Συνεντεύξεις

The Gathering

Οι The Gathering είναι από τις μπάντες που έχουν μια εξέχουσα και περίοπτη θέση στις καρδιές των Ελλήνων οπαδών τους. Οι atmospheric rockers επανέρχονται στο προσκήνιο και λίγο πριν ξεκινήσει η mini Ελληνική τους περιοδεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη & Πάτρα επικοινώνησα με τον drummer & ιδρυτικό μέλος, Hans Rutten, για να μας μιλήσει σχετικά με τα πλάνα των The Gathering και όχι μόνο

Γεια σου Hans. Θα ήθελα να ξεκινήσω αυτή τη συνέντευξη με ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα τα χρόνια που μας ταξιδέψατε με τη μουσική σας. Επίσης, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω εκ των προτέρων για το χρόνο σου. Υπήρξε μία παύση πέντε ετών μετά το “Afterwords”. Μπορείς να μας εξηγήσεις αυτή την παύση; Συνδέεται με την δημιουργία των Habitants; Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε μία κοινή περιοδεία στο μέλλον.

Γεια σου Δημήτρη. Σε ευχαριστούμε που κάνεις αυτή τη συνέντευξη μαζί μας. Μετά το Afterwords νιώσαμε ότι χρειαζόμασταν κάποιο διάλειμμα. Τόσο προσωπικά (εγώ σπούδαζα, η Silje μόλις έγινε μητέρα) αλλά και ομαδικά είχαμε την ιδέα ότι ήταν καλύτερα να βάλουμε τους The Gathering στο ψυγείο για λίγο, ώστε να κυνηγήσουμε διαφορετικά πράγματα. Σε κάποιο σημείο, ο René κι εγώ θέλαμε να φτιάξουμε μουσική ξανά υπό το όνομα Habitants. Λόγω διαφόρων λόγων σταμάτησα από αυτό το project, αλλά συνεχίσαμε να προβάρουμε, αυτή τη φορά ως The Gathering. Ο René συνέχισε με τους Habitants. Το διάλειμμα των The Gathering δεν είχε να κάνει με τους Habitants. Ίσως περιοδεύσουμε μαζί, ποιος ξέρει; Θα είναι σίγουρα πολύ πυρετώδες για τον René.

Αυτή η επιστροφή σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα; Υπάρχουν νέα κομμάτια ή πλάνα για νέο album;

Ναι. Ο René κι εγώ γράψαμε μερικά νέα κομμάτια/αρχικές ιδέες και ελπίζουμε να το συνεχίσουμε τον επόμενο χρόνο για ένα νέο album. Είμαστε πολυάσχολοι. Υπάρχει η αίσθηση μιας νέας αρχής. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τις νέες ιδέες. Είναι δύσκολο να πούμε κάτι για τα νέα τραγούδια, αλλά στοχεύουμε προς ένα σκοτεινό, θυμωμένο δίσκο. Ο Θεός ξέρει τι θα συμβεί, αφού τα τραγούδια θα αλλάξουν, αλλά ο ήχος της κιθάρας θα επιστρέψει σίγουρα.

Είμαι σίγουρος ότι σας ρώτησαν και στο παρελθόν, αλλά θα ήθελα να ξέρω γιατί το “TG25” δεν κυκλοφόρησε σε DVD. Απ’ ότι είδα στο YouTube, αυτό ήταν ένα ανεπανάληπτο event. Υπάρχει πιθανότητα να επαναληφθεί στο μέλλον, πιθανώς με περιοδεία;

Έχοντας συνεργείο με κάμερες γύρω μας, όλο αυτό το στρες, δεν θα ωφελούσε την οικειότητα των συναυλιών, οπότε αποφασίσαμε να μην το γράψουμε σε DVD. Κοστίζει αρκετά χρήματα, δεν τελειώναμε κάποια περιοδεία οπότε δεν ξέραμε πως θα ήταν να παίζαμε πάλι με παλιά μέλη. Ήταν ριψοκίνδυνο και όχι ωραίο να έχουμε κάμερες γύρω μας. Ευτυχώς ήταν μαγικά, με δύο υπέροχες συναυλίες και είμαστε χαρούμενοι που το ηχογραφήσαμε. Επίσης, έχουμε κυκλοφορήσει ήδη τα A Sound Relief και A Noise Severe σαν DVD.

