Συνεντεύξεις

Eternity’s End

Είναι μια μπάντα που περνά “κάτω από το ραντάρ” πολλών μυημένων στην σκηνή του progressive/speed power metal. Ο λόγος για τους πολυεθνείς (σ.σ.: με βάση το Bad Neustadt an der Saale της Βαυαρίας) Eternitys End, οι οποίοι πρόσφατα κυκλοφόρησαν τον δεύτερο τους δίσκο με τίτλο “Unyielding”. Συνομίλησα λοιπόν με τον ιθύνων νου του σχήματος, Christian Münzner, σχετικά με το νέο τους βήμα. Ιδού τι ειπώθηκε.

Είσαστε μια νεοσύστατη μπάντα, κι όμως έχετε κυκλοφορήσει δύο τρομερά άλμπουμ. Το ντεμπούτο σας ήταν κάπως διαφορετικό από το “Unyielding”. Για αυτή την αλλαγή στο στυλ σας μεταξύ των δυο άλμπουμ οφείλονταν οι αλλαγές στο lineup;

Η αλλαγή στο line-up έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ανακατεύθυνση της μπάντας, αλλά δεν ήταν ο μόνος λόγος. Ο νέος ήχος ήταν σαν μια φυσική εξέλιξη για εμάς και μια στροφή στον πιο επιθετικό speed metal ήχο, διατηρώντας όμως παράλληλα τα νεοκλασικά στοιχεία και την αισθητική του πρώτου άλμπουμ. Αλλά πριν έρθουν τα νέα μέλη είχα ήδη γράψει κομμάτια σε αυτό το στυλ. Σαφώς από όταν ο Phil ήρθε στην μπάντα δώσαμε μεγάλη βάση στο να έχουμε ένα δυνατό κιθαριστικό δίδυμο. Διαλέξαμε τον Iuri σαν τραγουδιστή γιατί η φωνή του ταιριάζει καλύτερα στον νέο ήχο της μπάντας, όπου συνδυάσαμε Hard Rock/AOR και Prog επιρροές  με τον νεοκλασικό power metal ήχο στο πρώτο άλμπουμ. Τα νέα τραγούδια δίνουν μια μεγαλύτερη έμφαση σε γερμανικό και αμερικάνικο speed metal, ακόμα και thrash σε μερικά σημεία.

Ποια είναι η πλοκή πίσω από το “Unyielding”;

Είναι μια sci-fi/fantasyιστορία που διαδραματίζεται σε ένα διαφορετικό timeline, όπου τον 11ο αιώνα ένα διαστημόπλοιο από μια υπερανεπτυγμένη εξωγήινη φυλή      (τους Pryarus) πέφτει στην Γη. Οι Pryarus έχουν ως σκοπό τη συλλογή πληροφοριών (όπως οι Borg στο StarTrekTNG). Στη Γη οι άνθρωποι αυτή τη χρονική περίοδο είναι ακόμα πολύ βάρβαροι και ζουν σύμφωνα με τον κώδικα του σπαθιού. Βρίσκουν την τεχνολογία στο διαστημόπλοιο και αναπτύσσουν πολύ γρήγορα μια πολύ μεγάλη τεχνολογική γνώση, η οποία τους επιτρέπει το διαγαλαξιακό ταξίδι. Αρχίζουν να λατρεύουν τους Pryarus σαν θεούς τους και ως την νέα τους θρησκεία, δημιουργώντας όμως πολλά προβλήματα στον γαλαξία. Παράλληλα οι Pryarus ειδοποιούνται από ένα σήμα που έστειλε το διαστημόπλοιο που έπεσε στην Γη και αποφασίζουν να ταξιδέψουν στον πλανήτη μας ώστε να αποκαταστήσουν τη διαγαλαξιακή ισορροπία, καταλήγοντας όμως σε έναν πόλεμο που διήρκησε 900 χρόνια.

Σας αρέσει το είδος της φαντασίας γενικά;

Ω ναι, και μάλιστα πολύ. Βέβαια περισσότερο μου αρέσουν τα τυπικά έργα του Tolkien και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, αλλά μου αρέσουν και πράγματα όπως ο Robert Jordan, καθώς και πιο σκοτεινά πράγματα όπως ο Michael Moorcock ή και η σειρά του Stephen KingThe Dark Tower. Μου αρέσει επίσης ο H.P. Lovecraft και ο Robart E. Howard. Στο sci-fi είδος μου αρέσει πολύ και η σειρά Hyperion του Dan Simmons. Είμαι επίσης μεγάλος fanτων ταινιών sci-fi των ’80s και ακόμα μεγαλύτερος fan του Star Trek Next Generation. Πιστεύω έδωσε ένα πολύ ωραίο μήνυμα για το πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν μια μέρα να συνυπάρχουν αρμονικά. Είμαι γενικά μεγάλος fan του Sword & Sorcery, του Conan και παρότι ήταν κυρίως για παιδιά του Masters Of The Universe. Θεωρώ ότι η αναβίωση της σειράς το 2003 ήταν εξαιρετική, αν και δυστυχώς κράτησε λίγο.

