Συνεντεύξεις

Black Sun

Μπορεί οι Black Sun να κυκλοφόρησαν μόλις φέτος τον πρώτο τους ολοκληρωμένο δίσκο, όμως σαν σχήμα είναι παλιά καραβάνα της Ελληνικής σκηνής. Μια τέτοια κυκλοφορία δεν μπορούσε να περάσει έτσι και φυσικά είχα την χαρά να μιλήσω με τα παιδιά και να μάθω πολλά και ενδιαφέροντα για το σχήμα.

Καλωσορίσατε παιδιά στο περιοδικό μας. Η πρώτη μου ερώτηση δεν είναι άλλη παρά το γιατί σας πήρε τόσο καιρό να μας δώσετε έναν πλήρη δίσκο. Σαν σχήμα ήσασταν συνέχεια στις επάλξεις, φτάσατε πολλές φορές στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιατε.

Μηνάς Παπαδόπουλος (Κιθάρες): Καλώς σε βρήκαμε Μιχάλη κ ευχαριστούμε για την δυνατότητα που μας δίνει η σελίδα σας να τα πούμε. Η αλήθεια είναι ότι όντως είναι η πρώτη μας full-length δουλειά πάρα το ότι  είμαστε ως μπάντα, πολλά χρόνια. Αυτό δεν ήταν κάτι που γινόταν με κάποιο σκοπό, απλά προέκυπτε από τις καταστάσεις που βίωνε η μπάντα σε κάθε χρονική περίοδο. Υπήρχαν αρκετές αλλαγές μελών που δεν μας άφηναν τη δυνατότητα και ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα full-length album. Έτσι έχουμε αρκετά EPs, αλλά το ολοκληρωμένο album ήρθε εν έτη 2019. Έστω και με αυτές τις δύσκολες καταστάσεις του παρελθόντος, είχαμε καταφέρει να κάνουμε ορισμένα αξιοσημείωτα πράγματα. Συμμετοχή σε συλλογές, οι δουλειές μας έφταναν στο εξωτερικό, παλαιότερα που δεν ήταν τόσο εύκολο, συνεργαστήκαμε με αξιόλογους μουσικούς της σκηνής κ.ά. Τα τελευταία χρόνια που η σύνθεση έχει σταθεροποιηθεί αρκετά, η μπάντα πάει όλο και καλύτερα και τα άλματα της είναι εντυπωσιακά σχεδόν σε όλους τους τομείς. Ένα από αυτά είναι η δημιουργία του “Seed Of Hate”.

“Seed Of Hate” λοιπόν. Τι μπορείτε να μας πείτε για τις ηχογραφήσεις του δίσκου;

Βασίλης Βελιόπουλος (Κιθάρες): Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν όταν είχαν πια ωριμάσει όλες οι ιδέες και είχαν πάρει την ημί-τελική μορφή τους. Και λέω ημί-τελική καθώς όταν γράφεις ένα δίσκο πρέπει πάντα να αναμένεις το “μη αναμενόμενο” όπως λένε και οι Αμερικάνοι (expect the unexpected) όπου στη δική μας περίπτωση ήταν κάποιες αλλαγές της στιγμής, μικρές ή και μεγάλες (υπό την καθοδήγηση του παραγωγού μας, Τάσου Ιωαννίδη στο Orfeas Music Studio) που τελικά καθόρισαν τον τελικό ήχο και συναίσθημα. Η ηχογράφηση είναι μια πολύ λεπτή και λεπτομερής διαδικασία η οποία απαιτεί συγκέντρωση, αυτοσχεδιασμό, συγκράτηση αλλά και αυθορμητισμό, έχει όλα τα στοιχεία της αντίφασης. Θεωρώ ότι η μπάντα “δοκιμάζεται” καθώς πρέπει να αποτυπωθούν σωστά αλλά και όσο πιο “ζωντανά” γίνεται με κοινό σκοπό να δώσουν στον ακροατή το δικαίωμα να ονειρευτεί, να φανταστεί κάτι δικό του, να ξεφύγει και να νιώσει αυτό που νιώθουμε κι εμείς. Αν βάλεις στην άκρη την κούραση, τα ξενύχτια, τις απαιτήσεις και την πίεση, μένει μια πολύ γλυκιά γεύση η οποία σε εθίζει πριν καν ολοκληρωθεί ο δίσκος, με αποτέλεσμα να σκέφτεσαι ήδη την επόμενη παραγωγή. 

