Συνεντεύξεις

Divine Ascension

Οι Divine Ascension ήταν μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη στα αυτιά μου και το album τους “The Uncovering” δίκαια κέρδισε μια θέση στην λίστα με τα καλύτερα albums του 2018. Αυτό δεν θα πέρναγε έτσι: εντόπισα τον κιθαρίστα τους KarlInskiSzulik και τα είπαμε!

Καλώς ήρθατε στο περιοδικό μας! Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια χωρίς νέα μουσική από τους Divine Ascension και το Liberator. Τι κάνατε όλο αυτό το διάστημα;

Από το 2015 και μετά ήμασταν σε φάση προετοιμασίας για περιοδείες ή ήμασταν στον δρόμο. Κάναμε την δικιά μας headline περιοδεία στην Αυστραλία, παίξαμε support στους Blind Guardian καθώς και support για τους Stratovarius και Gloryhammer σε όλη την Ευρώπη για δύο μήνες. Έγιναν πολλές θυσίες έτσι ώστε όλες αυτές οι εμφανίσεις να γίνουν πραγματικότητα. Όταν επιστρέψαμε στα σπίτια μας έπρεπε να ξαναφτιάξουμε τις προσωπικές μας ζωές προτού μπορέσουμε να δουλέψουμε ξανά σαν συγκρότημα. Κάποιοι από εμάς έπρεπε να βρουν νέες δουλειές και κάποιοι άλλοι ξεκίνησαν τις οικογένειες τους. όλη αυτή η δουλειά μας ανάγκασε να πάρουμε βαθιές ανάσες προτού ασχοληθούμε με τον τρίτο μας δίσκο.

Το “The Uncovering” είναι στα χέρια μας. Τι μπορείς να μας πεις για την διαδικασία ηχογράφησης;

Ωχ, κοίτα υποθέτω ότι κάποιος έξω από το συγκρότημα μπορεί να πει ότι το ξεχειλώσαμε λίγο το θέμα α χα χα. Ξεκινήσαμε να ηχογραφούμε τύμπανα τον Ιανουάριο του 2017 στα Toyland Recording Studios εδώ στην Μελβούρνη. Μπάσο και κιθάρες ηχογραφήθηκαν τους ακόλουθους μήνες στο προσωπικό μου στούντιο και αμέσως μετά ξεκινήσαμε να δουλεύουμε τα πλήκτρα. Τότε όμως ο πληκτράς μας αποφάσισε να αποχωρήσει και έπρεπε εμείς να γράψουμε όλα τα πλήκτρα μόνοι μας. Πήραμε λοιπόν την ευκαιρία και αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα πλήκτρα με έναν διαφορετικό και πιο ατμοσφαιρικό τρόπο. Αυτό μας πήρε αρκετούς μήνες μιας και έπρεπε να δουλέψουμε όλα τα κομμάτια από την αρχή. Η Jennifer δούλευε τα μέρη της αλλά δεν μπορούσε να ηχογραφήσει μέχρι τα κομμάτια να ολοκληρωθούν. Αυτό έγινε επίσης στα Toyland Recording Studios. Όλο αυτό τράβηξε μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Μας πήρε λοιπόν έναν ολόκληρο χρόνο, αλλά πρέπει να υπολογίσεις ότι όλο αυτό έγινε στον ελεύθερο χρόνο από τις δουλειές μας. Είμαι σίγουρος πως οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν φαντάζονται τις ηχογραφήσεις ενός δίσκου έτσι.

Τι ακριβώς κάνετε “uncovering” στον δίσκο; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα;

Το “The Uncovering” είναι μια φράση που χρησιμοποιούμε στον δίσκο. Όταν συνθέτουμε συχνά βρίσκουμε ιδέες που συνδέουν τα κομμάτια μεταξύ τους. Εγώ προσωπικά εντοπίζω δύο θέματα στον δίσκο. Το πρώτο έχει να κάνει με τις προσωπικές μας εμπειρίες σαν άνθρωποι και σαν συγκρότημα. Το άλλο έχει να κάνει με τον κόσμο τον οποίο ζούμε, τις ελπίδες μας, τα όνειρα μας αλλά και το μέλλον μας σαν είδος. Για εμένα η έννοια του “The Uncovering” έχει με το να κάνει πως αν κάποιος σκάψει αρκετά θα βρει αυτό που θέλει. Πρέπει βέβαια να τονίσω πως καταλαβαίνω ότι ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές εμπειρίες και πραγματικά συνιστώ στον κάθε ακροατή να προσεγγίσει το υλικό με τον δικό του μοναδικό τρόπο για μια διαφορετική εμπειρία.