Στο lineup του “Unyielding” έχετε την τρομερά σημαντική προσθήκη του Mike LePond. Πως μπήκε στην μπάντα; Είχατε ξαναδουλέψει μαζί στο παρελθόν;

Ναι, ειδικά έχοντας τους Symphony X ως μια αγαπημένη μπάντα την τελευταία εικοσαετία είναι τρομερό να δουλεύω με τον Mike. Δεν είχα ξαναδουλέψει μαζί του, αλλά ο πληκτράς μας, ο Jimmy Pits, είχε παίξει μαζί του σε ένα άλλο project μαζί του, και έτσι ήρθαμε σε επαφή.

Πως νιώθετε που δουλεύετε με έναν καλλιτέχνη τέτοιου βεληνεκούς; Ήταν εύκολο;

Είναι σίγουρα τεράστια τιμή. Η δουλειά μαζί του ήταν τρομερά εύκολη. Είναι ένας υπερβολικά καλός παίχτης, αλλά τρομερά ταπεινός. Δουλεύει πολύ γρήγορα και δεν χρειάζεται να του εξηγήσεις τίποτα, ενώ παίζει τα πιο εξωπραγματικά πράγματα σαν να μην είναι τίποτα. Θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι το μπάσο θα έπαιζε σημαντικό ρόλο σε αυτό το άλμπουμ και αυτό μπορέσαμε να το εξασφαλίσουμε με έναν τέτοιο μπασίστα.

Σκοπεύετε να περιοδεύσετε;

Ναι, τώρα κάνουμε σχέδια για μια ευρωπαϊκή περιοδεία στις αρχές του 2020. Ελπίζω να μας παρουσιαστούν και άλλες ευκαιρίες στο μέλλον.

Σας αρέσει να γράφετε άλμπουμ που αφηγούνται ιστορίες;

Ναι βέβαια. Είναι κάτι που πάντα ήθελα να κάνω και πάντα μου άρεσαν concept album όπως το Hypertrace των Scanner, το V των Symphony X, το Unificationτων Iron Savior, το Defying The Rules των Hibria, το Temple Of Shadows των Angra, όλη η πλοκή πίσω από τα πρώτα άλμπουμ των Rhapsody, πράγματα που είναι φανταστικά και ταιριάζουν πολύ με την αισθητική του power metal.

Όπως μας δείξατε είστε εξαιρετικά καλοί στο να γράφετε μουσική για φουτουριστικούς πολέμους. Υπάρχει περίπτωση να ακούσουμε ένα άλμπουμ των Eternitys End να μας αφηγείται για πολέμους του παρελθόντος;

Αυτή η ιδέα σίγουρα μου αρέσει ειδικά καθώς όσο περνάνε τα χρόνια αποκτώ όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για την ιστορία. Ειδικά για την ιστορικές και πολιτιστικές επιρροές των παγκοσμίων πολέμων και πως αυτοί επηρέασαν τον κόσμο μας μέχρι και σήμερα. Πιστεύω η ιστορία και οι μάχες του παρελθόντος είναι πολύ καλό υλικό για την μουσική και για το στυλ μας αρχικά θέλαμε να γράψουμε τραγούδια με αυτό το θέμα πριν να γράψουμε ένα sci-fi concept album. Προς το παρόν όμως αυτό που θέλουμε είναι να εξελίξουμε την ιστορία του “Unyielding” στα επόμενα άλμπουμ. Αλλά πολλά πράγματα που συμβαίνουν στην ιστορία είναι παραλλαγές ή μεταφορές για γεγονότα του παρελθόντος ή και του παρόντος. Όλη την ιδέα μπορούμε να τη δούμε σαν μια προειδοποίηση για την χρήση καταστροφικής τεχνολογίας, χωρίς να κατέχει κάποιος την κοινωνική και πνευματική ωριμότητα ώστε να τη χειριστεί με έναν υπεύθυνο τρόπο. Όλοι μας έχουμε τις επιπτώσεις τέτοιων γεγονότων κατά τη διάρκεια της ιστορίας.

