Συνεντεύξεις

Chrysilia

Οι δικοί μας Chrysilia πρόσφατα παρουσίασαν τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο τους. Κινούμενοι στα μονοπάτια του symphonic Metal και λίγες μέρες πριν την συναυλία τος με τους SL Theory μιλάμε με το πολλά υποσχόμενο συγκρότημα. Η Χρυσώ απαντά στις ερωτήσεις μας.

Παιδιά καταρχάς να σας ευχηθώ ό,τι καλύτερο για την πρώτη δουλειά σας. Πείτε μας λίγα πράγματα σχετικά με το πώς δημιουργηθήκατε σαν συγκρότημα.

Ευχαριστούμε πολύ! Οι Chrysilia αρχικά δημιουργήθηκαν ως project των συνιδρυτών Chryso και Elias Pero, ενώ στη συνέχεια στο δημιουργικό team προστέθηκε ο Bob Katsionis. Στην πορεία αναζητήσαμε καλούς μουσικούς που να αγαπούν αυτό που πάμε να κάνουμε με βασικό κριτήριο την ποιότητα χαρακτήρα και δεύτερο τη μουσική κατάρτηση. Ουσιαστικά οι Chrysilia υπάρχουν ως συγκρότημα λίγο λιγότερο από τη σύλληψή τους ως ιδέα!

“Et In Arcadia Eco” λοιπόν το όνομα του πρώτου δίσκου. Ποια ήταν η διαδικασία πίσω από την σύνθεση του δίσκου;

Όλα ξεκίνησαν το….1997! O Elias Pero ήταν συνθέτης και keyboardist στους epic/power metallers Sovereign που επέλεξαν να μην συνεχίσουν επαγγελματικά τα υποσχόμενα demos τους και έτσι κάποιες ιδέες έμειναν στο συρτάρι. Όταν γνωρίστηκα με τον Elias, οι ιδέες…βγήκαν από το συρτάρι, «εκμοντερνίστηκαν», αν μπορεί να μου επιτραπεί ο όρος (πχ το “Desperate Wings” δεν άλλαξε καθόλου) και έγιναν EP, που δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Όταν το άκουσε ο Bob μας ενθάρρυνε να προχωρήσουμε μαζί του σε full album, το οποίο και έγινε, με τις συνθετικές προσθήκες μου και του Bob.

Μιλάμε για έναν concept δίσκο σωστά; Τα κομμάτια λένε κάποια ιστορία ή είναι αυτό που λέμε ένα «θεματικό» concept;

Πολύ σωστά. Η ιστορία είναι πολύ συγκεκριμένη, με αρχή, μέση και τέλος. Όμως, είναι κρυμμένη μέσα από μύθους και μεταφορές. Αν σκεφτεί κανείς τι φανταζόταν όταν μεγάλωνε και πώς αυτά απομυθοποιήθηκαν, είτε αυτό είναι οικογένεια, θρησκεία ή κοινωνία, θα καταλάβει καλύτερα το νόημα του δίσκου. Η ιστορία ουσιαστικά επικεντρώνεται στην παιδική ηλικία και την ενηλικίωση του κεντρικού χαρακτήρα, ενός κοριτσιού που ονομάζεται (guess what?) Chrysilia!

Βρισκόμαστε σε μια χώρα με τόσο πλούσια μυθολογία και ιστορία. Παρόλα αυτά ελάχιστα συγκροτήματα έχουν ασχοληθεί με αυτήν. Ποιος πιστεύετε είναι ο λόγος για αυτό το φαινόμενο;

Υπάρχουν η αλήθεια αρκετά σχήματα που το έχουν κάνει. Παλιότερα ήταν κάτι σαν ταμπού και ειδικά στις δεκαετίες ‘80s και ‘90s μπορεί και χαρακτηριζόσουν ως εθνικιστής ή… δωδεκαθεϊστής αν το έκανες. Ευτυχώς ξεπεράσαμε πολλά ταμπού, θεωρώ πως το επίπεδο ανέβηκε σε κάθε δημιουργικό τομέα στην ελληνική σκηνή και αυτό αντανακλάται και στο ότι όλο και περισσότερα σχήματα αντλούν έμπνευση από την ελληνική μυθολογία, αλλά και την ιστορία μας. Δεν είναι λογικό να έχουν οι Avantasia τραγούδι “Journey to Arcadia” και να μην μιλά για αυτό το concept ολοκληρωμένα ελληνική μπάντα, δε νομίζεις; Είμαστε περήφανοι και για τον τόπο αυτό αλλά και για την πολιτισμική κληρονομιά που έχουμε στα χέρια μας. Θέλαμε να το αναδείξουμε αυτό μέσα από τη δουλειά μας και ας πρόκειται για «μεταφορά».

