Συνεντεύξεις

Funeral

Νέος δίσκος για τους Funeral, οι οποίοι επιστρέφουν μετά από αρκετό διάστημα με το “Praesentialis In Aeternum”. Ο drummer του συγκροτήματος, Anders Eek, άδραξε την ευκαιρία για μία εφ’ όλης της ύλης κουβέντα.

Συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ Praesentialis In Aeternum. Έχει περάσει πολύς καιρός από το “Oratorium”, οπότε θα μπορούσατε να μας διαφωτίσετε για το τι συνέβη στο μεσοδιάστημα;

Ευχαριστώ. Λοιπόν, είχαμε κάποιες ατυχίες στο συγκρότημα, μετακομίσεις, παιδιά, σπουδές, σοβαρή ασθένεια, αλλαγές στη σύνθεση, προκλήσεις με τα εξώφυλλα/γραφικά κ.λπ., που οδήγησαν σε στασιμότητα και μετά ήρθε ο Covid. Η προ-παραγωγή για τον τελευταίο δίσκο ολοκληρώθηκε πριν από περίπου πέντε/έξι χρόνια, οπότε αν όλα πήγαιναν καλά – κάτι που σίγουρα δεν ισχύει για αυτό το συγκρότημα – το album θα μπορούσε να είχε κυκλοφορήσει πολύ νωρίτερα. Αλλά για εμάς δεν είναι πρόβλημα αυτό. Γράφω συνεχώς νέα τραγούδια, οπότε η παύση οδήγησε σε πολύ νέο υλικό, που με λίγη τύχη μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να κυκλοφορήσουμε ένα νέο δίσκο φέτος  ήδη.

Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τους στίχους του album. Είναι όμορφα γραμμένοι και θεωρώ ότι η νορβηγική γλώσσα είναι η ιδανική για να τονίσει την ουσία, το περιεχόμενο και την σημασία τους. Περιττό να πούμε ότι είναι μια όμορφη γλώσσα ούτως ή άλλως. Ποιος ήταν υπεύθυνος για αυτό το κομμάτι;

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Το συγκεκριμένο ποίημα – στην πραγματικότητα μια ιδέα/ιστορία –  είναι γραμμένο από έναν καλό μου φίλο, ο οποίος τυχαίνει να είναι και ψυχολόγος, γιατρός, καθώς και πολύ ικανός συγγραφέας και καλλιτέχνης. Απλώς τον ρώτησα κάποια στιγμή αν τον ενδιέφερε να συμμετάσχει σε αυτό το άλμπουμ, κάτι στο οποίο είπε αμέσως ναι. Αφιέρωσε λοιπόν περίπου ένα χρόνο στην συγγραφή αυτή καθεαυτή, έχοντας ως οδηγό και έμπνευση την προ-παραγωγή του δίσκου.

Χρησιμοποιήσατε ένα απόφθεγμα του Ντεκάρτ στο “Ånd”. Όταν γράφετε κομμάτια, τι είδους θέματα πιάνετε συνήθως;

Όπως ανέφερα, πρόκειται για μια ιδέα/ιστορία που πραγματεύεται τα μεγάλα ερωτήματα του ανθρώπου. Υπάρχει πνεύμα; Τι συμβαίνει μετά τον θάνατο; Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Αυτή η ιστορία είναι συνυφασμένη και με μια προσωπική ιστορία, καθώς και με την ιστορία της ίδιας της ανθρωπότητας. Όπως μπορείς να δεις έχει πολλά επίπεδα και στρώσεις. Και βασίζεται ελαφρός στη φιλοσοφία του I. Kant.

Έχετε ένα νέο μέλος στην μπάντα, την Sareeta. Πώς ήρθατε σε επαφή μαζί της;

Ήθελα αυθεντικά έγχορδα καθώς έχω βαρεθεί λίγο τον προγραμματισμό. Ήξερα για αυτήν από τη metal σκηνή της Νορβηγίας και απλά τη ρώτησα αν ήθελε να συνεισφέρει ως στούντιο-μουσικός στο νέο υλικό. Βγήκε τόσο καλό που αμέσως μετά της πρότεινα να γίνει μόνιμο μέλος. Έχει συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό τόσο σε backing-track σε ζωντανές εμφανίσεις όσο και σε τεράστιες διασκευές από έγχορδα σε νέο ακυκλοφόρητο υλικό. Εναλλάσσεται επίσης μεταξύ ακουστικού και ηλεκτρικού βιολιού, οπότε είναι πραγματικά ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για μένα το να έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ με έναν έμπειρο και σπουδαγμένο μουσικό.

Θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερα για την ιδέα αλλά και τα γυρίσματα του video clip για το “Ånd”;

Έγινε εξ ολοκλήρου από το συγκρότημα με χαμηλό προϋπολογισμό, με το μοντάζ και την σκηνοθεσία να την αναλαμβάνει ο τραγουδιστής μας, ο Sindre, ο οποίος κάνει αυτή την δουλειά καθημερινά στην τηλεόραση. Νομίζω ότι βγήκε αρκετά προσεγμένο. Προσπαθήσαμε να «φωτογραφίσουμε» τους στίχους φυσικά, και το “Ånd ασχολείται με τα μεγάλα ζητήματα της θρησκείας, υπάρχει πνεύμα, αλλά υπάρχει και θεός; Και προσπαθήσαμε να στήσουμε ένα είδος ιστορίας πάνω σε αυτό. Ο ιερέας που κατά κάποιο τρόπο αρνείται τον θεό του, αλλά φαίνεται ότι εξακολουθεί να κηρύττει σε μια άδεια εκκλησία. Γεμάτος ερωτήματα και αμφιβολίες, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι.

