)

Πίσω στις ρίζες;

Ναι, πίσω στις ρίζες. Ακούω το “Powerslave” και το “Piece of Mind”, αυτά είναι και τα αγαπημένα μου.

Κανένα καινούργιο άλμπουμ που άκουσες πρόσφατα;

Μου αρέσει πολύ το καινούργιο Helloween και το νέο Kamelot. Μου άρεσαν πολύ. Οι Symphony X πάντα με καταπλήσσουν.

Και είναι μια prog μπάντα…(γέλια)

Ναι αλλά δεν είναι τόσο prog όσο είναι power και είναι και πιο heavy κάτι που μου αρέσει. Φυσικά είναι και αυτό πολύπλοκο σε σημεία και όλες αυτές τις αηδίες αλλά δεν έχει καμία σχέση με το prog που δεν μου αρέσει. Οι Symphony X για εμένα έχουν το κατάλληλο μείγμα της μουσικής που μου αρέσει να ακούω. Όλα τα νεοκλασικά στοιχεία υπάρχουν εκεί, έχει λίγο prog σε σημεία και φυσικά πολλά στοιχεία επηρεασμένα από Metallica και Pantera. Το καλύτερο μείγμα ήχου που μπορεί να έχει μια μπάντα κατά την γνώμη μου.

Οπότε αν η μπάντα αρχίσει να περιοδεύει το ιδανικό line-up θα ήταν με τους Symphony X;

Θέλω να πιστεύω πως ναι αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο για εμάς.

Και πολύ ακριβό (γέλια)

Ναι, έτσι νομίζω… (γέλια).

Ετοιμάζεις καμία περιοδεία τώρα κοντά; Τίποτα μεμονωμένα shows;

Όχι ,όχι ακόμα. Στην πραγματικότητα θα είναι πολύ δύσκολο να περιοδεύσουμε με αυτή τη σύνθεση. Το management μας μιλάει με φεστιβάλ και διάφορα, αλλά θα δούμε. Πραγματικά ελπίζω να τα καταφέρουμε γιατί ξέρω ότι υπάρχει πολύς κόσμος που ενδιαφέρεται να ακούσει τέτοια μουσική. Απλά το ξέρω. Ή να θέλουν να μας δουν εξαιτίας του γεγονότος ότι οι Artension έχουν σταματήσει.

Ναι, και εμένα θα μου άρεσε. Δεν είχαμε την ευκαιρία να τους ακούσουμε εδώ στην Ελλάδα.

Ας ελπίζουμε τότε ότι θα τα καταφέρουμε με κάποιο τρόπο. Ναι θα ήταν κρίμα. Σίγουρα θα ήταν κρίμα… Μπορώ να πω ότι το management προσπαθεί να το λύσει αλλά αν θα τα καταφέρει και πότε αυτό δεν το ξέρω. Και υπάρχει πάντα το ζήτημα των χρημάτων. Όπως πάντα. Αυτό θα μας στοιχίσει χρήματα και κάποιος πρέπει να πληρώσει αυτό είναι βασικά το πρόβλημα και συμβαίνει πάντα.

Αυτό πάντα συμβαίνει δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό.

Δεν μπορείς, όχι. Εκτός αν γίνει κανένα θαύμα, ποτέ δεν ξέρεις.

Γίνονται θαύματα στις μέρες μας;

Μάλλον όχι…

Ποτέ δεν ξέρεις. Σταυρώνεις τα δάχτυλα σου και περιμένεις την θεία φώτιση.

Ναι, ας το ελπίσουμε. Δεν είναι ότι δεν γίνεται, απλά είναι μεγάλη η περιοχή. Ρεαλιστικά άμα ήμασταν όλοι από την ίδια πόλη θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά παραπάνω.

Ναι αλλά όταν έχεις 2 άτομα από την άλλη πλευρά του Ωκεανού είναι αρκετά δύσκολο.

