Συνεντεύξεις

Ophidian I

Εννιά χρόνια μετά από τη τελευταία δισκογραφική τους δουλειά, οι Ophidian I κυκλοφόρησαν το δεύτερο fulllength στούντιο άλμπουμ τους, με τίτλο “Desolate”. Μιλήσαμε με τον Daniel Máni Konráðsson (κιθάρα) προκειμένου να μάθουμε τι έχει να μας πει σχετικά με αυτό.

Συγχαρητήρια για την κυκλοφορία του νέου σας άλμπουμ, με τίτλο “Desolate”! Πώς προσεγγίσατε τη διαδικασία δημιουργίας των τραγουδιών του συγκεκριμένου δίσκου εν συγκρίσει με το ντεμπούτο άλμπουμ σας, “Solvet Saeclum”;

Καλησπέρα Χρύσα, σε ευχαριστούμε πολύ τόσο για το ενδιαφέρον όσο και για τον χρόνο σου! Δεδομένου πως έχει μεσολαβήσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο άλμπουμ, υπάρχουν πολύ λίγες ομοιότητες μεταξύ τους. Αποτελούμε μια αρκετά διαφορετική μπάντα σήμερα, σε σύγκριση με όταν κυκλοφορήσαμε το ντεμπούτο άλμπουμ μας, όσον αφορά τη σύνθεσή μας, ενώ αρκετές ομοιότητες παρατηρούνται στο υλικό καθώς και στον τρόπο με τον οποίο έχουμε προσεγγίσει τα κομμάτια των δύο δίσκων. Τότε χρησιμοποιούσαμε την μπάντα, κυρίως, ως μια δικαιολογία για να βρισκόμαστε όλοι μαζί και να διασκεδάζουμε δημιουργώντας μουσική. Αργότερα, η μπάντα ανασυντάχθηκε, έχοντας έναν πολύ πιο συγκεκριμένο στόχο κατά νου, με νέα σύνθεση όσον αφορά τα μέλη της καθώς και με άκρως διαφορετικό τρόπο προσέγγισης επί πληθώρας θεμάτων. Επιθυμούσαμε να δημιουργήσουμε ένα φιλόδοξο τεχνικά άλμπουμ, βασιζόμενοι στα ρεφρέν και τις μελωδίες, προκειμένου να δημιουργήσουμε άρτια δομημένα κομμάτια τα οποία θα αποτυπώνονται στη μνήμη του εκάστοτε ακροατή. Κατά τη δημιουργία του εν λόγω άλμπουμ, ξεκινήσαμε διαμορφώνοντας τη δομή των συγχορδιών καθώς και των ρεφρέν (μελωδίες κλπ) και συνεχίσαμε από εκεί. Αυτή μας η προσέγγιση κατέστησε τα συμπεριλαμβανόμενα κομμάτια του δίσκου περισσότερο “τραγούδια” παρά μια σύνθεση από riffs. Συνηθίζαμε να δημιουργούμε άκρως ολοκληρωμένα demos και, μετέπειτα, να πηγαίνουμε στον χώρο όπου πραγματοποιούμε τις πρόβες και να τους προσδίδουμε την τελική τους μορφή. Εκεί, συνήθως, κάναμε ορισμένες τροποποιήσεις και, στη συνέχεια, πηγαίναμε ξανά στο στούντιο και δημιουργούσαμε ένα εκ νέου demo. Θα επαναλαμβάναμε τη συγκεκριμένη διαδικασία ξανά και ξανά έως ότου να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα. Όλο αυτό, παρότι ήταν άκρως χρονοβόρο, είχε πολλά πλεονεκτήματα, καθότι όλοι αποβλέπαμε στην επίτευξη των ίδιων στόχων καθώς και στην παραγωγή ενός κοινού, συλλογικού ήχου.

Υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη ή αστεία ανάμνηση την οποία θα επιθυμούσες να μοιραστείς μαζί μας από τη διαδικασία ηχογράφησης του συγκεκριμένου δίσκου;

Η προσωπική μου αγαπημένη περίοδος από όλη τη δημιουργία καθώς και την ηχογράφηση του συγκεκριμένου δίσκου πιστεύω πως ήταν η ηχογράφηση των drums στο Sundlaugin, το στούντιο του Sigur Rós. Επρόκειτο για μια πηγή άπειρης έμπνευσης και γέλιου, από την οποία θεωρώ πως όλοι επωφεληθήκαμε. Το να ηχογραφούμε εκεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπου ο ήλιος καίει σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δημιούργησε μια σχεδόν σουρεαλιστική ατμόσφαιρα. Η περισσότερη πίεση κατά την διάρκεια αυτών των ηχογραφήσεων ασκήθηκε στον Ragnar, τον drummer μας, ο οποίος όφειλε να διατηρεί το μυαλό και το σώμα του σε διαρκή εγρήγορση καθώς και σε άψογη κατάσταση προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο παραγωγικός. Συχνά έκανε διαλείμματα και αποσυρόταν στην πισίνα, όπου και ξεκουραζόταν, και στη συνέχεια επέστρεφε σε εμάς, όπου ήμασταν έτοιμοι να τον υποδεχτούμε και να ξεκινήσουμε αμέσως να δημιουργούμε μουσική. Το να είσαι ένας drummer του extreme metal δεν είναι εύκολο, ενώ απαιτεί τεράστια σωματική και πνευματική αφοσίωση προκειμένου να είσαι καλός σε αυτό.

Πώς ήρθατε σε επαφή με την Season Of Mist και πώς πηγαίνει αυτή σας η συνεργασία έως τώρα;

Ο Ragnar και ο Simon είχαν ήδη κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ μέσω της Season of Mist, με την black metal μπάντα τους, τους Helfró. Οπότε η σύνδεση ήδη υπήρχε. Το γεγονός πως στην Season Of Mist άρεσε πολύ και η μπάντα και ο δίσκος μας σε συνδυασμό με την άψογη εμπειρία όπου είχαν τα υπόλοιπα μέλη μας από τη συνεργασία μαζί τους, κατέστησε την συγκεκριμένη απόφαση πολύ εύκολη. Αποτελώντας μια από τις πιο σκληρά εργαζόμενες δισκογραφικές εταιρείες και διαθέτοντας πολλές κορυφαίες μπάντες εντός του ενεργητικού της, η Season Of Mist πρόκειται για το ιδανικό σπίτι για εμάς. Η συνεργασία μας μαζί τους είναι καταπληκτική, δε θα μπορούσαμε να είμαστε πιο χαρούμενοι!

Ο Eliran Kantor έχει μια πολύ ιδιαίτερη αισθητική η οποία φαίνεται να ταιριάζει γάντι με τη μουσική σας. Πώς ήρθατε σε επαφή μαζί του;

Ο Eliran πρόκειται για έναν εκ των πιο σεβαστών καλλιτεχνών εντός του κόσμου του metal, οπότε τον είχα κατά νου εδώ και καιρό. Η τέχνη είναι κάτι το οποίο με βρίσκει αρκετά ενθουσιώδη, ενώ ανέκαθεν είχα φιλοδοξίες επί του συγκεκριμένου τομέα. Ως εκ τούτου, η παρουσία ενός εξωφύλλου όπου αντικατοπτρίζει πλήρως το ύφος της μουσικής μας αποτελούσε παράγοντα υψίστης σημασίας για εμένα. Απλώς ήρθαμε σε επικοινωνία μαζί του και τον ρωτήσαμε αν θα τον ενδιέφερε να συνεργαστεί μαζί μας. Για αρχή του προτείναμε μερικές ιδέες, τις οποίες και ενστερνίστηκε αμέσως, βοηθώντας τον να κατανοήσει την κατεύθυνση προς την οποία επιθυμούμε να οδεύσουμε. Η μεταξύ μας συνεργασία ήταν άψογη από την αρχή έως και το τέλος της. Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγα πως ο κόσμος του metal είναι απίστευτα τυχερός που έχει καλλιτέχνες σαν και αυτόν να διαμορφώνουν τα εξώφυλλα των δίσκων του. Κάθε φορά που αντικρίζω κάποιο νέο έργο του, αμέσως μου τραβάει την προσοχή, κινώντας μου το ενδιαφέρον να ακούσω τη μπάντα. Είμαι σίγουρος πως το ίδιο ισχύει και για πολλούς άλλους.

