Συνεντεύξεις

Paladine

Οι Paladine μόλις κυκλοφόρησαν το πολύ καλό διάδοχο του ντεμπούτου τους με τίτλο “Entering The Abyss”. Πήρα λοιπόν την απόφαση και μπήκα στην άβυσσο για να μιλήσω με τον Χρήστο Στεργιανίδη (μπάσο) και Σωτήρη Παρασκευά (κιθάρες) έτσι ώστε να μάθω τα πάντα για το νέο τους πόνημα.

Γεια σας παιδιά! Καλώς ήρθατε στο περιοδικό μας. Το άλμπουμ έχει κυκλοφορήσει εδώ και λίγο καιρό, ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου μέχρι τώρα για αυτό;

Χρήστος: Πολύ καλησπέρα και ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση. Το νέο μας άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 26 Μαρτίου με τίτλο “Entering The Abyss” και μέχρι στιγμής τα σχόλια και η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ καλή. Ο κόσμος υποδέχτηκε πολύ θερμά το νέο μας “παιδί” και τον ευχαριστούμε πολύ.

Πάμε λοιπόν στα του “Entering The Abyss”. Καταρχάς θέλω να μου πείτε γιατί σας πήρε τόσο καιρό, σχεδόν τέσσερα χρόνια, για να κυκλοφορήσετε την συνέχεια του “Finding Solace”…

Χρήστος: Πιστεύω πως δεν είναι πολύ μεγάλος χρόνος για να δημιουργήσεις ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ από το τελευταίο. Τον πρώτο χρόνο αφιερωθήκαμε στην προώθηση του “Finding Solace” και έπειτα από τον δεύτερο αρχίσαμε να βάζουμε κάτω το πλάνο μας και πήγε ακριβώς όπως είχαμε σχεδιάσει παρόλο που κάπου εκεί μας βρήκε και ο Covid-19. Δεν είχαμε κάποιο deadline από κάποια εταιρεία και το κάναμε με τον χρόνο μας, θελημένα και με αρκετή υπομονή.

Σωτήρης: Σε αυτό το χρονικό διάστημα έγιναν κάποιες αλλαγές στα μέλη της μπάντας, και πέρασε κάποιος καιρός μέχρι να σταθεροποιηθεί το line-up. Από εκεί και πέρα αυτό που πήρε πιο πολύ χρόνο ήταν η διαδικασία της σύνθεσης των κομματιών του νέου μας δίσκου, καθώς τα νέα μέλη έπρεπε να “μπούμε στο κλίμα” της μπάντας και να βρούμε μία “κοινή γραμμή” με τα μέλη που ήταν από πριν στη μπάντα. Ευτυχώς αυτή η “κοινή γραμμή” ήρθε από μόνη της και το ύφος της μπάντας, χωρίς να αλλάξει δραματικά, πήρε τη μορφή που έχει στο “Entering The Abyss”. Τέλος, η όλη διαδικασία ηχογράφησης , μίξης και mastering, φυσικά χρειάστηκε χρόνο, όπως είναι λογικό, λαμβάνοντας υπόψη και την κατάσταση της πανδημίας που μας έπιασε στη μέση της δουλειάς για τον νέο μας δίσκο. Μπορεί να πέρασε λίγος καιρός, όμως ο δίσκος μας ολοκληρώθηκε και ανυπομονούμε να τον παρουσιάσουμε και επί σκηνής.

Οι αλλαγές μελών έπαιξαν ρόλο στην καθυστέρηση αυτή; Τα νέα μέλη επηρέασαν την συνθετική διαδικασία του άλμπουμ με κάποιο τρόπο;

Χρήστος: Όπως είπα και επάνω δεν το θεωρώ καθυστέρηση αλλά ακριβώς όπως το είχαμε σχεδιάσει. Τα νέα μέλη, ο Σωτήρης, ο Γιάννης και ο Μπάμπης έπαιξαν ο καθένας μεγάλο ρόλο. Ο Σωτήρης συνέθεσε και τα τρία από τα δέκα κομμάτια και έγραψε όλα τα σόλο εκτός από το “Mighty Heart” που το έγραψε ο Γιάννης. Όλα τα νέα παιδιά δούλεψαν με πολύ πάθος και αγάπη και συνέβαλαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο σε αυτήν την δημιουργία.