Ναι, κοίτα, ο John (Macaluso) ζει πλέον στην Ιταλία οπότε είμαστε πιο κοντά. Μόνο ο άλλος John μένει στην Νέα Υόρκη. Αυτό δεν είναι τίποτα.. είναι μόνο τα λεφτά. Αυτή είναι η δυσκολία. Μπορεί να συμβεί αλλά φυσικά περιπλέκει τα πράγματα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Άμα το ενδιαφέρον υπάρχει, ο κόσμος θέλει να ακούσει το άλμπουμ και υπάρχουν πωλήσεις τότε… Ναι!!!

Τι είδους απήχηση είχες ως τώρα από τον Τύπο και τους οπαδούς που άκουσαν το υλικό;

Πολύ καλή! Πολύ καλή ανταπόκριση, αλήθεια! Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την ανταπόκριση που έχει το άλμπουμ έως τώρα.

Αυτό είναι καλό. Μήπως διάβασες καμία κριτική;

Ναι διάβασα μερικές. Ήταν πολύ εντυπωσιακές.

Ο δίσκος για εμένα ήταν ένα πολύ καλό ντεμπούτο. Το θεωρώ ντεμπούτο και όχι ακόλουθο των Angel Of Eden. Νομίζω ότι έτσι είναι πιο σωστό. Για μένα οι Angel of Eden ήταν δυο άλμπουμ και αυτό ήτανε. Από εδώ και πέρα έχουμε τους Artlantica.

Ναι, έτσι πάει.

Ξέρω άλλους που το θεωρούνε μια ακολουθία των Angel of Eden. Αλλά δεν είναι. Είναι μια εντελώς καινούργια μπάντα.

Ναι έτσι είναι, επίσης ο ήχος και όλα τα άλλα διαφέρουν.

Φυσικά εσύ και ο Mistheria ήσασταν μαζί στους Angel of Eden αλλά δεν θυμίζει τίποτα από αυτούς. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Carsten Schulz είναι ένας εξαιρετικός τραγουδιστής αλλά είμαι μεγάλος fan του John West.

Ναι, ναι και ξέρεις ο John βρίσκεται σε άλλο επίπεδο συγκριτικά με τον Carsten αλλά και ο Carsten ήταν πολύ cool άτομο. Δεν υπάρχει κάτι εναντίον του.

Ποιες είναι οι μελλοντικές προσδοκίες της μπάντας;

Ο στόχος φυσικά είναι να κάνουμε μια περιοδεία και να βγάλουμε άλλο ένα άλμπουμ φυσικά.

Ξέρω ότι είναι νωρίς αλλά έχεις αρχίσει να συνθέτεις καινούργιο υλικό;

Ναι, έχω ήδη αρχίσει. Πάντα έχω ιδέες και riffs, τόνους από αυτά. Απλά χρειάζομαι χρόνο για να τα δέσω όλα μαζί.

Άρα τι να περιμένουμε από τους Artlantica στο μέλλον;

Δεν ξέρω, είναι πολύ νωρίς για να το συζητήσω. Τώρα απλά περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και από’ κει και πέρα προχωράμε.

Κατάλαβα. Roger θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την συνέντευξη. Χάρηκα πολύ που μιλήσαμε.

Εγώ ευχαριστώ που με φιλοξενείται.

Στείλε ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς σου και σε όλους αυτούς που ακολουθούν την πορεία σου από τις πρώιμες μέρες των Artension.

Ελπίζω να απολαύσετε το άλμπουμ, ευχαριστώ για την υποστήριξη και ελπίζω να σας δω σύντομα στην Ελλάδα. Rock On man!!!

Νίκος Σιγλίδης

(Απομαγνητοφώνηση: Κώστας Καραγεώργος)

http://www.artlanticamusic.net/

http://www.facebook.com/artlanticamusic?fref=ts

Band Members:

John West – Φωνητικά

Roger Staffelbach – Κιθάρα

Mistheria – Keyboards

John Macaluso – Τύμπανα

Discography

Across The Seven Seas, 2013

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X