Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/greekrebels/public_html/wp-content/mu-plugins/rebels-custom-slider.php on line 1536
Συνεντεύξεις

Cemetery Dance

23-12-2013: Αυτή ήταν και η ημερομηνία που ορίστηκε η συνέντευξη με τους Cemetery Dance. Μια μπάντα η οποία δημιουργήθηκε για να κάνει την διαφορά και να φέρει στην σκηνή αν όχι το κάτι διαφορετικό τότε σίγουρα κάτι που ακούγεται pure και αληθινό. Με αφορμή λοιπόν την κυκλοφορία του πολύ καλού ντεμπούτου τους “Poser Zombies” και με σημείο συνάντησης το υπόγειο του Artworks Studio, δύο μόλις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και εν μέσω αρκετά μεγάλης ποσότητας, όπως αποδείχθηκε, ζύθου είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και απολαυστική κουβέντα η οποία κάλυψε οτιδήποτε αφορούσε το άλμπουμ, την δημιουργία τους, το νεκροταφείο απέναντι από το στούντιο και λίγα παραπάνω.

Καινούργια μπάντα, με τα μέλη της όμως να έχουν μεγάλη ιστορία στην σκηνή. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία; Πως δημιουργηθήκατε;

Omen: Βασικά είμαστε όλοι φίλοι. Έχουμε παίξει όλοι με όλους, εκτός από τον Jojo με τον οποίο είχε παίξει ο Lazy μόνο. Εγώ με τον Ares και τον Teo έχουμε παίξει μαζί στους Nocta πολλά χρόνια και ο Teo μετά ήταν στους Unsin, αλλά μιλάγαμε. Γράφαμε στο στούντιο του Lazy στην Ηλιούπολη και έτσι προέκυψε η φάση. Με τον Lazy δηλαδή… Το είχαμε πει από παλιά, το θέλαμε δηλαδή, να παίξουμε κάποια στιγμή μαζί, αλλά δε καθότανε. Όλο κάτι έκανε αυτός, όλο κάτι κάναμε εμείς. Με τον Teo έτσι και αλλιώς όποτε παίζαμε και χρειαζόμασταν κάποιον για τα τύμπανα ερχόταν. Ήτανε η παρέα και εκτός αυτού είναι και πολύ καλός ντράμερ.

Lazy: Ουσιαστικά η μπάντα έγινε έτσι. Ξεκίνησε στην αρχή ο Omen με τον Teo. Ερχόντουσαν εδώ και έπαιζαν, έτσι για να γουστάρουν όπως μια παρέα που μαζεύεται. Μετά ήρθε και ο Ares, μετά μπήκα και εγώ, μετά ήρθε και ο Jojo. Δηλαδή ο ένας ερχόταν μετά τον άλλο και τζαμάραμε.

Οπότε δηλαδή είστε τώρα μια full time μπάντα. Δεν δουλεύετε σε άλλα projects εκτός από τους Cemetery Dance;

Omen: Ναι, είμαστε μια full time μπάντα αλλά και άλλα project να είχαμε, πάλι τα ίδια άτομα θα ήμασταν ουσιαστικά. Αλλά οι Cemetery Dance είναι η κύρια προτεραιότητα μας, κύρια και μοναδική.

Το όνομα Cemetery Dance πως προέκυψε; Άκουσα μια πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση στο πάρτι του Greek Rebels από τον Jojo ότι ευθύνεται το φοβερό και τρομερό νεκροταφείο που βρίσκεται απέναντι από το στούντιο.

Omen: Συνήθως εδώ το στούντιο έχει δικιά του βούληση. Οι πόρτες ανοίγουν μόνες τους για παράδειγμα!!(γέλια) Έρχεται ο πελάτης, ας πούμε τώρα, και περιμέναμε εμείς απέναντι στις πεζούλες και συζητάγαμε μέχρι να έρθει κάποιος να ανοίξει το στούντιο. Οπότε ξέρεις, έχουν γίνει και οι σχετικές πλάκες.(γέλια)

Jojo: Κάναμε τρείς μέρες ηχογράφηση και τρείς μέρες είχε κηδεία κάθε απόγευμα!!!(γέλια)

Omen: Είναι η τοποθεσία τέτοια. Είχαμε αμφιταλαντευτεί αν θα το βγάζαμε τελικά το συγκρότημα Cemetery Dance ή Poser Zombies, γιατί είμαστε που είμαστε σαν zombie είμαστε και ψιλοποζεράδες, κιθάρες ξέρεις περίεργες και τέτοια, αλλά τελικά επικράτησε η λογική και το Cemetery Dance ήταν χωρίς δεύτερη κουβέντα το σωστό.