Οι συνθέσεις του album είναι πρόσφατες ή χρησιμοποιήσατε και ιδέες από το ντουλάπι;

Μηνάς Παπαδόπουλος (Κιθάρες): Οι συνθέσεις του άλμπουμ είναι πρόσφατες με εξαίρεση το “One With The Light” που είναι μια επανεκτέλεση από την προηγούμενή δουλειά μας. Κάθε μέλος, από τα παλιότερα μέχρι τα πιο νέα, έβαλε τη δική του σφραγίδα στο album. Ήρθαν νέες ιδέες και η αλληλεπίδραση των ιδεών των μελών έφερε το αποτέλεσμα που αποτυπώνεται στο album. Φυσικά οι ιδέες για συνθέσεις δεν σταματούν ποτέ απλά έπρεπε να καταλήξουμε και να οριστικοποιήσουμε τα κομμάτια του δίσκου και να ηχογραφήσουμε. Έχουμε αρκετό υλικό που θα βρει στέγη στην επόμενη μας δουλειά.

Πως ακριβώς συνθέτουν οι Black Sun; Είναι ομαδική δουλειά;

Νίκος Κούλελης (Μπάσο): Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος σύνθεσης, συνήθως παρουσιάζεται  μια ιδέα από κάποιο μέλος της μπάντας, αυτή μπορεί να είναι μια απλή μελωδία ή κάτι πιο δομημένο μουσικά. Η ιδέα αυτή αναπτύσσεται και ολοκληρώνεται σιγά σιγά μέσα από τις πρόβες μας. Η σύνθεση των κομματιών είναι συλλογική προσπάθεια, όλοι βάζουν κάτι από τον εαυτό τους στην μουσική των Black Sun. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην βάζουμε την μουσική μας σε καλούπια, έτσι καταφέρνουμε να πειραματιζόμαστε με την διαφορετικότητα που έχουν τα ακούσματα μας και να γράφουμε  μουσική μας με πυξίδα το metal, τη μελωδία και το συναίσθημα.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι ένα σχήμα με τόσα χρόνια στην πλάτη του να κρατήσει την φλόγα ζωντανή;

Μηνάς Παπαδόπουλος (Κιθάρες): Δεν είναι θέμα δυσκολίας ή ευκολίας, είναι θέμα διάθεσης και θέλησης. Αν μέσα σου όλο αυτό δεν το έχεις, δεν το ψάχνεις, δεν το κυνηγάς τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσεις να το  διατηρήσεις. Μπορεί να είναι κάτι πολύ καλό αλλά ευκαιριακό και συνήθως οι δημιουργοί του μένουν με την γλυκιά ανάμνηση που δεν το συνέχισαν. Φυσικά και υπάρχουν δυσκολίες, συγκυρίες και καταστάσεις αλλά σχεδόν τα πάντα υπόκειται στη θέληση. Αυτή η θέληση εννοείται θα πρέπει να διακατέχει τα περισσότερα μέλη της μπάντας αν όχι όλα, και όχι ένα-δύο, μόνο έτσι προχωράει αλλιώς μετά έρχεται ο κορεσμός, η κούραση, ο εκνευρισμός και οδηγούμαστε αλλού.

