Συνεντεύξεις

Thurisaz

Τους πήρε Πέντε χρόνια για να κυκλοφορήσουν τον διάδοχο του “Pulse of Mourning” αλλά οι Thurisaz επέστρεψαν με την νέα τους δουλειά με τίτλο ReIncentive. Γύρω από αυτή οι Pepijn De Raeymaecker(τύμπανα) & Peter Theuwen (φωνητικά, κιθάρες) κλήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις που τους τέθηκαν.   

Γεια χαρά παιδιά, συγχαρητήρια για την κυκλοφορία του ReIncentive, ενός πραγματικά μαγικού δίσκου. Ποιες είναι η μέχρι τώρα αντιδράσεις; Είστε ευχαριστημένοι με το συνολικό αποτέλεσμα;

Pepijn: Γεια σου Γιάννη, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ήταν μια πολύ παράξενη χρονιά για τους ευνόητους λόγους. Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, δεν κάναμε ούτε μια εμφάνιση όλη την χρονιά. Αλλά ευτυχώς είχαμε προγραμματισμένη την κυκλοφορία οπότε είχαμε πράγματα να κάνουμε. Είμαστε χαρούμενοι που παρόλο τις συνθήκες είχαμε αρκετή ανταπόκριση όσον αφορά τον καινούργιο δίσκο. Βλέπουμε αυτόν τον δίσκο ως βήμα εξέλιξης για εμάς, καθώς και έναν από τους καλύτερους που έχουμε από όλες τις απόψεις. Και φαίνεται πως και στις κριτικές το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο, γιατί είναι κάτι παραπάνω από θετικές. Είναι ωραίο να βλέπεις πως μετά από τόσα χρόνια είσαι ακόμα σημαντικός και έχεις να προσφέρεις στην metal σκηνή.

Ποια ακριβώς φόρμουλα ακολουθήσατε για να κάνετε το άλμπουμ; Θα θέλατε να μοιραστείτε μερικά πράγματα για την συνθετική ροή και διαδικασία σε έναν δίσκο των Thurisaz;

Peter: Τα τελευταία χρόνια, κάποιοι από εμάς αντιμετώπισαν δύσκολες καταστάσεις σε προσωπικό επίπεδο. Κατάθλιψη, υπερκόπωση και απώλειες στον οικογενειακό και φιλικό μας κύκλο. Αυτά έκαναν πολύ δύσκολο το να συγκεντρωθούμε στην σύνθεση κομματιών, αλλά στο τέλος μας έδωσαν την έμπνευση και την ώθηση για να δημιουργήσουμε κάτι με ακόμα περισσότερο συναίσθημα από οτιδήποτε είχαμε κάνει στο παρελθόν. Όταν είχαμε κάποιες βασικές ιδέες και ξεκινήσαμε να προβάρουμε πάλι, σύντομα νιώσαμε πως το να δημιουργήσουμε καινούργια τραγούδια όλοι μαζί γινόταν πολύ δύσκολο. Αυτό ήταν κάτι που αντιμετωπίζαμε ήδη από τους προηγούμενους δίσκους αλλά ποτέ σε τέτοιο επίπεδο. Είχαμε πολλές διαφωνίες ως προς την κατεύθυνση των κομματιών κάτι που οδήγησε σε απογοήτευση. Τότε αποφασίσαμε πως οι κιθαρίστες και ο πληκτράς θα πρέπει να δουλέψουν αυτόνομα τα κομμάτια τους στο σπίτι και να τα μοιραστούν με τους υπόλοιπους όταν η δομή τους θα ήταν έτοιμη στο 80%. Από εκεί και μετά όλοι οι υπόλοιποι θα μπορούσαν να προσθέσουν τις ιδέες ή της φωνητικές γραμμές τους σπίτι τους ακολουθώντας την υπάρχουσα δομή. Έκανε τα πράγματα ευκολότερα και η ελευθερία που είχε ο καθένας έκανε εφικτό το να εμβαθύνουν όλοι περισσότερο στα κομμάτια. Οπότε μέχρι να πάμε στο στούντιο για να ξεκινήσουμε ηχογραφήσεις ήμασταν έτοιμοι, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη ατμόσφαιρα από ποτέ άλλοτε. Το να ηχογραφείς και να μιξάρεις στο στούντιο είναι πάντα μακρά και πολλές φορές δύσκολη διαδικασία, αλλά αυτή την φορά την περάσαμε αρκετά άνετα.

