Συνεντεύξεις

Warhammer

Οι black/death metallers Warhammer γιορτάζουν τα δέκα χρόνια παρουσίας και το γιορτάζουν με μια εμφάνιση αυτήν την Παρασκευή στο Temple Athens. Ο κιθαρίστας του σχήματος, Δημήτρης Πέππας, μας μιλά για το σχήμα, την πρόσφατη περιοδεία τους και τα μελλοντικά τους βήματα.

Καλησπέρα Δημήτρη, καλώς ήρθες στο Greekrebels.gr. Πως αισθάνεστε στο σχήμα τώρα που κλείσατε την πρώτη σας δεκαετία;

Καλησπέρα στην ομάδα του Greekrebels.gr. Με ειλικρίνεια λέω ότι δεν περίμενα ότι θα γινόταν αυτή τη συζήτηση. Ούτε που φανταζόμασταν όταν ξεκινούσαμε στο σχολείο να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα μουσικά ότι θα σχεδιάζαμε επετειακές πρωτοβουλίες 10 χρόνια αργότερα. Εμείς στην αρχή, όπως οι περισσότεροι, θέλαμε να μιμηθούμε τις αγαπημένες μας μπάντες, να νιώσουμε πώς είναι να είσαι στη σκηνή, να κάνεις προσπάθεια να γράψεις τα δικά σου κομμάτια. Συνεπώς, μόνο χαρά νιώθουμε που είμαστε εδώ ακόμα και εργαζόμαστε εντατικά για την επόμενη χρονιά.

Πιθανώς να υπάρχουν αναγνώστες που να μην γνωρίζουν το σχήμα. Θα ήθελες να μας παρουσιάσεις τα μέλη και να μας δώσεις ένα σύντομο βιογραφικό;

Η μπάντα δημιουργήθηκε το 2012 στην Αθήνα από τον Ηρακλή Γιώτη (φωνή/κιθάρα) και το Γιώργο Τσαβδαρίδη (τύμπανα). Το line-up σταθεροποιήθηκε την επόμενη χρονιά όπου και ξεκίνησαν οι πρώτες ζωντανές εμφανίσεις στα τέλη του 2013. Την ίδια χρονιά κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας album, “Mass Burial”, ένα καθαρό thrash album, επηρεασμένο από το κλίμα της εποχής για αυτό το είδος. Το 2014 παίξαμε για πρώτη φορά στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Σερβία. Το 2015 κάναμε την πρώτη μας mini – περιοδεία στα Βαλκάνια σε Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Ακολούθησε μια περιοδεία στην κεντρική Ευρώπη (σ.σ.: 2016), η κυκλοφορία του δεύτερου μας album, “At Τhe Τhreshold Οf Eternity” (σ.σ.: Sliptrick Records; 2017) και η διοργάνωση του Serbia Metal Meeting, ενός φεστιβάλ που διοργανώσαμε στο Νις της Σερβίας με μπάντες από τα Βαλκάνια. Το 2019 πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας περιοδεία στη Λατινική Αμερική (σ.σ.: Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Ουρουγουάη) και επανηχογραφήσαμε – επανακυκλοφορήσαμε το “Mass Burial”. Αυτή η κίνηση είχε ως στόχο να κλείσουμε το thrash κεφάλαιό μας, μιας και ξεκινήσαμε τότε το πρώτο μας album και τρίτο συνολικά, στον ήχο που παίζουμε τώρα που είναι μια μίξη death και black metal. Η σύνθεση της μπάντας αυτή τη στιγμή είναι Ηρακλής Γιώτης (φωνή, κιθάρα), Δημήτρης Πέππας (κιθάρα), Μάνος Βλάχος (μπάσο), Βασίλης Νάνος (τύμπανα) και Θάνος Ζαρκαλής (σαξόφωνο) που είναι η τελευταία studio και live προσθήκη.