Self released το άλμπουμ, self produced, self promoted. Γενικά υπάρχει ένα total control από την μπάντα. Ήταν μια ανάγκη των καιρών αυτό; Ή μια συνειδητή επιλογή;

Ares: Και ανάγκη και επιλογή. Ουσιαστικά τώρα πια για να υπογράψεις σε μια εταιρεία είναι δύσκολη φάση, δύσκολα τα πράγματα γενικώς. Και αφού ήδη την είχαμε κάνει εμείς την παραγωγή, δηλαδή την είχαμε πληρώσει από την τσεπούλα μας, αποφασίσαμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας. Το self promoted δεν είναι ακριβώς self promoted. Έχουμε promoter Γερμανό ο οποίος κάνει και την διανομή με την Cargo Records και τα λοιπά. Αλλά είναι και ανάγκη, γιατί αν περιμέναμε να το κάνουμε με τον άλλο τρόπο, δηλαδή, να στείλουμε demos σε εταιρείες που δεν καλύπτουνε budget πια οι εταιρείες για ηχογραφήσεις και τέτοια πράγματα. Είπαμε λοιπόν να τα κάνουμε μόνοι μας τα περισσότερα. Απλά, σαν μπάντα φτάνεις μόνο μέχρι ένα σημείο. Την διανομή δηλαδή δεν μπορείς να την κάνεις μόνος σου. Χρειάζεσαι και κάποιους ανθρώπους, αναγκαστικά. Και εκεί μπαίνουν στην μέση κάποιοι άλλοι άνθρωποι. Κάποιες εταιρίες οι οποίες κάνουν πακέτα ας το πούμε τώρα.

Omen: Βασικά Κώστα, το drive της μπάντας είναι να παίζει live. Είμαστε ζωντανό ραδιόφωνο. Οπότε και ο δίσκος προέκυψε σαν ανάγκη για να υποστηρίξουμε τα live. Εμείς έχουμε σαν φιλοδοξία να παίξουμε και έξω, όχι μόνο για την τιμή των όπλων, αλλά γιατί έτσι αισθανόμαστε confident ας πούμε, αισθανόμαστε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Σε πολλές συζητήσεις λοιπόν, γιατί εδώ το συγκρότημα είναι ένα, έχουμε και τον Ευθύμη (σ.σ.: Καραδήμα, Nightfall) ο οποίος κάνει χρέη συμβουλάτορα, επειδή είναι και αυτός μέλος της παρέας και με την πείρα που έχει θεώρησε ότι περισσότερες πόρτες ανοίγουν έχοντας κυκλοφορήσει και νέα δουλειά παρά να βγαίνεις και να λες είμαστε οι X-Ψ, δεν μπορείτε να βρείτε τα κομμάτια μας πουθενά και παίζουμε έτσι.

Σαν πρωτάρηδες ας πούμε.

Omen: Ναι, αυτό ακριβώς.

Το άλμπουμ κόπηκε μόνο σε βινύλιο. Γιατί; Επίσης κάποιες κόπιες έχουν και κωδικό για digital download…

Ares: Το έχουμε και σαν digital download, σε φάση διανομής. Η εταιρία που το έχει πάρει κάνει την διανομή του βινυλίου αλλά και ψηφιακή διανομή.

Ναι, εκεί που θέλω να καταλήξω είναι… Το να κόψετε το βινύλιο μήπως ήταν θέμα trend; Ή ήταν νοσταλγική η φάση;

Lazy: Βασικά ήταν και τα δύο. Με βινύλιο μεγαλώσαμε, βινύλιο θέλαμε να βγάλουμε. Ο ήχος μας είναι ήχος που πάει στο βινύλιο, δηλαδή ταιριάζει ακριβώς για το βινύλιο και επίσης το CD σιγά σιγά πεθαίνει. Και δεν έχει και νόημα σαν ακουστικό μέσο πλέον, έχει τελειώσει η εποχή του. Το βινύλιο πλέον επανέρχεται.

Αποδείχτηκε διαχρονικό.

Ares: Ξέρεις τι γίνεται με το CD; Το CD το βάζεις μέσα και πατάς το ρημάδι το κουμπάκι. Τακ, τακ, τακ, τακ! Πάμε στο επόμενο! Το βινύλιο ήταν: το βάζω, το ακούω. Δεν μου κάνει; το βάζω στην άκρη. Τουλάχιστον το ακούω και είναι αλλιώς η φάση βρε παιδί μου…

Ακούς μια ολοκληρωμένη δουλειά.

Ares: Ναι! Δεν έχει αυτό το εργοστάσιο, το φασόν που βάζω μέσα στο CD 15 κομμάτια, άιντε βάζω ότι περισσεύει. Και επίσης, πιάνεις ένα βινύλιο στα χέρια σου και έχεις μια φωτογραφία τεράστια, βλέπεις στίχους, κάνεις, δείχνεις δεν παίρνεις ένα πραγματάκι. Και παίζει και ο ρόλος του ήχου, όχι ως δευτερεύων, αλλά παίζει ρόλο και αυτό.

Omen: Το βινύλιο είναι πιο ζεστό. Και θα σε παραπέμψω σε μια συνέντευξη που παρακολούθησα πολύ προσεκτικά που είχε δώσει ο Σάκης από τους Rotting που λέει ότι όντως και αυτός κυνηγάει βινύλιο και σε βινύλιο σκοπεύει, γιατί το βινύλιο είναι κάτι που μένει, το CD είναι κάτι που ακόμα και η μουσική θα εξαφανιστεί κάποια στιγμή από το δισκάκι επάνω.