Μπορείτε να μας περισσότερα για το γενικότερο θέμα του δίσκου, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά;

Pepijn: Τα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε γενικά όπως η κατάθλιψη, η απώλεια, χωρισμοί, αυτά ήταν τα κυριότερα θέματα των στίχων σε αυτό το άλμπουμ. Νομίζω πως είναι η πρώτη φορά που οι στίχοι ολόκληρου του δίσκου είναι τόσο προσωπικοί. Μουσικά συνεχίσαμε στον δρόμο που ακολουθούμε εδώ και 23 χρόνια. Κανενός τύπου περιορισμός και μία μίξη διαφορετικών στυλ που παρόλα αυτά καταλήγει στον τυπικό ήχο των Thurisaz. Φυσικά όμως, εξελισσόμαστε σε τεχνικό επίπεδο με κάθε άλμπουμ. Επίσης, για μία ακόμα φορά, κάναμε κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι ηχητικά.

Τo ReIncentive είναι το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφορείτε μόνοι σας από την εποχή του “Scent Of A Dream”. Τι σας ώθησε σε αυτή την απόφαση;

Peter: Είχαμε καλές εμπειρίες με την Shiver Records, η οποία έβγαλε το Circadian Rhythmκαι επανακυκλοφόρησε το Scent Of A Dream”. Αλλά πέρα από αυτά, δεν είδαμε και κανένα μεγάλο προτέρημα στο να δουλεύουμε με εταιρεία. Για την ακρίβεια, τα σπάσαμε με την εταιρία μας λίγο πριν την κυκλοφορία του The Pulse of Mourning, μετά από ακόμα μια απογοήτευση. Οπότε ουσιαστικά και αυτό το άλμπουμ μόνοι μας το βγάλαμε, παρότι το όνομα της εταιρείας είναι ακόμα στο εξώφυλλο. Για το ReIncentive σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε μια διαφορετική προσέγγιση και συνεργαστήκαμε με την Consouling Agency. Έκαναν σπουδαία δουλειά μέχρι τώρα στηρίζοντας μας σε κάθε μας βήμα με αυτή την κυκλοφορία που είχε σαν αποτέλεσμα περισσότερες κριτικές και περισσότερη έκθεση. Ευελπιστούμε να ξανασυνεργαστούμε μαζί τους στο μέλλον.

Τι σημαίνει το Thurisaz;

Pepijn: Το Thurisaz είναι ένας αρχαίος ρούνος που έχει πολλές ερμηνείες. Μία που βρήκαμε ότι μας αρμόζει είναι αυτή της ένωσης και ομογενοποίησης διαφορετικών απόψεων και γνώμεων. Αυτό ταίριαξε απόλυτα με την μπάντα. Όλοι διαφέρουμε μεταξύ μας αλλά το συνολικό πακέτο ανεβάζει το επίπεδο σε άλλα ύψη.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας κομμάτι να παίζετε ζωντανά;

Peter: Μιλάω καθαρά για τον εαυτό μου, αλλά έχω πολλά διαφορετικά αγαπημένα. Τα Point of No Return”, “Betrayalκαι το  “One Final Stepείναι νομίζω τα πρώτα που μου έρχονται κατά νου. Αλλά νομίζω πως τα καινούργια κομμάτια θα γίνουν πλέον τα αγαπημένα μου. Είναι πιο απαιτητικά και το νεύρο τους τα κάνουν σκέτη απόλαυση να τα παίζεις.