Αν δεν κάνω λάθος ο δίσκος πήρε περίπου ένα χρόνο να ολοκληρωθεί; Σε μια εποχή που το «άρπα-κόλα» είναι κάτι συνηθισμένο πόσο σημαντικό ήταν για εσάς να επενδύσετε τόσο χρόνο στο ντεμπούτο σας;

Πρώτον, δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο να βγάλεις δίσκο με 60 κανάλια ανά τραγούδι και να ακούγεται «σωστά»! Η χρήση φυσικών οργάνων, οι συνεχείς αλλαγές σε συνθέσεις και παραγωγή μέχρι να βρούμε την επιθυμητή «ισορροπία» πήραν τον χρόνο τους. Το βασικότερο όμως ήταν ότι δεν υπήρχε κάποιο deadline, θέλαμε απλά να το βγάλουμε όσο πιο κοντά σε αυτό που το είχαμε φανταστεί. Μερικές φορές χρειάζεσαι 1 μήνα απλά να κάτσεις να σκεφτείς γιατί δεν πάει καλά το τάδε verse. Να κάνεις reset και να το πάρεις αλλιώς. Άλλωστε πρόκειται για το πρώτο μας album και θέλαμε να έχει συνοχή παρά τις διαφορετικές και ευρείες επιρροές των συνθετών και το αντιμετωπίσαμε, αν θέλεις, σαν το πρώτο και το τελευταίο. Με το σκεπτικό «πώς θα ήταν αν βγάζαμε ως σχήμα μόνο ένα δίσκο και τέλος».

Chrysilia-2017c

Πιστεύετε ότι οι Chrysilia έχουν προσωπικό ήχο; Πόσο σημαντικό είναι για ένα συγκρότημα κάτι τέτοιο;

Κάθε μουσικός θα σου απαντούσε «ναι, έχω τον ήχο μου». Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα κρίνει η ιστορία. Ζούμε την παρακμή του female fronted metal, όπως πιθανότατα και του classic power metal. Λογικό όταν τα συγκροτήματα που δημιούργησαν τον ήχο το τερμάτισαν και παραπαίουν και τα ίδια πλέον. Οι κριτικές που έχουμε δεχθεί είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, με μερικούς να αναρρωτιούνται αν η ποικιλία των επιρροών των δημιουργών θα λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά. Θα δείξει, αλλά γεγονός είναι ότι δεν μας εκφράζει καθόλου να ακολουθούμε πιστά το μονοπάτι που ανήκει δικαιωματικά σε κάποιον άλλον. Να το πω και πιο προβοκατόρικα, αν θες να παίξεις Priest, φτιάξε ένα cover band Priest! They already did it to the max!

Ο Bob Κatsionis πρακτικά παρουσιάζεται σαν μέλος του συγκροτήματος στην επίσημη σελίδα σας αν και κατέχει τον ρόλο του συνθέτη/παραγωγού. Πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξε στην δημιουργία του δίσκου εν τέλη;

Είναι ο φύλακας-άγγελός μας (lol). Αν δεν υπήρχε ο Bob είναι πολύ πιθανό να μην μιλούσαμε για δίσκο. Παρουσιάζεται στην επίσημη σελίδα ως επιπλέον μέλος, όπως και ο Elias Pero, παρότι θα εμφανιστεί live σε πολύ επιλεγμένα events. Δεν είναι ενεργό μέλος με την κλασική έννοια, αλλά είναι ο παραγωγός μας και ο σύμβουλός μας. Και του ευχόμαστε από την καρδιά μας και κάθε επιτυχία με το νέο του εγχείρημα, την Symmetric Records. Είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία για τα πάντα, από πρακτικά ζητήματα της μπάντας, την προετοιμασία των live μέχρι την τάδε χαζομάρα που τελειώνει με ένα «χαχαχαχχαχα». Ξέρεις. Είναι φίλος καλός σε όλα. Ο Bob είναι ένας από τους πλέον πολυταλαντούχους δημιουργούς της χώρας μας, ανεξαρτήτως μουσικού είδους και η φιλιά του είναι χαρά και τιμή μας.