Ας συνεχίσουμε λέγοντας λίγα πράγματα για το artistic. Ποιός είναι υπεύθυνος για το artwork; ότι έχω δει έως τώρα είναι φανταστικό. Και στο εξώφυλλο μπορείς να δεις μια κοινωνία από zombies πλαισιωμένη από πινακίδες neon και μέσα στο βάθος βλέπεις το ρεφρέν από το “Fixed Imagination”. Υπάρχει κάποιο theme πίσω από το άλμπουμ; να ξεκινήσουμε από αυτό και μετά να περάσουμε στον καλλιτέχνη.

Omen: Το βασικό θέμα και αυτό που θέλαμε να αναδείξουμε είναι ότι βλέπεις πως είναι η κατάσταση. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικά στην Ευρώπη. Έχουμε περάσει από τον υπερκαταναλωτισμό που υπήρχε στα προηγούμενα χρόνια, στην ανθρωποφαγία. Το εξώφυλλο προσπαθεί να δείξει αυτήν την εικονική πραγματικότητα. Δηλαδή βρε παιδί μου, ότι απέξω είσαι λούσα και από μέσα έχεις σαπίσει ο ίδιος. Ηθικά; Πνευματικά; Έχεις απαλλοτριωθεί σε τέτοιο βαθμό που απλά σηκώνεσαι, κοιμάσαι, δουλεύεις. Όπως λέγανε οι The Godfathers… “Birth, School, Work, Death”, τέτοια φάση. Το εξώφυλλο το έχει επιμεληθεί μια πολύ καλή φίλη του συγκροτήματος, η Χριστίνα Παπαϊωάννου, η οποία είναι καλλιτέχνης, ζωγράφος και μουσικός, την ξέρουμε αρκετό καιρό και μετά ο κιθαρίστας από τους Cellar Dogs (Konos Kal),έκανε την φωτογράφιση. Η φωτογράφιση όπως θα δεις είναι πισίνα, λούσα, μπύρες, γκομενάκια και τέρατα μέσα στην πισίνα.

Η ερώτηση που θέλει να κάνει όλος ο κόσμος λοιπόν: Ποιός είναι ο δράκος; Ο Godzilla; (Γέλια)

Lazy: (Γέλια) Να τον αποκαλύψουμε;

Όλοι μαζί: Ναι, Ναι!!

Lazy: Ε λοιπόν ο Godzilla είναι ο Αλέξανδρος Μανουσιουδάκης. (γέλια)

Ares: Να πούμε ότι τα παιδιά μας βόηθησαν πάρα πολύ στο θέμα της φωτογράφησης. Και ο Γρηγόρης αλλά και οι δύο μασκοφόροι εκδικητές μας βόηθησαν πάρα πολύ στο concept της φωτογράφησης. Δικές τους οι μάσκες και όλα. Βοήθησαν πάρα πολύ.

Όμως και οι στίχοι μοιάζουν να ακολουθούν το ίδιο concept. Υπερκαταναλωτισμός, Zombie κοινωνία κτλ, κτλ με κάποιο “επαναστατικό μίσος” θα έλεγα.

Omen: Μίσος ή απόγνωση. Δηλαδή κοιτάς γύρω σου και βλέπεις το τίποτα και το καθόλου. Ωραία γκομενάκια, ωραία αυτοκίνητα, ωραία σπίτια…

Teo: Δεν υπάρχει feeling.

Omen: Ναι, ναι, ναι! Δεν υπάρχει feeling και από μέσα… Σκουλήκια…

Teo: Όπως και από πολλά πράγματα έχει χαθεί το feeling γενικότερα & αυτό είναι παράγωγο κιόλας της κοινωνίας. Έχει γίνει στην μουσική, στον κινηματογράφο, στην τέχνη γενικότερα. Δηλαδή πάνε κάπου που δεν ξέρουν τι ακριβώς θέλουνε, κυρίως είναι το κέρδος βασικά.

Και αυτό δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην ροκ μουσική έτσι, ακόμα και στην λαϊκή μουσική αλλά και γενικά σε όλη τη μουσική έτσι;

Τeo: Κυρίως εκεί επειδή στην Ελλάδα κυριαρχεί η λαϊκή μουσική, είναι αυτό που προωθείται πιο πολύ. Η μουσική super market. Δηλαδή, hitάκι για το εξάμηνο.

Ares: Αυτό που λέει για την “κονσέρβα”… Ο λόγος που γράψαμε live σε βινύλιο έχει να κάνει με αυτό. Έχει μέσα και τις ατσαλιές του επειδή παίζουν άνθρωποι, έτσι;

Ακριβώς, όπως γινότανε κάποτε.

Ares: Ναι, ακριβώς. Στην δικιά μας την φάση ήταν λίγο πιο extreme, είναι περισσότερο στο παλιό, δηλαδή μπήκαμε μέσα και παίξαμε ότι βγει και τέλος. Όχι ότι δεν διορθώνανε πράγματα και το 80 αλλά τώρα είναι πετσόκομμα στον υπολογιστή.

Τeo: Ηχογραφεί μια μπάντα ένα CD, ακούς άλλο πράγμα και πάς να τους δεις live και ακούς κάτι εντελώς διαφορετικό…

Το autotune κυριαρχεί…

Omen: Και όχι μόνο το auto tune..

Ares: Το κάθε πράγμα εξυπηρετεί τον σκοπό του. Ο δικός μας σκοπός είχε ανάγκη αυτό για να ακουστεί και το κάναμε έτσι. Άλλοι γράφουνε διαφορετικά γιατί εξυπηρετεί την δική τους μουσική.

