Συνεντεύξεις

The Clixets

Οι The Clixets είναι μια μπάντα από την Αθήνα που πρόσφατα κυκλοφόρησε τον δεύτερο της δίσκο με τίτλο “Add Silence”. O βασικός πυρήνας του σχήματος, τα αδέρφια Πάρις (Κιθάρες, Synths, Δεύτερα Φωνητικά) και Ανδρέας Βαλαδάκης (Φωνητικά, Synths) μας μιλούν για την νέα τους δουλειά.

Γεια σας παιδιά! Συγχαρητήρια για το νέο σας album “Add Silence”, είναι πραγματικά εξαιρετικό. Πριν μιλήσουμε όμως για αυτό, μπορείτε να δώσετε ένα σύντομο βιογραφικό της μπάντας στους αναγνώστες μας;

Ανδρέας: Γεια σου Χριστίνα και ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια! Ξεκινήσαμε το 2004, από την Αθήνα, με βασικό πυρήνα τον αδελφό μου Πάρι και εμένα. Φυσικά, κατά καιρούς, υπήρχαν μαζί μας και πολλοί αξιόλογοι μουσικοί και φίλοι. Εμφανιστήκαμε σε πολλές μουσικές σκηνές και τηλεοπτικές εκπομπές. Κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας άλμπουμ, το “Moods, Clocks and Secrets”, το 2014 με δικές μας συνθέσεις, σε αγγλόφωνο στίχο. Το 2018 ξεκινήσαμε να ηχογραφούμε το δεύτερο μας άλμπουμ “Add Silence”, το οποίο κυκλοφόρησε το 2020.

Ας μιλήσουμε για τον δίσκο λοιπόν. Πόσο καιρό χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί;

Ανδρέας:  Xρειάστηκαν περίπου δυο χρόνια από το πρώτο demo μέχρι το mastering του εκπληκτικού Γιάννη Χριστοδουλάτου, για να κυκλοφορήσουμε το “Add Silence”. Ουσιαστικά, τα περισσότερα τραγούδια είχαν γραφτεί πολλά χρόνια πριν. Ήταν το πρωτόλειο που έμεινε στο συρτάρι. Φτιάξαμε μια βάση και προσπαθήσαμε να είμαστε ηχητικά κοντά στα πρώτα demo των τραγουδιών αυτών, όταν τα προετοιμάζαμε για το άλμπουμ. Κρατήσαμε απλές τις ενορχηστρώσεις, τόσο ως μια προσέγγιση που θα θύμιζε καλογυαλισμένο demo αλλά και λόγω του περιορισμένου budget. Οι ηχητικές  παρεμβάσεις ήταν ελάχιστες, όπως όταν ηχογραφούσαμε σε αναλογικές κασέτες.

Ποια είναι η θεματολογία των στίχων του;

Πάρις: Οι στίχοι έχουν θέμα την αγάπη (σ.σ.: “Accomplished”), ανεκπλήρωτους έρωτες, για την ειρήνη (σ.σ.: “Letter”) … Οι περισσότεροι στίχοι γράφτηκαν λίγο μετά το τέλος του σχολείου, άλλοι ακόμη και την ώρα του μαθήματος. Έχουν ίσως, μια αφέλεια, αλλά παράλληλα μια αμεσότητα με μια δόση προβληματισμού. Όπως και με τη μουσική,  κρατήσαμε τους στίχους χωρίς σημαντικές αλλαγές.

Τι είδους ανταπόκριση έχει λάβει ο δίσκος από το κοινό και τον Τύπο;

Ανδρέας: Μέχρι στιγμής έχουμε μια πολύ θετική ανταπόκριση από το κοινό αλλά και από τον Τύπο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Είναι όμορφο, πως αρέσουν διάφορα κομμάτια από τον δίσκο και όχι μόνο ένα π.χ. Την ίδια ώρα, εκτιμούμε πολύ την οποιαδήποτε παρατήρηση στο δίσκο που μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε, τι μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά στο επόμενο μουσικό μας βήμα. Μέχρι τώρα πάντως πορευόμαστε κυρίως με  βάση το μουσικό μας ένστικτο.