Όλοι σας είστε έμπειροι μουσικοί. Τελικά αυτό πόσο εύκολο ή δύσκολο κάνει το θέμα της συνεργασίας μέσα σε ένα συγκρότημα; Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα κοινό όραμα από όλους σας;

Αυτό είναι το πιο σημαντικό για να «κρατηθεί» ένα line-up. Για τους δημιουργούς των Chrysilia προτεραιότητα είναι η ακεραιότητα του χαρακτήρα και όχι η εμπειρία. Το παρόν line-up προέκυψε από άπειρες ανακατατάξεις. Αν υπάρξει επόμενος δίσκος με το συγκεκριμένο line-up, θα καταλάβεις ότι υπήρχε κοινό όραμα! Είναι από αυτά που επίσης κρίνει η ιστορία…

Ο δίσκος κυκλοφορεί από την Lion Music, δεν θυμάμαι άλλο Ελληνικό συγκρότημα στην εν λόγω εταιρία και αν δεν κάνω λάθος από εκεί έχει κυκλοφορήσει ο Katsionis τις σόλο δουλειές του. Ήταν ο συνδετικός σας κρίκος με την εταιρία;

Όχι. Η αλήθεια είναι ότι ο Bob δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στην ανεύρεση εταιρείας, απλά μας συμβούλευε ως προς τις προτάσεις που είχαμε. Υπήρξαν προτάσεις και από εταιρείες πρώτης γραμμής. Θεωρούμε, χωρίς να αποτελεί κάποιου είδους δικαιολογία, ότι είναι καλύτερα να ξεκινάς με μια μεσαία εταιρεία, συζητήσιμη, συνεργάσιμη, χωρίς στεγανά, αλλά πάντα με παγκόσμια διανομή. Τέτοια είναι η Lion και πρώτα πήραμε το ok τους και μετά ζητήσαμε τη γνώμη του Bob. Θα είμαι ειλικρινής μαζί σου. Δεν ξέραμε ότι ήταν η εταιρεία του Bob!

Όχι ένα αλλά δύο βιντεοκλίπ έχουν προκύψει από το ντεμπούτο σας! Πιστεύετε ότι ακόμα στις μέρες μας τα βιντεοκλίπ είναι τα πιο ισχυρά εργαλεία προώθησης ενός δίσκου;

Όπως συνηθίζω να λέω, ζούμε δυστυχώς στην εποχή που βλέπουμε μουσική. Δεν ακούει ο κόσμος μουσική. Προσπαθήσαμε το καλύτερο για αυτά τα clips και θα ακολουθήσει και περαιτέρω οπτικοποίηση. Όταν οι Metallica γυρίζουν clips όλα τα τραγούδια του τελευταίου τους δίσκου και το ίδιο το CD το μοιράζουν δωρεάν στις συναυλίες τους, καταλαβαίνεις πού πάει το πράγμα.

Chrysilia-2017b

Η διασκευή του “King Of A Stellar War” πως προέκυψε; Μπορώ να πω πως ήταν μια ιδιαίτερη αλλά πολύ πετυχημένη επιλογή!

Να είσαι καλά! Θέλαμε να κάνουμε μια διασκευή που να μην έχει απολύτως καμία σχέση με τον χώρο του “female fronted metal”. Δεν μας αρέσει ο όρος, δεν τον ασπαζόμαστε, τον θεωρούμε σεξιστικό. Σκεφτήκαμε πολλές προβοκατόρικες επιλογές και μετά από πρόταση του Bob, διασκευάσαμε τον ύμνο των Rotting από το “Triarchy” που έχει πολλά στοιχεία μας, όπως εναλλασσόμενα straight και folk σημεία. Ο Σάκης το λάτρεψε, πρέπει να σου πω!

Υπάρχουν σχέδια για κάποια περιοδεία ή για μεμονωμένες ζωντανές εμφανίσεις στο άμεσο μέλλον; Πια είναι τα επόμενα βήματα για το συγκρότημα;

3 Δεκεμβρίου εμφανιζόμαστε με τους SL Theory στην Αρχιτεκτονική στο Γκάζι στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του album. Υπάρχουν πολλά σχέδια, όλα υπό συζήτηση, με μόνο σίγουρη την ευγενικότατη πρόσκληση του FemME festival στην Ολλανδία το Σεπτέμβριο 2018. Τα live μας θα είναι λίγα και καλά. Κάπως έτσι το βλέπουμε.

Κλείστε αυτή την μικρή συνέντευξη με ένα μήνυμα για όλους τους φίλους σας…

Ευχαριστούμε για τη στήριξη, η οποία είναι πρωτοφανής σε μια εποχή που το CD δεν «πουλάει». Η στάση των Chrysilia είναι: “Μην κολλάτε ταμπέλες. Δεν υπάρχει female fronted metal. Υπάρχει καλή, μέτρια και κακή μουσική». Let’s do this together!

Μιχάλης Νταλάκος
www.chrysilia.com
www.facebook.com/chrysilia.official
https://www.youtube.com/channel/UCmdqmCjl46oeGd6VKNVXGIw

Band Members:
Chryso: Φωνητικά
Teo Ross: Κιθάρες
Jim Ramses: Μπάσο
Simon Kay: Τύμπανα
John Matzakos: Πλήκτρα
Odysseas: Βιολί

Discography
Et In Arcadia Ego, 2017

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X