Συνεντεύξεις

Crown

Οι Crown μας έρχονται από τη Γαλλία και είναι το αποτέλεσμα της ένωσης των David Husse και Stephane Azam από το 2011. Προχώρησαν πρόσφατα στην κυκλοφορία του τρίτου ολοκληρωμένου τους album με τίτλο “The End Of All Things” και έτσι μας μίλησαν και οι δύο για αυτό τους το επίτευγμα.

Συγχαρητήρια για το νέο σας album “The End Of All Things”. Τι σχόλια λαμβάνετε μέχρι τώρα;

Stephane: Γεια Χρύσα και ευχαριστούμε για την πρόσκληση! Τα σχόλια είναι υπέροχα, πραγματικά δεν το περιμέναμε, οι άνθρωποι γουστάρουν πραγματικά το νέο album, οπότε μας ενθουσιάζει πολύ!

David: Γεια Χρύσα! Πρώτα απ’ όλα αγαπώ το όνομά σου. Δεν το έχω ξανά ακούσει ποτέ. Ακούγεται πολύ εμπνευσμένο, ίσως να γράψω ένα τραγούδι για αυτό. Σχετικά με την ερώτησή σου, δεν μπορώ να την απαντήσω καλύτερα από ό, τι μόλις έκανε ο Stephane.

Το “The End Of All Things” είναι ένας τολμηρός τίτλος. Πώς τo σκεφτήκατε; Πιστεύετε ότι είναι κατά κάποιο τρόπο το τέλος μιας εποχής για τους Crown και ξεκινάτε ένα νέο μουσικό κεφάλαιο;

Stephane: Έχουμε τον τίτλο του album από τον Δεκέμβριο του 2017, εμπνευσμένος από όλα τα σκατά που περνάμε εδώ και πολλά χρόνια τώρα, η ανθρωπότητα βρίσκεται στο λυκόφως της και ο Covid-19 είναι το καλύτερο παράδειγμα που αποδεικνύει πόσο άθλιος είναι ο κόσμος και οι άνθρωποι. Είναι ένας πολύ νιχιλιστικός τίτλος πρέπει να πω. Δεν νομίζω ότι είναι το τέλος μιας εποχής, εννοώ πως, φυσικά, το album είναι πολύ διαφορετικό, είναι απλώς μια φυσική εξέλιξη των Crown.

David: Ξέρετε ότι η αλλαγή είναι μια φυσιολογική εξέλιξη για όποιον θέλει να προχωρήσει.

Έχετε μερικές θήκες περιορισμένης έκδοσης, τυπωμένες με το αίμα του Stephane και την τέφρα από το κάψιμο των στίχων. Τι σας ενέπνευσε να το κάνετε;

Stephane: Θέλαμε να κάνουμε κάτι μοναδικό, η δημιουργία ενός album είναι κάτι έντονο και μας κυριεύει απίστευτα. Είναι σαν μία νέα γέννα για κάθε album. Δεν είναι τυχαίο που λέμε συχνά «με αίμα και δάκρυα», οπότε υπάρχει το αίμα μου αναμεμιγμένο με ένα ειδικό βερνίκι και λιωμένο με τις στάχτες των καμένων στίχων. Το κάψιμο των στίχων ήταν κάτι συμβολικό για να εξαφανιστούν αυτές οι λέξεις για πάντα. Κάναμε αυτήν την περιορισμένη έκδοση με τον LemeOeil, εργάζεται για τους Amenra, Neurosis, Blut Aus Nord, και ήταν μια συναισθηματική στιγμή όταν συνέβη αυτό, καθώς είναι ένας από τους καλύτερους μου φίλους εδώ και πολύ καιρό!

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τους στίχους;

Stephane: Οι στίχοι είναι πολύ αφηρημένοι και υποκειμενικοί. Αποκαλυπτικά οράματα έρχονται στο μυαλό μου, όπως πίνακες ζωγραφικής ή οράματα, δεν λέω ιστορίες ή κάτι τέτοιο, δεν είμαι σε μια τέτοια διαδικασία, έτσι οι στίχοι μου δημιουργούνται με τρόπο που οι άνθρωποι μπορούν να έχουν τη δική τους ερμηνεία. Αλλά όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, είναι αρκετά σκοτεινοί και φρικιαστικοί.