Θέλω να μου πεις πως ένιωσες την πρώτη στιγμή που κράτησες το τελικό προϊόν, το CD, για πρώτη φορά στα χέρια σου; Ένιωσες δικαιωμένος για την επιμονή σας όλα αυτά τα χρόνια;

Μηνάς Παπαδόπουλος (Κιθάρες): Αλήθεια δεν περιγράφεται το συναίσθημα, αυτό μπορούν να το καταλάβουν και τα παιδιά από άλλες μπάντες. Βλέπεις μπροστά σου τους κόπους σου και τα ξεχνάς όλα. Όταν έφτασαν οι κούτες με τα CDs, έψαχνα ψαλίδια, ξυράφια κτλ για να τα ανοίξω να τα δω. Να δω το booklet και όλα τα σχετικά. Μάλιστα στη συγκεκριμένη δουλειά, ένας λόγος παραπάνω, αφού είναι το πρώτο full-length album της μπάντας, κάναμε πολλή δουλειά, είχε και μια καθυστέρηση παραπάνω, οπότε η αγωνία και η προσμονή ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Όσον αφορά την δικαίωση, την νιώθεις όταν αρχίζει ο κόσμος και ακούει το album, όταν ακούς εξαιρετικά σχόλια και κριτικές, όταν συζητάς λεπτομέρειες για το album με κόσμο είτε στο internet είτε απευθείας, όταν κόσμος που δεν ξέρεις ζητάει το cd επειδή του άρεσαν τα κομμάτια στο live, όταν το album ταξιδεύει και εκτός συνόρων με πολύ ικανοποιητική ανταπόκριση και ακόμα είναι σχεδόν στην αρχή. Όλη αυτή η διαδικασία καθώς και οι θυσίες πάσης φύσεως που έχεις κάνει όλο αυτό τον καιρό, ναι σε δικαιώνουν για την επιμονή τόσων ετών.

Πάμε λίγο πίσω στο “Seed Of Hate”. Στιχουργικά μιλώντας, με τι θέματα καταπιάνεται το album;

Κωνσταντίνος Μεράκος (Φωνητικά): Σε ότι αφορά το στιχουργικό κομμάτι, το “Seed Of Hate” είναι σαν ένα βιβλίο με διαφορετικές ιστορίες. Ένα πειρατικό καράβι με τους πειρατές του ήλιου, ένας Viking στη μάχη, ένα καραβάνι στην έρημο που μαζεύει τις χαμένες ψυχές, στο πως είναι ο κόσμος μας σήμερα μέχρι κ εσωτερικές σκέψεις που κάνουμε. Γενικά, υπάρχει μια ελευθερία στην συγγραφή των στίχων. Γράφουμε για αγαπημένα μας θέματα και ότι μας απασχολεί την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Αν έπρεπε να επιλέξεις μόνο ένα κομμάτι από όλο το CD για έναν φίλο σου να ακούσει πιο θα ήταν αυτό; Ξέρω πως αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο.

Δημήτρης Σταυρουλάκης (Τύμπανα): Προσωπικά θα επέλεγα το “Pirates Of The Sun” γιατί θεωρώ ότι έχει όλα τα στοιχεία των Black Sun. Eπικό συναίσθημα, μελωδίες που σου μένουν, εναλλαγές στον ρυθμό που διατηρούν το ενδιαφέρον του ακροατή. Ωστόσο, όποιος έχει ακούσει τον δίσκο (ακόμα και εμείς οι ίδιοι) έχει διαφορετικό κομμάτι ως αγαπημένο. Αυτό για εμάς δείχνει ότι υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα και ότι κανένα κομμάτι δεν έχει γραφτεί απλά για να γεμίσει τον δίσκο.

Ξέρω πως έχετε ήδη γυρίσει ένα lyric video για να στηρίξετε τον δίσκο. Σκοπεύετε να γυρίσετε και κάποιο κανονικό video clip;

Μηνάς Παπαδόπουλος (Κιθάρες): Ναι όντως έχουμε κάνει ένα semi-lyric video για το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου. Υπάρχουν ιδέες και συζητήσεις μέσα στη μπάντα για να κάνουμε ένα κανονικό video clip. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί, όπως και γενικά ασχολούμαστε με θέματα που έχουν να κάνουν με την προώθηση του άλμπουμ .

