Συνεντεύξεις

Leaves’ Eyes

Σίγουρα οι LeavesEyes είναι από εκείνες τις μπάντες του συμφωνικού metal ήχου που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, μιας και εδώ και δεκαεπτά συνεχή έτη διαγράφουν μια σημαντική πορεία στον χώρο. Φέτος κυκλοφορούν την όγδοη ολοκληρωμένη τους δουλειά με τίτλο The Last Viking. Τα ιδρυτικά μέλη Alexander Krull (φωνητικά) & ThorstenTossoBauer (κιθάρες) απάντησαν στις ερωτήσεις μας γύρω από το νέο τους πόνημα.

Καλησπέρα σας παιδιά, σας παρακαλώ πάρτε το χρόνο σας ώστε να απαντήσετε στις επόμενες ερωτήσεις. Πρώτα από όλα, επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για τη τελευταία σας δουλειά! Ήμουν λίγο σκεπτικός για αυτό καθώς δεν μου άρεσε η προηγούμενη κυκλοφορία (προσπαθώ να είμαι ειλικρινής!) αλλά εξεπλάγην ευχάριστα από το The Last Viking. Πώς νιώθετε τώρα που κρατάτε το τελευταίο άλμπουμ στα χέρια σας;

Alex: Το The Last Viking είναι ένα μεγάλο, ποικίλο metal άλμπουμ για τους LeavesEyes με πιθανώς το πιο επικό Viking saga που υπάρχει. Είμαστε, επίσης, περήφανοι που παρουσιάζουμε το ενενήντα λεπτών ντοκιμαντέρ “Viking Spirit” για το οποίο χρειάστηκε πολύ δουλειά και γυρίστηκε σε διάστημα πέντε χρόνων!

Tosso: Λοιπόν, κυριολεκτικά δεν έχω κρατήσει μία αναλογική εκδοχή του άλμπουμ στα χέρια μου ακόμα (γέλια). Αλλά ναι, είναι πάντα μία ανακούφιση και ικανοποίηση όταν ένα άλμπουμ τελειώνει και όλα τα μικρά κομμάτια και οι λεπτομέρειες συνοψίζονται σε μία μεγάλη επική μουσική δουλειά.

Το The Last Viking είναι το τρίτο και τελευταίο κομμάτι μίας concept δουλειάς. Γιατί αποφασίσατε να τελειώσετε τη τριλογία τώρα; Ήταν σωστή η χρονική στιγμή;

Alex: Βασικά δεν είναι μία τριλογία άλμπουμ.  Το The Last Viking με το saga του Hardrada είναι ένα επικό έργο από μόνο του. Ήδη στη κυκλοφορία του άλμπουμ του 2005,  Vinland Saga, οι Vikings έπαιξαν ένα ζωτικής σημασίας ρόλο στην θεματολογία και τους στίχους.  Νομίζω ότι με τους LeavesEyes θα είμαστε πάντα συνδεδεμένοι με τη Σκανδιναβική μυθολογία , μεσαιωνικά ζητήματα, δυνάμεις της φύσης, θρυλικά τοπία και μυστηριώδη θέματα. Οπότε όλα μας τα άλμπουμ μπορούν να παρατηρηθούν ως συνέχεια και διαδικασία εξέλιξης. Η ιδέα του άλμπουμ The Last Viking έχει ένα υπέροχο υπόβαθρο! Οι περιπέτειες του Σκανδιναβού βασιλιά Hardrada είναι πολύ εντυπωσιακές, νομίζω πως άνετα θα μπορούσες να κάνεις ένα μεγάλο τηλεοπτικό show όπως το Game Of Thrones από αυτές, ίσως ακόμα και να εμπνεύστηκαν από αυτό το έπος. Ξεκινάμε το άλμπουμ τη στιγμή που ο Hardrada πεθαίνει και λαβώνεται από ένα βέλος στο λαιμό του στη Stamford Bridge στην Αγγλία, στη μάχη για το στέμμα της Αγγλίας. Στην τελευταία του πνοή όλη του η ζωή περνάει από μπροστά του σε αναλαμπές και πηγαίνουμε τους ακροατές πίσω στις περιπέτειες του Σκανδιναβού βασιλιά όπου ταξιδεύει σε πολύ μακρινές περιοχές, όπου  έπρεπε να φύγει όταν ήταν νέος από τη Νορβηγία, μαχόμενος για το Ρώσο βασιλιά και υπηρετώντας τη Varangian φρουρά, παντρεύτηκε μία Ρωσίδα πριγκίπισσα και γύρισε στην Νορβηγία για να γίνει βασιλιάς. Πόσο καλό διήγημα και τι επίπτωση στην ιστορία – μετά το θάνατο του Harald Hardrada το 1066, η εποχή των Vikings τελείωσε.