Ποια είναι τα θέματα τα οποία συνηθίζεις να καλύπτεις κατά την δημιουργία μουσικής;

Τις περισσότερες φορές η θεματολογία των στίχων μας άπτεται προσωπικών ζητημάτων και δυσκολιών. Αυτές συνήθως μεταδίδονται μέσω της χρήσης αλληγοριών, προκειμένου να τις μεταφέρουμε σε έναν κόσμο ο οποίος μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τον δικό μας. Την Ισλανδία,  αλλά και πάλι δεν είναι ο ίδιος. Ο ελιγμός μεταξύ αυτών των κόσμων, καθώς και των δοκιμασιών αλλά και των δυσκολιών όπου συνεπάγεται, έχει αποδειχθεί γόνιμος, καθώς δημιουργεί το ακριβές σκηνικό για τις ιστορίες και τα θέματα όπου επιθυμούμε να απεικονίσουμε.

Μπορείς να μας πεις περισσότερα για την θεματολογία και την δημιουργία του μουσικού βίντεο του “Diamonds”;

Το βίντεο αποτελεί δημιουργία του απίστευτα ταλαντούχου Guilherme Henriques, μέλους των Gaerea. Ο Guilherme, όπως και ο Eliran, προσαρμόστηκε γρήγορα στη θεματολογία μας, εμπλούτισε τις ιδέες μας και μας βοήθησε να τις υλοποιήσουμε. Το εν λόγω βίντεο είχε προγραμματιστεί, αρχικά, να γυριστεί εδώ στην Ισλανδία, αλλά διάφοροι παράγοντες κινδύνου καθώς και οι επιπλοκές του κορωνοϊού το κατέστησαν αδύνατο. Παρόλα αυτά, ο Guilherme στάθηκε αντάξιος των συνθηκών και κατάφερε να γυρίσει το βίντεο από απόσταση. Τα θέματα τα οποία εξετάζει το Diamonds είναι αρκετά προσωπικά και αφορούν την απώλεια, την απελπισία και τις αποτυχίες. Είμαι απόλυτα βέβαιος πως οι περισσότεροι θα ταυτιστούν με τα μοτίβα καθώς και με τα σκηνικά του συγκεκριμένου μουσικού βίντεο, παρότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι ερμηνείας τόσο του βίντεο όσο και των στίχων. Θα προτιμούσαμε οι ακροατές να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα ως προς το τι σημαίνουν όλα και πώς συνδέονται μεταξύ τους.

Κατά τη σημερινή εποχή, πληθώρα αξιόλογων συγκροτημάτων έχουν έρθει στην επιφάνεια εντός της Ισλανδικής σκηνής, ιδίως στον κόσμο του extreme metal. Κατά την άποψή σου, τι είναι αυτό το οποίο καθιστά την πορεία της Ισλανδικής σκηνής σταθερά ανοδική;

Υπάρχει σίγουρα κάτι στην αύρα της Ισλανδίας το οποίο ξυπνάει τον καλλιτέχνη όπου κρύβει ο καθένας μέσα του, δημιουργώντας μας προσδοκίες στις οποίες συχνά οι Ισλανδοί ανταποκρίνονται. Η χώρα μας χαρακτηρίζεται από μια άκρως περίπλοκη και εγγενή ομορφιά και ελκυστικότητα η οποία είναι άκρως ελκυστική, αλλά είναι πολύ άγρια και σκληρή με άλλους τρόπους. Υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα όσον αφορά τον τρόπο ζωής εδώ, τα οποία ο καθένας προσπαθεί να ισορροπήσει με τον δικό του τρόπο. Επίσης πιστεύω πως, για τόσο μικρή χώρα, είμαστε εις θέση να επιδείξουμε αρκετά επιτεύγματα τα οποία, κατά κάποιο τρόπο, καθιστούν πολλά πράγματα πιο εφικτά προς εμάς. Θα μπορούσε εύλογα να ειπωθεί πως υπάρχει μια παράδοση στη τελειότητα σε πολλούς τομείς, ενώ πολλοί προσπαθούν να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι προς την επιτυχία. Η εγχώρια metal σκηνή φαίνεται να ακμάζει εδώ και πολύ καιρό, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα, όταν έφτασε η στιγμή να εξαχθεί στον υπόλοιπο κόσμο, να είχε ήδη περάσει μέσα από πολλές διαφορετικές φάσεις. Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα ήταν άρτιο και ολοκληρωμένο με έναν πολύ αυθεντικό ήχο.

