Συνεντεύξεις

Running Death

Άλλη μια πολύ ωραία Thrash Metal μπάντα, από την Γερμανία αυτή τη φορά. Μου έκανα μεγάλη εντύπωση οι Running Death, με το ντεμπούτο τους “Overdrive”, αφού αν και Γερμανοί, οι επιρροές τους προέρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αρκετές φορές και από το Ηνωμένο Βασίλειο (βλέπε Iron Maiden). Ο Simon και ο Jacob απάντησαν με υπομονή και με αρκετή δόση χιούμορ στις ερωτήσεις μας.

Γεια σας παιδιά. Συγχαρητήρια για το ντεμπούτο σας album “Overdrive”. Από τη στιγμή που είστε μια καινούργια μπάντα, μπορείτε να μας δώσετε ένα σύντομο βιογραφικό σας.

Simon: Γεια σου Δημήτρη. Ευχαριστώ! Σίγουρα! Ο Max (μπάσο), o Jakob (τύμπανα) και εγώ (κιθάρα, τραγούδι), ιδρύσαμε το συγκρότημα σε ηλικία 13/14 χρονών, το 2004. Ξεκινήσαμε παράλληλα να παίζουμε και τα όργανά μας εκείνη την περίοδο. Από το 2009 είμαστε κουαρτέτο. Αυτή τη στιγμή αναζητούμε έναν κιθαρίστα, αφού ο Julian Gruber έφυγε από την μπάντα την περασμένη εβδομάδα. Κυκλοφορήσαμε ένα Demo-CD, το 2007, 2 EP (2010 και 2012) και φέτος κυκλοφόρησε ντεμπούτο μας “Overdrive” μέσω της Punishment 18 Records.
Jakob: Μπορούμε επίσης να πούμε ότι πήραμε την μπάντα πιο σοβαρά από το 2009 και μετά. Πριν από αυτό, ήμασταν απλά παιδιά που θέλαμε να παίζουμε όσο πιο γρήγορα και δυνατά μπορούσαμε.

Ο δίσκος έχει κυκλοφορήσει κάποιο καιρό τώρα. Μπορείτε να μας πείτε για τις αντιδράσεις των media Και των οπαδών; Είστε ευχαριστημένοι;

Simon: Πήραμε πολύ καλές κριτικές και φαίνεται να αρέσει τους ανθρώπους! Η ανατροφοδότηση είναι πολύ καλή και ναι, σίγουρα μας αρέσει το άλμπουμ πάρα πολύ. Υπάρχουν πάντα πράγματα που θα κάνουμε με έναν άλλο τρόπο εκ των υστέρων. Αλλά δεν πειράζει. Η εγγραφή είναι μια άποψη της μπάντας στο που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή! Και τα πράγματα που θα κάναμε καλύτερα, θα τα κάνουμε την επόμενη φορά!

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των προηγούμενων δουλειών σας και του ντεμπούτου δίσκου σας;

Simon: Νομίζω ότι αν ακούσεις το πρώτο μας EP “Raging Nightmare” και μετά το δεύτερο με τίτλο “The Call of Extinction”, θα νιώσεις το μουσικό ταξίδι που κάναμε πάνω από 5 χρόνια. Τώρα είμαστε καλύτεροι οργανοπαίχτες και νομίζουμε ότι είμαστε και  καλύτεροι στην σύνθεση των τραγουδιών.
Jakob:  Όταν γράφεις το υλικό για ένα EP, είναι πολύ πιο εύκολο από όταν γράφεις υλικό για ένα ολόκληρο άλμπουμ, γιατί το μόνο που χρειάζεται είναι 4 με 5 τραγούδια, τα οποία προσποιούνται ότι είναι καλά. Νομίζω ότι το “Overdrive” φαίνεται να είναι ένα “πραγματικό άλμπουμ”. Αυτό σημαίνει, ότι σκεφτήκαμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για κάθε τραγούδι και πώς ο καθένας μας χωράει στο άλμπουμ. Δεν είναι όπως σαν να λες: “Ω, έχουμε 3 κολασμένα κομμάτια, ας γράψουμε 8 ακόμη και ας τελειώσουμε!”. Νομίζω ότι έχουμε κάνει καλή δουλειά, αλλά όπως λέει ο Simon, είμαστε και γινόμαστε καλύτεροι συνεχώς και θα κάνουμε τα πάντα καλύτερα στον επόμενο δίσκο.