Ξέρω ότι στη μπάντα είστε λίγο λεπτολόγοι όταν μιλάτε για ιστορία/μυθολογία. Έχοντας αυτό στο επίκεντρο, πόσο δύσκολο είναι να κρατήσεις τους στίχους κοντά στην αληθινή ιστορία;

Alex: Πάντα μιλάμε για την καινούρια θεματολογία των στίχων και για ιδέες για ένα καινούριο άλμπουμ, όπως και για το πως θα μπορούσαμε να συνθέσουμε τη μουσική γύρω από ένα τέτοιο μουσικό έπος όπως το The Last Viking για παράδειγμα. Στο μυαλό μου υπάρχει πάντα ένα όραμα για μουσική, στίχους ακόμα και όλα όσα έχουν να κάνουν σχετικά με το εξώφυλλο και τα βίντεο που θα ακολουθήσουν. Οπότε μόλις έχουμε τις πρώτες demo εκδοχές των τραγουδιών, ξεκινώ με το να γράφω τους στίχους και τις φωνητικές μελωδίες και αποφασίζοντας ποια μέρη της ιστορίας θα ταίριαζαν καλυτέρα με τη μουσική. Αλλά ακόμα συμβαίνει να ξεκινάμε ένα τραγούδι από την αρχή αποκλειστικά για ένα συγκεκριμένο θέμα. Για παράδειγμα, ήταν πολύ ξεκάθαρο για εμένα από την αρχή ότι το ομότιτλο κομμάτι του δίσκου έπρεπε να είναι ένα πολύ επικό και σκοτεινό κομμάτι. Έπειτα ξεκινάμε να δουλεύουμε στα κομμάτια του καθενός, τροποποιώντας τις μελωδίες, στίχους και συλλαβές μέχρι να ακούγονται όλα τέλεια. Αυτό συνεπάγεται πολύ αφοσιωμένη και λεπτομερή δουλειά φυσικά.

Πόσο διήρκησε η διαδικασία των ηχογραφήσεων για το The Last Viking; Πού ηχογραφήσατε το άλμπουμ;

Tosso: Η παραγωγή ενός καινούριου LeavesEyes άλμπουμ είναι πάντα πολύ έντονη, με αγάπη σε όλες τις μουσικές λεπτομέρειες και χρώματα. Ξεκινήσαμε με τη σύνθεση στις αρχές του 2019 στη βάση μας, τα Mastersound Studios. Έχοντας δουλέψει όλα τα τραγούδια σε demo εκδοχές, σχεδόν όλες οι τελικές ηχογραφήσεις έγιναν το 2020, επίσης εδώ στα Mastersound Studios. Πέρα από τις ηχογραφήσεις τις μπάντας, των φωνητικών , drums, κιθαρών και μπάσου, επίσης ηχογραφήσαμε χορωδίες, βιολιά, Nyckelharpa και περισσότερα εδώ εσωτερικά.

Σας ανάγκασε η πανδημία να δουλέψετε με διαφορετικό τρόπο από το παρελθόν;

Tosso: Ναι, πράγματι. Κατά τη διάρκεια του κορυφώματος του lockdown παραμείναμε εδώ. Ο drummer μας, ο Joris, ίσα που τα κατάφερε χρονικά να περάσει από την Ελβετία στην  Γερμανία, εννενήντα λεπτά πριν κλείσουν τα σύνορα μεταξύ Ελβετίας και Γερμανίας. Η Elina επίσης πέρασε τον περισσότερο καιρό του lockdown εδώ στα Mastersound. Ήταν μία περίεργη κατάσταση, ξέροντας πως όποιος μολυνθεί με τον Covid , θα είναι πολύ δύσκολο να βγάλουμε τον δίσκο στην ώρα του. Επίσης, η φωτογράφηση για το εξώφυλλο του άλμπουμ στην περίοδο του Covid ήταν μία πρόκληση αλλά το καταφέραμε. Οπότε όλοι ήταν πολύ επικεντρωμένοι και συγκεντρωμένοι σε αυτή τη νέα δουλειά. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να ακουστεί αλλά και να το νιώσετε με καλό τρόπο όταν ακούτε το The Last Viking.