Σκοπεύετε να επιστρέψετε για συναυλίες και περιοδεία για το ReIncentive ή σκοπεύετε να πάρετε άδεια ας το πούμε;

Pepijn: Δυστυχώς ο Covid-19 μας βάζει όλους σε lockdown και κάθε πολιτιστική εκδήλωση προς το παρόν απαγορεύεται. Υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήμασταν σε περιοδεία και θα παρουσιάζαμε τον νέο δίσκο σε πολλές σκηνές εγχώριες και εξωτερικού. Αλλά είμαστε συνεχώς σε επαφή με διάφορους, οπότε ελπίζουμε πως τα πράγματα θα χαλαρώσουν το 2021 και θα μπορέσουμε να παίξουμε τα καινούργια μας κομμάτια ζωντανά.

Έχετε μοιραστεί την σκηνή με διάφορα μεγάλα ονόματα της doom/black metal σκηνής όπως οι Novembers Doom, Agalloch, Saturnus μεταξύ άλλων. Ποια από όλες αυτές τις φορές αποτελεί για εσάς ξεχωριστή στιγμή;

Peter: Υπάρχουν τόσες καλές αναμνήσεις από όλες μας τις περιοδείες. Τα παιδιά από τους Saturnus έγιναν πολύ καλοί φίλοι μας και είχαμε πολλές καλές στιγμές μαζί. Επίσης, οι Novembers Doom μας προσκάλεσαν στην Αμερική και περάσαμε τρομερά. Τώρα που το αναφέρεις, πάει καιρός από τότε που παίξαμε μαζί. Θα ήταν εξαιρετικά να βρεθούμε ξανά με τα παιδιά.

Ποιες χώρες, στις οποίες δεν έχετε πάει ακόμα, θα θέλατε να επισκεφθείτε μόλις καταφέρετε να βγείτε ξανά σε περιοδεία;

Pepijn: Ποτέ δεν έχουμε παίξει στην Ελλάδα. Οπότε αυτό είναι σίγουρα στην λίστα μας. Αλλά και η Πολωνία και η Ρωσία είναι επίσης μερικές. Αλλά προσωπική ευχή είναι η Λατινική Αμερική. Η Βραζιλία και η Χιλή θα ήταν άψογοι προορισμοί.

Υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε ή θα κάνατε διαφορετικά, όσον αφορά την μπάντα, μετά από τόσα χρόνια;

Peter: Πάντα νιώθαμε πως τα καλύτερα ήταν μπροστά μας και βάζουμε προκλήσεις στους εαυτούς μας για να γινόμαστε καλύτεροι κάθε φορά. Υπάρχουμε πάνω από 23 χρόνια με ένα σχετικά σταθερό line up και αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Thurisaz;

Pepijn: Ετοιμάζουμε τις ζωντανές εμφανίσεις μας. Όπως είπα και προηγουμένως, θέλουμε πάντα να ανεβάζουμε τον πήχη και να πιέζουμε τα όρια μας. Σχέδια για να περιοδεύσουμε γίνονται αλλά πρώτα πρέπει να ξεφορτωθούμε την επιδημία. Θα είναι τόσο μεγάλη ικανοποίηση να τελειώσει όλο αυτό και να μπορέσουμε να ευχαριστηθούμε ξανά τα live.

Αυτά ήταν από μένα, ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Μπορείτε να κλείσετε την συνέντευξη όπως θέλετε.

Peter: Ευχαριστούμε για την συνέντευξη και ευχαριστούμε και όλους τους οπαδούς. Ελπίζουμε να σας αρέσει ο δίσκος. Επισκεφθείτε μας στα μέσα μαζικής δικτύωσης και στις ψηφιακές πλατφόρμες και μην ξεχάσετε να μας αφήσετε ένα like.

Συνέντευξη: Γιάννης Σεβίλογλου
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μάρης

Website
Facebook
Bandcamp
Instagram

Band Member
Peter Theuwen – Φωνητικά, Κιθάρες
Mattias Theuwen – Κιθάρες, Φωνητικά
Pepijn De Raeymaecker – Τύμπανα
Kobe Cannière – Πλήκτρα
Hannes Leroy – Μπάσο

Discography
Scent Of A Dream, 2004
Circadia Rhythm, 2007
The Cimmerian Years, 2011
The Pulse of Mourning, 2015
Re-Incentive, 2020

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X