Συνεντεύξεις

Kafirun

Οι Kafirun είναι μια νέα μπάντα από τον Καναδά, ιδρύθηκαν μόλις πέρυσι, και κινούνται σε black metal μονοπάτια αλλά με μια death metal νοοτροπία. Διαφοροποιούνται από το στυλ άλλων Καναδικών συγκροτημάτων του είδους (Revenge, Axis Of Advance, Blasphemy, Conqueror) και ηχητικά πλησιάζουν περισσότερο στο ύφος των Mitochondrion, Deathspell Omega, Watain εποχής “Casus Luciferi” και Craft εποχής “Fuck The Universe”. Τόσο το πρώτο demo τους Ep “Death Worship” όσο και η νέα τους δουλειά “Glorification Of Holy Death” ep μου άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις και στάθηκαν η αφορμή για μια συζήτηση με τον κιθαρίστα της μπάντας Hanephi…

Γεια χαρά από Ελλάδα. Είμαι ο Τάσος Δεληγιάννης από το Greekrebels.gr. Τι κάνετε ρε παιδιά εσείς εκεί πάνω;

Hanephi: Γεια χαρά Τάσο. Είμαι ο Hanephi από τους Kafirun. Μια χαρά τα πάμε. Δουλεύουμε το νέο υλικό και προετοιμαζόμαστε για τα επερχόμενα live μας.

Mιας που αυτή εδώ είναι η πρώτη σας συνέντευξη για το Ελληνικό κοινό, Θα θέλατε να μας δώσετε ένα σύντομο βιογραφικό της μπάντας.

Hanephi: Οι Kafirun σχηματίστηκαν στις αρχές του 2014 από εμένα και τον Corpus Vile (ντραμς), και μετά μπήκαν στη παρέα μας ο Luzifaust (φωνητικά) και ο Hynoctrizer (μπάσο). Ηχογραφήσαμε το EP μας “Death Worship”, τον χειμώνα του 2014 και η ντεμπούτο μας live «τελετουργία» έλαβε χώρα στο “Cascadian Black Mass Requiem Mass” στο τέλος της ίδιας χρονιάς. Ήταν μια φοβερή βραδιά! Ο Θεός της κενότητας και του αφανισμού ήταν μαζί μας, οι ακόλουθοι του σκοτεινού μονοπατιού. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε την διαδικασία του mixing και mastering του επερχόμενου EP μας “Ominous Devotion”. Πιθανότερα θα έχουμε το νέο ΕP διαθέσιμο σε λίγο καιρό.

Είχατε σχέση με άλλες μπάντες από την Καναδέζικη death/black metal σκηνή;

Hanephi: Ναι, όλοι μας ήμασταν σε διαφορετικές μπάντες στο παρελθόν, μερικοί από εμάς ακόμη δραστηριοποιούνται με άλλες μπάντες και project. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες όσον αφορά αυτά τα projects ή μπάντες. Θέλουμε το Kafirun να είναι της δικής του δημιουργίας, ένα νέο ξεκίνημα.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου για το πρώτο σας EP! Πως σκεφτήκατε τέτοια πράγματα; Πες μας μερικά πράγματα για την διαδικασία της ηχογράφησης.

Hanephi: Εκτιμούμε πολύ την υποστήριξη σου. Πιστεύω πως μπορέσαμε να συλλάβουμε τέτοια μουσική και ατμόσφαιρα με το να μην περιορίζουμε τον εαυτό μας με κανόνες και επιτρέποντας το αληθινό σκότος να κυλήσει μέσα από τη σάρκα μας και τα οστά μας. Αρχικά θέλαμε εκείνο τον καιρό να γράψουμε μερικά από τα υπάρχοντα κομμάτια μας, αλλά κατά την ηχογράφηση ο ήχος μας άρχισε να παίρνει μια πιο καταχθόνια και διαβολική μορφή. Ακριβώς όπως το είχαμε φανταστεί.