Για την προώθησή του έχετε βγάλει δύο video clip, ένα για το “Accomplished” και ένα για το “We Never Said Goodbye”. Ποιος τα επιμελήθηκε;

Ανδρέας: Το πρώτο κλιπ από το άλμπουμ, αυτό για το “Accomplished”, γυρίστηκε κατά την διάρκεια του πρώτου εγκλεισμού λόγω κορωνοιού… Τα εσωτερικά πλάνα ήταν γυρισμένα από τον καθένα μας, στο σπίτι του. Αυτά τα πλάνα τα συνδυάσαμε με αρχειακό υλικό. Απλό στην εκτέλεσή του σε σχέση, με το δεύτερο κλιπ, του “ We Never Said Goodbye”, που γυρίστηκε το καλοκαίρι μετά το lockdown. Εκεί τα πλάνα ήταν κυρίως εξωτερικά, σε όμορφες τοποθεσίες, με την πολύτιμη βοήθεια των πολύ καλών οπερατέρ/παραγωγών Νίκου Καρτσώνη και της Μάγδας Ανδριοπούλου.

Πάρις: Είχαμε την ιδέα της απομόνωσης του καθένα μας, στην αρχή του κλιπ και στο τέλος να βρισκόμασταν κάπου όλοι μαζί για να ολοκληρωθεί το βίντεο, πάντα με τις ανάλογες αποστάσεις. Βρεθήκαμε έτσι από το βουνό στη θάλασσα μέσα σε λίγα λεπτά… Ήταν πραγματικά μια όμορφη εμπειρία και το θεωρούμε το πρώτο μας επαγγελματικό βιντεοκλίπ.

Να περιμένουμε και κάποιο άλλο video; Ένα lyric ίσως;

Πάρις: Είναι μέσα στα άμεσα σχέδια, όταν το επιτρέψουν και οι συνθήκες, να κάνουμε και άλλα βίντεο για αυτό το άλμπουμ. Υπάρχουν κάποιες ιδέες. Θα ήταν ενδιαφέρουσα απόπειρα να γίνει και κάποιο lyric video. Είναι κάτι που δεν έχουμε ξανακάνει. Μας αρέσει να ασχολούμαστε με το οπτικό αποτέλεσμα που συνοδεύει τη μουσική.

Παρόλο που παίζεται alternative rock, δεν είστε από τις συνηθισμένες μπάντες. Στον ήχο σας έχετε συμπεριλάβει σαξόφωνο και πιάνο, τα οποία παραπέμπουν σε πιο jazz/blues ακούσματα και μπορώ να πω ότι έχετε κάνει ένα πολύ όμορφο συνδυασμό. Πως προέκυψε η ιδέα, ωστόσο, για αυτή την κίνηση;

Ανδρέας: Ευχαριστούμε! Αυτό έχει να κάνει ίσως και με τα ακούσματα μας που περιλαμβάνουν: Jazz, Rock, pop, ηλεκτρονική μουσική, Soundtracks… Γενικώς αν κάτι μας ταιριάζει ηχητικά το θα το εντάξουμε στη μίξη. Συγκεκριμένα το σόλο σαξόφωνο στο “You Used To Say”, που παίζει ο εξαιρετικός Δημήτρης Καραγιάννης, το είχαμε για χρόνια στο μυαλό ως μελωδία. Δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε πιο ταιριαστό από ότι με σαξόφωνο. Όσο για το πιάνο, είναι θα λέγαμε αναπόσπαστο κομμάτι του ήχου και στους δυο δίσκους. Πολλά κομμάτια γράφτηκαν σε πιάνο και σίγουρα συνοδεύει μουσικά αρκετές μπαλάντες.

Οι δουλειές σας μέχρι τώρα είναι αυτοχρηματοδοτούμενες. Θα θέλατε να συνεργαστείτε με κάποια δισκογραφική στην πορεία;

Πάρις: Θα ήταν ωραία να είχαμε μια υποστήριξη και προώθηση των δίσκων μας, από κάποια δισκογραφική εταιρεία. Είναι δύσκολο λόγω των συνθηκών  να υπάρξει από εμάς μόνο, μια ίσως  μεγαλύτερη προώθηση της δουλειάς μας. Το  βασικό ζήτημα είναι πως πολλές φορές δεν μπορούμε να ακούσουμε τις συνθέσεις μας όπως τις έχουμε φανταστεί, κυρίως λόγω του περιορισμένου budget.  Ευελπιστούμε μελλοντικά να υπάρξει κάποιο  ενδιαφέρον.

