Συνεντεύξεις

Stellar Death

Οι atmospheric instrumental metallers Stellar Death κυκλοφορούν το ντεμπούτο album τους αυτό το καιρό και για αυτό λοιπόν μιλήσαμε και με τα δύο μέλη της μπάντας, τον Scott Loose και τον Matt Kozar.

Γεια σας παιδιά και καλώς ήρθατε στο περιοδικό μας! Συγχαρητήρια για το νέο σας album Fragments Of Light”. Πριν μιλήσουμε όμως για αυτό, μπορείτε να δώσετε στους αναγνώστες μας το βιογραφικό της μπάντας;

Scott: Γεια σου Χριστίνα και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Φυσικά και μπορούμε. Ξεκίνησα τη δική μου μπάντα, τους Arise From Thorns το 1996. Ένα από αυτά είναι και το Before An Audience Of Stars”. Όπως βλέπετε, η θεματολογία γύρω από το διάστημα υπήρχε από τότε. Οι Arise From Thorns άλλαξαν το όνομά τους σε Brave το 2000 και υιοθετήσαμε ένα πιο rock/metal ύφος. Ο Matt και εγώ παίζαμε μαζί στους Brave για πολλά χρόνια. Δώσαμε πολλές συναυλίες εδώ στην Αμερική και κυκλοφορήσαμε ακόμα περισσότερους δίσκους. Περισσότερες πληροφορίες για τους Brave μπορείτε να βρείτε εδώ. Τους Stellar Death λοιπόν τους ξεκινήσαμε το 2019. Επίσης είμαι μέλος και μιας epic metal μπάντας με το όνομα While Heaven Wept (σ.σ.: περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ). Σε αυτούς μπήκα το 1998 και έχουμε κυκλοφορήσει πάρα πολλά albums. Μάλιστα, έχουμε παίξει στην Αθήνα πάρα πολλές φορές. Η τελευταία ήταν στο Temple το 2018. Αγαπώ πολύ την Ελλάδα, τόσο όμορφη χώρα με απίστευτη ιστορία.

Χαίρομαι που το ακούω αυτό. Ας μιλήσουμε λοιπόν για το album. Πόσο καιρό χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί;

Scott: Γράψαμε το The Astronomer” όταν πρωτοξεκίνησαμε. Σε αυτό το σημείο, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να γράφουμε instrumental μουσική και να την κυκλοφορήσουμε ψηφιακά. Κυκλοφορήσαμε αρχικά αρκετά singles που τελικά τα κάναμε remix και remaster, γράψαμε νέα ακυκλοφόρητα τραγούδια και καταλήξαμε στο ντεμπούτο album μας Fragments Of Light”.

Είστε ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα;

Scott: Απολύτως. Ήταν διασκεδαστικό να γράψω αυτά τα πράγματα. Χρησιμοποιούμε drum software και έτσι προγραμματίζω sampled beats ενώ στη συνέχεια γράφω τα riffs στην κιθάρα. Είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από οτιδήποτε έχω κάνει στο παρελθόν, καθώς πραγματικά αγκαλιάζουμε την τεχνολογία για τη δημιουργία αυτής της μουσικής. Αναφέρομαι στους Stellar Death ως project περισσότερο και όχι ως συγκρότημα, επειδή δεν είναι καθόλου παραδοσιακό συγκρότημα. Μόνο εγώ και ο Matt χρησιμοποιούμε όσα εργαλεία έχουμε στη διάθεσή μας, για να δημιουργήσουμε ενδιαφέρουσα μουσική. Είμαστε επίσης τυχεροί που έχουμε τον Ben Kelly (μπασίστας των Brave), ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά παίζοντας και σε αυτό το album.

Matt: Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης κατά την παραγωγή αλλά είναι ακριβώς αυτό που προσπαθούσαμε να μεταφέρουμε όταν αρχίσαμε να σχεδιάζουμε το album. Ακούω συνέχεια τον δίσκο και αυτό για μένα είναι ένα πραγματικό σημάδι ότι κάναμε κάτι ξεχωριστό.

Το Fragments Of Light” είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο album. Θα θέλατε κάποια στιγμή να υπογράψετε με μια δισκογραφική;

Matt: Νομίζω ότι θα ήταν υπέροχο να έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε περισσότερους ακροατές. Δεν είμαι σίγουρος ότι η συμφωνία με μια δισκογραφική είναι ένας συγκεκριμένος στόχος που έχουμε αλλά σίγουρα θα διερευνήσω τυχόν δυνατότητες που προκύπτουν. Και πάλι, όλα έχουν να κάνουν με το να προωθήσεις τη μουσική σου σε ένα κοινό που θα μπορεί να εκτιμήσει το είδος σου.

Παρόλο που το εξώφυλλο είναι τόσο απλό, είναι ταυτόχρονα εξαιρετικό. Ποιος είναι ο καλλιτέχνης πίσω από αυτό;

Scott: Ευχαριστούμε. Το πρωτότυπο λογότυπό μας έγινε από τον Shane Rice και εγώ απλά επεξεργάστηκα το λογότυπου για να φτιάξω το εξώφυλλο του δίσκου. Είναι ένα αστέρι που εκρήγνυται και η επακόλουθη λάμψη του. Πιστεύω ταιριάζει απόλυτα με την ιδέα του album.