Εντόπισα τις κυριότερες επιρροές σας να είναι οι πρώιμοι Megadeth και Testament. Συμφωνείτε με αυτό και αν ναι, γιατί μια γερμανική μπάντα δεν ακολουθεί τη γερμανική thrash συνταγή και επιλέγει να παίξει σαν μια αμερικανική thrash μπάντα;

Simon: Ναι! Θα ήταν ψέμα αν έλεγα ότι δεν μας αρέσουν αυτές τις μπάντες. Το πρώτο μας demo ήταν πολύ σκληρό, αφού εκείνη τη στιγμή ακούγαμε γερμανική Thrash, Θυμάμαι ο Jakob και εγώ, λατρεύαμε το “Agent Orange” των  Sodom, όταν ήμασταν παιδιά. Τώρα μας αρέσει η αμερικανική Thrash περισσότερο, γιατί είναι πιο ευέλικτο. Υπάρχει περισσότερη μελωδία, περισσότερο heavy metal και hard rock σε αυτό.
Jakob: Η ικανότητα να παίξεις το όργανό σε ένα υψηλό επίπεδο – ότι χρειάζεται για να παίξεις “καλό” Thrash ή speed metal και αυτό που έκαναν οι Sodom, ειδικά o Frank Blackfire για παράδειγμα, μου φαίνεται και νομίζω ότι είναι για τον Simon και εμένα, κάτι πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι η αμερικανική και καναδική (Annihilator) σκηνή, είχαν κάνει κάτι το φοβερό τη δεκαετία του ’80!  Το είχαν αρχίσει και είχαν δημιουργηθεί μοναδικοί και ξεχωριστοί δίσκοι! Εκτός αυτού, υπάρχουν στις μέρες μας είναι τόσες πολλές μεγάλες thrash metal μπάντες, σχεδόν σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο και δεν έχει σημασία από το που προέρχεσαι, αρκεί η μουσική και η προσωπικότητά σου είναι καλή!

Υπάρχουν, επίσης, κομμάτια του άλμπουμ που είναι αρκετά τεχνικά, αλλά έχουν επίσης μια punk και μια Motorhead γεύση στον ήχο τους. Πώς μπορούν όλα αυτά τα στοιχεία συνυπάρχουν; Πώς το επιτυγχάνετε αυτό;

Simon: Δεν υπάρχει κάποια συνταγή! Γράφουμε τα τραγούδια και προσπαθούμε να τα κάνουμε ενδιαφέροντα (για παράδειγμα, να μην είναι πάντα το ίδιο τέμπο) και πιασάρικα (προσπαθούμε να κάνουμε ένα πιο πιασιάρικο ρεφρέν, η αρχή του τραγουδιού πρέπει να είναι μια ισχυρή στιγμή που θα είναι εύκολο για τον ακροατή να την θυμάται…)

Μπορώ επίσης να ακούσω πολλά κλασικά στοιχεία (NWOBHM / Iron Maiden). Είναι αυτό μια περιοχή που οι Running Death θέλουν να εξερευνήσουν περισσότερο στο μέλλον, μια πιο mainstream προσέγγιση στη μουσική σας;

Simon: Χμμ, αν ακούσετε τους παλιούς δίσκους μας, θα ακούσετε αυτό το στοιχείο πάρα πολύ. Ίσως αυτή να είναι μια συνταγή, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι η μουσική που θέλουμε να ακούσουμε, οπότε και την δημιουργούμε! Αγαπάμε το thrash-metal, αλλά πολλές μπάντες είναι τόσο … μόνο σκληρές. Δεν είναι ενδιαφέρον για εμάς. Αγαπάμε την ταχύτητα και την επιθετικότητα, αλλά θέλουμε επίσης μελωδία στα τραγούδια μας και αγαπάμε το παλιό heavy metal. Αλλά ορίζω το εξής: Θέλουμε να κάνουμε Thrash / Speed Metal που ροκάρει σκληρά!
Jakob: …Και grooveάρει 😉

Έχετε επίσης μόνο ένα γρήγορο εξ’ ολοκλήρου τραγούδι στο δίσκο (‘The Raging Nightmare’). Φυσικά υπάρχουν και κάποιες speed metal στιγμές σε όλα σχεδόν τα τραγούδια. Γιατί αυτό;

Simon: Το ‘The Raging Nightmare’ είναι ένα πολύ παλιό τραγούδι. Το γράψαμε το 2009 και υπάρχει και στο πρώτο μας EP. Αγαπάμε το ‘The Raging Nightmare’, και είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια στο σετ μας. Έτσι σκεφτήκαμε ότι το τραγούδι αξίζει να υπάρχει σε μια καλύτερη έκδοση στο ντεμπούτο μας. Σίγουρα υπάρχει αρκετή ταχύτητα σε αυτό, αλλά ακούστε και τη γέφυρα, μπορείτε να ακούσετε Maiden επιρροές.

Όσον αφορά την παραγωγή του άλμπουμ, είναι αρκετά καλή, αλλά έχω παρατηρήσει ότι τα φωνητικά είναι αρκετά χαμηλά. Ποιος είναι ο λόγος για αυτό;

Jakob: Ειδικά σε τραγούδια όπως το “Remote Controlled” σωστά; Ναι, εκτός από λίγα μέρη, ο Simon έκανε μόνο ένα φωνητικό κανάλι για κάθε τραγούδι, γιατί θέλαμε να ακούγεται όσο πιο ζωντανά το δυνατόν. Και νομίζω ότι έκανε μια τρομερή δουλειά, γιατί είναι πραγματικά δύσκολο να ακούγεται τόσο βαρύ και δύσκολο χωρίς να ντουμπλάρει τα φωνητικά μέρη. Όσο και στην παραγωγή όσο και στο ίδιο το στούντιο δεν προσέξαμε ότι τα φωνητικά είναι τόσο χαμηλά, επειδή δεν ακουγόταν με αυτόν τον τρόπο. Μας αρέσει, αλλά αυτό δεν θα συμβεί ξανά στις επόμενες δουλειές μας.