Ο πρώτος σας δίσκος, “Moods, Clocks & Secrets”, κυκλοφόρησε δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία της μπάντας. Γιατί αυτή η μεγάλη καθυστέρηση;

Ανδρέας: Ο λόγος ήταν πως στην αρχή η ιδέα του να ηχογραφήσουμε ένα άλμπουμ, φάνταζε ουτοπική. Δημιουργούσαμε demo των τραγουδιών μας για χρόνια, και για κάποιο λόγο αυτό μας φαινόταν αρκετό. Επίσης το διάστημα πριν  μπούμε στο στούντιο για να ηχογραφήσουμε το ντεμπούτο μας, κάναμε αρκετά live. Oπότε οι πρόβες για τα live, δεν άφηναν πολύ χρόνο για να αφοσιωθούμε σε κάτι τέτοιο. Όταν πλέον το αποφασίσαμε, σχεδόν όλη η ενέργεια πήγε εκεί.

Πάρις: Ξεκινήσαμε με την προοπτική να φτιάξουμε ένα EP, στη συνέχεια ξαναηχογραφήσαμε αρκετά μέρη που θεωρούσαμε πως δεν είχαν βγει όπως τα θέλαμε. Το EP έγινε τελικά LP. Και όλα αυτά μεταξύ τριών στούντιο, με πολλούς ταλαντούχους μουσικούς, ηχολήπτες, σε μια διάρκεια τεσσάρων χρόνων!  Επενδύσαμε πολλά στον πρώτο δίσκο και ήταν ένα πολύ όμορφο ταξίδι για εμάς. Χρειαζόταν αυτός ο ενδιάμεσος χρόνος ίσως για να ωριμάσουμε μουσικά, περισσότερο.

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο albums σας;

Ανδρέας: Ο πρώτος δίσκος πήρε σχεδόν το διπλάσιο χρόνο να ολοκληρωθεί σε σχέση με το “Add Silence” και τα κομμάτια ήταν πιο πρόσφατα από την σύνθεσή τους μέχρι την παραγωγή. Την παραγωγή στο πρώτο άλμπουμ την κάναμε μαζί με τον ταλαντούχο Νίκο Παπαδόπουλο. Στο “Add Silence” αναλάβαμε για πρώτη φορά αποκλειστικά, τη μίξη και την παραγωγή. Επιπλέον στο δεύτερο άλμπουμ περάσαμε μήνες κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο με τον Πάρι, ηχογραφώντας και κάνοντας μίξεις. Σίγουρα είχαμε αρκετό χρόνο να δημιουργήσουμε μόνοι, αλλά είναι ωραίο να ακούς και μια τρίτη γνώμη σε ένα άλλο ανεξάρτητο στούντιο, με κάποιον άλλον παραγωγό. Στον πρώτο δίσκο χρειαζόμασταν βοήθεια για να υλοποιήσουμε τις όποιες μουσικές ιδέες μας. Στον δεύτερο δίσκο  θυμηθήκαμε πως είναι να κάνεις ποδήλατο, χωρίς βοηθητικές ρόδες, για πρώτη φορά.

Κάποια μελλοντικά σχέδια που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας;

Πάρις: Ναι, θα θέλαμε να βγάλουμε και σε μια έκδοση για βινύλιο το “Add Silence”. Θα προσπαθήσουμε να γυρίσουμε και άλλα βίντεο σε κομμάτια από αυτό το άλμπουμ. Η επόμενη δισκογραφική δουλειά ελπίζουμε να είναι σε  στούντιο παρέα με άλλους μουσικούς. Σίγουρα μας έχει λείψει πολύ να προβάρουμε και να ηχογραφήσουμε ζωντανά,  καινούργια τραγούδια.

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος της συνέντευξής μας. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και σας εύχομαι μόνο επιτυχίες. Τα τελευταία λόγια ανήκουν σε εσάς.

Πάρις: Εμείς ευχαριστούμε πολύ για την στήριξη, το ενδιαφέρον και τον χρόνο σας.
Ανδρέας: Να ευχαριστήσουμε επίσης όλους τους φίλους για την στήριξή τους και να τους ευχηθούμε ότι καλύτερο!

Συνέντευξη: Χριστίνα Γιαννούλη

Facebook
YouTube

Band Members
Πάρις Βαλαδάκης – Κιθάρες, Synths, Δεύτερα Φωνητικά
Ανδρέας Βαλαδάκης – Φωνητικά, Synths
Γιώργος Κανακίδης – Τύμπανα
Κώστας Σιακαβέλης – Μπάσο

Discography
Moods, Clocks and Secrets, 2014
Add Silence, 2020

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X