Omen: Σεβαστά όλα τα μέσα τα οποία εξυπηρετούν την μουσική έκφραση αλλά το θέμα είναι πως εμάς όπως μας ακούς στον δίσκο έτσι είμαστε και στο live. Και στο live ίσως και λίγο καλύτερα γιατί είναι και το feeling της live μπάντας και το feedback από τον κόσμο. Αλλά και εμείς άμα θέλουμε έχουμε την ευκολία να κάνουμε έναν δίσκο υπερπαραγωγή αλλά συνειδητά και από επιλογή και από μεράκι και από άποψη δεν το κάναμε. Θα μπορούσες να μας ακούς και ο ήχος τουλάχιστον, όχι τα τραγούδια, να είναι “Black Album”. Δεν λέω ότι τα κομμάτια θα ήταν ποιότητας “Enter Sandman” αλλά ο ήχος τουλάχιστον θα ήταν πολύ ελκυστικός στα αυτιά.

Ναι, το κατάλαβα.

Lazy: και κάτι πολύ βασικό, δεν υπάρχει ούτε ίχνος edit, ούτε ίχνος τρίγκας που βάζουμε σε όλες τις παραγωγές. Είναι τελείως pure τα πράγματα. Γράφτηκε και ανεβήκαν τα faders up και έφυγε. Απλά πράγματα.

Γιατί nicknames, παρατσούκλια, και όχι τα πραγματικά σας ονόματα;

Omen: Γιατί έτσι φωνάζει ο ένας τον άλλον. (γέλια)

Jojo: Βάλαμε μόνο τα κυριλέ παρατσούκλια. Γιατί ο καθένας έχει 2-3. οπότε χρησιμοποιήσαμε τα πιο κυριλέ. (γέλια)

Η συνεργασία με τον Ευθύμη πως προέκυψε; ξέρω ότι είναι φίλος σας και ότι έχει συνεργαστεί και με τον Omen στους Nightfall. Θέλετε να επεκταθείτε λίγο;

Omen: Θα σου πω εγώ μιας και ρώτησες. Ο Ευθύμης είναι και αυτός μέλος της παρέας έχει συνεργαστεί στο παρελθόν όχι μόνο με εμένα αλλά και με τον Lazy αλλά και τον Ares. Αλλά γενικότερα η περισσότερη τριβή που έχουμε είναι μέσω της παρέας. Το άκουσε και το πίστεψε. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος για τον οποίο μιλάμε, αν δεν του αρέσει κάτι στο λέει τόσο ωμά και κατάμουτρα που δεν θα το πιστεύεις…

Κάτι ξέρω… (γέλια)

Omen: Προσπάθησε λοιπόν την γνώση που έχει τόσα χρόνια να μας την μεταλαμπαδεύσει. Όχι μόνο σε εμάς. Όποιος τον ρωτήσει έχει πάντα χρόνο να ασχοληθεί. Ο Ευθύμης λοιπόν το πίστεψε, το παρακολούθησε, είπε πρώτος την άποψη του, άλλες φορές την ακούσαμε και άλλες όχι, είναι στα πλαίσια του φιλικού. Πάντα έρχεται ας πούμε με ένα λόγο του τύπου “τις βλακείες που λούστηκα εγώ μακάρι να μην τις λουστείτε εσείς”. Οπότε ξέρεις, μιλάει η εμπειρία.

Μάλιστα…

Omen: Και εμείς σε αντάλλαγμα φυσικά του δίνουμε γυναίκες κτλ, κτλ (γέλια)

Όλοι έχετε διαφορετικά ακούσματα. Ανήκετε κατά κάποιο τρόπο σε διαφορετικές μουσικές φυλές, μέσα στα πλαίσια του ροκ πάντα. Πως και δεν έχετε σκοτωθεί έως τώρα; Δηλαδή, πως γίνεται και δεν περνάει για παράδειγμα το θέλω του Ares που του αρέσουν οι Eagles…

Teo: Μα ο Ares δεν έχει λόγο!! (γέλια)

Διάλεξα λάθος άτομο τότε, ο Omen τότε που του αρέσουν οι Motorhead…

Omen: Βασικά κοίτα έχουμε κοινές καταβολές. Όλοι ακούμε σκληρή μουσική.

Αυτός είναι ο κοινός παρανομαστής…

Τeo: Όλοι ακούμε λίγο πολύ τα ίδια πράγματα απλά άλλοι σε μεγαλύτερη συχνότητα και άλλοι σε μικρότερη από κάποιες “αγαπημένες” μπάντες. Και επειδή γενικότερα υπάρχει το μουσικό background είτε από punk, hardcore, metal, 80’s και 90’s, είναι και η ηλικία μας τέτοια ήταν και όταν ήμασταν πιτσιρικάδες κάποια πράγματα στα φόρτε τους…

Ares: Τα ακούσματα έτσι και αλλιώς είναι μέσα… Όταν μπαίνουμε μέσα και παίζουμε ο καθένας παίζει ότι ξέρει, ότι αισθάνεται εκείνη την ώρα να παίξει.

