Συνεντεύξεις

The Rain I Bleed

Η πρώτη Τετάρτη του Οκτωβρίου με βρήκε Θησείο για καφεδάκι και κουβεντούλα με το μυαλό πίσω από τους The Rain I Bleed, Mina G. Ομιλητικότατη, γλυκιά, με ευχάριστη διάθεση και πάνω απ’ όλα προσγειωμένη, μας μίλησε για το album που ίσως και να φέρει τα πάνω-κάτω στην ελληνική metal σκηνή. Και το όνομα αυτού, Narcissist. Τελικά, η επιτυχία είναι γένους θηλυκού.

Γεια σου Μίνα! Πρώτα απ’ όλα θέλω να σε συγχαρώ για το καταπληκτικό σας ντεμπούτο.

Να ‘σαι καλά! Και εμείς σε ευχαριστούμε πάρα πολύ! Σε ευχαριστώ πάρα πολλή γι’ αυτή τη συνέντευξη. Είναι η πρώτη μας για ένα ελληνικό zine.
Θα ήθελες να μας δώσεις πρώτα κάποιες πληροφορίες για τις διαδικασίες ηχογράφησης;
Η ηχογράφηση έγινε στην Αθήνα όσον αφορά πηγές, φωνητικά και όλα τα όργανα, μαζί με τη βοήθεια του Χρήστου “Rektor” Ντάσκα. Έπειτα συνεχίσαμε στα Black Lounge Studios στη Σουηδία με τη βοήθεια του Jonas Kjellgren αλλά και του Χρήστου, ενώ το mastering έγινε στην Αμερική στο studio της Universal με τον Kevin Reeves.
Έχετε κάποια πρώτα σχόλια από τον τύπο;
Μέχρι στιγμής τα σχόλια είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά, κυρίως από εξωτερικό. Οι κριτικές είναι πολύ καλές και γενικά είμαι πολύ ευτυχισμένη!
Σε πολλά metal sites του εξωτερικού οι The Rain I Bleed έχουν ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού. Σε αγχώνει καθόλου αυτό το ξεκίνημα με το “δεξί”;
Καθόλου. Νομίζω ότι δίνει σε εμένα και τη μπάντα μία ώθηση για καλύτερα πράγματα, καθώς γινόμαστε πιο δημιουργικοί. Ήδη δουλεύουμε καινούργιο υλικό και όλες αυτές οι αντιδράσεις από τον κόσμο μας βοηθούν για κάτι καλύτερο.
Γνωρίζω πως έχεις αναλάβει τα πάντα όσον αφορά μουσική και στίχους. Ήταν κάτι εξουθενωτικό για σένα ή ήρθε τελείως φυσικά;
Ήταν κάτι που ήρθε απόλυτα φυσικά. Ούτως ή άλλως αυτή η ιστορία ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, από το 2008. Στην αρχή προτίμησα να ξεκινήσω τη μπάντα σαν studio project μόνη μου, γιατί πολύ απλά ήθελα να δω πως θα πάει, να δω τι ανταπόκριση θα έχει από τον κόσμο και, με τον καιρό, να βρω ένα σταθερό line-up για να το προχωρήσω πιο σοβαρά.
Από πού εμπνέεσαι γενικότερα τις ερμηνείες σου; Υπάρχει κάποιο είδωλο, ας πούμε;
Όπως σου είπα, ξεκίνησε πάρα πολύ παλιά όλη αυτή η ιστορία, αλλά και η σύνθεση των κομματιών, στίχων και μουσικής. Ίσως κάποια κομμάτια να τα έγραψα όταν ήμουν γύρω στα 17-18. Σε αυτό που διαφέρουν τα κομμάτια σε σχέση με το τώρα είναι στα ακούσματα. Φυσικά και δεν υπάρχει παρθενογένεση. Εννοείται ότι έχουμε επιρροές, αλλά με τον καιρό μία μπάντα προσπαθεί να βγάλει ένα συγκεκριμένο στυλ προς τα έξω. Πιστεύω ότι άμα δεν το έχουμε πετύχει από τον πρώτο δίσκο, στο επόμενο υλικό το τοπίο θα αρχίσει να γίνεται πιο ξεκάθαρο.
Τι πραγματεύονται οι στίχοι του Narcissist;
Κυρίως θέματα από καθημερινή ζωή, ανθρώπινες σχέσεις και αγάπη φυσικά. Γενικότερα, το κλίμα των στίχων θα έλεγα -ανάλογα με το κομμάτι φυσικά- ότι κυμαίνεται πιο πολύ στις σχέσεις. Μπορεί να είναι ευτυχία ή μπορεί να είναι κάτι βαθύτερο. Δεν ξέρω. Ο καθένας μπορεί να κρίνει με το να τα ακούσει. Θεωρώ ότι οι στίχοι δεν έχουν καμία ουσία με το να τους διαβάζεις χωρίς να ακούς μουσική. Για μένα, θεωρώ ότι η μουσική διαμορφώνει όλη την ατμόσφαιρα. Είναι το πιο σημαντικό μέρος σε μία δισκογραφική δουλειά.
