Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/greekrebels/public_html/wp-content/mu-plugins/rebels-custom-slider.php on line 1536
Συνεντεύξεις

Subsignal

Παρακολουθώ την πορεία τον Subsignal από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκαν μέχρι και τώρα. Δεν μπορώ πραγματικά να πω με πόσα συναισθήματα γεμίζω όταν ακούω κάποια από τις προηγούμενες, θεσπέσιες πραγματικά, κυκλοφορίες του. Οι ίδιοι έρχονται φέτος να κυκλοφορήσουν έναν ακόμα πολύ ωραίο δίσκο, το “Paraiso”, οπότε ο φίλος και (συνήθης ύποπτος) frontman της μπάντας, Arno Menses, περνάει για ακόμα μια φορά ανάκριση…

Arno, συγχαρητήρια για τη νέα σας κυκλοφορία. το “Paraiso”. Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι ένα απίστευτο album. Πως αισθάνεσαι τώρα που κυκλοφορεί;

Γεια σου, καλά ευχαριστώ, φυσικά και είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα του “Paraiso”. Το τρίτο άλμπουμ είναι πάντα ένα ορόσημο.

Τι είδους σχόλια έχετε λάβει μέχρι στιγμής τόσο από Τύπο και τους οπαδούς;

Μέχρι στιγμής, οι αντιδράσεις και από τον Τύπο και από τους οπαδούς ήταν καταπληκτικές. Φυσικά, η στιγμή που όλα τα σχόλια βγαίνουν είναι μια πολύ συναρπαστική στιγμή για το συγκρότημα, μπορεί είτε να σε ανεβάσει… ή να σε ρίξει, αλλά όπως είπα, μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι αρέσει!

Τώρα που ακούς το άλμπουμ χαλαρός στον καναπέ του σπιτιού σου, υπάρχουν κάποια πράγματα σε αυτό που μπορεί να είχες αλλάξει;

Ω ναι, υπάρχουν εκατομμύρια πράγματα που θα είχα κάνει διαφορετικά… Αλλά είναι πάντα, ή τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση, όταν κοιτάς πίσω σε αυτό. Όχι ότι δεν είμαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, αλλά υπάρχει πάντα περιθώριο για βελτίωση νομίζω.

Το προηγούμενο άλμπουμ σας ήταν το “Touchstones”. Πώς πήγε σχετικά με τις πωλήσεις; Είσαι ικανοποιημένος;

Ναι, οι πωλήσεις πήγαν και συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά με το “Touchstones”, φυσικά δεν πωλούν τα προγραμματισμένα 10 εκατομμύρια αντίτυπα… Ακόμα! (γέλια) Αλλά κοιτάζοντας ρεκόρ της βιομηχανίας σήμερα για το καθεστώς μιας μπάντας σαν την δική μας, δεν μπορούμε παρά να είμαστε ευχαριστημένοι με ό, τι έχουμε πουλήσει μέχρι στιγμής.

Εν τω μεταξύ ανάμεσα στο “Touchstones” και το “Paraiso” κυκλοφόρησατε το πρώτο σας DVD με τίτλο “Out There Must Be Something”. Θα ‘θέλες να μας πείς λίγα πράγματα γι’ αυτό;

Αυτό το DVD καταγράφηκε κατά το δεύτερο σκέλος της περιοδείας μας για το “Touchstones”, κυρίως στη Γερμανία. Ήταν μια παραγωγή χαμηλού προϋπολογισμού. Καταγράφηκε με 6 κάμερες, όλα έγιναν μέσα σε μία νύχτα, γι’ αυτό υπήρξαν τα υπέρ και τα κατά του. Κάναμε μια καλή εμφάνιση & το κοινό ήταν σπουδαίο. Ήμασταν πολύ πολύ τυχεροί που έγιναν έτσι τα πράγματα, γιατί είχαμε μόνο μια ευκαιρία. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτό το DVD, γιατί πιστεύω ότι η μπάντα έχει περισσότερη δύναμη live παρά σε ένα στούντιο ηχογράφησης.

Αυτό μας φέρνει στο “Paraiso”. Αυτό είναι το πρώτο άλμπουμ της μπάντας με τον Danilo Batdorf πίσω από το drum kit, ο οποίος αντικατέστησε τον Roel Van Helden. Τι συνέβη και ο Roel έφυγε; Πώς ήρθατε σε επαφή με τον Danilo;

Ο Roel έφυγε γιατί κερδίζει τα προς το ζην από το να παίζει μουσική, κλήθηκε να συμμετάσχει στους Powerwolf και το έκανε. Αυτό έτυχε να συγκρούεται με ορισμένες από τις προκαθορισμένες εμφανίσεις μας, εδώ και εκεί, οπότε έπρεπε να χωρίσουν οι δρόμοι μας. Δεν κρατάω κακία και του ευχόμαστε ό, τι καλύτερο. Ο Danilo ήταν επίσης μέλος των Dreamscape, από όπου ο Ralf και ο David ήρθαν επίσης, οπότε ήταν προφανές τουλάχιστον να ρωτήσω τον Danilo αν τον ενδιέφερε. Ενδιαφερόταν από ότι φάνηκε (γέλια). Οπότε προσπαθήσαμε…. και ταιριάζει γάντι! Ένας μεγάλος ντράμερ, ένας σπουδαίος “συμπαίκτης” και ένας εξαιρετικός τύπος πάνω απ’ όλα!