Omen: Κοίταξε να δεις… Οι Cemetery Dance ευνοούνε την οικουμενικότητα. Είναι μια δημοκρατική μπάντα. Και στο τέλος της ημέρας η μουσική τα ξεκινά όλα. Δηλαδή, όλοι μαζί έχουμε ένα κοινό στόχο, να φτιάξουμε μουσική που πρώτα θα αρέσει σε εμάς και μετά στους άλλους. Όχι ότι δεν θέλουμε να ακούγεται καλά και στους άλλους, αλλά αν δεν ακούγεται σε εμάς καλά τότε δεν υπάρχει περίπτωση… Βέτο υπάρχουν από όλους όπως γίνεται σε κάθε δημοκρατία, όχι ξεφτιλισμένη σαν αυτή που ζούμε, υπάρχουν αλλά η πλειοψηφία ουσιαστικά νικάει.

Lazy: Για να γλυτώσεις από αυτό που λέμε τσακωμούς στα ακούσματα εμείς δεν παίζουμε ποτέ διασκευές. Παίζουμε αυτό που ακριβώς ο καθένας θέλει να κάνει χωριστά όμως σαν σύνολο.

Ares: Σημαντικό είναι και ότι δεν υπάρχει εγωισμός, για αυτό υπάρχει ακόμα η μπάντα.

Jojo: Πιστεύω ότι είναι περισσότερο η καύλα που έχουμε να παίξουμε μουσική, πέρα από τα μουσικά ακούσματα και επειδή λειτουργούμε σαν παρέα και ουσιαστικά αυτό είναι που υπερισχύει, άσχετο αν τσακωνόμαστε για χαζομάρες.

Omen: για πράγματα εντελώς αστεία εκτός μουσικής. Οι τσακωμοί των φίλων. Ξέρεις… Γιατί έπιασες τον κώλο της γυναίκας μου και τέτοια καθημερινά πράγματα. (γέλια)

Γενικά ποιές είναι οι επιρροές της μπάντας; Πως το νιώθετε εσείς ως Cemetery Dance; Και πως θα περιγράφατε την μουσική σας σε κάποιον που δεν έχει ακούσει ποτέ δικό σας υλικό;

Omen: Οι Motorhead λένε πως παίζουν rock n’ roll. Εγώ τους πιστεύω. Ο Lemmy το έχει πει με όλες τις γλώσσες. Οπότε εγώ πιστεύω ότι είναι rock η μουσική μας η οποία όμως έχει και την επανάσταση του punk μέσα της και στιχουργικά αλλά και σαν attitude.

Ares: Βέβαια έχουμε ακούσει διαφορετικές γνώμες από διάφορους, metal, groove metal, rock n’ roll, punk, ότι μπορείς να φανταστείς.

Τeo: Είναι και το τι ακούει ο καθένας όμως. Αν ο άλλος δεν έχει ακούσματα έστω τα κλασσικά, να ξέρεις τους Black Sabbath, γιατί υπάρχουν και άτομα που στις μέρες μας δεν γνωρίζουν τους Black Sabbath. Ας πούμε αυτός δύσκολα θα κατανοήσει και θα καταλάβει μην έχοντας το ευρύ φάσμα γνώσης της rock, hard rock, heavy metal ή ότι περικλείεται εκεί μέσα. Έχει να κάνει δηλαδή με το background που έχεις.

Omen: Να μην ξεχνάμε φυσικά την σαπίλα. Πρόσφατα άκουσα, από την τηλεόραση βέβαια γιατί από εκεί έρχονται όλες οι πληροφορίες, ότι η Πάολα είναι rock… Άρα είμαστε και εμείς Πάολα. Με το ίδιο σκεπτικό εμείς είμαστε Grindcore. Εξαρτάται σε τι ζυγαριά θα το βάλεις.

Τeo: Ποιο σατανικό heavy metal από εμάς δεν υπάρχει. (γέλια) Έξω από το νεκροταφείο είμαστε… (γέλια)

Τι feedback έχετε δεχτεί έως τώρα; Ας μιλήσουμε για την ελληνική αγορά καταρχήν και μετά περνάμε στον ευρωπαϊκό τύπο αν όντως υπάρχει κάποιο feedback εκεί…

Omen: Μπορώ να στο συνοψίσω. Οι περισσότεροι είναι “Ναι, όλα καλά, μα γιατί βινύλιο…”. Αυτή την άποψη την έχουμε ακούσει πολύ. Δηλαδή κάποιοι θεωρούν ότι αδικήσαμε τον εαυτό μας κάνοντας βινύλιο. Εμείς σκοπεύουμε να τον ξανα-αδικήσουμε ξανακάνοντας βινύλιο. Πέραν τούτου, όπως διαπίστωσες στα live μας έχουμε πάντα κόσμο που σημαίνει ότι δεν έρχονται ούτε από υποχρέωση, ούτε από τίποτα, κάτι που πάει να πει ότι αρέσουμε. Εμείς θέλουμε να διασκεδάζουμε τον κόσμο και να διασκεδάσουμε και εμείς μαζί του γενικά καμία κριτική δεν πρόκειται να μας σταματήσει, είμαστε σταυροφόροι αυτού του πράγματος που κάνουμε.