Alex: Απλά κάναμε το καλύτερο δυνατό μέσα από αυτή τη κατάσταση του lockdown. Ήταν επίσης όμορφο να βλέπουμε τη μπάντα να δένεται σε αυτούς τους ταραχώδης καιρούς. Σε τέτοιες στιγμές μπορείς να δεις πως τα πράγματα “ξεγυμνώνονται” στα πιο απλά πράγματα στη ζωή. Στη δική μας περίπτωση είναι η οικογένεια, η φιλία και η μουσική μας που μας βοηθούν να ξεπεράσουμε αυτές τις τρελές εποχές.

Η νέα σας δουλειά μου φάνηκε να έχει ποικιλία και πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες σε σύγκριση με την προηγούμενη δουλειά σας που, κατά τη γνώμη μου, ακουγόταν πολύ κοινότυπη. Βοήθησε όλη αυτή η περίοδος δύο χρόνων να ξανά βρείτε το δρόμο σας; Μήπως ακόμα βοήθησε και το γεγονός ότι δουλεύατε πάνω στην ιστορία του βασιλιά Harald;

Alex: Ευχαριστώ, χαίρομαι που σου αρέσει το άλμπουμ! Το “Sign of the Dragonhead” είχε μερικά κομμάτια για το Σκανδιναβό βασιλιά Harald I αλλά υπάρχει ήδη ένας υπαινιγμός για το έπος του Harald III: Το τελευταίο τραγούδι Waves of Euphoriaείναι για το Σκανδιναβό βασιλιά Hardrada και την ιστορία του. Οπότε ξέραμε ήδη από τότε πώς θα συνεχίσουμε για το επόμενο άλμπουμ , αν και δεν είναι μία τριλογία όπως εσύ και άλλοι ήδη μαντεύατε. Νομίζω πως το “Sign of the Dragonhead” είναι επίσης πολύ καλό άλμπουμ, απλά φαίνεται ότι το The Last Viking ξεχωρίζει περισσότερο και αρέσει στο κοινό περισσότερο, και λατρεύουν τα επικά κομμάτια που είναι τέλειο!

Tosso: Χαίρομαι που ακούω ότι σου αρέσει το νέο άλμπουμ! Μετά τη κυκλοφορία του “Sign Of The Dragonhead” περιοδεύσαμε αρκετά πριν επιστρέψουμε στη σύνθεση τραγουδιών. Το 2019 ήδη παίξαμε τραγούδια από το EP Black Butterflyζωντανά στην Ευρώπη. Πιθανώς αυτό να μας βοήθησε στο να χτίσουμε το όραμα και τον παλμό για το νέο άλμπουμ, καθώς και τη θεματολογία στιχουργικά. Μουσικά τα τραγούδια από μόνα τους πρωταγωνιστούν στο άλμπουμ. Όλοι και τα πάντα είναι συγκεντρωμένα και παραδομένα να υπηρετήσουν τα τραγούδια ώστε να κάνουν αυτά και το άλμπουμ ισχυρό και να λάμπει.

Ένα έπος που επεκτείνεται εδώ και 15 χρόνια! Υπάρχει ευκαιρία τώρα που το concept τελείωσε να κάνετε κάτι ιδιαίτερο για τις ζωντανές εμφανίσεις, όταν οι περιοδείες θα επιτρέπονται ξανά; Ακόμα, έχετε μήπως σχέδια για περιοδεία για το 2021;

Alex: Πάντα έχουμε κάποιες τρελές ιδέες στο μυαλό (γέλια) και προσπαθούμε να ενσωματώνουμε ιδιαίτερα πράγματα πάνω στη σκηνή! Και οι LeavesEyes ήταν πάντα μία μπάντα που έπαιζε σε μεγάλα φεστιβάλ και headline shows. Για παράδειγμα, έχουμε ένα πλοίο Viking για τη σκηνή, 9 μέτρα μακρύ, 5 μέτρα ψηλό που χρησιμοποιήσαμε για το “We Came With The Northern Winds: Saga In Belgiaκαι για ιδιαίτερα shows στο Wacken Open Air. Οπότε όταν οι περιοδείες θα είναι και πάλι εφικτές μπορείτε να περιμένετε επίσης επικές οπτικές προσεγγίσεις στις επόμενες ζωντανές μας εμφανίσεις. Ήδη έχουμε προγραμματίσει κάποιες και δουλεύουμε για μία ευρωπαϊκή περιοδεία. Ας ελπίζουμε ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020 για τις ζωντανές εμφανίσεις.