Τι σε εμπνέει; Ποια είναι η διαδικασία σύνθεσης που ακολουθείς;

Μπορεί να είναι μία ταινία, ένα βιβλίο, κάποιες φορές απλά μία πρόταση. Η τέχνη. Η ζωή. Τα ταξίδια. Και φυσικά η μουσική. Η έμπνευση έρχεται από όλα όσα βιώνουμε. Όσο μεγαλώνουμε σαν συγκρότημα, η δουλειά μας και η καριέρα μας είναι επίσης έμπνευση. Είναι ωραία να ακούς παλιά album. Δημιουργεί πολλά ερωτήματα αλλά και πολλή χαρά. Γιατί παίξαμε έτσι; Γιατί ηχογραφήσαμε έτσι; Είναι ωραία να μαθαίνεις από τους άλλους αλλά και από τον εαυτό σου.

Έχετε επισκεφτεί την χώρα μας αρκετές φορές. Τι θυμάσαι από αυτές τις επισκέψεις, πιθανώς μια συγκεκριμένη ανάμνηση;

Αγαπάμε την Ελλάδα. Πάντα την αγαπούσαμε. Έχουμε πολλούς παλιούς φανατικούς οπαδούς/φίλους στην Ελλάδα που ακόμα μας ακολουθούν, ακόμα είναι ενθουσιασμένοι και η αίσθηση είναι πολύ θερμή και ωραία. Αυτό είναι, η σχέση μας με την Ελλάδα σε μία λέξη: θερμή. Έχουμε παίξει στο Gagarin πολλές φορές. Είναι ένας πολύ ωραίος χώρος. Φυσικά παίξαμε και στη Θεσσαλονίκη αρκετές φορές, έχουμε περιέργεια για το πώς θα είναι το WE. Και η Πάτρα είναι νέα για εμάς. Θυμάμαι ότι παίξαμε στη Λάρισα πριν καιρό. Βρήκαμε κάποια κουστούμια που έμοιαζαν με αυτά στο Harry Potter, με μεγάλα καπέλα μάγου. Στην αρχή του set ήμασταν ντυμένοι λες και ήρθαμε επιτόπου από το Hogwarts. Το βλέμμα του κοινού ήταν ανεκτίμητης αξίας. Δεν μπορούσαν να το καταλάβουν, δεν μπορούσαν να το συνδέσουν με τον σοβαρό ήχο της μουσικής μας.

Στο παρελθόν είχατε συνεργαστεί με τον Bart Smits. Πώς προέκυψε αυτό; Θα τον ακούσουμε ξανά στο μέλλον;

Ο Bart μένει στο Nijmegen, την ίδια πόλη με εμένα, τον René και τον Frank, οπότε βλεπόμαστε συχνά. Πίνουμε μπύρες, πάμε σε συναυλίες κλπ. Είναι πολύ πιθανό ότι θα δουλέψουμε πάλι με τον Bart. Είναι πολύ καλός στα πλήκτρα, οπότε ποιος ξέρει.

Απ’ όσο γνωρίζω, κάποιοι από εσάς έχετε ήδη παντρευτεί και έχετε οικογένεια. Πώς τα καταφέρνετε να τα βγάζετε πέρα με οικογένεια και δουλειά; Εννοώ, υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο;

