Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/greekrebels/public_html/wp-content/mu-plugins/rebels-custom-slider.php on line 1536
Συνεντεύξεις

Procession

Από τις αγαπημένες μου δουλειές για φέτος, πόσο μάλλον στον χώρο του doom metal, είναι το νέο album των Procession που για άλλη μια φορά προσφέρουν απόλαυση στους οπαδούς τους, κάνοντας παράλληλα και καινούριους! Ο Jonas Pedersen, που μοιράζεται τις κιθάρες στην μπάντα μαζί με τον αρχηγό Felipe Plaza, κλέβει λίγο χρόνο και απαντάει στις ερωτήσεις μας!

Γεια χαρά είμαι ο Πάνος από το GreekRebels! Συγχαρητήρια για το νέο σας album “To Reap Heavens Apart”, είναι από τα καλύτερα doom metal albums που έχω ακούσει μέχρι τώρα μέσα στο 2013!

Χαιρετισμούς και από εδώ και σε ευχαριστούμε πολύ!

Λοιπόν, είστε ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα; Πήγαν όλα όπως επιθυμούσατε;

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και δεν υπάρχει κάτι που αλλάζαμε στον δίσκο. Το album είναι στενά συνδεδεμένο με τον ήχο και αισθητική των Procession αλλά παράλληλα ανοίγει και μια πύλη σε μια άλλη διάσταση στην οποία θα δουλέψουμε στο μέλλον. Νομίζουμε ότι ο ήχος και οι δυναμικές ταιριάζουν απόλυτα στο υλικό αλλά και σε στίχους και artwork. Για εμάς αυτό είναι το βιβλίο που θέσαμε ως στόχο να γράψουμε από κοινού.

Οι ηχογραφήσεις πότε έγιναν και πόσο σας πήρε να τις ολοκληρώσετε;

Είχαν διάρκεια περίπου 3 εβδομάδες, μέσα στον Σεπτέμβρη του 2012. Ήμασταν 4 μέρες σε ένα τοπικό studio στην Uppsala για τα τύμπανα. Τα υπόλοιπα τα μοντάραμε μόνοι μας μέσα σε 2 εβδομάδες σε ένα σπίτι στα προάστια.

Σχετικά με την σύνθεση των τραγουδιών, ποιος αναλαμβάνει το μεγαλύτερο φορτίο;

Γενικότερα όλοι συνεισφέρουμε με κάποιο τρόπο. Ο Felipe έχει τον συνολικό έλεγχο ποιότητας και οδηγιών. Εγώ και αυτός ξοδέψαμε περίπου ένα χρόνο φέρνοντας ιδέες και γράφοντας υλικό. Με αυτό τον τρόπο σε μερικές περιπτώσεις φτιάξαμε και μερικά demos για τα τραγούδια. Όταν είχαμε έτοιμες τις ιδέες, φωνάξαμε τον Uno ώστε να προσθέσει τα τύμπανα που ταίριαζαν αλλά και να δώσει πρόσθετες ιδέες. Η προσέγγιση του drummer μπορεί να κάνει την διαφορά σε μεγάλο βαθμό. Ο Claudio κυρίως δούλεψε τις δικές του μπασογραμμές, κάτι στο οποίο είναι ο απόλυτα ειδικός. Είχαμε σιγουρέψει ότι είχαμε αφήσει χώρο για το μπάσο για να προστεθεί στις μελωδίες και στα leads. Προφανώς υπάρχουν μέρη μέσα στον δίσκο που είναι αποκλειστικά ατομικά δημιουργημένα αλλά αν δεν συμφωνούσαμε όλοι, αυτό δεν γινόταν. Αυτό είναι ένα από τα σπουδαία χαρακτηριστικά των Procession, είμαστε 4 ξεχωριστά άτομα που κινούνται όμως στην ίδια μουσική κατεύθυνση με κοινές και ατομικές επιρροές.

Την παραγωγή ποιος την επιμελήθηκε; Ο ήχος είναι τεράστιος!

Εμείς την κάναμε! Εγώ ανέλαβα και τις περισσότερες ευθύνες όσον αφορά τον τεχνικό τομέα. Επίσης έκανα και την μίξη. Ήξερα πως θα έβγαζα καλύτερο ήχο αν χρησιμοποιούσα τον εξοπλισμό που είχα και βάζοντας στην άκρη λεφτά για μελλοντική χρήση. Το κλειδί για αυτόν τον ήχο είναι η τελευταία λέξη σε ενισχυτές, μικρόφωνα και μετατροπείς. Κανένα από τα studios στην δική μας οικονομική κλίμακα δεν μπορούσε να μας συναγωνιστεί, οπότε η επιλογή ήταν προφανής αν και χρειάστηκε πραγματικά πολύ περισσότερη δουλειά! Δεν είμαστε τεμπέληδες όμως, ενώ είχαμε και όραμα. Κάπως έτσι στο τέλος βγήκε το album να είναι ακόμα πιο “δικό μας”.

