Συνεντεύξεις

Sodom

Οι Sodom δεν χρειάζονται συστάσεις. Είναι από τα μεγαλύτερα και δυνατότερα ονόματα της σκηνής, έχοντας μια πορεία που θα ζήλευε ο καθένα. Οι Sodom πρόσφατα λοιπόν κυκλοφόρησαν το 16 παρακαλώ ολοκληρωμένο άλμπουμ της καριέρας τους Genesis XIX. Συνομίλησα λοιπόν με τον ευδιάθετο και ομιλητικότατο Tom Angelripper για τον νέο δίσκο, τις δυσκολίες στην πορεία τους καθώς και την μασκότ της μπάντας. 

Γεια σου Tom. Πώς εξελίσσονται τα πράγματα μέχρι στιγμής όσον αφορά το τρομερό νέο σας δίσκο Genesis XIX;

Όλα τέλεια, είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Οι φίλοι και οπαδοί μας αγάπησαν το νέο άλμπουμ και οι κριτικές από τα περιοδικά είναι φανταστικές επίσης. Είμαι τόσο ικανοποιημένος με το νέο line-up.

Ποιος πιστεύεις πως είναι ο λόγος πίσω από την επιτυχία των Sodom στην metal μουσική βιομηχανία;

Κρατάμε την μουσική μας απαράλλαχτη. Κανείς δεν μας λέει τι να κάνουμε. Ξέρουμε ακριβώς τι περιμένουν οι οπαδοί μας από εμάς και αυτό ακριβώς τους δίνουμε. Κάνουμε μόνο αυτό που νιώθουμε πως πρέπει και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Δεν έχουμε ξεχάσει από που ήρθαμε και αυτό το νιώθεις σε κάθε νότα, δεν θέλουμε να προσαρμοστούμε. Παίζουμε heavy metal και έτσι πρέπει να παραμείνουμε.

Εσύ ήσουν που έδωσες στην μπάντα το όνομα της ή ήταν συλλογική δουλειά μετά από σκέψη με τα μέλη της μπάντα στο ξεκίνημα σας;

Εγώ με τον κιθαρίστα μας τον Frank δώσαμε το όνομα τότε. Τότε ήταν ακόμα εύκολο να διαλέξεις ένα καλό και καινοτόμο όνομα μπάντας. Αργότερα σχεδίασα και το λογότυπο.

Ποιες είναι οι εμπειρίες σου από τους Έλληνες οπαδούς, στην ιστορία των εμφανίσεων σας εδώ, μέσα στα χρόνια;

Παίζαμε πολύ συχνά στην Ελλάδα και ήταν πάντα ιδιαίτερα ξεχωριστό. Νιώθαμε πάντοτε βολικά και όλα πάντα ήταν τέλεια οργανωμένα. Οι αντιδράσεις των οπαδών ήταν πάντοτε φανταστικές, ξέρετε πως να περνάτε καλά. Πάντα ευχαριστιόμαστε να σας επισκεπτόμαστε και μας λείπετε πολύ.

Πες μου δυο μπάντες που επηρέασαν το στυλ σας μουσικά, εκτός των Venom και Motörhead.

Οι Venom ήταν πραγματικά οι πρωτοπόροι στην σκηνή, χωρίς αυτούς πιθανόν να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά όλα. Χωρίς αυτούς πιθανότατα δεν ήμασταν και εμείς εδώ. Ήμασταν μεγάλοι οπαδοί των Tank και των Slayer επίσης. Αλλά πάντα προσπαθούσαμε να κάνουμε κάτι δικό μας. Η ανεξαρτησία ήταν πάντοτε κάτι πολύ σημαντικό για εμάς ώστε να ξεχωρίζουμε από το πλήθος των μπαντών. Είναι πάντοτε σημαντικό να κρατάς την δική σου ταυτότητα.  

Τι θα έκανες διαφορετικά αν μπορούσες να γυρίσεις πίσω στις αρχές/μέσα των 80s;

Δεν θα άλλαζα τίποτα. Όλες οι αποφάσεις που πήρα ήταν σωστές και αναγκαίες. Η επιτυχία μας είναι απλά αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς φίλε μου.

Πες μου ποια τρία κομμάτια των Sodom θέλεις να παίξεις ζωντανά και γιατί.

Αγαπώ να παίζω κάθε κομμάτι, αυτό το κάνει δύσκολο να ξεχωρίσω τρία. Πάντα προσπαθούμε να στήνουμε την λίστα με τα κομμάτια με όσο περισσότερη ποικιλία μπορούμε, παίρνοντας υπόψη κάθε δίσκο της καριέρας μας.

Ποια θα έλεγες πως ήταν η δυσκολότερη στιγμή στην πορεία της μπάντας;

Πάντα είχαμε δύσκολες στιγμές, ειδικά όταν άλλαξα μέλη. Έπρεπε να αρχίσουμε ξανά από την αρχή αλλά δεν αθέτησα ποτέ καμία απόφασή μου. Όλη αυτή η δουλειά, προσφέρει καλές στιγμές αλλά και αναποδιές επίσης. Είναι το πλέον φυσικό, ιδιαίτερα αυτές τις εποχές. Αλλά καταφέραμε να επιβιώσουμε και αυτό είναι το σημαντικό.

Τι έδωσε την ιδέα για την κλασική αυτή στρατιωτική φιγούρα των Sodom; Ποιος τον ονόμασε Knarrenheinz και τι σημαίνει το όνομα του;

Η μασκότ μας εμφανίστηκε πρώτη φορά σε εξώφυλλο το 1987. Ήταν ξεκάθαρο από τότε πως θα συνέχιζε να εμφανίζεται. Δεν θυμάμαι ποιος πρωτοχρησιμοποίησε την λέξη Knarrenheinz, πιθανόν οι οπαδοί μας τον ονόμασαν έτσι.