Τι είδους ανταπόκριση έχετε λάβει από το κοινό σας και τον Τύπο;

Scott: Είναι ακόμα πολύ νωρίς και δεν έχουμε λάβει πολλά σχόλια. Θα παραδεχτώ ότι δεν είναι ένα τυπικό album εν μέρει, επειδή είναι όλα instrumental. Νομίζω ότι πρέπει να είστε στη σωστή κατάσταση για να το ακούσετε. Είναι καλύτερο όταν το ακούτε από ακουστικά και γιατί διεγείρει τη φαντασία σας. Μέρος της ιδέας μας είναι να γράψουμε soundtrack μουσική αλλά όχι σε μια ταινία. Θέλουμε να επικεντρωθούμε περισσότερο στη φαντασία των ίδιων των ακροατών έτσι ώστε όλοι να μπορούν να την βιώσουν με μοναδικό τρόπο. Το εξώφυλλο και οι τίτλοι των τραγουδιών καθοδηγούν ακριβώς τον ακροατή στο πώς ερμηνεύουμε τους ήχους που δημιουργήσαμε.

Ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία ηχογράφησης και την παραγωγή του album;

Matt: Ο Scott έκανε εξαιρετική δουλειά ως τελικός μηχανικός για όλες τις ηχογραφήσεις. Και οι δύο έχουμε τα δικά μας “studio”, ώστε να μπορούμε να ηχογραφούμε ανεξάρτητα και να μοιραζόμαστε διάφορα πράγματα. Είναι πολύ βολικό, ειδικά τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά ο Scott ήταν πραγματικά αυτός που τα ένωσε όλα ενώ εγώ τον έκρινα!

Όλος ο δίσκος περιέχει εξαιρετικά κομμάτια αλλά προσωπικά ξεχώρισα το “The Astronomer”. Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα;

Matt: Τα δύο αγαπημένα μου είναι το Critical Mass” και το Approaching the Singularity”. Ενώ το περιεχόμενο του album είναι σκόπιμα ένα ταξίδι στο σύμπαν, προσωπικά απολαμβάνω τα συγκεκριμένα ταξίδια με αυτά τα κομμάτια. Η ένταση και η απελευθέρωση που επιτυγχάνεται σε κάθε κομμάτι, πιστεύω ότι δημιουργεί μερικές από τις πιο δραματικές και δυνατές στιγμές ολόκληρου του δίσκου. Το  Critical Mass” ειδικά, μας επιτρέπει να παρουσιάσουμε την ποικιλία των ήχων μας.

Scott:  Είμαι ευχαριστημένος με όλα τα κομμάτια αλλά μου αρέσει ο τρόπος που το

The Astronomer” καταλήγει στο Endless” επειδή από την απόλυτη δυσαρμονία πηγαίνει σε ένα πολύ ήρεμο κομμάτι. Θεωρώ ότι η αντίθεση στη μουσική είναι πολύ σημαντική.

Γιατί επιλέξατε το διάστημα ως θέμα για τα κομμάτια σας;

Matt: Και οι δυο μας έχουμε επηρεαστεί αρκετά από την επιστήμη, την τέχνη γύρω από την επιστημονική φαντασία και τα media. Το album  ήταν μια ευκαιρία για να ενώσουμε όλες αυτές τις επιρροές μας και να προσφέρουμε και σε εσάς ένα ταξίδι στο σύμπαν.

Είστε μια instrumental μπάντα. Έχετε σκεφτεί ποτέ να προσθέσετε και φωνητικά;

Matt: Για αυτό το album όχι αλλά είναι κάτι που θα ακολουθήσουμε στο μέλλον αν η μουσική το απαιτεί και βρούμε τη σωστή φωνή για να ολοκληρώσει τα κομμάτια μας.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, σχεδόν όλα τα σχέδια των περισσότερων συγκροτημάτων ακυρώθηκαν. Υποθέτω ότι το ίδιο συνέβη και σε εσάς δυστυχώς, οπότε ποια σχέδια σας αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν;

Scott: Ναι ακυρώθηκαν, αλλά μόνο με τους Brave. Έπρεπε να ακυρώσουμε μερικές εμφανίσεις, μία εκ των οποίων ήταν με τους Bent Knee πράγμα άσχημο γιατί είναι πραγματικά υπέροχη μπάντα. Οι Stellar Death είναι κυρίως studio project οπότε όχι δεν μας επηρέασε η πανδημία σε αυτό το κομμάτι. Θα συνεχίσουμε να γράφουμε και να κυκλοφορούμε περισσότερη μουσική. Δεν είμαι σίγουρος αν πρόκειται να επιστρέψουμε στο να κάνουμε κυρίως singles ή να δουλέψουμε σε άλλο album – ίσως και τα δύο. Τα albums θέλουν πολύ δουλειά, μερικές φορές είναι καλύτερο να γράφεις ένα τραγούδι και να το κυκλοφορείς αμέσως.

Φτάσαμε στο τέλος της συνέντευξης μας. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Τα τελευταία λόγια ανήκουν σε εσάς.

Matt: Ελπίζουμε να ακούτε το album συνέχεια και σε κάθε ακρόαση να βρίσκετε και κάτι καινούργιο που να σας αρέσει.

Scott: Ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη. Το νέο μας album Fragments Of Light” έχει κυκλοφορήσει από τις 8 Ιανουαρίου 2021 και είναι διαθέσιμο για παραγγελίες εδώ.

Χριστίνα Γιαννούλη

Facebook
Bandcamp

Band Members
Scott Loose – Κιθάρες, Πλήκτρα, Τύμπανα
Matt Kozar – Κιθάρες, Πλήκτρα

Discogaphy
Fragments Of Lights, 2020

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X