Υπήρχε κάτι που θα κάνετε διαφορετικά στη διαδικασία ηχογράφησης ή στη διαδικασία σύνθεσης των κομματιών;
Jakob: Έχουμε ήδη μιλήσει για τα προβλήματα με τα φωνητικά. Εκτός αυτού, υπάρχει ακόμη και κάτι άλλο. Η ρυθμική κιθάρα γράφτηκε με μια  Rhythm Guitar Tracking με μια Fender Single Coil Telecaster. Μου αρέσει η κιθάρα, αλλά όχι σε αυτό το είδος της μουσικής και όχι για αυτή τη δουλειά. Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι, για τους οποίους σχεδόν κάθε Heavy metal μπάντα παίζει και ηχογραφεί αυτά τα μέρη με Humbucker κιθάρες και όχι με Single Coils.  Ένας και ίσως ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι ακούγονται 1000000 φορές καλύτερα.

Όπως έχω πει, υπάρχουν πολλά τεχνικά στοιχεία στο άλμπουμ, ιδίως όσον αφορά την κιθαριστική δουλειά. Πιστεύετε ότι η τεχνική λεπτομέρεια είναι κάτι που πρέπει να υπάρχει στο thrash;

Jakob: Ναι έτσι νομίζω. Αλλά νομίζω ότι κάθε είδους καλή μουσική χρειάζεται αυτό! Ακόμη και η μη ακουστική / ηλεκτρονική μουσική.
Simon: Δεν νομίζω ότι το thrash πρέπει να το έχει αυτό. Ακούστε μερικά τραγούδια από τους Sepultura, είναι απλά και καλά, αλλά μας αρέσει να ποζάρουμε με τα όργανά μας χεχε.

Τι έχετε κάνει με περιοδείες και συναυλίες; Έχετε κάνει κάτι στο παρελθόν ή σκοπεύετε να κάνετε κάτι στο μέλλον, ώστε να υποστηριχθεί το “Overdrive”;

Jakob: Κάναμε μια μικρή περιοδεία στη Γερμανία αυτό το καλοκαίρι και παίξαμε πολύ καλές συναυλίες, για παράδειγμα με τους Hirax και τους Nervosa. Με την αποχώρηση του Julian, θα πρέπει να σταματήσουμε τώρα για τους επόμενους μήνες μέχρι το νέο μας μέλος είναι έτοιμο και προετοιμασμένο. Αλλά αυτό το Δεκέμβριο  οι Running Death θα τρέξουν και πάλι.

Υπάρχει μια αναβίωση της Thrash Metal σκηνής στην Ευρώπη. Ποιοι θεωρείτε είναι οι λόγοι για αυτή την αναβίωση;

Jakob: Πραγματικά δεν γνωρίζω.
Simon: Συγνώμη ούτε και εγώ.

(σ.σ. Καλά ρε παιδιά την γνώμη σας ζητήσαμε…όχι να γράψετε ανθρωπολογικό και συμπεριφοριστικό δοκίμιο…)

Τι προσπαθείτε να πετύχετε με τους  Running Death; Πιστεύετε ότι η μπάντα μπορεί να είναι το επόμενο μεγάλο όνομα στη thrash metal σκηνή; Είναι αυτό το όνειρο σας ή κάτι άλλο;

Jakob: Αυτό είναι το όνειρο κάθε μουσικού, αλλά θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Νομίζω ότι όλοι θέλουμε να γίνει η μπάντα κάτι μεγαλύτερο.
Simon: Καλούς δίσκους, ένα μεγαλύτερο όνομα, περισσότερες συναυλίες ώστε να κάνει  ρεαλιστικό το να αγοράσουμε ένα tour λεωφορείο. Πολλές συναυλίες, να γνωρίσουμε καλούς ανθρώπους και να περνάμε καλά.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Και πάλι συγχαρητήρια για το ντεμπούτο άλμπουμ σας, το “Overdrive”. Ελπίζουμε να σας δούμε για μια συναυλία στην Ελλάδα. Προσθέστε ότι θέλετε για τους αναγνώστες μας εδώ.

Jakob: Stay heavy, σας αγαπάμε και ελπίζουμε να σας δούμε από κοντά!
Simon:  Αυτό θα ήταν φανταστικό!

Δημήτρης Σταύρος

http://runningdeath.bandcamp.com/
http://facebook.com/runningdeath

Μέλη Μπάντας:
Max Bauer – Μπάσο
Jakob Weikmann – Τύμπανα
Simon Bihlmayer – Κιθάρες / Φωνητικά

2010 – Raging Nightmare  EP
2012 – The Call of Extinction EP
2015 – Overdrive

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X