Διαβάζοντας διάφορες κριτικές για τον δίσκο, το πρώτο πράγμα που παρατήρησα είναι ότι ο καθένας έχει ένα διαφορετικό αγαπημένο κομμάτι μέσα από τον δίσκο. Νομίζω ότι αυτό λέει πολλά για τον πλούτο και την ποικιλία που παρουσιάζει αυτός ο δίσκος, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι μπουσικά είναι καθαρό doom metal και δεν υπάρχουν άλλες μίξεις. Πώς το πετύχατε αυτό;

Συμφωνώ απόλυτα και ήταν κάτι εσκεμμένο. Είναι μακράν το πιο ποικίλο album των Funeral μέχρι σήμερα. Ήθελα να κυκλοφορήσω έναν δίσκο που να αντικατοπτρίζει ολόκληρη την πορεία μας να το πω έτσι. Χρονολογικά από τις αρχές του 90ś μέχρι το Oratorium. Περιέχει υλικό γραμμένο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Φυσικά έχει πάντα τις ρίζες του στο καθαρό doom metal. Φαίνεται ότι δεν μπορώ να γράψω κάτι άλλο μάλλον. Μάλλον επειδή είμαι ένα άθλιο κάθαρμα.

Θα μπορούσατε να αναφέρετε μερικές από τις μεγαλύτερες επιρροές σας ως μουσικοί;

Είχα πάντα την κλασική μουσική από πολύ νωρίς. Και τους Beatles. Μετά ήρθαν οι KISS και άρχισα να αναπτύσσω ενδιαφέρον για το metal, τους Accept, τους Maiden, τον Ozzy, τους Sabbath και πιο βαριές μπάντες όπως οι Candlemass, οι Celtic Frost, οι Paradise Lost και ούτω καθεξής. Α και μην ξεχνάμε τους Type O Negative. Υπήρχαν επίσης αυτά τα τοπικά νορβηγικά συγκροτήματα από τη δεκαετία του ’80 που επίσης με ενέπνευσαν βαθιά όπως και κάποια εντελώς άγνωστα και ανυπόγραφα μέχρι τότε, όπως οι High Noon, Decadence, Equinox κ.λπ. Επίσης, ασχολήθηκα πολύ με την ανταλλαγή κασετών, οπότε είχα την ευκαιρία να ανακαλύψω πολλά  συγκροτήματα από πρώιμα demo πιο διάσημων συγκροτημάτων όπως οι Opeth, Cathedral, Darkthrone και ούτω καθεξής.

Ως συγκρότημα σήμερα, ποιες πιστεύεις ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;

Για μένα προσωπικά, το να έχω τη δυνατότητα να κάνω τακτικές πρόβες με πλήρες line-up. Τόσο λόγω της γεωγραφικής απόστασης και των οικογενειακών θεμάτων όσο και του Covid τον τελευταίο καιρό. Για ένα συγκρότημα γενικά, πιθανότατα το να υπογράψει και να μπορέσει να κλείσει μια σωστή συμφωνία για να κυκλοφορήσει την μουσική του.

Ποια είναι μερικά από τα πράγματα που σου αρέσει να κάνεις εκτός συγκροτήματος;

Περνάω πολύ χρόνο με τον εννιάχρονο γιο μου. Είμαι πολύ περήφανος πατέρας και είμαι επίσης σπασίκλας όταν πρόκειται για πράγματα όπως ταινίες, ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και λογοτεχνία. Πάω επίσης στο γυμναστήριο αρκετά, εκτός από το να περνάω πολύ χρόνο με την κιθάρα μου και όχι μόνο με πράγματα των Funeral.

Ευχαριστώ πολύ για την συνομιλία. Σας ευχόμαστε καλή τύχη σε όλες τις προσπάθειές σας. Κάποια μελλοντικά σχέδια σχετικά με περιοδείες ή οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο πρόγραμμα;

Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας για την μπάντα. Γιορτάσαμε φέτος τα τριάντα μας χρόνια στις 12 Απριλίου με ένα πολύ ιδιαίτερο σκηνικό σε μια εκκλησία στο Όσλο που ονομάζεται Kulturkirken Jakob, με ειδικούς καλεσμένους μεταξύ άλλων τον πρώτο μας τραγουδιστή, Toril Snyen και τον Lars Are Nedland των Solefald  και Borknagar, ο οποίος έκανε μια υπέροχη ερμηνεία στο “Åndστον τελευταίο δίσκο. Δουλεύουμε σκληρά πάνω σε νέο υλικό, με στόχο να έχουμε ένα νέο δίσκο έτοιμο προς κυκλοφορία φέτος. Έχω τελειώσει πάνω κάτω δώδεκα τραγούδια.

Συνέντευξη: Χρύσα Γιουρμετάκη
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μάρης

Facebook
Spotify

Band Members
Sindre Nedland – Φωνητικά
André Aaslie – Πιάνο, Ενορχήστρωση
Magnus Olav Tveiten – Κιθάρες
Erlend E. Nybø – Κιθάρες
Anders Eek – Τύμπανα
Rune Gandrud – Μπάσο
Sareena – Βιολί

Discography
Tragedies, 1995
In Fields Of Pestilent Grief, 2001
From These Wounds, 2006
As The Light Does The Shadows, 2008
Oratorium, 2012
Praesentialis In Aeternum, 2022

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X