Είμαι μία οικογένεια/δουλειά/The Gathering ισορροπία. Με τον René είναι οικογένεια και The Gathering. Όλοι στο συγκρότημα έχουν τη δική τους ισορροπία. Ο Frank και η Silje έχουν μικρά παιδιά. Καταφέρνουμε όλοι να έχουμε επίσης κάποιο χρόνο για τους The Gathering. Και όλοι έχουμε κανονικές δουλειές εκτός του συγκροτήματος. Δεν είναι όπως πριν δεκαπέντε χρόνια, θέλει περισσότερη διαχείριση, περισσότερη οργάνωση και μερικές φορές κάποια μέλη γράφουν περισσότερη νέα μουσική από άλλους. Και είναι μια χαρά, αφού έχουμε πολλά άτομα που μπορούν να γράφουν τραγούδια. Επίσης είμαστε επιλεκτικοί. Απλά παίζουμε τις συναυλίες που μας αρέσουν. Δεν βγάζουμε τα προς το ζην μόνο από τη μουσική μας. Αυτό είναι ωραίο και μας δίνει αρκετή ελευθερία.

Είστε τριάντα χρόνια σαν συγκρότημα, οπότε μπορώ να φανταστώ ότι έχετε περάσει από όλα διάφορα στάδια. Θα αλλάζατε κάτι από το παρελθόν ή υπάρχει κάτι που θα θέλατε να ξαναζήσετε;

Ω ναι, αρκετές περιοδείες, παίζοντας στο Dynamo Open Air για πρώτη φορά, την όλη διαδικασία σύνθεσης και ηχογράφησης του How To Measure A Planet?” το οποίο ήταν απόλυτα μαγικό. Αλλά επίσης και τις πρώτες ηχογραφήσεις. Το Always…” γράφτηκε σε έξι ημέρες. Θα ήθελα να τα ξανακάνω όλα από την αρχή. Είναι δύσκολο να βρεις κάτι ξεχωριστό, όλα έτσι φαίνονταν.

Τι ακούς αυτή την περίοδο; Υπάρχει κάποιο album στη συλλογή σου το οποίο θα ήθελες να είχες γράψει;

Τα πάντα. Λατρεύω το νέο album των Fukpig. Ναι, είναι crust και πολύ heavy, αλλά λατρεύω τη νοοτροπία και την επιθετικότητα του νέουalbum. Εγώ και ο René γουστάρουμε πολύ Gojira. Heavy, αλλά πολύ καλογραμμένα και καλοπαιγμένα. Το reunion των Slowdive είναι φανταστικό και λατρεύουμε το νέο album. Ακούω και πολύ old-schoolmetal τώρα τελευταία. Μπάντες όπως Nuclear Assault και Autopsy, είναι φοβερό να τα ακούω ξανά. Βιώνω κάτι σαν metal αναβίωση.

Θα ήθελες να πεις κάτι στο ελληνικό κοινό;

Επιτέλους έφτασε ο καιρός για να παίξουμε και πάλι στην Ελλάδα, μετά από τόσα χρόνια. Ανυπομονούμε πάρα πολύ. Θα παίξουμε μερικά αγαπημένα, μερικά παλιά που δεν έχουμε αγγίξει για πολλά χρόνια και φυσικά μερικά από την περίοδο της Silje. Έχουμε ετοιμάσει ένα πολύ ωραίο νέο set και περιμένουμε πώς και πώς να δούμε φίλους και να ξαναπαίξουμε στην Ελλάδα.

Δημήτρης Εμμανουήλ
Μετάφραση: Γιώργος Τερζάκης

http://www.gathering.nl/
https://www.facebook.com/thegatheringofficial
https://thegathering.bandcamp.com/music
https://twitter.com/theGathering

Band Members
Hans Rutten – Τύμπανα, Κρουστά
René Rutten – Κιθάρες, Φλάουτο
Silje Wergeland – Φωνητικά, Πιάνο
Frank Boeijen – Πλήκτρα, Πιάνο, Samples
Hugo Prinsen Geerligs – Μπάσο

Discography:
Always…, 1992
Almost A Dance, 1993
Mandylion, 1995
Nighttime Birds, 1997
How To Measure A Planet?, 1998
If_then_else, 2000
Souvenirs, 2003
Home, 2006
The West Pole, 2009
Disclosure, 2012
Afterwords, 2013

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X