Έχετε δεχθεί άσχημες κριτικές;

Omen: Βέβαια. Είναι δυνατόν να μην δεχθείς άσχημη κριτική; Ας πούμε, πρόσφατα κάποιο Γερμανικό fanzine, το οποίο ειδικεύεται πιο πολύ στο thrash βέβαια, λέει ότι περίμεναν περισσότερα από εμάς, γιατί ήξερε και τους Nocta αλλά και τους Nightfall, είμαστε κάτω των προσδοκιών και ότι είμαστε σαν παγωμένος γύρος και ότι χαλάσαμε το καλό όνομα των Nocta. Και πιστεύω ότι το καλό όνομα των Nocta το χάλασε ο Jojo. (γέλια)

Ares: Συμβαίνει και το άλλο. Φτάνει το βινύλιο μερικές φορές σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το είδος. Όταν ο άλλος είναι blackmetalας, ας πούμε, και του δώσεις αυτό το πράγμα που είναι rock δεν μπορεί να το προσεγγίσει και να το καταλάβει, θα δυσκολευτεί. Στα fanzine για παράδειγμα όταν έχουν μπει 1000 μπάντες και έχουν 1000 demo,δεν μπορείς να τα ακούσεις το μυαλό σου γίνεται κιμάς.

Omen:Βασικά ως επί το πλείστον έχουμε πάρει καλές κριτικές αλλά δεν γίνεται να μην πάρεις και την κρυάδα σου. Και εμείς αυτή η κρυάδα μας κάνει να θέλουμε να είμαστε καλύτεροι και να μην χάσουμε αυτό που είμαστε.

 

Ήδη έχετε κάνει αρκετά live, σε μικρά αλλά σημαντικά club της Αθήνας. Τι γίνεται με την επαρχία; έχετε κάνει κάτι στην επαρχία; θα κάνετε κάτι μετά; Ετοιμάζετε κάποιο tour ας πούμε, εντός χώρας ή εκτός συνόρων;

Omen: Έχουμε κάνει κάποια live στην επαρχία, καλά live κατά την άποψη μας. Στην Καλαμπάκα έχουμε παίξει, έχουμε παίξει και στα Τρίκαλα σε σωστά μαγαζιά και ωραία, και σε φεστιβάλ με κόσμο και όλα καλά και ελπίζουμε να ξαναπάμε. Απλά στην επαρχία είναι δύσκολα να φτάσεις γιατί προτιμάνε κάτι που το ξέρουν ήδη. Εμείς μπορεί να έχουμε εδραιωθεί εντός Αττικής απλά στην επαρχία πρέπει να δώσουμε μια μάχη ακόμα μεγαλύτερη για να την κερδίσουμε. Δεν αργεί η ώρα. Ψάχνουμε να βρούμε ένα συγκρότημα ή δύο ακόμα για να πλαισιωθούμε ώστε να μπορέσουμε να πάμε ένα πακέτο καλό επάνω. Αυτό όπως καταλαβαίνεις απαιτεί δουλειά γιατί θα είμαστε 15 άτομα τουλάχιστον και θα πρέπει να συνεννοηθούμε. Όσων αφορά το εξωτερικό, νομίζω ότι είναι ο κυρίως στόχος μας. Και εμείς σαν συγκρότημα υποστηρίζουμε το δόγμα ότι, όπου υπάρχουν Ρωμαίοι και αγριογούρουνα παίζουμε. Δεν μας νοιάζει αν θα είναι 10 ή αν θα είναι 100. Όποιος πληρώσει να μας δει, θα μας δει ακόμα και αν είναι αυτός και η μάνα του.

Ως άτομα που βρίσκονται χρόνια στην σκηνή. Θεωρείται ότι η κρίση έχει επηρεάσει την σκηνή;

Ares: Ναι, πάρα πολύ. Παράδειγμα, για να πάς να παίξεις Τρίκαλα ή Θεσσαλονίκη πρέπει να πληρώσεις από την τσέπη σου. Και τότε τα πλήρωνες, προ κρίσης, αλλά φαντάσου μια μπάντα χωρίς δουλειά, να τραβήξουνε τώρα να πάνε στα Τρίκαλα. Τρέχα, γύρευε…

Να νοικιάσεις vanάκι, εξοπλισμό και, και, και…

Omen: Και όχι μόνο, κακά τα ψέματα αλλά αν δεν έχεις λύσει το βιοποριστικό σου ή θα πρέπει να είσαι πολύ πωρωμένος και άρρωστος όπως είμαστε εμείς ή θα πρέπει να βρεις μια δουλειά για να λύσεις το πρόβλημα σου.