Σωτήρης: Όπως εξήγησα και προηγουμένως, φυσικά υπήρχε καθυστέρηση καθώς, όσοι είμαστε νέα μέλη, έπρεπε να προσαρμοστούμε στην λογική της μπάντας. Τελικά όμως δέσαμε και πιστεύω πως κάποιες διαφορές στις συνθέσεις είναι εμφανής καθώς έχουμε δώσει ο καθένας μία διαφορετική “πινελιά” στο ύφος των Paladine, χωρίς όμως να έχει ξεφύγει από τις ρίζες του. Φυσικά, από τη στιγμή που αλλάζουν κάποια μέλη το αποτέλεσμα δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο, προσπαθήσαμε όμως να είναι καλύτερο για να επιστρέψει η μπάντα πιο δυναμική από πριν!

Πόσο καιρό σας πήρε η σύνθεση του άλμπουμ; Χρησιμοποιήσατε και πιο παλιές ιδέες ή όλο το υλικό είναι φρέσκο;

Χρήστος: Κύριος συνθέτης του δίσκου είναι ο Νίκος Πρωτονοτάριος ο οποίος έγραψε τα 7 από τα δέκα κομμάτια μαζί με όλες τις φωνητικές γραμμές. Για την συνολική σύνθεση του άλμπουμ δεν μπορώ να πω πως μας πήρε πολύ καιρό. Για να τα φέρουμε τα κομμάτια στην τελικοί τους μορφή σε προ-παραγωγικό στάδιο μας πήρε περίπου ενάμιση χρόνο. Όλα τα κομμάτια είναι φρέσκα.

Που γράψατε; Ποια στούντιο χρησιμοποιήσατε; Σας επηρέασε το lockdown στην όλη διαδικασία;

Χρήστος: Τις κιθάρες, τα μπάσα και τα πλήκτρα τα γράψαμε στο home studio του Θύμιου Κρίκου, του παραγωγού μας. Τις φωνές τις έγραψε ο Νίκος στο home studio που έχει στην Αγγλία. Όλα τα ακουστικά όργανα γραφτήκαν στο Devasoundz Studios. Ευτυχώς το lockdown δεν μας επηρέασε καθόλου διότι ήταν να γίνουν όλα έτσι και έτσι έγιναν. Εντωμεταξύ στις ηχογραφήσεις δεν είχε ξεκινήσει ακόμα η όλη αυτή κατάρα του κορωνοϊου.

Το να δουλεύεις με στιχουργικό υπόβαθρο το “Dragonlance” είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον, πόσο εύκολο όμως είναι; Πιστεύετε ότι μπορεί να σας περιορίζει και λίγο κάποιες στιγμές;

Χρήστος: Προσωπικά μπορώ να φτιάξω δέκα δίσκους με το συγκεκριμένο στιχουργικό υπόβαθρο (γέλια). Είναι το μεγάλο μου πάθος και έχει πάρα πολλές ιστορίες για να πεις. Δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να μας περιορίσει γιατί μπορείς να γράψεις και να σκεφτείς τα πάντα επάνω σε αυτό το concept. Επικό ύφος, μελωδικό ύφος, γρήγορο τσαμπουκαλεμένο, mid tempo κομμάτια, χαρούμενες και θλιβερές μπαλάντες… Τα πάντα μπορείς να γράψεις για τον κόσμο αυτόν και σε όποιο παρακλάδι του metal θες. Αρκεί να γνωρίζεις πολύ καλά αυτό που θέλεις να διατυπώσεις.

Σωτήρης: Κατά την άποψή μου, είναι πιο εύκολο να γράψεις μουσική έχοντας ένα concept στο μυαλό σου και γνωρίζοντας τι είδους συναισθήματα θέλεις να βγάλεις μέσα από τη μουσική σου, παρά να γράψεις μουσική ξεκινώντας από το μηδέν. Θεωρώ ότι δεν μας περιορίζει καθόλου, ίσα ίσα που αποτελεί ένα έναυσμα για να προκύψουν νέες ιδέες. Όλες οι μορφές τέχνης συχνά επηρεάζονται από κάποιο γεγονός ή από κάποια άλλη μορφή τέχνης και η μουσική δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Τα concept albums είναι ένα τέτοιο παράδειγμα και είναι κάτι που προσωπικά λατρεύω, αφού πολλές μπάντες που αγαπάω έχουν δημιουργήσει τέτοιου είδους δίσκους. Το δύσκολο όμως στην υπόθεση είναι η μουσική να περιγράφει σωστά την ιστορία. Η ιστορία δίνει έμπνευση, όμως η έμπνευση πρέπει να είναι πετυχημένη και αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε.