Στη μουσική σας μπορούμε να ακούσουμε επιρροές από πολλά διαφορετικά είδη metal. Από γερμανικό σε αμερικάνικο power, από speed μέχρι και progressive. Ποιες είναι οι μπάντες που σας έχουν επηρεάσει περισσότερο;

Λοιπόν υπάρχουν αμέτρητες επιρροές, αλλά θα προσπαθήσω να σου πω ποιες θεωρώ τις πιο σημαντικές για τον ήχο μας, όπου πιθανότατα ξεχνάω αρκετές… Όλη η περίοδος Running Wild από ‘87 μέχρι ‘98, από το Under Jolly Roger μέχρι το The Rivalry, η ‘80s περίοδος του Yngwie Malmsteen, η ‘90s περίοδος των Symphony X, όλος ο κατάλογος της Shrapnel Records των ‘80s όπως Tony MacAlpine, Racer X, Joey Tafolla, Vinnie Moore, Cacophony, Apocrypha κλπ.), Iron Savior και ειδικά το Unification, αλλά προσωπικά θεωρώ ποτέ δεν έχουν βγάλει κάποιο κακό άλμπουμ, το Defying The Rules των Hibria, τα πρώτα δύο άλμπουμ των Scanner, οι πρώιμοι Queensryche, κυρίως το EP και το The Warning, κυρίως τα demo και τα πρώτα 2-3 άλμπουμ των Elegy, το Transcendence από Crimson Glory, το Nosferatu των Helstar, τα EP” & “Walls Of Jerichoαπό Helloween, τα πρώτα 2 ή 3 άλμπουμ των Blind Guardian, και για τα νεοκλασικά στοιχεία ιαπωνικές μπάντες όπως οι Galneryus, Versailles, Concerto Moon κλπ. Εκτός από το heavy power metal υπάρχουν και επιρροές από thrash μπάντες του Βay Αrea όπως Forbidden, και στον Phil και σε εμένα αρέσουν πολύ epic doom μπάντες όπως Solitude Aeturnus ή και Scald, το οποίο δεν φαίνεται τόσο στα riffs αυτού του άλμπουμ, αλλά η γενική ατμόσφαιρα αυτών των μπαντών να αφηγούνται ιστορίες μας επηρέασε πολύ.

Κάθε ένας από εσάς είναι τρομερά καλός σε αυτό που κάνει. Παίζετε μουσική για πολλά χρόνια;

Όλοι μας παίζουμε μουσική για πολλά χρόνια, προσωπικά παίζω κιθάρα εδώ και 26 χρόνια. Ο Phil είναι ο μικρότερος της μπάντας και δεν είναι καν 30, αλλά ξεκίνησε να παίζει πολύ μικρός και ο πατέρας του παίζει επίσης κιθάρα, οπότε μπορώ να πω είναι στα γονίδια μιας και του πήρε τον μισό χρόνο από ότι σε εμάς για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο (γέλια).

Ποιο είναι το αγαπημένο σας κομμάτι από το άλμπουμ;

Πιστεύω το προσωπικό αγαπημένο κομμάτι είναι το Beyond The Gates Of Salvation. Έχει τα πάντα που θα ήθελα να έχει ένα power metal κομμάτι.

Πότε σκοπεύετε να κυκλοφορήσετε το επόμενό σας αριστούργημα; Διότι το “Unyielding” ήταν μια αχτίδα φωτός για όποιον θεώρησε ότι το power metal δεν είχε τίποτα άλλο να προσφέρει.

Ευχαριστούμε πολύ πραγματικά σημαίνει πολλά και το εκτιμούμε! Υπήρχε ένα μεγάλο κενό σχεδόν τριών χρόνων μεταξύ των δυο πρώτων άλμπουμ. Αυτή τη φορά θα κυκλοφορήσουμε το άλμπουμ πιο σύντομα, όμως δεν θέλουμε να βιαστούμε και να χαλάσουμε την ποιότητα του.

Θέλω να σας ευχαριστήσω που αφιερώσατε χρόνο για να απαντήσετε αυτές τις ερωτήσεις. Οι τελευταίες λέξεις ανήκουν σε εσάς.

Ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για το άλμπουμ μας και που μας βοηθήσατε να το προωθήσουμε. Ευχαριστώ σε όποιον το διαβάζει αυτό, που αγόρασε το άλμπουμ μας ή είπε κάτι καλό για εμάς και μας βοήθησε να τραβήξουμε την προσοχή του κόσμου. Ελπίζω να σας δούμε όλους σύντομα!!!

Θανάσης Γκότοβος

https://www.facebook.com/EternitysEndMusic
https://www.instagram.com/eternitysendband/
https://eternitysend.bandcamp.com/

Band Members
Hannes Grossmann – Τύμπανα
Christian Münzner – Κιθάρες
Jimmy Pitts – Πλήκτρα
Phil Tougas – Κιθάρες
Mike LePond – Μπάσο
Iuri Sanson – Φωνητικά

Discography
The Fire Within, 2016
Unyielding, 2019

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

1 comment

Igor 24 Ιουνίου, 2019 at 1:10 πμ

Ansioso pra assistir eles ao vivo!

Reply

Leave a Comment

Leave a review

X