Εντόπισα ομοιότητες ανάμεσα σε δύο τραγούδια (“New Worlds” & “Vultures”). Τυχαίο γεγονός ή υπάρχει κάποιος λόγος πίσω από αυτό;

Μπράβο α χα χα! Είσαι ο πρώτος που με ρωτάει ευθέως όσον αφορά αυτό. Ήταν μια ιδέα της Jen και ναι δεν είναι κάτι που έγινε τυχαία. Αυτά τα δύο κομμάτια συνδέονται θεματικά με ότι περιέγραψα παραπάνω. Το “New World” μιλά για το να βρίσκεις ή να χτίζεις έναν νέο κόσμο και τον αγώνα που πρέπει κάποιος να δώσει για να το πετύχει αυτό. Από την άλλη όταν σκέφτεσαι τους γύπες (Vultures”) σου έρχεται στο μυαλό η έρημος και η απόγνωση. Ζουν σε μέρη όπου πρακτικά τρέφονται με τα απομεινάρια που μπορούν να βρουν. Ίσως αυτή είναι μια ιδέα για το τι μπορεί να συμβεί αν δεν παλέψουμε για κάτι το νέο…

Υπήρχαν διαφορές στο συνθετικό κομμάτι του νέου δίσκου σε σχέση με το παρελθόν;

Η διαδικασία ήταν η ίδια. Ακούσαμε εκτεταμένα το “Liberator” μετά την κυκλοφορία του και καταγράψαμε όλα τα θετικά του καθώς και το τι θέλαμε να βελτιώσουμε ή να συμπεριλάβουμε στον νέο δίσκο. Καθ’ όλη την διαδικασία της ηχογράφησης ρίχναμε ματιές σε αυτή την λίστα και κάναμε ρυθμίσεις έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Η μοναδική πραγματική διαφορά έχει να κάνει με το ότι έγραψα εγώ όλες τις κιθάρες μιας και δεν έχουμε πλέον δεύτερο κιθαρίστα. Επίσης όλα τα πλήκτρα γράφτηκαν από την Jen, τον Jason και εμένα. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορώ να πω ότι αυτά έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

Έχετε και έναν καλεσμένο αν δεν απατώμαι…

Ναι! Τον Tom Englund από τους Evergrey ο οποίος τραγουδά στο “Pursuit Of Desire”. Είμαστε πολλοί ενθουσιασμένοι με την συμμετοχή του. Προσωπικά είμαι μεγάλος οπαδός των Evergrey εδώ και πολλά χρόνια και πάντα πίστευα ότι η φωνή του θα έδενε πολύ ωραία με αυτή της Jen. Είμαι πολύ χαρούμενος που το αποτέλεσμα δεν με αδίκησε.

Από το 2007 έχετε πολλές αλλαγές στην σύνθεση σας. Κατά πόσο αυτό σαν έχει επηρεάσει μουσικά;

Κοίτα σίγουρα ως έναν βαθμό επηρεάζει όταν έρχονται και φεύγουν μέλη, ειδικά όταν αυτά έχουν λόγο και στο συνθετικό κομμάτι. Για παράδειγμα όταν ο πληκτράς μας έφυγε αυτό μας έδωσε περισσότερο χώρο για τα όργανα μας μιας και τα πλήκτρα πέρασαν στην πίσω θέση. Αυτό δούλεψες προς όφελος μας μιας και από την αρχή θέλαμε το υλικό να είναι πιο σκληρό και τα φωνητικά πιο δυνατά.

Η Αυστραλία έχεις μια πολύ δυνατή progressive σκηνή με συγκροτήματα όπως οι Voyager και εσείς. Πόσο δημοφιλές είναι το είδος εκεί;

Οι Voyager είναι μια φανταστική μπάντα! Δουλεύουν συνεχώς πολύ σκληρά και είναι φοβεροί επί σκηνής. Το heavy metal γενικά δεν είναι και πολύ δημοφιλές στην Αυστραλία. Ο πιο πολύς κόσμος ακούει thrash. Το power και το progressive είναι σχετικά άγνωστα εδώ. Είναι αστείο αλλά έχω εντοπίσει ότι είμαστε πιο δημοφιλής σε άλλες χώρες παρά στην ίδια την πατρίδα μας.