Αλήθεια, τι σας έκανε να ονομάσετε το album “Paraiso”; Με τι είδους θέματα ασχολείται ο δίσκος;

“Paraiso” είναι ο παράδεισος στα πορτογαλικά. Ο Markus ήρθε με τον τίτλο. Το άλμπουμ ασχολείται πολύ με πράγματα όπως η επίτευξη των στόχων μας στη ζωή, όποια κι αν είναι. Το “Paraiso”, όπως περιγράφεται από εμάς, είναι ο παράδεισος που βρίσκεται στου καθενός το κεφάλι. Είστε ο καθένας από εσάς ο δικός σας χάρτης για την επίτευξη των στόχων και των ονείρων σας.

Ποιος ήταν υπεύθυνος για την μουσική και τους στίχους στο άλμπουμ; Ήταν κάτι που έγινε από όλους ή υπάρχουν συγκεκριμένοι τραγουδοποιοί/στιχουργοί;

Λοιπόν, περίπου το 80% της μουσικής και των στίχων προέρχονται από τον Markus Steffen, ο οποίος είναι ο ιθύνων νους πίσω από το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής που έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Ο David Bertok, ο πληκτράς μας, γράφει αρκετή μουσική και πάρα πολλούς στίχους, και εγώ κατά καιρούς έχω κάποια καλή ιδέα (γέλια), η οποία θα καταλήξει από ένα τραγούδι ή ως ένα μέρος από ένα τραγούδι.

Σύμφωνα με τη δική σου γνώμη, ποιες είναι οι σημαντικές διαφορές μεταξύ του “Touchstone” και του “Paraiso”;

Με το “Paraiso” έχουμε ένα πιο συμπαγές αποτέλεσμα, με αυτό σημαίνει ότι τα τραγούδια έχουν απλοποιηθεί περισσότερο. Δεν “περιπλανηθήκαμε” τόσο πολύ σε μουσικές γέφυρες, θέματα και τέτοια. Το έχουμε ήδη κάνει αυτό με την σύνθεση του “Paramount” όταν ήμασταν στους Sieges Even, το οποίο και καλλιεργήσαμε όλο και περισσότερο. Τώρα με το “Paraiso” φαίνεται ότι έχουμε βρει το δρόμο μας και μπορούμε να “εξιστορήσουμε την ίδια ιστορία με λιγότερο υλικό”.

Έχετε επίσης μία special guest στο άλμπουμ. Θα ήθελες να μας πείς λίγα πράγματα γι’ αυτήν;

Η special guest είναι η Marcela Bovio, η οποία φυσικά, είναι ένα καθιερωμένο όνομα στη “prog” σκηνή. Από τότε που κάναμε το “The Lifespan Of A Glimpse” για το “Touchstones”, η ιδέα του να έχουμε ένα ντουέτο σε ένα άλμπουμ ήταν και πάλι πολύ ελκυστική. Αυτή τη φορά επιλέξαμε μια μπαλάντα, το “The Blueprint Of A Winter” συγκεκριμένα. Τα παιδιά στο συγκρότημα ήθελαν να ρωτήσω την Marcela και έτσι ακολούθησα την πρότασή τους, χωρίς να είμαι εξοικειωμένος με τη φωνή της Marcela. Πρέπει να πω, έκανε πολύ καλή δουλειά, τραγουδώντας το με τον τρόπο που είχαμε σχεδιάσει και προσθέτοντας τη δική της αίσθηση σε αυτό. Ήταν πολύ ευχάριστη η συνεργασία μαζί της και η ίδια είναι άψογη επαγγελματίας.

Όσο για το εξώφυλλο, ποιός ήταν υπεύθυνος αυτή τη φορά; Έχετε δουλέψει μαζί του και πάλι στο παρελθόν;

Λοιπόν, υπεύθυνος γι’ αυτό ήταν η μπάντα συν το management, εμείς είχαμε την κύρια ιδέα του concept. Συνεργαζόμαστε με τον Thomas Ewerhard ήδη από τις μέρες των Sieges Even, όταν είχαμε κάνει μαζί του το “The Art Of Navigating By The Stars”. Ο Thomas είναι πολύ κάλος σε αυτό που κάνει, είναι πολύ καλός στο να οραματίζεται μια έννοια που έχει η μπάντα στο δικό της μυαλό και να προσθέτει το δικό του στοιχείο πάνω σε αυτό, γεγονός που καθιστά το artwork αυτό που είναι, απλά φανταστικό!

