Συνεντεύξεις

Brainstorm

Οι Brainstorm είναι μια μπάντα που μόνο συστάσεις δεν χρειάζεται. Οι Γερμανοί power metallers με άλμπουμ ορόσημα για το είδος, όπως “Liquid Monster” και “Soul Temptation”, κυκλοφορούν το εξαιρετικό και πολυαναμενόμενο Wall Of Skulls. Το άλμπουμ έχει κάνει μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα. Μιλήσαμε με τον Andy B. Frank για να μάθουμε περισσότερα.

Γεια σου Andy, συγχαρητήρια για την κυκλοφορία του ολοκαίνουριου άλμπουμ σας, “Wall Of Skulls”. Πώς νιώθεις τώρα που το άλμπουμ κυκλοφόρησε επιτέλους;

Πολύ καλά. Οι τελευταίες βδομάδες ήταν πολύ αγχωτικές. Θέλαμε να γυρίσουμε τα βίντεο κλιπ τον Ιανουάριο, αλλά είχαμε πάλι lockdown και έπρεπε πάλι να τα κανονίσουμε όλα από την αρχή. Σαν να είναι έγκυος η γυναίκα σου και μετά από 9 μήνες να έρχεται ένα υπέροχο υγιέστατο παιδί!

Έχετε λάβει πολλές θέσεις σε charts παγκοσμίως ενώ στην Ελλάδα φτάσατε τη θέση #67. Πιστεύω ότι είναι η πρώτη σας φορά για την Ελλάδα;

Είναι υπέροχο! Κάθε χώρα ήταν μια μεγάλη έκπληξη για εμάς. Ξεχάσαμε να ανεβάσουμε κιόλας τη θέση μας στα charts από την Ουγγαρία και την Τσεχία χαχα. Είχαμε φρικάρει όμως, είναι φανταστικό. Μετά από τόσα χρόνια, νομίζω ποτέ δεν είχαμε κάνει ένα τόσο μεγάλο βήμα, πάντα πηγαίναμε σιγά σιγά. Είμαστε ευγνώμονες που ακόμα κυκλοφορούμε μουσική, αλλά αυτό που έγινε είναι το ένα βήμα παραπάνω.

Τι είδους σχόλια έχετε λάβει από τους θαυμαστές;

Απίστευτα θετικά σχόλια. Για να είμαι ειλικρινής, πολλοί με ρώτησαν πριν την κυκλοφορία το τι περίμενα και δεν ήξερα τι να πω. Το “Midnight Ghost” ήταν μεγάλη επιτυχία και είχαμε πολλούς νέους θαυμαστές, αλλά και παλιούς θαυμαστές που γύρισαν. Μετά την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ λάβαμε φανταστικά μηνύματα από όλον τον κόσμο και αυτό είναι υπέροχο. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι τι άλλο να ζητήσει κανείς.

Ποιες πιστεύεις ότι οι μεγάλες διαφορές μεταξύ του “Wall Of Skulls” και του Midnight Ghost;

Προσωπικά πιστεύω ότι το Wall Of Skulls συνδυάζει τη μοντέρνα πλευρά της μπάντας, με την κλασσική τη περίοδο. Παίρνει στοιχεία από το “Midnight Ghost” και τα ενώνει με το “Soul Temptation”. Αυτός ο συνδυασμός με ενθουσιάζει απίστευτα, και για αυτό δεν μπορώ να περιμένω να παίξω αυτά τα κομμάτια live. Είναι πιστεύω το τέλειο πάντρεμα του παρελθόντος με το παρόν της μπάντας.