Πως είναι ο τρόπος λειτουργίας σας; Εννοώ πως δουλέψατε τις ιδέες που παρουσιάζονται σε αυτό το EP; Είναι όλα δουλειά ενός ατόμου ή προτιμάτε να πλάθετε τις ιδέες σας όλοι μαζί στις πρόβες;

Hanephi: Το κάθε μέλος έχει έναν μοναδικό χαρακτήρα, μοναδικές καλλιτεχνικές επιρροές και ικανότητες. Ο ήχος μας είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού αυτών των παραγόντων. Την περισσότερη μουσική την έχω γράψει εγώ και σε ορισμένα τραγούδια έχω γράψει και στίχους. Ο Luzifaust έχει γράψει επίσης στίχους και έκανε όλες τις ενορχηστρώσεις στα φωνητικά. Τα περισσότερα από τα τραγούδια μας παίρνουν την ουσιαστική τους μορφή μέσα από τις πρόβες μας. Ο Hynoctrizer γράφει τις low-end μπασογραμμές του στα τραγούδια και δημιουργεί ξέφρενη κτηνωδία. Στην ουσία είμαστε όλοι μας λάτρεις του σκότους και μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε την μουσική μας.

Είσαστε μια μπάντα Καναδικής καταγωγής αλλά η μουσική σας δεν φαίνεται να προέρχεται από αυτά τα μέρη. Δεν ακούγεστε σαν τις extreme death/black metal μπάντες της χώρας σας, όπως Revenge, Axis of Advance, Conqueror, Blasphemy ή ακόμη και Mitochondrion. Η μουσική σας, θα έλεγα, ακούγεται πιο Ευρωπαϊκή με επιρροές όπως από Watain ή Deathspell Omega. Ποιες είναι οι επιρροές σας τελοσπάντων;

Hanephi: Αυτές οι μπάντες που ανέφερες είναι μεγάλες. Μάλλον έχουμε διαφορετικές επιρροές και διαφορετική καλλιτεχνική προσέγγιση όσον αφορά την σύνθεση και την απόδοση του μουσικού μας στυλ. Σωστή η παρατήρηση σου πως σαφώς έχουμε έναν πιο Ευρωπαϊκό ήχο. Βρίσκουμε τέτοιου είδους ήχο πιο ταιριαστό και πιο οικείο στο δικό μας μουσικό στυλ. Έχω τόσες μπάντες και καλλιτέχνες στο μυαλό μου για να αναφέρω ως επιρροές, που θα προτιμούσα να έλεγα, πως αυτό που εμπνέει εμένα πιο πολύ είναι ο δυσοίωνος θάνατος και το αιώνιο σκοτάδι. Το είδος της τέχνης που είναι ικανό να διεισδύσει στις σκοτεινές σφαίρες της ψυχής μου και της ύπαρξης μου.

Νομίζω πως το όνομα σας σημαίνει «άπιστος», «άθρησκος», ή κάτι τέτοιο; Θυμάμαι πως οι μεγάλοι Nile αναφέρονται σε αυτό, στο τραγούδι τους “Kafir” από το άλμπουμ τους “Those Whom The Gods Detest”.

Hanephi: Ναι, η λέξη Kafirun σημαίνει άπιστος ή άθρησκος. Είναι εμπνευσμένο από στίχους από το Κοράνι. Στον Ισλαμικό πολιτισμό και στην ίδια την θρησκεία, το Kafirun είναι ο πιο μισητός στίχος. Βέβαια, δεν γνωρίζω αυτό το άλμπουμ και τραγούδι των Nile, θα είναι σίγουρα μια γαμάτη δουλειά πάντως. Αλλά θα πρέπει να προσθέσω πως δεν εμπνευστήκαμε από αυτό για να χρησιμοποιήσουμε το όνομα Kafirun.

Πες μας μερικά πράγματα γενικώς για τις αντιλήψεις σας.

Hanephi: Η ακόλουθη τοποθέτηση χαρακτηρίζει τις βασικές μας αντιλήψεις. Μια μαρτυρία για την καταστροφή του εγώ, αναγγέλλοντας την απαρχή του διαφωτισμού, εξαλείφοντας ψευδαισθήσεις ψευδό-ειδώλων και ασπάζοντας την όλη χαοτική λήθη που μας περικλείει. Ένας εκθειασμός του ιερού θανάτου και την απόδραση από την εποχή στην οποία υποδουλώθηκε η ανθρωπότητα. To Kafirun, είναι το ανταγωνιστικό κενό που καταστρέφει την κοσμική πλάνη.

