Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/greekrebels/public_html/wp-content/mu-plugins/rebels-custom-slider.php on line 1536
Συνεντεύξεις

Nightland

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στα αυτιά μου το ντεμπούτο των Nightland, “Obsession”. Ένας φρέσκος δίσκος που συνδυάζει το συμφωνικό, το death, το black, το power αλλά και το folk metal με έναν καταπληκτικό τρόπο. Ο mastermind της μπάντας, Ludovico Cioffi (κιθάρα, φωνή), απάντησε υπομονετικά και σε βάθος, χωρίς να πλατειάζει, σε όλες τις ερωτήσεις μας σχετικά με τον ήχο των Nightland, το συμφωνικό metal αλλά και για τις δυσκολίες του είδους. Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη με ένα γνώστη της μουσικής.

Ludovico, ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Απο τη στιγμή που είστε μια καινούργια μπάντα, θα μπορούσες να μας δώσεις ένα σύντομο βιογραφικό σας;
Σίγουρα! Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 2006 από εμένα, αλλά μόνο λίγα χρόνια αργότερα, το όλο project άρχισε σοβαρά να συνθέτει μουσική και ηχογραφήσαμε το πρώτο μας EP, “Knights of the Dark Empire” (2011). Λίγο πιο μετά εντάξαμε τα πλήκτρα στον ήχο μας και παίζαμε ένα είδος power / folk metal με επικούς στίχους για να αλλάξουμε το στυλ μας σε melodeath / power metal το 2012 με την κυκλοφορία του “In Solemn Rise”. Το τρέχον line-up είναι μαζί για δύο μόνο χρόνια και όταν η μπάντα έφτασε σε μια καλή μουσική ωριμότητα, κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας full-length άλμπουμ “Obsession”

Πρέπει να σου πω ένα μεγάλο ‘συγχαρητήρια’ για το “Obsession”, ένα από τα πιο φρέσκα album που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια. Αν δεν κάνω λάθος, έχει κυκλοφορήσει κάποιο καιρό τώρα. Ποια ήταν η ανταπόκριση των media και του κόσμου;
Ευχαριστώ πολύ! Λάβαμε τρομερή ανατροφοδότηση από τους οπαδούς και από τα media. Δεν περιμέναμε τόσο πολλές κριτικές και τόσες φιλοφρονήσεις από το κοινό και τα webzines, που δίνουν στο “Obsession” υψηλές βαθμολογίες! Είμαστε πραγματικά περήφανοι για αυτό το album, διότι πιστεύουμε ότι πραγματικά αντιπροσωπεύει την ωριμότητα του ήχου μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωρίζουμε ότι το κοινό το εκτίμησε.

Αν δεν κάνω λάθος το “Obsession” είναι μια ανεξάρτητη κυκλοφορία. Μήπως η ποιότητα του δίσκου τράβηξε το ενδιαφέρον απο κάποια μεγάλη ή μικρή εταιρεία; Έχεις κάποιο νέο για αυτό το θέμα;
Ναι, ήταν μια ανεξάρτητη κυκλοφορία, αλλά τραβήξαμε την προσοχή από μερικές ενδιαφέρουσες εταιρείες. Ελπίζουμε να συνεργαστούμε με κάποια από αυτές στο μέλλον και να έχετε περισσότερες επιλογές για το νέο album. Προς το παρόν το γραφείο τύπου διαχειρίζεται η Rockshots Music Management, η οποία έχει κάνει πολύ καλή δουλειά!

Μπορείς να μας δώσεις μερικές πληροφορίες στο πως το “Obsession” ηχογραφήθηκε; Ποια είναι η συνθετική διαδικασία για τους Nightland;
Το “Obsession” γράφτηκε εξ’ ολοκλήρου (μουσική και στίχοι) από εμένα, εκτός από το ομώνυμο κομμάτι, το οποίο γράφτηκε από τον Filippo Scrima (κιθάρα). Όπως συμβαίνει συνήθως, όταν όλη η μουσική είναι έτοιμη για ηχογράφηση, δουλέψαμε όλοι μαζί σε αυτό και προσπαθήσαμε να την κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερη. Όλα τα όργανα έχουν ηχογραφηθεί από τον Brendan Paolini (μπάσο), πράγμα πραγματικά πολύ χρήσιμο, διότι μπορούσαμε να ακολουθήσουμε βήμα-βήμα όλες τις εργασίες στο στούντιο και να έχουμε όλη την ώρα που χρειαζόμασταν, για να ηχογραφήσουμε το δίσκο.