Ποιες είναι οι πιο απαιτητικές πτυχές, εάν υπάρχουν, σε αυτό το album;

Stephane: Αναμφισβήτητα οι ηχογραφήσεις για τα καθαρά φωνητικά. Αυτό ήταν κάτι (γέλια). Σε προηγούμενα albums έκανα scream τις περισσότερες φορές. Είναι εύκολο να φωνάξεις, να γρυλίζεις, αλλά να τραγουδάς με καθαρά φωνητικά, έχοντας την κατάλληλη πρόθεση, το σωστά συναισθήματα είναι πολύ πιο δύσκολο. Επομένως, έπρεπε να δουλέψω πολύ σκληρά, ειδικά προσθέτοντας ανακούφιση στις χαμηλές μου.

Κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα video για το τραγούδι “Illumination”. Γιατί επιλέξατε αυτό; Θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερα για τη διαδικασία του γυρίσματος αλλά και την ιδέα του video;

Stephane: Η ιδέα του video σχετίζεται άμεσα με τον τίτλο του album και φυσικά με το όλο πλάνο. Το artwork και το video έχουν δημιουργηθεί από τον Maks Loriot. Επιλέξαμε αυτό γιατί είναι ο τίτλος που αντικατοπτρίζει, πιθανώς, ολόκληρη την ατμόσφαιρα του δίσκου. Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα για τη μαγνητοσκόπηση επειδή είναι ένα animated video και για μένα είναι τόσο εσωστρεφές. Θαυμάζω τόσο πολύ τη δουλειά του Maks, είναι τεράστιο πράγμα να δημιουργείται ένα κινούμενο video, επειδή δημιουργείται κυριολεκτικά ένας κόσμος! Η ιδέα του video είναι εμπνευσμένη από τη διάσημη ταινία “The Seventh Seal” του Ingmar Bergman και το παιχνίδι σκακιού ενάντια στο θάνατο.

Είναι αυτό ή οποιοδήποτε άλλο τραγούδι που θα λέγατε ότι έχει την ουσία ολόκληρου του album;

Stephane: Θα έλεγα το “Violence” (το δεύτερο βίντεό μας) και το “Firebearer”, σύνθετα τραγούδια με πολλές κιθάρες και ηλεκτρονικoύς ήχους. Είναι επίσης αρκετά έντονα, συναισθηματικά και σκοτεινά.

David : Λοιπόν, πρέπει να πω ότι όλα τα τραγούδια μαζί έχουν νόημα. Ξέρω, αυτές τις μέρες οι άνθρωποι δεν σκέφτονται πάρα πολύ όσον αφορά τα albums, αλλά εμείς εξακολουθούμε να το κάνουμε. Θέλουμε να ταξιδέψετε μέσα στο χρόνο και στο χώρο, στο συναίσθημα και στα χρώματα, προσωπικά είμαι απογοητευμένος που πρέπει να επιλέξω τι θα αντιπροσωπεύσει τη μεγάλη εικόνα ενός album.

Το “Utopia” είναι ένα καταπληκτικό κλείσιμο για το album. Πώς ήρθες σε επαφή με την Karin Park από τους Årabrot;