Υπήρχε άγχος κατά την σύνθεση του άλμπουμ με το σκεπτικό του να βγάλετε κάτι καλύτερο από τον προκάτοχο του “Entering The Abyss”;

Χρήστος: Άγχος καθόλου. Έγινε όλο με πολύ κέφι και καθόλου άγχος διότι αν γράψεις κάτι αγχωτικά πιστεύω θα φάνει και στην ακρόαση. Σίγουρα θέλαμε να κάνουμε κάτι πολύ καλύτερο από το ντεμπούτο μας γιατί μας αρέσει η εξέλιξη, το είχαμε στο πλάνο μας αυτό. Στο τέλος ακούσαμε παααρα πολλές φορές και πολύ καιρό τα κομμάτια πριν την ηχογράφηση για να είμαστε σίγουροι πως ήταν αυτό που θέλουμε. Κανένα άγχος.

Σωτήρης: Φυσικά και θέλαμε να βγάλουμε κάτι καλύτερο από τον πρώτο δίσκο της μπάντας, όμως δεν θα έλεγα ότι υπήρχε άγχος. Ήμασταν σίγουροι για τις αποφάσεις που πήραμε για το “Entering The Abyss”. Λαμβάνοντας υπόψη τα ελαττώματα του προηγούμενου δίσκου, προσπαθήσαμε να τα βελτιώσουμε και θεωρώ ότι το δεύτερο δημιούργημα της μπάντας είναι πιο ώριμο και πιο σίγουρο από το πρώτο. Πλέον γνωρίζουμε καλύτερα και τι μονοπάτια θα ακολουθήσουμε στο μέλλον, όσον αφορά το συνθετικό κομμάτι.

Βάζοντας τα δύο άλμπουμ δίπλα δίπλα ποιες διαφορές εντοπίζεται; Πιστεύετε ότι το “Entering” σας πάει πολλά βήματα μπροστά;

Χρήστος: Το “Finding Solace” είναι ένας δίσκος με πολύ αγάπη, πολύ αληθινός και πολύ πειραματικός αλλά με αρκετά προβλήματα. Διπλά στο “Entering The Abyss” πιστεύω πως ο πρώτος υστερεί αρκετά στην παράγωγη αλλά και στην μουσικότητα και σύνθεση. Το “Entering The Abyss” πιστεύω είναι ένας πιο ολοκληρωμένος δίσκος από όλες τις απόψεις.

Σωτήρης: Τα δύο άλμπουμ μιλάνε για διαφορετικά μέρος της ιστορίας στον κόσμο του Dragonlance, οπότε είναι φυσικό ότι έχουν κάποιες διαφορές. Όμως εντοπίζονται και διαφορές, καθώς η μπάντα ωρίμασε και έχει επίσης νέα μέλη. Το “Entering The Abyss” είναι πιο επικό, πιο σκοτεινό και πιοheavyαπό το προηγούμενο άλμπουμ. Θεωρώ επίσης ότι οι συνθέσεις είναι πιο ώριμες και έξυπνες και ότι έγινε επίσης καλύτερη δουλειά στην παραγωγή. Άρα, το δεύτερο μας δημιούργημα δείχνει, πιστεύω, βελτίωση του συγκροτήματος και στρώνει το δρόμο για το πλέον σίγουρο ύφος που θα ακολουθήσει και στο μέλλον.

Για άλλη μια φορά συνεργαστήκατε με την No Remorse στην κυκλοφορία του άλμπουμ. να υποθέσω ότι είσαστε απόλυτα ικανοποιημένοι μαζί τους;

Χρήστος: Παρόλο που κατά την διάρκεια των τεσσάρων αυτών χρόνων μείναμε ελεύθεροι από δισκογραφική εταιρεία, ψάχνοντας και έχοντας έρθει αρκετά κοντά με κάποιες άλλες εταιρείες, μπορώ να πω πως η μοίρα μας ήταν να ξανασυνεργαστούμε με την No Remorse μετά από κάποιες εκ νέου διαβουλεύσεις και είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτό. Ο Χρήστος και ο Αντρέας είναι πολύ ντόμπροι άνθρωποι, γνωρίζουν αρκετά καλά τον χώρο, τα συζητήσαμε και τα συμφωνήσαμε. Τι πιο ωραίο…

Αν έπρεπε να επιλέξετε μόνο ένα τραγούδι από το άλμπουμ ως το πιο αντιπροσωπευτικό πιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Χρήστος: Ωραία!! Για έμενα είναι το ομότιτλο Entering The Abyss. Έχει ότι μ’ αρέσει σε ένα metal κομμάτι. Σκοτεινό και ατμοσφαιρικό ύφος, κοφτά riffs, ανθεμικά ρεφρέν, σόλο για πολλά κέφια και γενικά μελωδίες και αρμονίες που βγάζουν μάτι.

