Συνεντεύξεις

Ghost Ship Octavius

Οι Ghost Ship Octavius έπεσαν στο ραντάρ μου πίσω στο 2015 με το ντεμπούτο τους το όποιο κατά την άποψη μου ήταν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ εκείνης της χρονιάς. Τρία χρόνια πέρασαν και το σχήμα επιστρέφει με τον δεύτερο δίσκο τους “Delirium”. Δεν έχασα την ευκαιρία και ήρθα σε επαφή με τον κιθαρίστα τους Matthew Wicklund για να μάθω όσο πιο πολλά μπορούσα.

Καλωσορίσατε στο περιοδικό μας Matthew!

Καλώς σας βρήκαμε! Σε ευχαριστώ για αυτή την συνέντευξη και το ενδιαφέρον σας στους Ghost Ship Octavius. Είναι μεγάλη μου χαρά να απαντήσω στης ερωτήσεις για τους αναγνώστες σας.

Οι GSO επέστρεψαν με νέο δίσκο. Πριν μιλήσουμε για αυτόν μπορείς να μου πεις τι έκανε το συγκρότημα όλο αυτό το διάστημα;

Ναι φυσικά, μόλις κυκλοφορήσαμε το ντεμπούτο μας πίσω στο 2015 περιοδεύσαμε ακατάπαυστα στην Αμερική ενώ παράλληλα γράφαμε και νέα μουσική. Η πιο πρόσφατη περιοδεία μας ήταν τον περασμένο Μάιο μαζί με τους Tyr, Orphaned Land και Aeternam.

Ανυπομονούσα να ακούσω το “Delirium” μιας και το ντεμπούτο σας μου άρεσε πάρα πολύ. Τι μπορείς να μας πεις για την διαδικασία ηχογράφησης;

Συνθέσαμε, ηχογραφήσαμε και κάναμε mastering το μεγαλύτερο μέρος του δίσκου στα Envisage Audio Recording Studio με τον παραγωγό Aaron Smith που είχε δουλέψει μαζί μας και για το ντεμπούτο μας. Τα τύμπανα ηχογραφήθηκαν στο στούντιο που έχει ο Van στο σπίτι του στην Νέα Υόρκη ενώ κάποια από τα κιθαριστικά solos και το μπάσο τα έγραψα με το laptop μου στο Seattle και στην Βουλγαρία που ζω με την αρραβωνιαστικιά μου.

Λένε ότι ο δεύτερος δίσκος ενός συγκροτήματος είναι ο πιο σημαντικός στην καριέρα του. Συμφωνείς; Νοιώθατε πίεση κατά την όλη διαδικασία;

Κοίτα το καταλαβαίνω αυτό γιατί ο κόσμος θέλει να δει αν ένα σχήμα έχει την δυνατότητα να κρατήσει ένα υψηλό επίπεδο ειδικά αν το ντεμπούτο είναι πολύ δυνατό. Εγώ πάντα δουλεύω και συνθέτω προσπαθώντας να γίνω καλύτερος όπως και τα υπόλοιπα μέλη των GSO. Οπότε για εμένα δεν υπάρχει κάποια πίεση. Απλά προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος και να εξελίσσομαι φυσιολογικά καθώς πάντα κάνω ότι το καλύτερο μπορώ. Μπορώ κάποιος να πει ότι το σημαντικότερο για εμάς είναι η έμπνευση και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε.

Στα αυτιά μου το “Delirium” είναι πιο prog σε σχέση με το ντεμπούτο σας το οποίο ήταν κάπως πιο “δραματικό”. Συμφωνείς υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο άλμπουμ.

Θα συμφωνήσω μαζί σου. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το άλμπουμ αντικατοπτρίζει του που στεκόμαστε δημιουργικά αυτή την στιγμή. Όταν ξεκινήσαμε σαν συγκρότημα δεν είχαμε στο μυαλό μας ότι πρέπει να ηχούμε κάπως συγκεκριμένα ή να ανήκουμε σε κάποιο συγκεκριμένο παρακλάδι. Αυτή η ελευθερία είναι δημιουργική για εμάς και πραγματικά την απολαμβάνω. Όλοι μας είμαστε οπαδοί πολλών και διαφορετικών πραγμάτων και αντλούμε έμπνευση από διαφορετικές πηγές. Το heavy metal και το progressive είναι μια κοινή βάση για όλους μας οπότε είναι λογικό η μουσική μας ως έναν βαθμό να πηγάζει από εκεί. Όμως είμαστε επίσης οπαδοί διαφορικών πραγμάτων και απολαμβάνουμε να δημιουργούμε μουσική σε όλες τις της μορφές. Πιστεύω ότι ο πρώτος μας δίσκος ήταν λίγο πιο σκοτεινός και πιο ευθύς ενώ το νέο μας τόλμημα μας βρίσκει πιο τολμηρούς και συναισθηματικούς.

Ο νέος δίσκος δεν έχει ένα hit όπως το “Dreams” αλλά σαν σύνολο είναι πιο συμπαγής συνθετικά. Συμφωνείς;

Πιστεύω ότι το “Delirium” έχει αρκετά κομμάτια που θα μπορούσαν να είναι single ή hit με την λογική του “Dreams”. Πιστεύω ειδικά ότι το “Edge Of Time” είναι ακριβώς ένα τέτοιου είδους Hit με τα πιασάρικα  φωνητικά του και με την πιο pop δομή, αν και προς το τέλος αγριεύει αρκετά.

