Συνεντεύξεις

Soothsayer

Τι και αν έχουν ήδη ένα live άλμπουμ, δύο EP και ένα split; Τι και αν μετράνε ήδη έξι χρόνια ενεργοί; Οι Soothsayer τώρα κυκλοφορούν το πρώτο ολοκληρωμένο τους άλμπουμ “Echoes Of The Earth”. Ο τραγουδιστής της μπάντας, Liam Hughes, λύνει όλες τις απορίες μας, ξεκαθαρίζει τα πράγματα ως προς το στυλ της μπάντας και παρουσιάζει τους καλεσμένους του δίσκου.   

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, προκειμένου να απαντήσετε στις ερωτήσεις σχετικά με την τελευταία κυκλοφορία σας. Αρχικά, συγχαρητήρια για το πρώτο ολοκληρωμένο σας άλμπουμ. Αναλογιζόμενοι πως έχετε ήδη ένα live άλμπουμ, τι μπορείτε να μας πείτε για την μετάβαση στο στούντιο;

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον ως προς το τι κάνουν οι Soothsayer. To “Echoes Of The Earth” ηχογραφήθηκε στο Cork City, ένα μήνα πριν την ηχογράφηση του Live In Maltaπίσω το 2019. Μπήκαμε στο στούντιο πολύ πριν η ιδέα μιας παγκόσμιας πανδημίας υπάρξει στο μυαλό του κόσμου, γράφοντας τον δίσκο μέσα σε μία ημέρα, επιστρέφοντας αργότερα για μικρές διορθώσεις. Στην ουσία και τα δύο άλμπουμ γράφτηκαν με τον ίδιο τρόπο, με τους πέντε μας να λειτουργούμε σαν ένας. Τα πέντε σημεία του αστεριού που σχηματίζουν το Soothsayer.

Το να ηχογραφείς ένα live άλμπουμ πρέπει να είναι πολύ ωραίο συναίσθημα τόσο από πλευράς μουσικού όσο και ατόμου. Τι θυμάστε και τι έχετε κρατήσει από αυτή την εμπειρία;

Ήταν πραγματικά μια πανέμορφη και αξιομνημόνευτη εμπειρία. Πετώντας στην Μάλτα, δεν είχαμε την πρόθεση να ηχογραφήσουμε την εμφάνιση προκειμένου να την κυκλοφορήσουμε. Ήμασταν απλά χαρούμενοι που αφήναμε το βροχερό νησί μας για χάρη ενός ηλιόλουστου νησιού, προκειμένου να παίξουμε μουσική. Μόλις είχαμε ηχογραφήσει το “Echoes Of The Earth”και ήμασταν ενθουσιασμένοι να παίξουμε τα νέα μας τραγούδια σε νέο περιβάλλον. Ο ηχολήπτης στην Μάλτα προσφέρθηκε να ηχογραφήσει το live για εμάς. Καθώς αυτή η εμφάνιση και γενικά αυτό το ταξίδι κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε την ηχογράφηση σε περιορισμένο αριθμό κασέτας μόνοι μας τον περασμένο χρόνο.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά όμως. Ποιοι είναι οι Soothsayer;

Το Soothsayer είναι μία οντότητα η οποία αποτελείται από τον Con Doyle στην κιθάρα, τον Marc OGrady στην κιθάρα, τον Pavol Rosa στο μπάσο, τον Sean Breen στα τύμπανα και τον Liam Hughes στην φωνή.

Παντού στο διαδίκτυο σας βρίσκω σαν ατμοσφαιρική doom/sludge metal μπάντα. Μπορώ να επιβεβαιώσω πως το ατμοσφαιρικό doom ακούγεται σωστό σαν προσδιορισμός, αλλά με το sludge metal τι γίνεται; Πως θα περιγράφατε σε κάποιον που δεν έχει ακούσει ποτέ sludge metal στην ζωή του, τον συγκεκριμένο ήχο; Πάντα βέβαια σε συνδυασμό με τον δίσκο σας.

Σωστά, έχουμε δει και εμείς η μπάντα να χαρακτηρίζεται με αυτόν τον τρόπο, αλλά στα δικά μας αυτιά αυτός ο ορισμός δεν ταιριάζει με τον ήχο μας. Μπορώ να καταλάβω τον ατμοσφαιρικό κομμάτι αλλά δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας doom μπάντα. Υπάρχει σίγουρα το doom στοιχείο στον ήχο μας αλλά ειδικά τον όρο sludge τον βρίσκω ανακριβή. Δεν έχει σημασία όμως, μπορούν να μας λένε όπως θέλουν. Δεν είναι δική μας δουλειά να αναλύουμε τον ήχο των Soothsayer, μόνο να τον αφήνουμε να ακούγεται μέσα από εμάς.