Ποιος είναι υπεύθυνος για όλα αυτά τα απίθανα κλασσικά στοιχεία; Αυτά έχουν ηχογραφηθεί κανονικά ή είναι samples;
Όλες οι κλασσικές ενορχηστρώσεις είναι δικές μου. Δυστυχώς δεν μπορούσαμε να ηχογραφήσουμε με μια πραγματική ορχήστρα, έτσι κάθε κλασσικό στοιχείο έχει γραφτεί από εικονικά όργανα, εκτός από τις χορωδίες που είναι πραγματικές και εικονικές. Ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια πραγματική κλασική ορχήστρα στο μέλλον, γιατί ο ήχος θα είναι απίστευτα καλύτερος!

Πόσο δύσκολο είναι να εντάξετε στη μουσική σας όλα αυτά τα κλασικά στοιχεία;
Είναι αρκετά δύσκολο να γράψω μουσική σκεπτόμενος το συνδυασμό μπάντας και ορχήστρας μαζί, αλλά με τη σωστή ισορροπία, τα κλασικά στοιχεία και το death metal, μπορούν να ταιριάξουν τέλεια. Τις περισσότερες φορές θα πρέπει να κάνεις επιλογές και να θυσιάσεις κάτι, ειδικά όταν θα πρέπει να έχεις δύναμη και ένταση στον ήχο. Ορισμένα όργανα καλύπτονται πλήρως και δεν μπορείτε να φανταστείτε την ενίσχυση που χρειάζεται σε καθένα από αυτά. Οι δυσκολίες αυτές είναι εμφανείς κατά τη διάρκεια της σύνθεσης, αλλά και κατά τη διάρκεια της μίξης του δίσκου, για αυτό είναι καλύτερα να αναθέσεις τη δουλειά σε ένα αρμόδιο και έμπειρο στούντιο.

Όσον αφορά τις επιρροές σας και το ύφος της μουσικής σας, έγραψα στην κριτική μου, ότι έχετε συνδυάσει με απόλυτη επιτυχία τρεις υπό-κατηγορίες του Heavy Metal. To Συμφωνικό black metal, το μελωδικού death metal καθώς και το Epic / folk metal. Συμφωνείς και αν ναι, πιστεύεις ότι αυτό προέρχεται από τις διαφορετικές επιρροές που υπάρχουν στην μπάντα;
Θα συμφωνήσω μαζί σου, εκτός από το Folk στοιχείο, το οποίο θεωρούμε ότι είναι μέρος του παρελθόντος μας, ειδικά του πρώτου μας EP. Οι διαφορές και οι υπό-κατηγορίες στη μουσική μας, προέρχονται κυρίως από το παρελθόν μας, το οποίο σχετίζεται με τις Συμφωνικές / Epic metal μπάντες όπως οι Rhapsody of Fire. Τα τελευταία 2-3 χρόνια, τα γούστα μας πήγαν πιο κοντά στο Death και το Black Metal, αλλά θέλαμε να κρατήσουμε το Συμφωνικό / Epic στοιχείο στον ήχο μας. Για αυτό τώρα είμαστε πιο επηρεασμένοι από μπάντες όπως τους Septic Flesh, τους Fleshgod Apocalypse και τους Dimmu Borgir.

Παρατήρησα επίσης την πολύ καθαρή και καλή παραγωγή που έχετε επιτύχει στο δίσκο. Σαν ανεξάρτητη κυκλοφορία, ήταν δύσκολο να επιτύχετε αυτό το αποτέλεσμα; Ποιος ήταν υπεύθυνος για όλη τη διαδικασία παραγωγής (μίξη, mastering);
Το ότι κάναμε μια ανεξάρτητη κυκλοφορία, δεν έθεσε σε κίνδυνο το αποτέλεσμα της παραγωγής, γιατί η μίξη και το mastering ανατέθηκε σε ένα πρόσωπο που είναι πραγματικός επαγγελματίας, τον Simone Mularoni (Domination Studio). Γνώριζε άριστα πώς να ισορροπήσει όλα τα στοιχεία του συγκροτήματος και της ορχήστρας, αλλά και πώς να κρατήσει τη δύναμη και την ένταση του ήχου σε ένα μείγμα γεμάτο όργανα και effect.