Τι σας έκανε να ονομάσετε το άλμπουμ με αυτόν τον τίτλο; Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο concept πίσω από τον τίτλο;

Ήταν απλώς ένα χαζό πράγμα. Ο Torsten με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: «Andy αφού το “Midnight Ghost” ήταν δική μου ιδέα, τώρα εσύ πρέπει να βρεις τίτλο για το νέο άλμπουμ». Είναι κάτι που πάντα κάνουμε με τον Torsten. Μου είπε ότι είχε σκεφτεί κάποια ονόματα, αλλά θα μου έδινε μια ευκαιρία, αλλιώς θα ήταν 2-0. Αυτό το πράγμα γίνεται από τοMetus Mortis, το οποίο ήταν δική του ιδέα. Το Soul Temptation ήταν δικιά μου ιδέα κ.λπ.. Μετά διάβασα για την Νότια Αμερική και ότι έχουν έναν τοίχο κρανίων στο Μάτσου Πίτσου και μου φάνηκε πολύ ωραία ιδέα. Προσπαθούσα να σκεφτώ κάτι για την κατάσταση στον κόσμο και για όλα όσα γίνονται, τόσο με την πανδημία, όσο και με το μίσος και τους πολέμους όπως στην Μέση Ανατολή. Με κάθε πτώμα, κάθε κρανίο, αυτός ο τοίχος θα μεγαλώνει. Και υπάρχει η ερώτηση: «Θα καταφέρουμε ποτέ να ξεπεράσουμε αυτόν τον τοίχο;». Γιατί έχει χτιστεί από το δικό μας μίσος και τη δική μας κακία. Εμένα μου φαίνεται σαν να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο, αλλά πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο.

Υποθέτω ότι με αυτά τα θέματα ασχολούνται και οι στίχοι του άλμπουμ;

Ασχολείται με διάφορα θέματα. Νέα και παλιά. Έχω μια ιστορία από τη Γαλλία του 1300 με έναν άνθρωπο που σκότωσε πολλούς, αλλά έχω και ένα τραγούδι για παιδιά που μεγαλώνουν και έχουν μια λάμψη στα μάτια τους. Σαν πατέρας, μητέρα και γονιός θα πρέπει να πεις στο παιδί σου την αλήθεια. Δεν είναι όλα ζαχαρένια. Αυτή την απώλεια της αθωότητας, της θετικότητας την είδα και στα παιδιά μου. Βλέπουν τον κόσμο με πολύ διαφορετικό τρόπο από ότι παλιά. Το “Midnight Ghost” αφορούσε φοβίες που είχαμε ως παιδιά, αλλά τώρα προσπαθώ να το αναμείξω με κοινωνικά, ιστορικά και πολιτικά γεγονότα και μηνύματα. Εν τέλει πρέπει να ακούγεται και καλό χαχα.

Όσον αφορά τη σύνθεση της μουσικής, φτιάχτηκε κυρίως από τους Milan & Torsten ή είναι μια συνολική δουλειά της μπάντας;

Ναι, ναι, η μουσική είναι πάντα κάτι δικό τους. Έχουν τρομερή χημεία και γνωρίζονται πλέον 23 χρόνια. Εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο, δουλεύουν εύκολα από απόσταση. Ξέρουν ακριβώς πως μπορώ να χρησιμοποιήσω τη φωνή μου, και αυτό κάνει την όλη σύνθεση της μουσικής ακόμα πιο εύκολη. Είναι και για εμένα πιο εύκολο για να γράψω τις φωνητικές μου μελωδίες. Με ένα κιθαριστικό δίδυμο σαν αυτό, σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά είναι πιο εύκολο χαχα.

Το 2021 συμπληρώνει τα είκοσι χρόνια του “Metus Mortis” και της παρουσία σου στις τάξεις του συγκροτήματος. Τι αναμνήσεις έχεις από τότε; Πόσο σημαντικό είναι εσύ και οι Torsten, Milan & Didier να είστε μαζί όλα αυτά τα χρόνια ως πυρήνας της μπάντας, ειδικά όταν οι μπάντες συνήθως αλλάζουν line up;