Οι The Rain I Bleed είναι μία female-fronted μπάντα. Πιστεύεις ότι είναι δύσκολο για εσάς να κάνετε τη διαφορά; Το λέω εννοώντας ότι δεν είναι ευρέως διαδεδομένες τέτοιου είδους μπάντες στην ελληνική σκηνή.
Φυσικά και είναι διαδεδομένες τέτοιου είδους μπάντες. Είναι αρκετές και πάρα πολύ καλές μάλιστα. Εννοείται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν πολλές και αμέτρητες τέτοιες μπάντες αυτού του είδους. Από εκεί και πέρα, ο καιρός δείχνει τι διάρκεια μπορεί να έχει μία μπάντα και τι επιτυχία μπορεί να κάνει. Όπως σου είπα και προηγουμένως, το μέλλον διαμορφώνει το στυλ, την προσωπικότητα και το χαρακτήρα ενός συγκροτήματος.
Στο ντεμπούτο σας έχουμε ήδη την πρώτη έκπληξη. Μιλάω φυσικά για τις δύο guest συμμετοχές στα solos από τους Jeff Loomis (Nevermore) και Jonas Kjellgren (Scar Symmetry). Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Λοιπόν. Όσον αφορά το Jeff Loomis, επειδή είμαι μεγάλη οπαδός των Nevermore χρόνια τώρα, τυχαίνει να τον γνωρίζω από τα 17 μου, σε μία από τις πρώτες ίσως συναυλίες που έκαναν στη χώρα μας. Τον γνώρισα από κοντά και από τότε επικοινωνούμε μέσω e-mail. Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης για το “The Utter Me” σκέφτηκα “Γιατί όχι;”, αφού είναι πολύ κοντά στο ύφος που θα μπορούσε να υποστηρίξει ο Jeff. Οπότε σκέφτηκα να του στείλω ένα e-mail και να τον ρωτήσω εάν θα τον ενδιέφερε να συμμετάσχει. Μου είπε “Στείλε μου το κομμάτι, να δω αν μου αρέσει”. Το έστειλα, του άρεσε και από κει και πέρα όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Μέσα σε μία εβδομάδα είχα πίσω ένα καταπληκτικό και δεξιοτεχνικότατο solo και τον ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτό. Ήταν πάρα πολύ μεγάλη μας τιμή για την πρώτη μας δουλειά. Το δεύτερο solo του Jonas προέκυψε πάρα πολύ απλά αφού συνεργαστήκαμε μαζί του στη μίξη. Έτυχε να του αρέσει πάρα πολύ το συγκεκριμένο κομμάτι (σ.σ. το “Nocturne”) και πρότεινε να κάνει και αυτός μία συμμετοχή στο studio με ένα solo. Είναι ένας πάρα πολύ καλός κιθαρίστας και πολύ χαρισματικός μουσικός. Επίσης τεράστια τιμή για μας.
Κάποια metal sites ήδη βιάστηκαν να σας χαρακτηρίσουν ως νέους Nightwish ή Within Temptation. Κάπου είχα διαβάσει μέχρι και Evanescence. Θεωρείς αυτές τις συγκρίσεις άδικες;
Από τη στιγμή που είμαστε female-fronted μπάντα, νομίζω ότι αυτές οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Από κει και πέρα, δε θα γίνω πολύ συγκεκριμένη. Σίγουρα μπορούμε να προσφέρουμε κάτι καινούργιο. Ένα διαφορετικό ύφος. Ίσως στην ενορχήστρωση, ίσως στον τρόπο που μπορώ να χρησιμοποιήσω εγώ τον ήχο μου. Πάντως σίγουρα έχουμε κάτι διαφορετικό.
Κλασική ερώτηση, αλλά θα την κάνω. Πώς νιώθεις που είσαι η μοναδική κοπέλα μέσα στη μπάντα;
Όλες οι ευθύνες είναι πάνω μου. Καλώς ή κακώς πρέπει να οργανώνω εγώ τα πάντα. Υπάρχει πάρα πολύ άγχος όσον αφορά τα live, τις ηχογραφήσεις, τα solos και το ο,τιδήποτε. Όλα περνάνε από το χέρι μου μέχρι στιγμής. Όπως και να το κάνουμε, νομίζω ότι οι γυναίκες είναι λίγο πιο οργανωτικές, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχεις τον έλεγχο και να προσπαθείς να συντονίσεις τις ζωές τεσσάρων διαφορετικών ανθρώπων και να τους προσαρμόσεις στο πρόγραμμά μου. Μην ξεχνάμε πως έχουν και αυτοί το δικό τους πρόγραμμα. Είναι πολύ δύσκολο μεν, αλλά είναι και ευχάριστο. Έχει πλάκα. Ανεξάρτητα αν μιλάμε για άντρα ή γυναίκα, είναι ωραία εμπειρία.