Αυτό που βρήκα πραγματικά ωραίο και παράξενο ταυτόχρονα είναι το λογότυπο της μπάντας. Έχει σίγουρα ένα Ghost ύφος. Πως έγινε αυτό; Ήταν κάτι σκόπιμο;

Ο κιθαρίστας μας, ο Marc, σχεδίασε το λογότυπο. Η ιδέα ήταν να φτιάξουμε ένα λογότυπο που να είναι ευανάγνωστο όσο δελεαστικό και αν ήταν το να κάνουμε κάτι λίγο πιο παράξενο εμφανισιακά. Θέλαμε κάτι που θα κάλυπτε τον κόσμο ενώ παράλληλα θα έβγαζε και μια δόση εσωτερικού μυστηρίου. Μπορώ να δω την ομοιότητα με το λογότυπο των Ghost, παρόλο που δεν ήταν κάτι σκόπιμο.

Αν δεν κάνω λάθος αυτός είναι ο μόνο δίσκος στον οποίο συμπεριλάβατε μερικούς καλεσμένους ως προς τους στίχους και τα φωνητικά. Ποια ήταν η ιδέα πίσω από αυτό;

Οι καλεσμένοι που συνεισέφεραν στον δίσκο είναι φαινομενικά άτομα, με κάθε μία από αυτές τις ξεχωριστές ψυχές να αντιπροσωπεύουν ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό των Soothsayer.

Το να έχουμε τους καλεσμένους δεν ήταν κάποιος στόχος μας, δεν ήταν κάτι σχεδιασμένο ή κάποια εξ αρχής σκέψη. Με τον Dave Ingram γίναμε φίλοι σε κάποιο φεστιβάλ στην Σλοβακία στο οποίο παίζαμε και οι δύο. Από την πρώτη στιγμή ξέραμε πως θα συνεργαστούμε σε κάποια στιγμή. Ο Dave είναι τρομερό άτομο και τον αγαπάμε πολύ. Ο Eugene Robinson είναι κάποιος τον οποίο θαύμαζα πάντα. Είχαμε μία διαδικτυακή συνάντηση σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σε μία συζήτηση περί τέχνης και από εκεί εξελίχθηκε μια συνεργασία. Ο Eugene συνεισέφερε με την μοναδική φωνή του στο War Of The Doves. Ο Paul Catten μετράει πολλά χρόνια στο Βρετανικό underground. Είναι κάποιον με τον οποίο κρατάω επαφές από την κυκλοφορία του At This Great Depthκαι συζητούσαμε για χρόνια το να συνεργαστούμε. Ο Ralph Garcia είναι ο τελευταίος που συνεισέφερε φωνητικά. Ο Ralph είναι πολύ ξεχωριστός και στενός φίλος της μπάντας  για πολλά χρόνια καθώς έχουμε κάνει εμφανίσεις μαζί μεταξύ Ιρλανδίας και Ελβετίας με την μπάντα του, τους Wolf Counsel. Ο Ralph ήταν στην Ιρλανδία οπότε του ζητήσαμε να προσθέσει λίγο από το ομιχλώδες ύφος του.

“Echoes Of The Earth”, ένας τίτλος που αποδείχθηκε πολύ προφητικός για την πόλη μου η οποία υποφέρει από έντονους σεισμούς. Παρόλα αυτά, σε τι αναφέρεται ο τίτλος; Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε;

Ο τίτλος προέρχεται από μία γραμμή ενός από τα κομμάτι μας, του Six Of Nothing. Αντιπροσωπεύει την ιδέα της επιφώνησης ενός συναισθήματος, κάτι το οποίο εκπέμπει ενέργεια. Μια κραυγή από έναν άνθρωπο μπορεί να αντηχήσει σε μια ολόκληρη κοιλάδα, αλλά μία από έναν ολόκληρο πλανήτη μπορεί να αντηχήσει στο σύμπαν. Μπορούμε να το δούμε στον μικρόκοσμο, στο σύμπαν και στις πολλές ενδιάμεσες φάσεις. Μία ηχώ μπορεί να αντιπροσωπεύει μία έκρηξη ενέργειας κάθε είδους συναισθήματος, ανεξαρτήτως απόχρωσης ή πολυπλοκότητας. Αυτό που είπες όμως για τον τίτλο στέκει, λυπάμαι πολύ για την κατάσταση που περιγράφεις. Ελπίζω ο κόσμος στην πόλη σου να ανταπεξέλθει σε όλο αυτό χωρίς κάποια τραγωδία. Σου εύχομαι τόσο εσένα όσο και σε εκείνους ότι καλύτερο.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα ακούσει τον δίσκο σας μέχρι ωσότου χρειάστηκε να κάνω την κριτική. Πρέπει να είδα κάποια ανάρτηση στο Facebook από την εταιρία, αλλά πέρα από αυτό, τίποτα σπουδαίο. Είστε ικανοποιημένοι με όλη την προώθηση που γίνεται;

Ο κόσμος της προώθησης δείχνει να ακούγεται σαν μία απαλή ηχώ, πιθανόν να δυναμώσει στο μέλλον.