Νομίζω μπήκα στην μπάντα το ’99 και το Metus Mortis ήταν το δεύτερο άλμπουμ που συμμετείχα, οπότε είναι 22 χρόνια με εμένα και χαίρομαι απίστευτα για αυτό. Ειδικά μεταξύ εμένα και του Torsten υπάρχει κάτι πολύ ξεχωριστό. Η φιλία. Και αυτό επηρεάζει πολλά πράγματα. Πιστεύω ότι η σημαντική διαφορά, είναι ότι πολλοί θεωρούν ότι το παίζουμε old-school, αλλά μπορούμε να μιλήσουμε άσχημα ο ένας με τον άλλο και το έχουμε κάνει πολλές φορές χαχα! Αλλά πάντα βγαίνει κάτι καλό. Ειδικά μεταξύ εμένα και του Torsten υπάρχει μια πολύ ιδιαίτερη χημεία και σαν άνθρωποι και σαν συνεργάτες. Όλοι ξέρουμε τι είναι καλό για την μπάντα και ξέρουμε τα καλά και τα κακά χαρακτηριστικά του καθένα. Μπορούμε πάντα να βασιστούμε ο ένας στον άλλο ότι και να γίνει. Είναι μια ιδανική κατάσταση, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις κάτι τέτοιο σήμερα.

Ο SebastianSeebLevermann των Orden Ogan και ο PeterPeavyWagner από τους Rage είναι οι δύο ειδικοί καλεσμένοι του άλμπουμ. Ποιος είχε την ιδέα για τη συμμετοχή τους;

Εδώ και πολλά χρόνια ήθελα να έχω guest τραγουδιστές σε ένα άλμπουμ. Αλλά ήθελα κάτι προσωπικό, όχι μια απλή συμμετοχή. Όταν ολοκληρώσαμε τις ηχογραφήσεις για τα φωνητικά, είπα στον Seeb, ότι θα ήταν υπέροχο το να είχαμε έναν guest τραγουδιστή. Εκείνος με ρώτησε ποιον εννοώ, και του είπα κάποια ονόματα από Αμερική, Σουηδία και Αγγλία, και μου είπε γιατί να καλέσουμε κάποιον από την Αμερική, όταν έχουμε έναν ζωντανό θρύλο που μένει δίπλα στο στούντιο, τον Peavy. Εννοείται συμφώνησα και μου είπε ότι έχουν μεθύσει πολλές φορές μαζί, άρα είχε την οικειότητα να τον ρωτήσει! Έτσι καλέσαμε τον Peavy, περίμενα 10 δευτερόλεπτα και είπε αμέσως το ναι. Έτσι σκέφτηκα ότι έχουμε έναν μεγάλο παλιό γερμανό τραγουδιστή στο άλμπουμ, οπότε γιατί να μην έχουμε και νέο αίμα; Όταν του το είπα αυτό με ρώτησε ποιον εννοούσα. Του είπα να μη κάνει χαζές ερωτήσεις αν δεν θέλει να λάβει μια χαζή απάντηση. Ήταν πολύ διασκεδαστικό για εμένα, γιατί πάντα μου βγάζει την πίστη στις ηχογραφήσεις επί ώρες. Αλλά τώρα ήταν η σειρά μου. Το “Wall Of Skulls” ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο άλμπουμ για εμένα. Το να έχω όμως αυτούς τους δυο φίλους στο άλμπουμ, το κάνει μοναδικό. Για πάντα θα είναι ένα μοναδικό άλμπουμ για εμένα.

Ο Michael MiroRodenberg είναι επίσης το έκτο, ας πούμε, μέλος του συγκροτήματος μιας και συνεργάζεστε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Πώς είναι η συνεργασία σας όλα αυτά τα χρόνια;

Δεν ξέρω καν πότε πρωτοσυναντηθήκαμε χαχα. Ξέρω ότι το 2004 συναντιόμασταν πολύ συχνά κατά την περιοδεία των Edguy και από τότε είναι το «κρυμμένο μέλος». Πάντα κάνει φανταστική δουλειά. Δεν μπορείς να του πεις τι να κάνει, αλλά ότι κάνει το κάνει τέλεια και το κάνει να ταιριάζει απίστευτα καλά. Του είπαμε θέλουμε πλήκτρα για κάποια κομμάτια και έκανε τρομερή δουλειά. Καμιά φορά μας ρωτάει το τι θέλουμε να κάνει και δεν ξέρουμε τι να του πούμε. Απλά το αφήνουμε πάνω του και του έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη. Είμαστε πάντα σίγουροι ότι θα κάνει κάτι καλύτερο από ότι του προτείνουμε. Του αρέσει πολύ και η μουσική, και είναι πολύ ιδιαίτερος χαρακτήρας. Έχει μια πολύ ιδιαίτερη επικοινωνία με τον Torsten, μπορεί να μιλάνε δυο ώρες στο τηλέφωνο. Αλλά ότι γράφει ο Miro είναι εκπληκτικό και είμαστε τρομερά χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια.