Που επιλέξατε να ηχογραφήσετε, να μιξάρετε και να κάνετε mastering στο “Paraiso”;

Αυτή τη φορά ηχογραφήσαμε τα πάντα σε ένα στούντιο πάλι. Στο στούντιο του μακροπρόθεσμου φίλου μας και ηχολήπτη μας στις ζωντανές μας εμφανίσεις, του Charly Czajkowski. O Markus και εγώ ξέρουμε τον Charly από την πρώτη μας περιοδεία στους Sieges Even, ακόμα από τότε γίναμε φίλοι και συνεργάτες. Σαν live mixer είναι εγκέφαλος…. Ποτέ δεν αφήνει την μπάντα και τον κόσμο να φύγει ανικανοποίητος από τον συναυλιακό χώρο. Έχει επίσης το δικό του στούντιο ηχογράφησης, τα VPS Studios στο Hamm της Γερμανίας και έχει δουλέψει πάνω σε άλμπουμ των Rage και του Victor Smolski στο παρελθόν. Από τη στιγμή που είναι μαζί μας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, γνωρίζει κάθε νότα και το μοτίβο κάθε τραγουδιού. Γι ‘αυτό ήταν απλά ένα λογικό βήμα για να στραφούμε στον Charly αυτή τη φορά. Ηχογράφησα τα φωνητικά με τον Charly ήδη στο “Touchstone”, σου δίνει πάντα ένα μεγάλο κίνητρο και επίσης δεν είναι και δύσκολο απλά να κολλήσεις μαζί του! Πάντα έχει πολλές ιστορίες από τον δρόμο να πει (γέλια) και πάνω από όλα… Είναι πολύ υπομονετικός. Έκανε το “Paraiso” να ακούγεται πραγματικά υπέροχο και ελπίζω να κάνουμε και τον επόμενο δίσκο με τον Charly!

Υπάρχουν σχέδια για περιοδεία; Ποιες χώρες σκοπεύετε να επισκεφθείτε;

Λοιπόν, το πρώτο μέρος της περιοδείας έχει ήδη προγραμματιστεί και θα είναι κυρίως στη Γερμανία, στην Αυστρία και τις ΗΠΑ. Εμείς φυσικά ελπίζουμε να ανοίξουμε τα φτερά μας πάνω από την Ευρώπη και ακόμα περισσότερο, ας δούμε τι θα μα φέρει το 2014.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το μέλλον της μπάντας;

Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω…. Όπως είπα, θα κάνουμε περισσότερα shows/tours και έχουμε ήδη έχουμε αρχίσει να γράφουμε υλικό για το επόμενο άλμπουμ. Προσδοκίες προσωπικά… Δεν έχω πάρα πολλές, γιατί είναι μια σκληρή βιομηχανία εκεί έξω και εμείς είμαστε ένας μικρό κομμάτι της, χρειάζεται να παλέψουμε για κάθε μικρό σημείο. Γι ‘αυτό ακριβώς περιμένουμε να δούμε τι έρχεται κάθε φορά στο δρόμο μας. Ας ελπίσουμε ότι το άλμπουμ πουλάει καλά ώστε να μπορούμε να αρχίζουμε να παίζουμε σε μεγαλύτερους χώρους για μεγαλύτερα πλήθη και πραγματικά να κερδίσουμε κάτι με τη μουσική μας.

Ευχαριστώ πολύ για τον πολύτιμο χρόνο σου. Κλείσε τη συνέντευξη όπως σου αρέσει, στέλνοντας ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς σας.

Σe ευχαριστώ για την ευκαιρία να εξηγηθώ εγώ και επίσης εκ μέρους όλης της μπάντας. Για τους Έλληνες οπαδούς θα ήθελα να πω ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ! Θέλουμε πραγματικά να έρθουμε και να παίξουμε κάποιες συναυλίες. Έχουμε ήδη επισκεφτεί την όμορφη χώρα σας ήδη στο παρελθόν και έχουμε αναμνήσεις από εκεί που θα είναι μαζί μας για το υπόλοιπο της ζωής μας. Είστε πραγματικά ευχάριστο και ενεργητικό κοινό για να παίξει κανείς, τι άλλο να θέλει μία μπάντα; Ελπίζω το “Paraiso” να πάρει τον δρόμο του στις καρδιές σας και ακόμα περισσότερο, ελπίζω να σας έχουμε να τραγουδήσετε τα τραγούδια του, όταν καταφέρουμε να έρθουμε στην Ελλάδα ξανά.

Νίκος Σιγλίδης

Απομαγνητοφώνηση: Κέλυ Λάμπρου

www.subsignalband.com/

www.facebook.com/subsignal

www.twitter.com/subsignal

Band Members

Arno Menses – Φωνητικά

Markus Steffen – Κιθάρα

Ralf Schwager – Μπάσο

David Bertok – Πλήκτρα

Danilo Batdorf – Τύμπανα

Discography

Beautiful & Monstrous, 2009

Touchstones, 2011

Paraíso, 2013

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X