Σωτηρης: Το πιο αντιπροσωπευτικό θα ήταν φυσικά το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου Entering The Abyss. Είναι ένα κομμάτι που περιγράφει το κύριο γεγονός της ιστορίας που αφηγείται ο δίσκος και περιλαμβάνει όλα όσα θέλαμε να βγάλουμε από τη μουσική μας. Έχει τόσο επικά, όσο και σκοτεινά μέρη και περιλαμβάνει και ακουστικό μέρος στην εισαγωγή. Κατά κάποιο τρόπο συνοψίζει όλα τα συναισθήματα του δίσκου και είναι προσωπικά ένα από τα αγαπημένα μου.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε το άλμπουμ και σε βινύλιο;

Χρήστος: Βεβαίως. Το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο αρχές Σεπτεμβρίου του ‘21.

Αληθεύει ότι μουστάκι του Μπάμπη έχει μαγικές ικανότητες;

Σωτήρης: Αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε αποκαλύψει στη δημοσιότητα. Δεν ξέρω πως το μάθατε, αλλά θα σας πω όλη την αλήθεια. Το μουστάκι του Μπάμπη μπορεί να γκρεμίσει κτήρια, να ταξιδέψει στο χρόνο, να τρέξει πιο γρήγορα από το φως και να υπερνικήσει τους νόμους της φύσης. Οι φήμες λένε ότι το μουστάκι του υπάρχει πριν γεννηθεί ο ίδιος, αλλά κανείς δεν ξέρει την πραγματικότητα.

Χρηστος: (Γέλια) Ίσως η πιο τρελή ερώτηση που μου έχουν κάνει ποτέ!!! Ότι είπε ο Σώτος! (γέλια)

Θα στηρίξετε το άλμπουμ με κάποιες ζωντανές εμφανίσεις όταν με το καλό περάσει όλη αυτή η κρίση;

Χρήστος: Το περιμένουμε πως και πως. Πιστεύω όλες οι μπάντες στον κόσμο περιμένουν τα live! Όταν με το καλό περάσει η κρίση, τότε έχουμε στο μυαλό μας κάποιες εμφανίσεις και με άλλες μπάντες μαζί, δεν μπορώ να αποκαλύψω κάτι τώρα, και φυσικά θα υπάρχει η ζωντανή προώθηση του Entering The Abyss.

Σωτήρης: Φυσικά! Ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε το νέο μας άλμπουμ live, όμως ακόμα η πανδημία δεν μας το επιτρέπει. Όταν όμως μπορέσουμε σίγουρα θα εμφανιστούμε στη σκηνή.

Θα πρέπει να περιμένουμε πάλι τέσσερα χρόνια για την επόμενη δουλειά σας; Πείτε όχι σας παρακαλώ…

Χρήστος: ΟΧΙ (γέλια) ! Τελικά ήταν πολλά αυτά τα τέσσερα χρόνια έτσι; Έχουμε σαν πλάνο να ξεκινήσουμε να γραφούμε τον νέο μας δίσκο προς τα μέσα του άλλου χρόνου. Έχοντος καλώς των πραγμάτων πάντα γιατί μπορεί να έχουν έρθει τα ζόμπι μέχρι τότε (γέλια)

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας! Κλείστε αυτή την συνέντευξη με ένα μήνυμα σε όλους τους φίλους σας!

Χρήστος: Εγώ ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και την στήριξη σε όλες τις μπάντες που προσφέρετε. Ευχαριστώ πολύ και όλους τους ακροατές που μας διάβασαν. Θέλω να πω στον κόσμο που μας διαβάζει να είναι καλά στην υγεία τους γιατί αυτό είναι το παν, να είναι αισιόδοξοι και όταν με το καλό τελειώσει όλο αυτό που ζούμε, να στηρίξετε όσο μπορετέ την ντόπια σκηνή γιατί το χρειαζόμαστε πάρα πολύ. Χωρίς εσάς εμείς δεν θα υπήρχαμε και είμαστε ευγνώμονες! Να κρατάτε πάντα την φλόγα αναμμένη…

Σωτήρης: Εγώ ευχαριστώ για τις ερωτήσεις! Θα ήθελα να πω ότι είναι καλό στη δύσκολη κατάσταση της πανδημίας να υποστηρίζουμε τους μουσικούς που αγαπάμε ακόμα και με ένα clickστα κομμάτια τους! Keep the flame burning!

Μιχάλης Νταλάκος

Official Website
Facebook
YouTube
Spotify
Instagram
Bandcamp

Band Members:
Χρήστος Στεργανίδης – Μπάσο
Νίκος Πρωτονοτάριος – Φωνή
Σωτήρης Παρασκευάς – Κιθάρες
John Kats – Κιθάρες
Μπάμπης Τσολάκης – Τύμπανα

Discography
Finding Solace, 2017
Entering The Abyss, 2021

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X