Μπορείς να αναφέρεις μερικές από τις κυριότερες επιρροές σου σαν μουσικός;

Οι κυριότερες επιρροές μου, θα μπορούσα να πω πως, είναι αυτές στις οποίες εκτέθηκα σχετικά νωρίς: οι The Smashing Pumpkins, οι Alice In Chains και οι Pantera. Αυτές οι μπάντες, μεταξύ πολλών άλλων, εξακολουθούν να διαμορφώνουν και να χρωματίζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και δημιουργούμε τη μουσική μας.

Ποια θεωρείς πως είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείστε να αντιμετωπίσετε ως μπάντα σήμερα;

Τη δεδομένη στιγμή, θα μπορούσα να πω, η αβεβαιότητα. Σχεδόν τα πάντα όσον αφορά την μουσική βιομηχανία είναι αβέβαια και, ως εκ τούτου, ο τρόπος λειτουργίας της μπάντας είναι εξίσου αβέβαιος. Ευελπιστούμε να τακτοποιηθούν όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα το συντομότερο δυνατόν, να ρυθμιστούν ως έναν βαθμό τα πράγματα και να ξεκαθαρίσει το τοπίο εντός της μουσικής βιομηχανίας. Επί προσθέτως, ακόμη μια άκρως προφανή πρόκληση αφορά τον υπερκορεσμό όσον αφορά την κυκλοφορία νέας μουσικής. Το “κοσκίνισμα” των νέων και επίδοξων καλλιτεχνών αποτελεί μια αρκετά απαιτητική διαδικασία και πολλοί ενδέχεται να αδικηθούν κατά την πραγματοποίησή της. Παρόλα αυτά, αυτός πρόκειται για έναν εκ των κυριότερων λόγων για τους οποίους έχουμε ακόμη δισκογραφικές σαν την Season Οf Mist, οι οποίες φροντίζουν να φτάσει η καλή μουσική στα κατάλληλα αυτιά.

Μοιράσου μαζί μας μερικά από τα πράγματα τα οποία σου αρέσει να κάνεις εκτός της μπάντας!

Τα περισσότερα ενδιαφέροντά μου έχουν να κάνουν με τη μουσική, αλλά, πλην τούτων, μου αρέσει να πηγαίνω στο γυμναστήριο, να κάνω skateboard, να παρακολουθώ ταινίες καθώς και άλλων ειδών οπτικές τέχνες.

Έχετε κάποιες προγραμματισμένες ζωντανές εμφανίσεις στην Ευρώπη αυτό το φθινόπωρο. Θα μπορούσες να μας μιλήσεις σχετικά με αυτό;

Η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν είναι βέβαιο προς το παρόν, αλλά ευελπιστούμε να ξεκινήσουμε ξανά τις ζωντανές μας εμφανίσεις το συντομότερο δυνατόν.

Σε ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου! Υπάρχει κάτι άλλο το οποίο θα επιθυμούσες να μοιραστείς με τους αναγνώστες του Greek Rebels;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που ακούσατε το νέο μας άλμπουμ, με τίτλο “Desolate”! Όσοι δεν το έχετε ακούσει ακόμα, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να το ακούσετε ή ακόμη και να προμηθευτείτε ένα φυσικό του αντίγραφο, είτε μέσω του διαδικτυακού καταστήματος της Season Of Mist είτε μέσω του Bandcamp μας. Επίσης συνεχίζουμε να εργαζόμαστε επί της παραγωγής νέου υλικού, το οποίο κοινοποιούμε στα κοινωνικά μας δίκτυα, οπότε ακολουθήστε μας σε αυτά προκειμένου να μένετε ενημερωμένοι για οτιδήποτε αφορά τους Ophidian I!

Συνέντευξη: Χρύσα Γιουρμετάκη
Μετάφραση: Κατερίνα Νίκου

Facebook
Instagram
Twitter
Bandcamp
Spotify

Band Members
Ragnar Sverrisson – drums
Þórður Hermannsson – μπάσο
Halldor Símon Þórólfsson – κιθάρα
Daníel Máni Konráðsson – κιθάρα
John Olgeirsson – φωνητικά

Discography
Solvet Saeclum, 2012
Desolate, 2021

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X