Ares: Και όχι μόνο τα live.. Σκέψου ότι την παραγωγή την πληρώσαμε από την τσέπη μας, το βινύλιο όλο από την τσέπη μας. Η μπάντα είναι αδηφάγο τέρας. (Γέλια) Μαύρη τρύπα… Ρουφάει…

Για δισκογραφική έχετε σκεφτεί καθόλου; Ή μπα;

Omen: Το ψάχνουμε αλλά είμαστε πολύ μεγάλοι πλέον για να μπλεχτούμε με technicalities… Δηλαδή, θα είναι όπως εμείς το θέλουμε ή δεν θα είναι καθόλου. Όπως ξέρουμε θα το κάνουμε. Δεν μας ωφελούν συμβόλαια του τύπου πλήρωσε εσύ την παραγωγή σου, πλήρωσε εσύ το εξώφυλλο σου και εγώ θα σου κάνω την διανομή. Αυτό τι συμβόλαιο είναι; Είναι, πως να σου πω… Σαν να μπαρκάρεις σε δουλεμπορικό. Δηλαδή, αν είναι να πληρώσω εγώ τα πάντα αλλά και την διανομή γιατί ο άλλος να συμμετάσχει σε κάτι που είναι δικό μας;

Απλά για να έχετε κάποια εταιρεία στο background…

Lazy: Ναι, γιατί η εταιρεία έχει τους ανθρώπους στους οποίους θα φτάσει το τελικό προϊόν αλλά ουσιαστικά αφού το κάνεις όλο μόνο σου θα μπορούσες να κάνεις και αυτό μόνος σου.

Ares: Άμα είσαι και στην αρχή είναι δύσκολο να φτάσεις σε μια εταιρεία. Πρέπει πρώτα να αποδείξεις ότι έχεις μια συνέχεια και μια συνέπεια για να δει και αυτός ότι από εσένα μπορεί να έχει κάποιο όφελος. Αλλιώς μπάντες που έχουν βγάλει έναν μόνο δίσκο υπάρχουν τόσες να πούμε. Παίζει ρόλο ο δεύτερος, παίζει ρόλο ο τρίτος…

Omen: Και εμείς είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας ας πούμε αλλά εμείς έχουμε την έξτρα πληροφορία και ξέρουμε ότι θα αντέξουμε. Είναι μονόδρομος πια για εμάς.

Πρώτο επίσημο lyric video ήταν το “Fixed Imagination” και ως δεύτερο βίντεο βγάλατε το “Cemetery Dance” από το οποίο αν κρίνω από το βίντεο περάσατε αρκετά καλά και μάλλον καλύτερα περάσανε οι κοπέλες που ήτανε εκεί…

Jojo: Καλά περάσανε οι κοπέλες, εμείς περάσαμε τραυματικά. (γέλια) Ξέρεις τι είναι να έχεις το μέλι και να σε πονάει το δόντι; (γέλια)

Θα μας πείτε λίγα λόγια περί αυτού; Θα υπάρχει και επόμενο βίντεο;

Ares: Θα υπάρχουν άλλα δύο στους επόμενους δύο τρείς μήνες περίπου.

Υπάρχουν κάποια τραγούδια που σκέφτεστε;

Αres: Το ένα είναι το “Outspoken” που θα γίνει τώρα και θα έχει πλάνα από το live που κάναμε στο Six Dogs & θα είναι συναυλία βίντεο περισσότερο. Και το επόμενο, που ακόμα δεν έχουμε βρει το σενάριο, υπάρχουν διάφορα υπό σκέψη, θα είναι το “Marching Dead”.

Omen: Κοίταξε να δεις και τα βιντεοκλίπ είναι επιμέλεια δική μας και μόχθος δικός μας. Ας πούμε στο “Cemetery Dance” o Teo κρατάει την κάμερα… Τώρα… Σε κάποια φάση και χωρίς χέρια. (Γέλια). Ο Lazy έτρεχε με το storyline, o Ares είχε την γενική εποπτεία, ο Jojo επίσης ότι χρειαζότανε… Δηλαδή είναι και αυτά προϊόν καλλιτεχνικής άποψης του γκρουπ και ομαδικής δουλειάς, όχι μόνο δικής μας αλλά και των παιδιών που συμμετείχαν.

Jojo: Να πούμε βασικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ιωάννα…

Ares: Βασικά το βίντεο γυρίστηκε σε μια ημέρα, ξεκινήσαμε το πρωί, τελειώσαμε πρωί, η Βασιλεία ήταν η σκηνοθέτης, η Χριστίνα και η Ιωάννα έπαιξαν ηθοποιία όπως και η Βασιλεία έπαιζε στο βιντεοκλίπ. Η Ιωάννα έκανε και το μακιγιάζ. Εμείς τραβάγαμε εδώ πέρα γενικά…

Τeo: Τραβάγαμε!! (γέλια)

Ares: Δυσκολευτήκαμε λίγο γιατί ιδρώναμε πολύ αλλά (γέλια)… Τώρα όμως είναι το “Outspoken” και το “Marching Dead” και άμα αντέξουμε θα κάνουμε κανένα ακόμα.

Omen: Το “Fixed Imagination” τώρα είναι δουλειά εξ’ ολοκλήρου του Ares. Και προσωπικά θεωρώ ότι είναι ένα από τα καλύτερα που έχω δει. Και δεν το λέω επειδή είναι στην μπάντα. Μεταξύ μας τώρα δεν χαϊδολογάμε αυτιά και δεν ντρεπόμαστε να το πούμε αν δεν μας αρέσει κάτι.

Ares: Γενικά τα βίντεο είναι η αισθητική της μπάντας…

Είμαι μεγάλος fan της αισθητικής που βγάζετε…γουστάρω πολύ. Για παράδειγμα στο Facebook έχετε τα πρόσωπα σας σαν να είστε οι ίδιοι zombie.