Παρατήρησα επίσης ότι οι γραμμές του μπάσου δεν είναι ευδιάκριτες. Είναι κάτι που έγινε γιατί το θέλατε;
Έχουμε επιλέξει ένα ήχο στο μπάσο που θα μπορούσε να κάνει τον ήχο ολόκληρου του άλμπουμ μεγαλύτερο και πιο δυνατό στις χαμηλότερες συχνότητες. Οι γραμμές συνήθως συνδυάζονται με την μπότα από τα τύμπανα και τα διπλά μπάσα της ορχήστρας. Όπως συμβαίνει σε ένα μεγάλο σύνολο, αποφασίσαμε να το αντιμετωπίσουμε ως ένα μέρος της ορχήστρας και όχι σαν σολίστ. Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να ξεχωρίζει από την υπόλοιπη μπάντα, αλλά να κάνει τον όλο ήχο μεγαλύτερο.

Ποιο είναι στο στιχουργικό περιεχόμενο (concept) του “Obsession” και των Nightland γενικά;
Δεν μπορούμε να πούμε ότι Nightland έχουν ένα γενικότερο concept, γιατί μέσα από τα χρόνια έχουμε αλλάξει τον ήχο μας και τις εμπνεύσεις μας αρκετά, έτσι ώστε κάθε κυκλοφορία έχει τους δικούς της στίχους, που στο παρελθόν ήταν για επικές μάχες και γενικά φανταστικά θέματα. Το “Obsession” έχει για πρώτη φορά μια ιδέα (concept) πίσω από αυτό και είναι σχετικό με ψυχικά προβλήματα, εμμονές και φοβίες που επηρεάζουν τον ανθρώπινο νου και οδηγούν την ανθρωπότητα στην τρέλα και τους ανθρώπους να μισούν ο ένας τον άλλον. Το άλμπουμ τελειώνει με τη συνειδητοποίηση αυτής της κατάστασης και με την εξόντωση του κακού που ζει μέσα σε όλους.

Μπορείς να μου μιλήσεις λίγο για το εξώφυλλο του δίσκου, που είναι πραγματικά όμορφο; Ποιος το σχεδίασε και τι θέλετε να περάσετε σαν μήνυμα με αυτό;
Το εξώφυλλο έχει σχεδιαστεί από εμένα. Δείχνει ένα άγαλμα (που αντιπροσωπεύει την ανθρωπότητα και το δόγμα), που από το κεφάλι του μεγαλώνει ένα ξηρό δέντρο. Τα κλαδιά αντιπροσωπεύουν την ασθένεια και την εμμονή που τροφοδοτούνται από το κακό και αναπτύσσονται σαν καρκίνος, μέσα στα κατεστραμμένα μυαλά. Γύρω από το άγαλμα υπάρχει ένας κύκλος, στον οποίον υπάρχουν τα πρώτα εδάφια της Αποκάλυψης, ως ένα είδος προειδοποίησης για όλους τους ανθρώπους που θα έρθουν σε συμφωνία με τη συνείδησή τους. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από το εξώφυλλο, αλλά για εμάς είναι αρκετό για να μεταδώσει στους ανθρώπους την αίσθηση του άγχους και της ανησυχίας, στα οποία βασίζεται όλο το άλμπουμ.

Έχω την αίσθηση, ότι οι κλασσικές ενορχηστρώσεις σας, είναι μάλλον το κύριο μέρος της μουσικής σας. Πιστεύω ότι έχετε μια πιο ‘soundtrack’ αίσθηση στα κλασσικά σας στοιχεία, από οποιαδήποτε συμφωνική metal μπάντα. Συμφωνείς και ποια είναι η ιδέα πίσω από αυτή την προσέγγιση;
Ναι, συμφωνώ απολύτως. Το “Obsession” είναι ένα είδος πειράματος, στο οποίο προσπαθήσαμε να συλλάβουμε τη μουσική μας ως το soundtrack αυτής της άρρωστης και διεστραμμένης ύπαρξης που υπάρχει στο concept. Σκοπός μας ήταν να περάσουν συναισθήματα όπως το άγχος και η ανησυχία, με τις υφές και τις ατμόσφαιρες που δημιουργήθηκαν από την ορχήστρα. Σε αυτό το είδος της προσέγγισης, δουλέψαμε κάθε πτυχή του άλμπουμ, για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα στοιχεία θα συνδέονται μεταξύ τους. Από τη μουσική και τους στίχους μέχρι και το artwork.