Ας προσδιορίσουμε αυτό λιγάκι. Καθώς δεν έχω διαβάσει στίχους, δώσε μας μερικές λεπτομέρειες για τα πράγματα που σε εμπνέουν. Ποιος γράφει τους στίχους;

Hanephi: Τους στίχους μας τους γράφω εγώ και ο Luzifaust. Οι λυρικές ιδέες μας είναι μυστικές και κυρίως προσωπικές. Δοξάζουμε το παντοτινό αφανιστικό σκοτάδι και την παντοδύναμη χαοτική φλόγα που επιφέρει αιώνιο θάνατο. Πνευματική αναγέννηση με την καταστροφή του θεϊκού εγώ. Ένα ταξίδι παρόμοιο με τον θάνατο μέσα από τις σφαίρες του σκότους.

Πολύ γρήγορα επικά μουσικά μέρη ακολουθούμενα από κάποια άλλα μέρη μέσου ρυθμού με την συνολική φωνητική ερμηνεία να φαίνεται πως ακολουθεί κατά κάποιο τρόπο την suicidal black metal πλευρά κάποιες φορές, ενώ ο Attila και το “De Mysteriis…” στυλ φωνητικών φαίνεται επίσης να είναι ένα αγαπημένο. Οπότε υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που συνδυάζονται μαζί. Ποιος είναι ο σκοπός σας, όταν δημιουργείτε μουσική; Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία τα οποία ένα τραγούδι των Kafirun θα έπρεπε να έχει και πότε μια καινούργια ιδέα αποβάλλεται γιατί δεν ταιριάζει στην μουσική σας;

Hanephi: Όταν ξεκινήσαμε τους Kafirun, δεν ορίσαμε κανόνες να μοιάζουμε με άλλες μπάντες στον ήχο ή στο στυλ. Ο βασική πρόθεση μας ήταν να δημιουργήσουμε στοιχειωμένη, ατμοσφαιρική, σκοτεινή και επίσης επιθετική μουσική. Εγώ προσωπικά προτιμώ να έχουμε έναν ανεξάρτητο τραγουδιστή στην μπάντα. Αυτό επιτρέπει στον ήχο να αναπτύσσεται απρόσμενα. Επίσης επιτρέπει στα φωνητικά να γίνουν περισσότερο σαν ένα μουσικό όργανο. Υπάρχουν μπάντες όπου ο τραγουδιστής είναι επίσης και ο βασικός συνθέτης και αυτό κάποιες φορές λειτουργεί, αλλά κατά την γνώμη μου περιορίζει τις ικανότητες της μπάντας. Στην δική μας περίπτωση αφήσαμε τα φωνητικά να είναι πιο εκφραστικά και αυτό λειτούργησε πολύ καλά για μας. Κάτι άλλο είναι ότι συνεργαστήκαμε με έναν πολύ γαμάτο ηχολήπτη, τον Chris απ’ το HoraMorior και είχαμε την ευκαιρία να πειραματιστούμε με τα φωνητικά και την συνολικό ήχο της μουσικής μας. Πιστεύω πως από την δική μας οπτική γωνία, η μουσική που δημιουργούμε θα πρέπει να είναι προσωπική και θα πρέπει να έχει μια μυστική και καταχθόνια αίσθηση. Η επιθετικότητα και η ατμόσφαιρα είναι τα βασικά στοιχεία στις συνθέσεις μας. Έτσι ότι δεν νιώθουμε σωστό, δεν το χρησιμοποιούμε.