Τελευταία σας δισκογραφική δουλειά είναι το περσινό “Ashes and Cinders”. Τι είδους αποδοχή είχε λάβει από τον κόσμο και τον Διεθνή Τύπο;

Παρουσιάζουμε ζωντανά το τελευταίο μας album στις τελευταίες τρεις περιοδείες σε Βόρεια Ευρώπη, Βαλκάνια, Λατινική Αμερική και ομολογουμένως έχει πολύ θετική ανταπόκριση. Πολλοί που μας συναντούσαν στα live μας μιλούσαν για μελωδίες που τους έμεναν, για τα τύμπανα και όλοι μα όλοι για το σαξόφωνο (γέλια). Ειδικά στη Λατινική Αμερική, η πλειοψηφία μας έλεγε ότι δεν είχε ξανακούσει ακραίο ήχο με σαξόφωνο. Είναι ένα πείραμα που κρίνουμε ότι μας έχει βγει, όπως και η στροφή μας συνολικά σε αυτόν τον ήχο. Όσον αφορά στο Διεθνή Τύπο, οι κριτικές προέρχονται κυρίως από ξένα ‘zines και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Έχει αρχίσει το σχήμα να δουλεύει πάνω σε νέο υλικό; Αν ναι, πότε υπολογίζετε να κυκλοφορήσει;

Συνεχώς καταγράφουμε ιδέες ανεξάρτητα αν υπάρχει κυκλοφορία ή όχι. Αυτό το διάστημα, ιδιαίτερα από όταν επιστρέψαμε στην Ελλάδα, δουλεύουμε εντατικά στην προ-παραγωγή ενός νέου album, οι ηχογραφήσεις του οποίου θα ξεκινήσουν αυτήν την άνοιξη.

Πρόσφατα γυρίσατε από την δεύτερη περιοδεία σας στην Λατινική Αμερική. Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή αυτής της περιοδείας;

Συνολικά, εκτιμούμε ότι η περιοδεία αυτή ανέβασε ένα σκαλί τη μπάντα. Διευρύναμε το fan base μας εκεί, παίξαμε με καλές μπάντες, υπήρξαν δυνατές εμφανίσεις. Δύσκολα μπορώ να ξεχωρίσω καλύτερη στιγμή … Ίσως το live στο Buenos Aires, το πρώτο από τα έξι co-headline που πραγματοποιήσαμε με τους Gaerea, η ανταπόκριση σε αυτό, η απόδοση, τα σχόλια. Το live αυτό βιντεοσκοπήθηκε, οπότε θα υπάρξουν νέα για αυτό το επόμενο διάστημα. Χειρότερη στιγμή θεωρώ τη στάση μεμονωμένων διοργανωτών κυρίως στο Μεξικό. Και είναι κρίμα, μιας και το κοινό του Μεξικό μας στήριξε πολύ, είναι από μόνο του μια εμπειρία.

Το να έχετε περιοδεύσει μαζί με τους Belphegor και δις με τους Batushka, ήταν κάτι που σας βοήθησε ώστε να είστε προετοιμασμένοι για τυχόν αναποδιές κατά την παραμονή σας εκεί;

Οι περιοδείες αυτές, ιδιαίτερα η πρώτη ήταν για εμάς σχολείο για το πώς οφείλει να λειτουργεί μια μπάντα σε όλες τις πλευρές. Συνεργαστήκαμε με άψογους επαγγελματίες σε όλα τα επίπεδα, δε νιώσαμε «μικροί» σε καμία στιγμή. Ήταν μάθημα ακόμα και το πώς χειρίζονταν τις αναποδιές. Δεν είναι εύκολο να σκάει το λάστιχο του tour bus δυο φορές στη σειρά και παρόλα αυτά να είσαι συνεπής και να αποδίδεις το show στο 100%. Από κει και πέρα, ήταν ιδιαίτερα τιμητική η πρόταση των Batushka να είμαστε το βασικό τους support στο Βαλκανικό σκέλος της περιοδείας τους την άνοιξη και διατηρούμε και σήμερα μια άριστη σχέση.

Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο ήταν να επιτευχθεί για μια μπάντα από την Ελλάδα, με μικρότερο βεληνεκές ονόματος, να μεταβεί εκεί και να περιοδεύσει;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι εύκολο. Βοήθησε ότι υπήρχαν συνεργάτες και «γνώριμα πρόσωπα» από το 2019, από την άλλη, πήραμε την απόφαση να κάνουμε μια πιο διευρυμένη περιοδεία, πέρα από τις όποιες προτάσεις είχαμε εξαρχής. Για παράδειγμα, ήταν ένα τολμηρό εγχείρημα να παίξουμε στη Βολιβία σε συνθήκες πολιτικών αναταραχών. Ευτυχώς, συναντήσαμε άριστη φιλοξενία και είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία παρά τις δυσκολίες, για παράδειγμα η opening μπάντα ήρθε με τα πόδια στο venue, διότι οι περισσότεροι δρόμοι και τα Μέσα Μεταφοράς ήταν μπλοκαρισμένα. Δεδομένα θέλει αντοχή και γερό στομάχι και τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε πάρει την απόφαση να δουλέψουμε σκληρά σε όλους τους τομείς με την περισσότερη δυνατή αφοσίωση, ξεπερνώντας δυσκολίες, όπως η καραντίνα που προέκυψε όταν ξεκινούσε η ηχογράφηση του “Ashes And Cinders”. Δεν υπάρχει έτοιμη συνταγή, ούτε εύκολος δρόμος.

Την Παρασκευή εμφανίζεστε στο Temple Athens σε ένα ιδιαίτερο show. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό και τι να περιμένουν οι οπαδοί σας.

Είναι για εμάς ίσως το πιο σημαντικό live. Συμπληρώνουμε 10 χρόνια και το γιορτάζουμε στο κλείσιμο της χρονιάς μετά από μία επιτυχημένη περιοδεία. Μας γεμίζει δημιουργική πίεση ότι θα δούμε από κάτω ανθρώπους που μας στήριζαν από τα πρώτα μας βήματα, ξέρουν ποιοι είναι αυτοί, και με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια δεν παίζουμε συχνά στην πόλη μας. Ο κόσμος να περιμένει από εμάς τον καλό μας εαυτό και ένα show που προετοιμάζουμε εντατικά τις τελευταίες μέρες με φωτιές, ιδιαίτερο φωτισμό και πολλά άλλα. Special guests θα είναι οι Ascending Olympus στο ντεμπούτο τους και ο Ι., drummer των Human Serpent.

Υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση με τους Human Serpent, θέλοντας παράλληλα να τιμήσετε τον εκλιπόντα τραγουδιστή Χ. Ποιος είχε την ιδέα γι’ αυτό;

Η ιδιαίτερη σχέση πηγάζει από το ότι ο τραγουδιστής μας ήταν το τρίτο μέλος των Human Serpent (H.). Υπάρχει ένα ισχυρό δέσιμο τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πολλά κοινά σχέδια με εμάς, τα οποία δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν. Συνεπώς, το ειδικό set μέσα στο live μας δεν ήταν κάτι ξαφνικό, αλλά κάτι που είχαμε και οι δυο πλευρές ανάγκη. Ο Ι. θα ανέβει στη σκηνή μαζί μας αμέσως μετά την εμφάνιση των Ascending Olympus σε μια προσπάθεια να τιμήσουμε το Χ. και να ζωντανέψουμε για λίγη ώρα στο Temple τη μουσική αυτού του τόσο ιδιαίτερου συγκροτήματος. Είναι μια πρωτοβουλία που μας έχει τονώσει το ηθικό, τόσο εμάς όσο και του Ι. και να περιμένετε ένα δυναμικό αποτέλεσμα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του σχήματος;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2023 είναι ήδη αρκετά γεμάτο. Ηχογράφηση καινούριου album (σ.σ.: λεπτομέρειες τους επόμενους μήνες), κάποια κλεισμένα live στο εξωτερικό, καινούριες συνεργασίες  και κινήσεις που θα ανακοινωθούν στην ώρα τους. Θέλουμε να μπούμε όσο το δυνατόν πιο ορμητικά στη δεύτερη δεκαετία της μπάντας.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Κλείσε στέλνοντας το δικό σου μήνυμα στους αναγνώστες μας.

Ευχαριστούμε πολύ για το βήμα. Σας περιμένουμε όλους στο Temple την Παρασκευή το βράδυ από νωρίς!

Συνέντευξη: Νίκος Σιγλίδης
Official Page
Facebook
Instagram
YouTube

Band Members
Μάνος Βλάχος – Μπάσο
Δημήτρης Πέππας – Κιθάρα
Θάνος Ζαρκαλής – Σαξόφωνο
Ηρακλής Γιώτης – Φωνητικά, Κιθάρα
Βασίλης Νάνος – Τύμπανα

Discography
Mass Burial, 2013
At The Threshold Of Eternity, 2017
Ashes And Cinders, 2021

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X