Πέρα από τον πόλεμο, σε ποια άλλα θέματα θα έλεγες πως εστιάζει το Genesis XIX;

Ο νέος δίσκος εστιάζει στην παρούσα κατάσταση της γης. Οι παρόντες πολιτικοί για παράδειγμα κάνουν την ζωή δύσκολη για όλους μας στην παρούσα. Έχω την αίσθηση πως πολλά είναι εκτός ελέγχου και πως είμαστε στο χείλος της αβύσσου. Δεν ανησυχώ για τον εαυτό μου αλλά αναρωτιέμαι πως η επόμενη γενιά θα μπορέσει να ζήσει με ειρήνη. Για αυτά μιλούν οι τελευταίοι στίχοι.

Οι οπαδοί εδώ στην Ελλάδα ανυπομονούν για την επερχόμενη ζωντανή εμφάνιση των Sodom. Θα υπάρξουν αλλαγές εξαιτίας του Covid-19 και διαφοροποιήσεις στο setlist λόγω του νέου δίσκου;

Ελπίζουμε να επιστρέψουμε μέσα στην χρονιά, δεν μπορούμε και εμείς να περιμένουμε. Θα παίξουμε βέβαια και καινούργια κομμάτια αλλά επίσης και κλασικά όπως και κάποια που σπάνια παίζουμε.

Ποια είναι η βασική σειρά όταν συνθέτεις; Πώς ξεδιπλώνονται οι συνθέσεις των Sodom; Τα κιθαριστικά riffs, οι μπασογραμμές ή συνδυάζετε τις ιδέες του καθενός σας στο στούντιο;

Ακόμα κάνουμε τα πάντα με τον παλιό πατροπαράδοτο τρόπο. Βρισκόμαστε στο στούντιο, ξεκινάμε να τζαμάρουμε, πίνουμε μερικές μπύρες και βγαίνει από μόνο του. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει με ένα riff και ο καθένας μετά προσθέτει τις ιδέες του. Μετά εγώ τα συμμαζεύω για να βάλω τα μέρη της φωνής και για να κάθονται σωστά σε διάρκεια με τους στίχους. Υπάρχουν όμως και φορές που πάμε σπίτια μας μετά από πρώτα χωρίς να έχουμε παράγει τίποτα. Και οι δύο κιθαρίστες είναι εξαιρετικοί συνθέτες αλλά με πολύ διαφορετική οπτική. Ο Frank είναι πολύ επηρεασμένος από κιθαρίστες των 60s και 70s, ο Yorck ενδιαφέρεται για πιο μοντέρνες μπάντες. Αλλά αυτές οι διαφορετικές ιδέες κάνουν το νέο άλμπουμ τόσο πολύχρωμο. Έκλεισα τον παραγωγό και μηχανικό Siggi Bemm και τον επαγγελματικό του στούντιο για να κάνουμε το mix στην τεράστια αναλογική κονσόλα του. Κατά την γνώμη μου, ο ήχος βγαίνει πολύ πιο οργανικός και αυθεντικός γιατί η κονσόλα του Siggi δουλεύει με λάμπες/λυχνίες. Ξέρω πως η ψηφιακή ηχογράφηση και παραγωγή είναι σύνηθες πλέον και προσιτή οικονομικά αλλά ήταν ανέκαθεν όνειρο μου να συνεργαστώ με ένα τέτοιο στούντιο και έναν παραγωγό σαν τον Siggi. Το νέα κομμάτια είναι αυθεντικά και πιο ραμμένα πάνω στις ακουστικές συνήθειες των οπαδών μας.

Μπορείς να μου αναφέρεις μερικές μελωδικές metal μπάντες που σου αρέσουν και το γιατί; Μπορείς να ερμηνεύσεις το μελωδικές όπως εσύ θες.

Τι σημαίνει μελωδική μπάντα; Ακόμα και οι Venom ήταν μελωδικοί με τον δικό τους τρόπο. Εξαρτάται πάντα με το πως ενσωματώνεις τις μελωδίες στα κομμάτια, πάντα το κάνουμε αυτό. Αλλά η απαραίτητη σκληρότητα δεν πρέπει να χαθεί. Βασικά μου αρέσουν μόνο πραγματικά σκληρές μπάντες προσωπικά. Το τι πασάρεται σαν metal τις μέρες μας είναι πραγματικά άσχημο.

Αυτά ήταν από εμένα Tom, σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Μπορείς να κλείσεις με ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες αν θέλεις.

Σας ευχαριστούμε για την ακούραστη στήριξή σας και ευχόμαστε να σας δούμε ξανά σύντομα σε κάποια περιοδεία. Μείνετε υγιείς και με αυτοπεποίθηση, προσέχετε τους εαυτούς σας.

Συνέντευξη: Σπύρος Γρηγορίου
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μάρης

Website
Facebook
Bandcamp
Youtube
Spotify
Instagram

Band Members
Tom Angelripper – Φωνητικά, Μπάσο
Frank Blackfire – Κιθάρες
Yorck Segatz – Κιθάρες
Toni Merkel – Τύμπανα

Discography
Obsessed By Cruelty, 1986
Persecution Mania, 1987
Agent Orange, 1989
Better Of Dead, 1990
Tapping The Vein, 1992
Get What You Deserve, 1994
Masquerade In Blood, 1995
Till Death Do Us Unite, 1997
Code Red, 1999
M-16, 2001
Sodom, 2006
The Final Sign Of Evil,2007
In War And Pieces, 2010
Epitome Of Torture, 2013
Decision Day, 2016
Genesis XIX, 2020

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X