Κάποιος έρχεται και σε ρωτάει, για ποιο λόγο να ακούσω Nightland και όχι κάποια άλλη Symphonic metal μπάντα, σαν τους Dimmu Borgir ή τους Nightwish. Τι απάντηση θα έδινες?
Ανέφερες δύο τεράστια συγκροτήματα που έχουν κάποια κοινά στοιχεία μεταξύ τους αλλά και πολλά άλλα που κάνουν αυτές τις μπάντες μοναδικές. Το συμφωνικό metal είναι ένας ασαφής ορισμός για ένα είδος που έχει κλασική μουσική ή γενικά ορχηστρικά στοιχεία, για αυτό και κάθε μπάντα αποφασίζει πώς να ενσωματώσει αυτό το συστατικό στον ήχο της και το αποτέλεσμα είναι πάντα διαφορετικό. Είμαστε εμπνευσμένοι από κάποια διάσημα συγκροτήματα, αλλά αυτό δεν μας περιορίζει στο να παράγουμε τη δική μας μουσική, με τα συναισθήματά μας και τον δικό μας ήχο. Είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα ωριμάσουμε μουσικά και θα βρούμε έναν τρόπο για να ξεχωρίζουμε από τις άλλες μπάντες και να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό ήχο.

Νομίζεις ότι έχετε πάρει κάποιο ρίσκο με το να παίζετε μια μουσική που είναι δύσκολη να ακουστεί; Εννοώ ότι έχετε πολλές κλασσικές ενορχηστρώσεις, κάποια folk στοιχεία, αρκετά τεχνικά περάσματα, όλα αυτά συνδυασμένα με το death και το black metal; Σίγουρα, δεν είναι κάτι το ευκολοχώνευτο.
Φυσικά δεν είναι εύκολο άκουσμα, αλλά κατά τη γνώμη μας, είναι ακόμα πιο εύκολο από πολλές άλλες μπάντες ή είδη. Η συνεχής παρουσία των μελωδικών στοιχείων είναι ένας καλός τρόπος για να προσεγγίσεις ένα ευρύτερο κοινό.

Δεν γνωρίζω αν έχετε κάνει κάποια περιοδεία ή αν σχεδιάζετε κάτι για το μέλλον. Μπορείς να μας πεις αν έχεις κάποια νέα; Θα παίξετε ζωντανά με ορχήστρα;
Δεν έχουμε σχεδιάσει κάποια επίσημη περιοδεία για το “Obsession” ακόμα, αλλά θα έχουμε νέα που θα έρθουν σύντομα σχετικά με αυτό! Στο μέλλον, θα ήταν καταπληκτικό να παίξουμε ζωντανά με ορχήστρα, αλλά αυτό συνεπάγεται ένα τεράστιο προϋπολογισμό και μια καινοτόμα ιδέα με την οποία θα δημιουργήσουμε την παράσταση, γιατί πολλά συγκροτήματα έκαναν στο παρελθόν κάτι ανάλογο και θέλουμε να κάνουμε κάτι πραγματικά ξεχωριστό.

Έχω τουλάχιστον άλλες 10 ερωτήσεις να σου κάνω, αλλά δεν θέλω να σε κουράσω. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και πάλι συγχαρητήρια για το “Obsession”, που σίγουρα θα είναι στη λίστα μου με τα καλύτερα άλμπουμ του 2015. Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις ότι θέλεις για τους αναγνώστες μας και ελπίζω να σας δούμε κάποια στιγμή και στην Ελλάδα.
Σε ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη και για την κριτική σου για την τελευταία κυκλοφορία μας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους metal fans για την υποστήριξη αυτής της μουσικής και θα τους καλέσω να είναι πάντα περίεργοι να ανακαλύπτουν νέες μπάντες (σ.σ γεια στο στόμα σου). Με τον ίδιο σκοπό, ελπίζω ότι θα ενδιαφερθούν για εμάς και προσπαθήστε να ακολουθείτε τα κοινωνικά δίκτυα μας για ειδήσεις σχετικά με συναυλίες μας και κυκλοφορίες!
Εδώ είναι οι υπερσυνδέσεις για τον τελευταίες μας δίσκο, “Obsession”!
DIGITAL: http://bit.ly/Obsession_iTUNES
PHYSICAL: http://nightland.bigcartel.com/product/obsession-cd
Ελπίζουμε να έρθουμε σύντομα στην Ελλάδα.

Δημήτρης Σταύρος

Bandcamp
Facebook
Homepage
MySpace
ReverbNation
Twitter
YouTube

Μέλη Μπάντας:
Filippo Cicoria (Τύμπανα)
Filippo Scrima (Κιθάρες)
Ludovico Cioffi (Κιθάρες, Φωνή)
Brendan Paolini (Μπάσο)

Knights of the Dark Empire ΕP – 2011
In Solemn Rise EP – 2012
Obsession – 2015

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X