Μιλώντας για στυλ… πως θα περιέγραφες την μουσική σας σε κάποιον που δεν σας έχει ακούσει ποτέ;

Δύσκολη ερώτηση. Κοίτα, εδώ όταν με ρωτάνε λέω απλά heavy metal γιατί απλά ο πιο πολύς κόσμος δεν ξέρεις τις διάφορες κατηγορίες. Αν τώρα πέσω σε metalhead θα του πω ότι παίζουμε progressive αν και πιστεύω ότι έχουμε δικό μας ήχο.

Βρήκα αρκετά δύσκολο το να περιγράψω την φωνή της Jennifer! Δεν είναι η κλασσική rock φωνή αλλά δεν είναι και αυτό το συνηθισμένο οπερετικό στυλ που συναντάμε παντού. Τι έχεις να πεις για αυτό; Πιστεύεις ότι η μοναδικότητα της βοηθά το συγκρότημα;

Συμφωνώ απόλυτα. Πιστεύω ότι η φωνή της είναι μοναδική και δύσκολα περιγράφεται. Έχει πολύ δύναμη και συναίσθημα. Επίσης είναι φοβερή επαγγελματίας, δημιουργικό άτομο και είναι φοβερή στο να συνδυάζει πολλά στυλ κάτι που βοηθάει τα μέγιστα στα τραγούδια μας. Αυτό είναι πολύ καλό μιας και μας δίνει την δυνατότητα να γράφουμε πολλά και διαφορετικά πράγματα και αυτή δεν έχει κανένα πρόβλημα να αποδώσει σε ότι και να τις δώσουμε. Οι μελωδίες τις είναι μοναδικές αλλά δένουν πολύ όμορφα με τις συνθέσεις. Είναι ένα πολύ δυναμικό άτομο και πάντα φέρνει τις δικές τις ιδέες στο τραπέζι.

Θα γυρίσετε κάποια video clips;

Ναι, τώρα είμαστε στην διαδικασία της επεξεργασίας του clip για το “Evermore”. Η όλη διαδικασία γίνεται από εμάς. Τα πάντα γίνονται από εμάς με την βοήθεια του φίλου μας Michael από τα Pace Studio εδώ στην Μελβούρνη. Το μόνο πρόβλημα σε αυτό είναι ότι όλα παίρνουν πολύ χρόνο όπως καταλαβαίνεις. Ελπίζουμε σύντομα να τελειώσουμε με αυτό. Έχουμε σχέδια να γυρίσουμε ένα ακόμα για το “The Fallen” και κάποιες ιδέες για κάτι μοναδικό για το “Vultures”. Μείνετε συντονισμένοι!

Υπάρχουν σχέδια για κάποια περιοδεία;

Ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν συζητήσεις για κάποιες εμφανίσεις σε μεγάλες πόλεις και festivals εδώ στην Αυστραλία. Αυτό που θέλω πολύ να κάνω είναι μια περιοδεία στην Ιαπωνία για πρώτη φορά. Επίσης θέλω να επιστρέψουμε στην Ευρώπη. Ζήσαμε φοβερές στιγμές εκεί και η ανταπόκριση από τους οπαδούς ήταν μοναδική.

Κλείσε αυτή την συνέντευξη με ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας.

Ήταν ευχαρίστηση μου να δώσω αυτή την συνέντευξη. Σας ευχαριστώ και ευχαριστώ όλους τους φίλους που έχουμε στην Ελλάδα. Ελπίζουμε το “The Uncovering” να σας αρέσει όσο μας άρεσε και εμάς. Να το παίξετε δυνατά!

Μιχάλης Νταλάκος

http://www.divine-ascension.com/
https://www.facebook.com/divineascension
https://divineascension1.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/divineascension

Band Members
Jennifer Borg: Φωνή
Karl Szulik: Κιθάρες
Jason Meracis: Μπάσο
Luke Wenczel: Τύμπανα

Discography
As The Truth Appears, 2011
Liberator, 2014
The Uncovering, 2018

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X