Συνεντεύξεις

Lie In Ruins

Οι Lie In Ruins είναι μια μπάντα από τη Φιλανδία που παίζει οld school death metal. 6 χρόνια μετά το πολύ δυνατό Towards Divine Death επιστρέφουν με το εξίσου δυναμικό “Floating In Timeless Streams”. Μιλήσαμε με τους Jussi-Pekka Manner (Τύμπανα), Roni S. (Φωνητικά) & Roni Ä. (Κιθάρες) για το παρελθόν, το παρόν αλλά και για το μέλλον της μπάντας.

Καλώς ήλθατε στο webzine μας και συγχαρητήρια για το “Floating In Timeless Streams”. Τι σχόλια έχετε λάβει μέχρι στιγμής;

Jussi-Pekka Manner: Γεια, ευχαριστώ! Τα σχόλια ήταν ως επί το πλείστον θετικά και αυτό το άλμπουμ έλαβε περισσότερη προσοχή από το προηγούμενο.

Γιατί επιλέξατε να γράψετε τραγούδια μικρότερης διάρκειας σε σύγκριση με το προηγούμενο άλμπουμ σας;

Jussi-Pekka Manner: Σε αυτό το άλμπουμ θέλαμε οι δομές των τραγουδιών να είναι πιο εστιασμένες και να ταιριάζουν καλύτερα σε ζωντανές καταστάσεις. Ως εκ τούτου, τα τραγούδια έχουν μικρότερη διάρκεια επίσης. Στο Towards Divine Death, ωστόσο, θέλαμε να δημιουργήσουμε τα τραγούδια σιγά-σιγά και να βασιστούμε περισσότερο στην ατμόσφαιρα της μουσικής.

Τι μπορείτε να μας πείτε για τη διαδικασία ηχογράφησης του άλμπουμ; Ποιος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή και πόσο καιρό χρειάστηκε να το ολοκληρώσετε;

Jussi-Pekka Manner: Πριν μπούμε στο στούντιο, είχαμε μια demo έκδοση των τραγουδιών, με τα οποία μπορούσαμε να εξασκηθούμε και ατομικά. Μερικά από τα τραγούδια ήταν έτοιμα σχεδόν πέντε χρόνια πριν από τις ηχογραφήσεις, αλλά μερικά τραγούδια πέρασαν από κάποια ηχογράφηση πριν από την τελική εκτέλεση. Έχουμε επίσης εξασκηθεί αρκετά ως συγκρότημα πριν από την ηχογράφηση των drums τον Μάρτιο του 2019. Η διαδικασία ηχογράφησης ήταν αρκετά απλή αυτή τη φορά, ίσως ακόμη περισσότερο από πριν. Τα τύμπανα είχαν ηχογραφηθεί ήδη την άνοιξη του 2019, οι κιθάρες τυχαία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και τελικά τα φωνητικά ηχογραφήθηκαν στις αρχές του 2020. Συνολικά, οι ηχογραφήσεις αυτού του άλμπουμ διήρκησαν πάνω από ένα χρόνο. Το mixing και το mastering του άλμπουμ έγινε από τον H. Sorvali στο Trollhouse Audio και έχουμε συνεργαστεί μαζί του ξανά με τους Lie in Ruins και με τις άλλες μπάντες μας. Η συνεργασία μαζί του είναι εύκολη, γιατί είμαστε φίλοι για πολύ καιρό και ο διάλογος μαζί του είναι καρποφόρος. Δεν μοιραζόμαστε πάντα το ίδιο όραμα, αλλά πάντα συνεργαζόμαστε για την επίτευξη του τελικού στόχου. Στο τελευταίο μας άλμπουμ για άλλη μια φορά ξεπέρασε τον εαυτό του.

Η κιθάρες είναι καταπληκτικές. Ποιος γράφει τη μουσική και ποιες μπάντες ή καλλιτέχνες είναι μεταξύ των μεγαλύτερων επιρροών σας;

Roni Ä.: Γράφουμε τα περισσότερα πράγματα μαζί με τον Tuomas K., και μερικά τραγούδια που κάνουμε χωριστά και μετά τα φέρνουμε μόνο στην πρόβα. Εκεί, μαζί, ως συγκρότημα, θα σκεφτούμε τη διάταξη των τραγουδιών και θα δοκιμάσουμε διαφορετικές ιδέες και σιγά-σιγά όλα τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν μορφή. Φυσικά κάποιος μπορεί να ακούσει κάποιες μουσικές μας επιρροές στα τραγούδια μας, όπως ο Kaamos, Bolt Thrower, Entombed, Necros Christos, Dead Congregation κ.λπ. Νομίζω ότι η μουσική μας ακούγεται ακόμα σαν Lie in Ruins, περισσότερο από οποιαδήποτε από τις επιρροές μας.