Έχετε κάνει σχέδια για κανένα full length άλμπουμ; Καταρχήν έχετε ορίσει κάποιο πλάνο εργασίας;

Hanephi: Έχουμε ένα νέο EP το “Ominous Devotion”, που βγαίνει σε λίγο καιρό. Αυτό το EP θα έχει πέντε τραγούδια. Ένα από τα κομμάτια αυτής της κυκλοφορίας θα βγει σε 7-ίντσο split βινύλιο στην Γερμανία από την Destruction Records. Επίσης τον Μάρτιο, το “Death Worship” EP θα επανεκδοθεί σε κασέτα στις ΗΠΑ από την Sol y Nieve Records. Θα ηχογραφήσουμε τελικά ένα full length όταν έχουμε επαρκές υλικό. Αυτή τη στιγμή συζητάμε με αρκετές δισκογραφικές για μελλοντικές κυκλοφορίες.

Έχετε ιδέα πώς θα ακούγεται η νέα σας δουλειά; Προς ποια κατεύθυνση πιστεύεις πως προχωράει η μπάντα;

Hanephi: Ο ντράμερ μας που είχαμε στις δύο ηχογραφήσεις έπρεπε να μετακομίσει σε μια άλλη πόλη του Καναδά και έχουμε έναν νέο ντράμερ αυτή τη στιγμή. Αυτό θα έχει επίδραση στην διαδικασία της σύνθεσης της μουσικής μας στο μέλλον. Πιστεύω πως ελκόμαστε προς έναν πιο σκοτεινό, μυστηριώδη, δυσαρμονικό και ολέθριο ήχο και ήδη έχουμε κάνα δύο καινούργια κομμάτια σε αυτό το στυλ για την μελλοντική κυκλοφορία.

Πες μας μερικά πράγματα για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στις ηχογραφήσεις και όταν παίζετε live.

Hanephi: Εγώ χρησιμοποιώ προϊόντα της Carvin. Μου αρέσουν πολύ τα vintage στυλ όργανα. Έχουν ένα μοναδικό ήχο και αίσθηση. Τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας χρησιμοποιούν πιο γνωστές μάρκες όπως ESP μπάσα, ντραμς της Yamaha κλπ.

Υπάρχουν σχέδια για περιοδείες στο πρόγραμμα μέχρι στιγμής; Σας αρέσει να παίζετε live;

Hanephi: Παίζοντας live είναι σίγουρα μια μεγάλη εμπειρία, είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά κομμάτια της μουσικής ως μορφή τέχνης. Είναι μια μορφή ιεροτελεστίας. Δεν έχουμε κάποιο πλάνο για περιοδεία αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, είμαστε βέβαια ανοιχτοί στην ιδέα.

Μπορείς να αναφέρεις κάποιες άλλες μπάντες, όχι αποκλειστικά από τα μέρη σας, οι οποίες έχουν το ίδιο όραμα με σας όσον αφορά την μουσική και τις οποίες θα έπρεπε οπωσδήποτε να γνωρίζουμε;

Hanephi: Υπάρχει μια underground μπάντα απ’ το Μπαγκλαντές που ονομάζεται Nafarmaan, θα κάνουμε ένα 7-ίντσο βινύλιο split μ’ αυτούς. Είναι κάποιοι επιθετικοί και φανατικοί κατά της θρησκείας.

Μπορείς να πληροφορήσεις τους αναγνώστες μας με ποιο τρόπο μπορούν να σας ακούσουν ή και να αποκτήσουν την μουσικής σας;

Hanephi: Αυτή τη στιγμή η μουσική μας διατίθεται προς πώληση ή για ακρόαση στην bandcamp σελίδα μας στο: http://kafirun.bandcamp.com και για ενημερώσεις σχετικά με την μπάντα και μελλοντικές κυκλοφορίες μπορούν να βρουν την σελίδα της μπάντας στο Facebook στο: https://www.facebook.com/pages/Kafirun/162223553976809

Τα τελευταία λόγια είναι δικά σου. Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου!

Hanephi: Σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη και την υποστήριξη σας στους Kafirun. Χαιρετούμε όλους τους λάτρες του σκότους!

Τάσος Δεληγιάννης
Μετάφραση: Χρήστος Μπαμπαλής

Μέλη συγκροτήματος:

Luzifaust: Φωνητικά
Hanephi:Κιθάρες
Corpus Vile: Ντραμς
Hypnocrotizer: Μπάσο

Δισκογραφία:

Death Worship demo Ep (2014)
Glorification Of Holy Death Ep (2015)

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X