Stephane: Τους συνάντησα σε μια περιοδεία με τους The Ocean καθώς είμαι FOH τεχνικός ήχου που συνεργάστηκα με τους Alcest στο παρελθόν και τώρα με τους Abbath. Ήξερα ήδη το συγκρότημα αλλά δεν άκουσα ποτέ το φωνητικά της Karin, έκανα FOH και σε αυτή την περιοδεία για τους Årabrot. Έτσι, στο πρώτο soundcheck είχα μείνει έκπληκτος από το ταλέντο και την ευελιξία της. Με έκανε να σκεφτώ τον Mike Patton αμέσως, είναι σαν χαμαιλέοντας με τα φωνητικά της. Είχαμε ένα τραγούδι χωρίς φωνητικά, σχεδόν τελειωμένο οπότε μετά από μερικές εβδομάδες την ρώτησα αν θα ενδιαφερόταν να κάνει φωνητικά σε αυτό το τραγούδι και αμέσως ενθουσιάστηκε. Μερικές εβδομάδες αργότερα μας έστειλε αυτά τα καταπληκτικά φωνητικά και ήταν μια πραγματική πρόκληση καθώς βγήκε ως ένα είδος pop τραγουδιού!

Η μουσική σας περιλαμβάνει ένα ασυνήθιστα ευρύ φάσμα διαφορετικών στυλ και τεχνικών, αλλά δεν ακούγεται καθόλου υπερβολικά περίπλοκη ή κακόγουστη. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό συστατικό που συνδυάζει όλα αυτά με έναν τόσο κομψό και μινιμαλιστικό τρόπο;

Stephane: Θα αφήσω τον David να απαντήσει, καθώς είναι ο πραγματικός μάγος πίσω από αυτό το δίσκο. Αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό συστατικό, είναι πραγματικά κάτι ανεξέλεγκτο, πρέπει να πω.

David: Ευχαριστώ. Δεν ξέρω! Θα έλεγα δουλειά και ακόμη περισσότερη δουλειά. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκετε το The End Of All Things μινιμαλιστικό. Πάντα προσπαθούσα να χρησιμοποιήσω το ελάχιστο από το οτιδήποτε, αλλά εξακολουθούν να γίνονται πολλά. Είμαι απίστευτα μαξιμαλιστής!

Θα μπορούσατε να ονομάσετε μερικές από τις πιο σημαντικές σας εμπνεύσεις ως καλλιτέχνες;

Stephane: Υπάρχουν πολλά αλλά ας προσπαθήσουμε να είμαστε συνοπτικοί (γέλια). Σίγουρα θα έλεγα Nine Inch Nails, Ministry, Killing Joke, Swans, Godflesh, Depeche Mode, The Young Gods, Kraftwerk, Einsturzende Neubauten, Brian Eno, Massive Attack, Boards of Canada, Low The God Machine, Neurosis και πολλά άλλα!

Ως μουσικός σήμερα, ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος;

Stephane: Με τον τεράστιο όγκο των συγκροτημάτων στις μέρες μας, υποθέτω ότι η πραγματική πρόκληση είναι να βρίσκεσαι σε θέση να δημιουργήσεις κάτι πολύ μοναδικό και να τραβήξεις την προσοχή του κοινού.

David: Και ακόμα υποθέτω, η εξεύρεση τρόπων για την αντιστάθμιση της έλλειψης πραγματικών live εμφανίσεων θα είναι η επόμενη πρόκληση. Μπορεί να είμαστε σε αυτή την κατάσταση για λίγο περισσότερο χρόνο δυστυχώς.

Σας ευχαριστώ πολύ που απαντήσατε στις ερωτήσεις μας. Σας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο. Τυχόν μελλοντικά σχέδια ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να αναφέρετε;

Stephane: Σας ευχαριστώ! Προς το παρόν, έχουμε μια ευρωπαϊκή περιοδεία με τους Enslaved το 2022. Έτσι, ελπίζουμε να σας δούμε σε κάποια εμφάνιση μας!

David: Εμπνέομαι ακόμα από το όνομά σου, μπορεί να γίνει η αιτία για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου album!

Συνέντευξη: Χρύσα Γιουρμετάκη
Μετάφραση: Ελίζα Καπουράλου

Official Website
Spotify
Bandcamp
Instagram
Facebook

Band Members
Stephane Azam – Φωνητικά, Κιθάρες, Programming
David Husser – Κιθάρες, Programming
Marc Strebler – Κιθάρες
Nicolas Uhlen – Τύμπανα

Discography
Psychurgy, 2013
Natron, 2015
The End of All Things, 2021

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X