Μιλώντας για περιοδεία, σε παρακαλώ πες μας πως σας έχει επηρεάσει η όλη κατάσταση της πανδημίας; Σαν μουσικοί που περνάτε πολύ χρόνο στο δρόμο, πως είναι να μένετε σπίτι για τόσο καιρό;

Tosso: Ήταν να παίξουμε ένα show στη πόλη του Μεξικού σε μία αρένα πάλης και μία διοργάνωση πάλης, μαζί με τους Arch Enemy. Δυστυχώς, αυτή η εμφάνιση έπρεπε να αναβληθεί. Το show για τη κυκλοφορία του άλμπουμ μας είχε προγραμματιστεί για να γίνει στο Summer Breeze Open Air 2020, το οποίο προφανώς δεν έγινε λόγω της πανδημίας. Αλλά και πάλι, ήμασταν τυχεροί κατά κάποιον τρόπο που το πρόγραμμά μας για το 2020 ήταν κυρίως γεμάτο με τη παραγωγή του άλμπουμ και όχι πολλές ζωντανές εμφανίσεις, οπότε αυτό βοήθησε στο να αποφύγουμε κάποια οικονομική καταστροφή με ακυρωμένες περιοδείες λόγω του ιού Covid-19.

Γυρίσατε ένα πολύ ωραίο βίντεο για το Dark Love Empress”. Μπορείτε να μας πείτε πού είναι αυτή η τοποθεσία; Βλέπουμε μόνο την Elina σε αυτό. Έγινε επιτηδευμένα ή μήπως υπήρχε κάποιο θέμα με τον Covid-19;

Alex: Ευχαριστώ και ναι, ήμασταν τυχεροί που μπορούσαμε να αρπάξουμε την ευκαιρία όταν οι απαγορεύσεις ταξιδιών δεν ήταν τόσο αυστηρές όσο πριν, οπότε η Elina και εγώ πήγαμε απλά στην Ελβετία για να συναντήσουμε την ομάδα για το γύρισμα εκεί. Το βίντεο για το Dark Love Empress γυρίστηκε σε ένα απίστευτο χώρο περιτριγυρισμένο από τη φύση και μέσα σε παλιά ερείπια κάστρου που αντανακλούν τέλεια τη σκοτεινή και επική διάθεση του τραγουδιού. Μου αρέσει η καλλιτεχνική προσέγγιση, η απλότητα και η ομορφιά του βίντεο. Η Elina έκανε πολύ καλή δουλειά και είχε καλή απόδοση κατά τη διάρκεια του βίντεο. Στο βίντεο που ακολουθεί, το Chain of the Golden Horn, όλη η μπάντα είναι εκεί και μπορείτε να δείτε την ιστορία πίσω από το στέμμα που η Elina βρίσκει στο πρώτο βίντεο.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε σε διάφορες μορφές, μεταξύ των οποίων και βινύλιο. Είστε θαυμαστές του βινυλίου; Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή η μόδα με τα βινύλια έχει βοηθήσει τις εταιρείες πολύ, οικονομικά μιλώντας. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύετε ότι το μέλλον είναι μόνο στα ψηφιακά μέσα;

Tosso: Όταν ενθουσιάστηκα με το heavy metal σαν έφηβος, υπήρχαν μόνο βινύλια και κασέτες. Εγώ και οι φίλοι μου πήγαμε σε ένα μικρό μαγαζί, τσεκάραμε εκείνα τα συναρπαστικά, προκλητικά εξώφυλλα των βινυλίων , ακολουθήσαμε τους επιθετικούς, σκοτεινούς στίχους ενώ ακούγαμε μουσική στα ακουστικά ενώ ο ιδιοκτήτης του καταστήματος παραπονιόταν για τις δυνατές συνομιλίες (γέλια). Νομίζω ότι το βινύλιο σου δίνει μία πραγματική ευκαιρία να εκφράσεις καλλιτεχνικές ιδέες στο μέγιστο. Οπότε πιστεύω πως θα υπάρχει χώρος για αναλογικά μουσικά αντικείμενα που μπορείς πραγματικά να αγγίξεις και να περάσεις το χρόνο μαζί τους, καθώς επίσης και ο γρήγορος και εύκολος ψηφιακός τρόπος του να ακούς και να αποθηκεύεις μουσική.