Τι μπορείτε να μας πείτε για την συνεργασία σας με την Transcending Obscurity Records; Ο Kunal Choksi είναι αξιοπρεπέστατο άτομο από όσο γνωρίζω, με σεβασμό σε όλες τις μπάντες που έχει υπογράψει.

Ο Kunal ήταν πάντα πολύ καλός μαζί μας και έχει πάντα μεγάλο ενθουσιασμό για τις καινούργιες μπάντες. Υπογράψαμε μαζί του για το δεύτερο EP μας, At This Great Depth”,  πίσω στο 2016 και τώρα βγάζει το ντεμπούτο άλμπουμ μας. Έχει σπουδαία καρδιά και πάει από το καλό στο καλύτερο με την εταιρία. Συνεχώς σπρώχνει τα πράγματα μπροστά και περιμένει με ενθουσιασμό να δει τους καρπούς των  προσπαθειών του.

Ποια είναι η κατάσταση με την πανδημία στην χώρα σας; Πως επηρέασε όλο αυτό την μουσική σας; Υποθέτω πως είχατε συνηθίσει να δουλεύετε όλοι μαζί.

Η κατάσταση στην Ιρλανδία δεν είναι καλή, οπότε σίγουρα μας επηρέασε και άσχημα. Ζούμε αρκετά μακριά ο ένας από τον άλλο, κάποιοι από εμάς μένουν σε αγροτικές περιοχές. Τα πέντε χιλιόμετρα ακτίνα που επιβλήθηκε με το lockdown στην χώρα είχε ως αποτέλεσμα το να μην μπορούμε να βρεθούμε για μήνες. Θα πρέπει να αλλάξει αυτό τους επόμενους μήνες.

Είναι άσκοπο υποθέτω το να ρωτήσω για σχέδια όσον αφορά ζωντανές εμφανίσεις. Παρά ταύτα το live streaming δείχνει να είναι μια πολύ καλή εναλλακτική. Μπορείτε να φανταστείτε τους εαυτούς σας να παίζουν με αυτό τον τρόπο;

Παρότι το live streaming είναι μία καλή ιδέα και ευχαριστήθηκα παρακολουθώντας κάποιες εμφανίσεις, δεν νομίζω πως είναι κάτι το οποίο θα σκεφτόμασταν να κάνουμε. Οι Soothsayer βγάζουν ένα συναίσθημα όταν παίζουν , χωρίς περισσότερη οπτική επαφή,  η ουσία  και το όλο νόημα δεν θα μεταδοθεί σωστά μέσω live stream.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Soothsayer; Αν παρακολουθώ σωστά την συχνότητα των κυκλοφοριών σας, τότε νομίζω πως κάποιο split πρέπει να είναι στα σκαριά. Υπάρχει κάτι το οποίο θα μπορούσατε να μας αποκαλύψετε;

Στην παρούσα, έχουμε αρκετό υλικό για πολλές κυκλοφορίες. Όπως τα ήδη ηχογραφημένα κομμάτια μας, θα χρειαστούν αρκετό χρόνο μέχρι να ωριμάσουν από θέμα ενέργειας και χαρακτήρα. Δυστυχώς οι συνθήκες της επιδημίας έχουν σταματήσει τις όποιες διαδικασίες επεξεργασίας του υλικού, αλλά ελπίζω πως θα μπούμε στο στούντιο πάλι συντομότερα από ότι περιμένουμε. Το τι μορφή βέβαια θα έχει η επόμενη κυκλοφορία μας, μένει να το δούμε.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Οι τελευταίες κουβέντες σας ανήκουν.

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση, ήταν χαρά μας. Αντισταθείτε σε αυτόν που προσπαθεί να σας καλουπώσει σύμφωνα με την δική του μορφή. Αγνοείστε εντολές που σας είναι «ξένες». Χειριστείτε τις φωτιές του Άρη. Είμαστε οι Soothsayer.

Συνέντευξη: Γιώργος Χατζηιωαννίδης
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μάρης

Facebook
Bandcamp
Twitter

Band Members
Liam Hughes – Φωνητικά
Con Doyle – Κιθάρες
Marc O’Grady – Κιθάρες
Pavol Rosa – Μπάσο
Sean Breen – Τύμπανα

Discography
Echoes Of The Earth, 2021

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X