Εκτός από τον Miro, νομίζω ίσως να υπάρχει και ένα νέο μέλος στην ομάδα σας. Αυτό είναι το δεύτερο σερί άλμπουμ που ανέλαβε την παραγωγή ο Seeb. Είναι και αυτός μέρος της ομάδας που όσο κερδίζει δεν αλλάζει;

Ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία σίγουρα. Όλοι οι άλλοι ηχολήπτες που συνεργαστήκαμε έκαναν φανταστική δουλειά. Πιστεύω όμως ότι τα Wall Of Skulls και “Midnight Ghost” είναι ξεχωριστά. Ο Seeb δεν είναι απλά κάποιος που κάθεται πίσω από την κονσόλα και πατάει record. Είναι μουσικός παραγωγός, γίνεται ένα έκτο μέλος της μπάντας, ή καλύτερα να πω ένα έβδομο (γέλια). Ξέρει τα κομμάτια βδομάδες, ή και μήνες πριν μπούμε στο στούντιο και έχει μια εικόνα για τα κομμάτια. Είναι ο πρώτος κανονικός μουσικός παραγωγός με τον οποίο συνεργαζόμαστε και μας δίνει τρομερές συμβουλές. Ξέρει τι πρέπει να αλλάξουμε και να διορθώσουμε. Ακούει τα κομμάτια και σε βοηθάει. Βοηθάει στη σύνθεση και στα πάντα. Στο τέλος το αποτέλεσμα εννοείται ακούγεται σαν Brainstorm, αλλά είναι διαφορετικό. Για εμένα αυτή η συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό.

Αυτό το άλμπουμ σηματοδοτεί επίσης τη δεύτερη φορά που συνεργάζεστε με τον Gyula Havancsák στο εξώφυλλο. Μπορούμε να πούμε ότι τα μέλη έγιναν οχτώ;

Χαχα σίγουρα! Τον Gyula τον ξέρω πάρα πολλά χρόνια. Πάντα μου άρεσε η δουλειά του, και όταν του έστειλα ένα mail για να συστηθώ και να του πω από ποια μπάντα είμαι και τι κάνουμε, μου είπε ότι ήταν μεγάλος θαυμαστής και εννοείται ότι θα αναλάμβανε το εξώφυλλο. Μόλις έγινε αυτό ήμουν τρομερά ενθουσιασμένος. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Θεωρώ έχει ένα πολύ ιδιαίτερο στυλ και καταλαβαίνει τέλεια το τι θέλει ο καλλιτέχνης. Είναι δύσκολο να βρεις κάποιον να σκέφτεται όπως εσύ, αλλά το βρήκαμε και είμαστε τρομερά χαρούμενοι. Μακάρι να συνεχίσουμε την συνεργασία μας.

Έχετε κυκλοφορήσει επίσης τρία μουσικά βίντεο, τα “Escape The Silence”, “Turn Off The Light” και “Glory Disappears” καθώς και ένα lyric video για το “Where Ravens Fly”. Σχεδιάζετε να κυκλοφορήσετε ένα άλλο lyric video για παράδειγμα;

Θα κυκλοφορήσει ένα την επόμενη εβδομάδα. Θα είναι για το Solitude! Παλιά κανείς δεν ενδιαφέρονταν για βίντεο κλιπ, ή για lyric βίντεο, αλλά πλέον όλοι τα θέλουν. Χαίρομαι πολύ που άλλαξε η κατάσταση. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις τον εαυτό σου σε ένα βίντεο! Το Solitude είναι ένα κάπως διαφορετικό κομμάτι κι για αυτό το διαλέξαμε.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι από το άλμπουμ;