Alex:  Ναι, πιθανώς να είναι μία μίξη και των δύο – ψηφιακά και φυσικά προϊόντα. Οι ακόλουθοι του metal, ειδικά, θέλουν να έχουν κάτι πραγματικό στα χέρια τους. Και με την ευκαιρία, εάν κοιτάξεις την τρομερή, μεγάλη έκδοση του artbook του “The Last Viking” με 66 σελίδες – αυτό θα είναι κάτι πολύ ξεχωριστό! Συμπεριλαμβάνει το ντοκιμαντέρ του “Viking Spirit” και το soundtrack! Είμαι ξιφομάχος και Viking αναπαραστάτης στο μεγαλύτερο, σύγχρονο, Viking στρατό του JomsborgΑυτό σημαίνει ότι εκπαιδεύομαι κάθε βδομάδα, πηγαίνω σε μάχες, τουρνουά , κατασκηνώσεις και μεσαιωνικές εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη. Επίσης κάνω Viking workshops και επιδείξεις μάχης. Οπότε θέλω να προσκαλέσω τον καθένα σας να με ακολουθήσει και να συναντήσει τους Viking φίλους μου σε αυτό το ντοκιμαντέρ που περιέχει το τρόπο ζωής των Viking, σύγχρονη ιστορία, Σκανδιναβική μυθολογία και τη μουσική των LeavesEyes. Υπάρχει και η μουσική επένδυση του “Viking Spirit” με δέκα ακόμα τραγούδια που κάναμε με τον συνθέτη Jonah Weingarten (Pyramaze).

Μία καριέρα που επεκτείνεται σε δεκαέξι χρόνια. Τί είναι αυτό που κρατάει μία μπάντα μέσα από τα σκαμπανεβάσματα;

Alex: Για εμάς κάθε άλμπουμ και κάθε περιοδεία είναι ένα καινούριο ταξίδι και βιώνουμε μία ακόμα περιπέτεια. Είναι επίσης υπέροχο να συναντάμε τη metal οικογένεια στις ζωντανές μας εμφανίσεις, έχουμε θαυμαστές και φίλους σε όλο το κόσμο που μας υποστηρίζουν σε ό,τι κάνουμε – το εκτιμούμε αυτό πολύ! Εάν ζεις και αναπνέεις για να είσαι ένας metal μουσικός και είσαι δημιουργικός για ιδέες με πάρα πολύ πάθος, δεν μπορεί να συμβεί τίποτα καλύτερο από το να κάνεις αυτή τη μπάντα!

Tosso: Ναι, είναι ο ενθουσιασμός του να δημιουργείς καινούρια μουσική και το προνόμιο να παίζεις για θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

Ευχαριστώ για το χρόνο! Παρακαλώ κλείστε αυτή τη συνέντευξη με ένα μικρό μήνυμα για τους αναγνώστες.

Tosso: Όλοι να είστε ασφαλής και καλά , να προσέχετε τους αγαπημένους σας και τσεκάρετε το νέο μας άλμπουμ “The Last Viking”.

Alex: Ελπίζουμε να σας δούμε σύντομα ξανά στο δρόμο, μέχρι τότε απολαύστε το νέο μας άλμπουμ “The Last Viking” και το ντοκιμαντέρ “Viking Spirit”!

Συνέντευξη: Μιχάλης Νταλάκος
Μετάφραση: Ελίζα Καπαράλου

Facebook
Bandcamp
Instagram
Spotify
Twitter
YouTube

Band Members
Thorsten Bauer – Κιθάρες, Μπάσο, Μαντολίνο, Ενορχηστρώσεις, Δεύτερα Φωνητικά
Alexander Krull – Φωνητικά, Πλήκτρα, Samples, Programming
Joris Nijenhuis – Τύμπανα
Elina Siirala – Φωνητικά, Πιάνο
Micki Richter – Κιθάρες, Δεύτερα Φωνητικά

Discography
Lovelorn, 2004
Vinland Saga, 2005
Njord, 2009
Meredead, 2011
Symphonies of the Night, 2013
King of Kings, 2015
Sign of the Dragonhead, 2018
The Last Viking, 2020

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X