Ποιος γράφει τους στίχους και ποια θέματα σας αρέσουν περισσότερο;

Jussi-Pekka Manner: Πριν από το “Floating In Timeless Streams”, το στιχουργικό έργο ανέλαβε κυρίως ο Roni S. με τη βοήθεια του πρώην μπασίστα μας Jussi V. Σε αυτό το νέο άλμπουμ είχαμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση λόγω ενός κακού writer’s block, και ο Tuomas και Roni Ä. έγραψαν μερικούς στίχους. Οι στίχοι εκτελέστηκαν με ένα ασαφές θέμα «μυστικισμός της φύσης με υπαινιγμούς δυστοπίας». Τέλος, οι στίχοι εξελίχθηκαν σε ένα πρωτότυπο άλμπουμ λυρικά. Ο τίτλος αντικατοπτρίζει τη μετάβαση στο άλμπουμ από την αρχή έως το τέλος.

Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τα πρώτα σας χρόνια, όταν ονομαζόσασταν Dissected. Τι θυμάστε από τότε και γιατί αλλάξατε το όνομά σας σε Lie In Ruins;

Roni S.: Οι πρώτες μέρες δεν ήταν τόσο ωραίες. Σίγουρα είχαμε έντονο πάθος για την ακραία μουσική αλλά το να είσαι έφηβος σε ένα πολύ ασφαλές περιβάλλον δεν ήταν τόσο συναρπαστικό. Κυρίως οι επιρροές προέρχονταν από το σουηδικό death metal που ήμασταν αρκετά άγνωστοι στη φινλανδική σκηνή. Οι Dissected υπήρχαν για δύο ή τρία χρόνια στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Κάναμε μερικές πρόβες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και το συγκρότημα αποτελούνταν κυρίως από τους Roni S. και Tuomas. Στις αρχές του 2000 η επιθυμία να παίξουμε death metal εμφανίστηκε ξανά και όταν σχηματίστηκαν οι Lie in Ruins, θέλαμε ένα νέο ξεκίνημα. Οι Lie in Ruins συνέχισαν σχεδόν το ίδιο πράγμα που αφήσαμε στη δεκαετία του ’90. Σήμερα δεν είναι λογικό να αναφέρουμε ότι ξεκινήσαμε ως Dissected στη δεκαετία του ’90. Τώρα κατηγοριοποιούμαστε ως βετεράνοι του old school ή κάποιου είδους συνεχιστές του παλιού, παρόλο που τότε δεν ήμασταν μέρος της φινλανδικής σκηνής. Το Dissected ήταν επίσης πολύ κοντά στο Dissection, οπότε ήταν λογικό να αλλάξουμε το όνομα μας.

Ήσασταν αδρανείς για πολλά χρόνια μέχρι το 2002 όταν ξεκινήσατε ξανά. Γιατί σας πήρε τόσο πολύ;

Roni S.: Είχαμε κάποια άλλα μουσικά project σε εξέλιξη εκείνη τη στιγμή. Ψάχναμε τι θέλαμε να κάνουμε ενώ φλερτάραμε με άλλα στυλ μουσικής.

Τι συνέβη με το υλικό που γράψατε ως Dissected; Το χρησιμοποιήσατε αργότερα; Εάν όχι, υπάρχουν σκέψεις να το ηχογραφήσετε ξανά; Επίσης, τι θα λέγατε για την επανηχογράφηση των πρώτων σας demo ως Lie In Ruins, καθώς ήταν διαθέσιμα μόνο σε λίγα αντίγραφα κασέτας;

Roni Ä.: Μερικά από τα riffs που δημιουργήθηκαν στην εποχή των Dissected, έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί στη μουσική μας ως Lie in Ruins. Υποθέτω ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη πράγματα που περιμένουμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά. Αυτές οι πρώτες επιδείξεις ήταν διαθέσιμες ως μορφή CD-r πρώτα και αργότερα ως συλλογή CD. Νομίζω ότι το Kvlt.fi έχει ακόμα αυτές τις κασέτες για εκείνους που θέλουν να πάρουν μία.

Τι πιστεύετε για την εξέλιξη της death metal σκηνής από τη στιγμή που ξεκινήσατε το συγκρότημα μέχρι τώρα;

Roni Ä.: Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 η σκηνή πήγε σε καλές κατευθύνσεις, τότε κάτι συνέβη και όλα πήγαν σκατά. Νομίζω ότι η άθλια αυτή εποχή ονομάζεται death metal του Γκέτεμποργκ. Μισώ πραγματικά όλα αυτά τα συγκροτήματα από αυτή τη σκηνή. Τι μαλακίες είναι αυτές. Ευτυχώς κάτι συνέβη ξανά, και οι περισσότερες από αυτές τις μπάντες του Γκέτεμποργκ ξεχάστηκαν, και οι άνθρωποι άρχισαν να ακούνε ξανά το καλό death metal, και το πιο σημαντικό, άρχισαν να παίζουν καλό death metal. Προς το παρόν, νομίζω ότι το death metal είναι δυνατότερο από ποτέ.

Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ του σουηδικού και του φινλανδικού death metal; Τι σας αρέσει περισσότερο;

Roni Ä.: Νομίζω ότι είναι μια ερώτηση που μπορείτε να απαντήσετε λέγοντας τους μουσικούς όρους κλίμακες, μελωδίες, χρησιμοποιώντας κομμάτια χορωδιών κ.λπ. και ως δυο διαφορετικά έθνη έχουν τους δικούς τους μουσικούς τρόπους. Νομίζω ότι στο φινλανδικό death metal μπορείτε να ακούσετε περισσότερο σκοτάδι, ίσως ακόμη μεγαλύτερη παραμόρφωση στον ήχο, πιο φρικτές μελωδίες με φινλανδικό στιλ, όταν οι Σουηδοί έχουν περισσότερη rock n roll στη μουσική τους, οι μελωδίες είναι πιο ξεκάθαρες και όχι τόσο σκοτεινές. Το death metal τους ακούγεται μερικές φορές πιο «χαρούμενο» και περισσότερο ως μουσική για να πίνεις μπίρα. Μου αρέσουν και οι δύο σκηνές. Μου αρέσουν πολύ οι Old Repugnant, Death Breath, Nihilist, Entombed, Kaamos, κλπ. Όλες αυτές οι μπάντες έχουν αυτήν την ευγένεια που δεν έχουν για παράδειγμα οι Φιλανδοί Sentenced, οι Belial, οι Funebre ή οι Amorphis. Αλλά κανένα από αυτά τα σουηδικά συγκροτήματα δεν έχει ένα κρύο, χειμωνιάτικο σκοτάδι, που έχουν αυτά τα φινλανδικά συγκροτήματα στον ήχο τους. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για σελίδες, αλλά ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε αυτές τις απαντήσεις λίγο πιο σύντομες.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τους Lie In Ruins στο μέλλον; Ελπίζω να μην περιμένουμε άλλα έξι χρόνια μέχρι το επόμενο άλμπουμ σας…

Roni Ä.: Ας ελπίσουμε όχι άλλα έξι χρόνια. Έχουμε ήδη ηχογραφήσει κάποια τραγούδια, περιμένουμε να τα κυκλοφορήσουμε κάποια στιγμή και έχουμε πολλά νέα demo τραγουδιών που περιμένουν. Επομένως, είναι ασφαλές να πούμε ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε άλλα έξι χρόνια για το επόμενο άλμπουμ. Εάν αυτές οι Corona-μαλακίες τελειώσουν κάποια μέρα, θα ήταν ωραίο να επιστρέψουμε στη σκηνή για να παίξουμε ξανά ζωντανά. Αυτά τα νέα τραγούδια είναι ωραία τραγούδια για να παίξουμε ζωντανά και δεν μπορούμε να περιμένουμε.

Αυτό ήταν όλο από εμένα, σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Μπορείτε να κλείσετε αυτήν τη συνέντευξη με όποιον τρόπο θέλετε.

Roni Ä.: Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και θυμηθείτε να δείτε το προηγούμενο EP μας, “Demise”, εάν το χάσατε. Αυτό συνοψίζει πραγματικά την εποχή μας με μεγάλα τραγούδια, και ακόμη και αν ένα τραγούδι που διαρκεί πάνω από 28 λεπτά ακούγεται τρομερό, θα πρέπει να το ακούσετε. Είμαι βέβαιος ότι μπορεί κανείς να βρει πολλά στοιχεία από αυτά που έχουμε στο νέο άλμπουμ. Και φυσικά, μιλήστε στον τοπικό σας διοργανωτή και πείτε του να μας κάνει κράτηση για να παίξουμε το τοπικό σας φεστιβάλ. Τα λέμε στο δρόμο.

Συνέντευξη: Νίκος Λίλλης
Μετάφραση: Θανάσης Γκότοβος

Facebook
Spotify
Bandcamp
Instagram

Band Members
Tuomas K. – Μπάσο, Κιθάρα, Δεύτερα Φωνητικά
Roni S. – Φωνητικά
Roni Ä – Κιθάρα
Jussi-Pekka Manner – Τύμπανα

Discography
Swallowed By The Void, 2009
Towards Divine Death, 2014  
Floating In Timeless Streams, 2020

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X