Πως θα περιέγραφες τον ήχο σας σε κάποιον που δεν σας έχει ακούσει;

Ε… θα έλεγα ότι παίζουμε ένα κράμα δυναμικού, μελωδικού progressive metal. Ένα κράμα που δεν φοβάται να πειραματιστεί και να εξερευνήσει μουσικές πλευρές! Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να κατατάξω τον ήχο μας: ξέρω ότι αρέσουμε σε οπαδούς των Nevermore, Iron Maiden, Dream Theater και σε άτομα που αρέσουν τα μελωδικά παρακλάδια του metal.

Το όνομα του συγκροτήματος… σίγουρα υπάρχει μια ιστορία πίσω από αυτό…

Όταν φορμάραμε το συγκρότημα, στα σπάργανα του, έψαχνα στο internet και σε λεξικά κάτι που να με εμπνεύσει όσον αφορά το όνομα. Μετά από άπειρες ώρες και καμία τύχη άρχισα να βλέπω βίντεο με UFO και υπερφυσικά φαινόμενα έτσι για την πλάκα και έπεσα πάνω σε μια ιστορία για πλοία φαντάσματα. Διαβάζοντας λοιπόν εντόπισα την ιστορία του Octavius και αμέσως το μυαλό μου γέμισε με εικόνες που θα μπορούσαν να δουλέψουν για το συγκρότημα. Οπότε κάλεσα τους υπόλοιπους και τους είπα “βρήκα όνομα για το συγκρότημα, είναι μεγάλο αλλά ακούστε το”.  Τους άρεσαν οι ιδέες μου και το κρατήσαμε! Έχει πολύ πλάκα και ήταν μια καλή πηγή έμπνευσης ειδικά στο οπτικό τμήμα: υιοθετήσαμε το ντύσιμο της ρομαντικής εποχής και εμφανιζόμαστε επί σκηνής σαν φαντάσματα. Πάντα κρατάμε ένα αρκτικό, ναυτικό θέμα επίσης. Αν έρθεις σε ένα από τα show μας να είσαι σίγουρος πως θα βρεθείς σε μια χιονοθύελλα!

Πρόσεξα ότι αποφασίσατε να κυκλοφορήσετε το “Delirium” μόνοι σας. Γιατί; Είμαι σίγουρος πως πολλές εταιρίες θα σας ήθελαν στο roster τους…

Όντως αυτό κάναμε, όπως και με το ντεμπούτο μας. Χρησιμοποιήσαμε το Kickstarer για να κάνουμε crownfunding τοn δίσκο και πίστεψε με δούλεψε καταπληκτικά! Ξεκινήσαμε την δικιά μας εταιρία, την Iceburn Multimedia. Δυστυχώς οι πιο πολλές δισκογραφικές δεν θέλουν να στηρίξουν νέα συγκροτήματα όπως παλιά ενώ και το στυλ μας δεν είναι ακριβώς αυτό που οι πιο πολλές προσπαθούν να πουλήσουν σήμερα… Πιστεύω ότι αυτά είναι σημεία των καιρών μας, προσωπικά ποτέ δεν με αποκαρδιώσανε, το αντίθετο μπορώ να πω: για εμένα αυτή είναι μια ευκαιρία να φτιάξουμε την δική μας επιχείρηση με τον δικό μας τρόπο. Υπάρχει ενδιαφέρον για το συγκρότημα από εταιρίες στην Ευρώπη και ειδικά στην Σκανδιναβία. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και πιθανές ευκαιρίες που θα βρεθούν στον δρόμο μας στο μέλλον.

Όπως και εσύ είπες το συγκρότημα έκανε εκτεταμένες περιοδείες για το ντεμπούτο του. Το ίδιο θα γίνει για το “Delirium”;

Ναι δεδομένα, είναι στα πλάνα μας να περιοδεύσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο για να στηρίξουμε τον δίσκο. Προσωπικά πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός να βγούμε στην Ευρώπη και να παίξουμε εκεί όσο πιο πολύ γίνεται. Θα ήταν επίσης ιδανικό να παίξουμε σε κάποια καλοκαιρινά φεστιβάλ το 2019.

Θα γυρίσετε κάποιο video clip για το “Delirium”;

Ναι! Για την ακρίβεια μόλις τελειώσαμε τα γυρίσματα για δύο video clips στα MOB Studios στο Seattle τα οποία και θα κυκλοφορήσουν σύντομα.

Πως μπορεί κάποιος να αποκτήσει τον δίσκο σας; Θα κυκλοφορήσει και σε βινύλιο;

Το “Delirium” είναι διαθέσιμο σε όλους τους μεγάλους ψηφιακούς διανομείς (CDBaby, Spotify, iTunes για να αναφέρω μερικούς). Το φυσικό προϊόν μπορεί κάποιος να το πάρει από την σελίδα μας www.ghostshipoctavius.com, το www.amazon.com και www.cdbaby.com. Όπως πιστεύω θα ξέρεις φυσικά και θα υπάρχει έκδοση σε βινύλιο από τους συνεργάτες μας στην Ελλάδα, την Alone Records.

Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου! Κλείσε αυτή την συνέντευξη με ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας!

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους μας στην Ελλάδα που μας ακολουθούν και στηρίζουν τους GSO! Δουλεύουμε σκληρά για να παίξουμε ζωντανά εκεί για όλους σας το συντομότερο δυνατόν. Να ξέρετε ότι το show μας θα είναι κάτι το μοναδικό!

Μιχάλης Νταλάκος

http://ghostshipoctavius.com/
https://www.facebook.com/GhostShipOctavius
https://www.youtube.com/channel/UCELx5dGJsHtyt9Bd4qQBCjw

Band Members
Adon Fanion: Κιθάρες, Φωνητικά
Matthew Wiklund: Κιθάρες
Van Williams: Τύμπανα

Discography
Ghost Ship Octavius, 2015
Delirium, 2018

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X