Ares: Ναι, αυτά τα είχαμε ζητήσει από την αρχή από την Χριστίνα και μας τα έφτιαξε. Για να έχουμε ένα πλήρες artwork ξέρεις…

Θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό το image του zombie ας πούμε… Σαν μασκότ του συγκροτήματος;

Omen: Ναι. Εγώ πιστεύω ότι έχει μείνει αυτό και μας ταιριάζει και σαν άποψη και σαν attitude βρε παιδί μου. Το zombie θα φορεθεί πολύ και θα γίνει όλο και πιο έντονο όσο η κατάσταση δεν βελτιώνεται.

Είναι νωρίς ακόμα αλλά ξέρω ότι ήδη ετοιμάζετε υλικό για τον επόμενο δίσκο. Και επειδή έτυχε να ακούσω κάνα δύο κομμάτια πρέπει να πω ότι μου φαίνεται πως ο νέος δίσκος θα είναι ακόμα πιο δυνατός.

Ares: Τώρα γράφουμε κομμάτια. Και όπως κάναμε και στον πρώτο δίσκο γράψαμε περισσότερα κομμάτια από αυτά που μας χρειάζονται.

Omen: Έχουμε μια διαδικασία που δουλεύουμε. Γράφουμε τα κομμάτια και όταν τελειώνουνε προσθέτονται οι στίχοι και μετά με το παίξιμο βλέπουμε τι είναι Cemetery Dance και τι δεν είναι. Αυτό που δεν είναι μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και θα περιμένει για πάντα. Όσα μας εκφράζουν και είμαστε confident ότι ναι αυτό γουστάρω να το παίζω και live και να πωρώνεσαι, αυτά κρατιούνται και μένουνε.

Η διαδικασία λοιπόν που γράφετε και ηχογραφείτε είναι live;

Ares: Ναι, και τα επόμενα κομμάτια αν δεν παιχτούν live… θα τα παίξουμε δηλαδή στο live και αν δούμε ότι τα αισθανόμαστε ok και έχουν την ανταπόκριση που ζητάμε τότε θα δούμε αν θα τα βάλουμε.

Γενικά λοιπόν όλοι έχετε λόγο στην μουσική που γράφετε.

(Όλοι μαζί) Ναι ναι ναι!!

Omen: Κοίταξε να δεις… Ένα κομμάτι μπορεί να ξεκινήσει από μια λούμπα του Teo ή ένα riff του Jojo ή του Ares.Υπάρχει μια διαδικασία. Για παράδειγμα εγώ γράφω όλους τους στίχους εξολοκλήρου αλλά ας πούμε ο Ares είναι και… ο μαέστρος.

Μοιάζει και με μαέστρο…(γέλια)

Οmen: Είναι και μαέστρος και μαγίστρος! (γέλια) αλλά θα πάρει το κομμάτι και θα το κάνει σωστό, και μουσικά και από όλα. Ο Lazy έχει όλα τα vocal lines. O Τeo και ο Jojo είναι οι τερματοφύλακες κρατάνε την ομάδα μην φάει γκολ. Όλοι έχουμε τον ρόλο μας και τραγούδια γράφουμε όλοι.

Jojo: Ξεκινάς από μια ιδέα που τελικά αυτή η ιδέα μένει και μπορεί να την χρησιμοποιήσει και κάποιος άλλος για κάποιο άλλο κομμάτι. Χτίζεις, χτίζεις, χτίζεις και γίνεται στο τέλος ένα άλλο πράγμα.

Περίφημα… Εγώ νομίζω ότι είμαι πλέον καλυμμένος.. Μήπως θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι που ίσως ξέχασα;

Omen: Όχι δεν νομίζω, νομίζω ότι τα έχουμε καλύψει όλα. Απλά αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι ότι εμείς αρέσουμε δεν αρέσουμε εμείς εδώ θα είμαστε.

Ares: Επιμονή και υπομονή…

Omen: Δεν είμαστε και οι καλύτεροι μουσικοί του πλανήτη αλλά είμαστε καλή ομάδα όμως. Και επειδή “ομάδα που κερδάει δεν αλλάζει” όπως λέει και ο Αλέφαντος συνεχίζουμε και παίζουμε για την ψυχή μας, για μας είναι λύτρωση και την ιεροτελεστία της εβδομαδιαίας πρόβας δεν την αλλάζουμε με τίποτα και για κανέναν.

Ωραία… Ένα μήνυμα προς τους fan σας για να κλείσουμε…

Omen: Να είναι αληθινοί στην ψυχή, στα ακούσματα και στην ιδεολογία τους και να μην παρασύρονται από αυτά που οι καιροί επιτάσσουν και προβάλλουν. Θα υπάρξουν καλύτερες ημέρες και όλα θα πάνε κατ’ ευχήν… Για όλους.

Ευχαριστώ πολύ.

Εμείς ευχαριστούμε…

Κωνσταντίνος Καραγεώργος

www.facebook.com/cem.dance

http://cemeterydance.bandcamp.com/

http://cemeterydance.gr

Band Members:

LaZy – Φωνητικά

Teo – Τύμπανα

Omen – Κιθάρα/Φωνητικά

Jojos – Μπάσο

Ares – Κιθάρα

Discography:

Poser Zombies – 2013

Psychotic Waltz 2023 – 728×90 - 728|90|Psychotic Waltz 2023 – 728×90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X