 

Ζωντανές εμφανίσεις. Έχουμε τίποτα στο πρόγραμμα ή είναι νωρίς ακόμα;

Μηνάς Παπαδόπουλος (Κιθάρες): Πολύπλοκο ζήτημα… και εξηγούμαι. Ήδη στις 8 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε ένα live και στρατηγική και θέληση μας είναι να πραγματοποιήσουμε όσο πιο πολλά live μπορούμε είτε στην Αθήνα είτε στην υπόλοιπη Ελλάδα για να προωθήσουμε κ με αυτό τον τρόπο το “Seed Of Hate”. Φυσικά όπως ξέρεις αυτό δεν είναι καθόλου απλό και εύκολο, είτε γιατί δεν υπάρχουν πολλοί χώροι είτε γιατί πλέον γίνονται πολλά live και οι θέσεις και οι ημερομηνίες είναι περιορισμένες. Αυτό δεν σημαίνει ότι το αφήνουμε, το αντίθετο μάλιστα, συνέχεια το κυνηγάμε. Θεωρώ ότι από Σεπτέμβρη θα είμαστε ακόμα πιο ενεργοί στον τομέα του live.

1993 – 2019. Όταν ξεκίνησαν οι Black Sun πίστευαν ποτέ ότι θα πάει τόσο μακριά η ιστορία τους;

Μηνάς Παπαδόπουλος (Κιθάρες): Όταν ξεκινάει μια τέτοια ιστορία ποτέ δεν ξέρεις πόσο μακριά θα πάει, ειδικά με τις συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα μας στα μουσικά δρώμενα. Τότε ήμασταν και σε μικρότερες ηλικίες και δεν σκεφτόμασταν κάτι τέτοιο, είχαμε ενθουσιασμό. Ξεκινάει με πολύ αγάπη και διάθεση και αναλόγως των καταστάσεων που προκύπτουν η ιστορία αυτή παίρνει το δρόμο της. Το θέμα είναι αν  μένει ζωντανή μέσα σου η φλόγα της δημιουργίας, της μουσικής ανησυχίας και της διάθεσης να το συνεχίσεις. Και πίστεψε με η φλόγα αυτή υπάρχει ακόμα μέσα μας!

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας! Κλείστε με ένα μήνυμα σε όλους τους αναγνώστες μας!

Μήνας Παπαδόπουλος (Κιθάρες): Καταρχήν θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το GreekRebels.gr για την φιλοξενία και εσένα Μιχάλη για την συνέντευξη. Θα θέλαμε να πούμε στους αναγνώστες της σελίδας να ακούσουν την νέα μας δουλειά κ να την αποκτήσουν εφόσον τους αρέσει. Είναι ένα album που δημιουργήθηκε με πολύ αγάπη και οι οπαδοί της μουσικής που αγαπάμε, θα ανακαλύψουν το δικό τους αγαπημένο τραγούδι μέσα σ’ αυτό το album! Στηρίξτε την Ελληνική σκηνή και να έχετε υγεία όλοι!

Μιχάλης Νταλάκος

https://www.facebook.com/BlacksunGreece
https://black-sungr.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/channel/UCkmmRvNuetVjB30Vrjvag8Q

Band Members
Κωνσταντίνος Μεράκος: Φωνητικά
Μηνάς Παπαδόπουλος: Κιθάρες
Βασίλης Βελιόπουλος: Κιθάρες
Νίκος Κούλελης: Μπάσο
Δημήτρης Σταυρουλάκης: Τύμπανα
Άγγελος Γερογιάννης: Πλήκτρα

Discography:
Seed Of Hate, 2019

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X