Το Where Ravens Fly. Μου αρέσει πάρα πολύ. Στεναχωριέμαι που στο τελευταίο άλμπουμ δεν κάναμε ένα lyric βίντεο ή κάτι αντίστοιχο για το Devils Eye. Μου άρεσε πάρα πολύ αυτό το κομμάτι. Και μετανιώνω που δεν επέμεινα να το κυκλοφορήσουμε σαν single. Αυτή τη φορά όμως έμαθα από το λάθος μου και κυκλοφορήσαμε το Where Ravens Fly. Πιστεύω θα είναι πολύ ωραίο σαν ένα εναρκτήριο κομμάτι σε μια συναυλία. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το The Pyre. Στην πραγματικότητα, το είχαμε γράψει για το Scary Creatures, αλλά το διαγράψαμε, γιατί ακουγόταν απαίσιο. Όταν πήγαμε στο στούντιο ηχογραφήσαμε κάποια κομμάτια και μας ρώτησαν αν είχαμε κάτι πιο γρήγορο. Κοιταχτήκαμε μεταξύ μας και είπαμε ότι έχουμε κάτι από το προηγούμενο άλμπουμ, αλλά στα αυτιά μας ήταν πολύ απλό. Ξεκινήσαμε να το ηχογραφούμε και μας είπαν ότι ίσως να είναι το καλύτερο κομμάτι του άλμπουμ, ή και από τα καλύτερα κομμάτια των Brainstorm, αν όμως γίνει σωστά. Στην αρχή σκεφτόμασταν να ήταν ένα bonus κομμάτι. Αυτό όμως δεν έγινε, γιατί οι θαυμαστές το λάτρευαν και το παίζαμε σε κάθε συναυλία.

Μιλώντας για συναυλίες. Είναι ντροπή το ότι οι Brainstorm δεν έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια. Δεν θα έπρεπε να αλλάξει αυτό με την promo περιοδεία του “Wall Of Skulls”;

Πρέπει να αλλάξει αυτό. Βλέπω εικόνες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και θέλω πολύ να έρθουμε ξανά. Πάντα η ανταπόκριση των θαυμαστών από την Ελλάδα ήταν απίστευτη, και στεναχωριέμαι πολύ που ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να έρθουμε. Χθες έστειλα ένα mail στον υπεύθυνο των περιοδειών μας με χώρες στις οποίες πρέπει να παίξουμε, και η Ελλάδα ήταν μέσα σε αυτές. Θα ήθελα πάρα πολύ να έρθουμε.

Τι πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον από τους Brainstorm;

Πολλές συναυλίες, γιατί αυτό μας λείπει. Είχαμε κάνει ένα streaming show και μια άλλη συναυλία, αλλά μόνο αυτό. Κατεβήκαμε από τη σκηνή σαν να είχαμε κάνει σεξ πρώτη φορά. Ήταν περίεργο στην αρχή, αλλά ξέραμε ότι αυτό ήταν που μας έλειψε. Ήμασταν τυχεροί που το 2020 είχαμε δουλειά με το στούντιο και ηχογραφούσαμε.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη! Ελπίζω την επόμενη φορά που θα βρεθούμε να είναι σε μια συναυλία. Κλείσε τη συνέντευξη στέλνοντας ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας.

Σας ευχαριστούμε όλους για τη στήριξη, αλήθεια ευχαριστούμε. Θα ήθελα πάρα πολύ να έρθουμε στην Ελλάδα και να σας δούμε όλους από κοντά! Μείνετε ασφαλείς και θα τα πούμε σε ένα live!

Συνέντευξη: Νίκος Σιγλίδης
Απομαγνητοφώνηση: Θανάσης Γκότοβος

Official Website
Facebook
Instagram
Spotify

Band Members
Torsten Ihlenfeld – Κιθάρες, δεύτερα φωνητικά
Milan Loncaric – Κιθάρες, δεύτερα φωνητικά
Dieter Bernert – Τύμπανα
Andy B. Franck – Φωνητικά
Antonio Ieva – Μπάσο

Discography
Hungry, 1997
Unholy, 1998
Ambiguity, 2000
Metus Mortis, 2001
Soul Temptation, 2003
Liquid Monster, 2005
Downburst, 2008
Memorial Roots, 2009
On the Spur of the Moment, 2011
Firesoul, 2014
Scary Creatures, 2016
Midnight Ghost, 2018
Wall of Skulls, 2021

Tatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X