Έχετε κάποια σχέδια για περιοδεία, στα πλαίσια του νέου album;
Για περιοδεία μέχρι στιγμής δε συζητάμε κάτι. Ίσως κάποια στιγμή γίνει με κάποια πολύ φιλική μας μπάντα εδώ στην Ελλάδα σε μορφή mini-tour, αλλά δε μπορώ να μιλήσω ακόμα με σιγουριά γι’ αυτό, γιατί δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Από κει και πέρα για εξωτερικό, ανάλογα με το πως θα πάει η πορεία και η εξέλιξη της μπάντας, αλλά και τι κριτικές θα πάρει το album θα κριθεί αν θα κάνουμε κάτι παραπέρα.
Όπως είχα γράψει στο review και όπως μου είπες και εσύ πριν λίγο, από το πρώτο κιόλας album έχετε αρχίσει να φτιάχνετε το προσωπικό σας στυλ. Ωστόσο, υπάρχει κάτι στο Narcissist που θα ήθελες να έχεις αλλάξει;
Υπάρχουν πάρα πολλά που θα ‘θελα να αλλάξω. Κάθε φορά που ακούω το album συνέχεια σκέφτομαι “Αυτό θα μπορούσε να ‘ναι καλύτερο”, “Εδώ θα μπορούσα να κάνω αυτό”, “Θα μπορούσα να τεστάρω αυτό”, “Θα μπορούσαν τα πλήκτρα να ‘ναι πιο έξω”, “Εδώ τα δεύτερα φωνητικά θα μπορούσαν να ‘ναι πιο έξω”. Είναι βέβαια θέματα που μόνος κάποιος που είναι μέσα στη μπάντα θα μπορούσε να τα καταλάβει. Από μεριάς μου θα κοιτούσα να μην άλλαζα κάτι, αλλά επειδή το album ηχογραφήθηκε 3 χρόνια πριν, είναι φυσικό να υπάρχει μία εξέλιξη. Αν ρωτήσεις εμένα, νομίζω πως θα ήθελα πάρα πολύ να ξαναέγραφα πάλι το δίσκο και να κυκλοφορούσε τώρα. Δυστυχώς όμως, είναι κάποια πράγματα που δε μπορούν να γίνουν, καθώς έχουν γίνει κάποιες διαδικασίες, όπως το mastering που έχουν διαμορφώσει το album. Πλέον το Narcissist έχει βγει, οπότε δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι.
Ποιές είναι οι εμπειρίες του από την περσινή σας εμφάνιση στο πλευρό των Epica;
Ήταν η πρώτη φορά που, με δική μου μπάντα, άνοιξα μία τέτοια συναυλία. Ήταν μεγάλη μας τιμή και ευγνωμονώ το Mark Jansen που μας επέλεξε για αυτό το support. Οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν πάρα πολύ ενθαρρυντικές. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα, αφού η μπάντα δεν είχε βγάλει καν το album τότε. Ήταν φοβερή εμπειρία.
Ποιά είναι τα σχέδια των The Rain I Bleed για το μέλλον;
Να περιμένουμε δεύτερο χτύπημα από σας; Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία πολύ δημιουργική φάση, καθώς γράφουμε ένα EP με πέντε κομμάτια, κυρίως για να ακούσει ο κόσμος τον προσανατολισμό της μπάντας αυτή τη στιγμή. Αρχίζουμε σιγά-σιγά να βρίσκουμε το στυλ και τον ήχο μας και στοχεύουμε φυσικά σε ένα δεύτερο album. Με το EP αυτό, πέρα από τον κόσμο, θέλουμε να δούμε και τις αντιδράσεις κάποιων εταιριών και από κει και πέρα θα δείξει.
Αυτό ήταν! Μίνα σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο που μας διέθεσες! Κλείσε αυτό το interview όπως θέλεις.
Ευχαριστώ πάρα πολύ εσένα και το Greekrebels. Εύχομαι να σε δούμε σε κάποιο live μας σύντομα, όπως φυσικά και τον υπόλοιπο κόσμο που μας υποστηρίζει. Ευχαριστούμε πολύ θερμά για την υποστήριξη!
Και εμείς σε ευχαριστούμε Μίνα! Σου ευχόμαστε τα καλύτερα!
Χάρης Μπελαδάκης
Band
Mina G. – Φωνή
Nodas T. – Κιθάρες
Spyros – Κιθάρες
Stelios – Μπάσο
Simos – Τύμπανα
Discography
Narcissist, 2011
Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X