Δοκιμάσατε αυτή την φορά και κάτι το διαφορετικό σε σχέση με το ντεμπούτο “Destroyers of the Faith” ; Οτιδήποτε δηλαδή σχετικά σύνθεση, γράψιμο ή ηχογραφήσεις.. Και γενικά ποιες είναι οι διαφορές που εντοπίζεις εσύ ανάμεσα στα 2 αυτά albums;

Το “DOTF” ήταν γραμμένο εξολοκλήρου από τον Felipe και ήταν έτσι οι συνθέσεις του ώστε να είναι δυνατό για τον Felipe να είναι ο μοναδικός κιθαρίστας και να μπορεί να τραγουδάει συγχρόνως στις ζωντανές εμφανίσεις. Τo “TRHA” έχει επιπλέον επίπεδα με κιθάρες συνολικά. Ενώ έχει και τον τρόπο γραψίματος που ανέφερα πιο πριν, με αυτόν να είναι και ο μελλοντικός τρόπος που θα γράφουμε από εδώ και πέρα, βάζοντας και τον Claudio περισσότερο στο παιχνίδι για μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Να πω πως το “DOTF” είχε ηχογραφηθεί στα DM6 στο Santiago σε αντίθεση με την νέα δουλειά που ανέφερα πριν πως έγινε η φάση. Νομίζω πως η κυρίως διαφορά ανάμεσα στους 2 δίσκους είναι προφανής στον ακροατή. Και οι 2 δουλειές είναι ισότιμα σημαντικές για τους Procession και σημάνουν 2 διαφορετικές χρονικές στιγμές. Αυτό που είναι σημαντικό είναι και οι 2 αυτές ιστορίες να μείνουν για πάντα, ακόμα και όταν ο κόσμος καταρρεύσει και κάθε ίχνος δίσκου και CD είναι απλά άτομο!

Στο κομμάτι “Death Minstrel” θέλατε να δημιουργήσετε κάτι σαν το δικό σας “Defender” των Manowar; Κουβαλάει πολύ επικούρα και θρηνωδία μέσα του…

Δεν νομίζω ότι εμπνευστήκαμε από εκεί για το “Death Minstrel”. Είναι τραγούδι που έχει βγει μετά από μεγάλες νύχτες σκαψίματος σε σημαντικά κείμενα και την κιθάρα συνδεδεμένη σε έναν Marshall απλά.

Πάντως αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι εδώ φαίνεται περισσότερο από ποτέ η αγάπη σας για τους Candlemass! Το έπος “Death & Judgment” είναι ένα κομμάτι που ο Leif Edling θα ζήλευε αρκετά! Με την ευκαιρία, σου άρεσε το νέο Candlemass album;

Συγκροτήματα όπως οι Trouble, Solitude Aeturnus, Candlemass κτλ, φυσικά και έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε στην μουσική. Προσωπικά μου αρέσει ο νέος δίσκος των Candlemass. Ανυπομονώ για μια κυκλοφορία με τον Mats Leven πίσω από το μικρόφωνο! Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι στους Procession ψάχνουμε τον δικό μας ήχο και σίγουρα δεν αντιγράφουμε αυτά που έχουν ήδη γίνει. Πιστεύω πως το μέλλον θα φέρει και ακόμα περισσότερο “δικό” μας ύφος το οποίο σίγουρα θα έχει ρίζες σε δυνατές μελωδίες και δραματικούς συντριπτικούς ρυθμούς. Κάτι το οποίο μπορείς να πεις ότι έχουμε σίγουρα κοινό με τους Candlemass και τους υπόλοιπους.

Μαζί με τις μπάντες που ανέφερες ποιες άλλες έχουν επηρεάσει περισσότερο τους Procession;

Voivod, Trouble, Scorpions, Sarcofago, Rainbow, Heavy Load, Nick Cave, Neil Young, Morbid Angel, Mercy, Fields of the Nephelim, Bathory και AC/DC για τα σημαντικά διαλλείματα μπύρας… Υπάρχουν και άλλα συγκροτήματα χωρίς να φαίνονται όλα άμεσα στην μουσική μας. Ότι ακούμε μας επηρεάζει είτε με εμφανή τρόπο είτε πιο κρυμμένα.

Εαν είχατε να παίξετε 3 διασκευές στις συναυλίες σας, ποιες θα ήταν αυτές;

Προσωπικά θα διάλεγα τα “Bewitched” από Candlemass, “Night Sky” από Scald και το “The Tempter” των Trouble. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο στα υπόψη πάντως.

Στα live θα παίξετε όλο τον νέο δίσκο; Αν όχι ποια κομμάτια σίγουρα θα μπουν στο setlist;

Ζωντανά παίζουμε κυρίως από την νέα δουλειά και συγκεκριμένα τα “Damnation Memorae”, “Conjurer”, “Death and Judgement” και “To Reap Heavens Apart”. Σε μεγαλύτερα festivals λόγω χρόνου κόβουμε το “Death and Judgement”.

Πιστεύω ότι έχετε μερικές ωραίες αναμνήσεις από την επίσκεψη των Procession 2 χρόνια πριν. Τι θυμάσαι από τότε και υπάρχει πιθανότητα να σας ξαναδούμε σύντομα ξανά;

Μόνο σπουδαίες αναμνήσεις από την Ελλάδα. Είναι από τα μέρη που θες μόνο να επιστρέψεις. Φοβερή φιλοξενία, φοβερό κοινό, καλοί φίλοι, καταπληκτικό περιβάλλον, πολιτισμικοί θησαυροί, τέλειο κλίμα και ένα πολύ ζωηρό heavy metal πνεύμα! Θυμάμαι τα bar γύρω από την πλατεία και έναν Άγγλο να αδειάζει αμερικάνικα whisky. Περάσαμε πολύ όμορφα με ωραία φαγητό και πολύ ποτό με τον καλό μας φίλο Αναστάση, που μπαίνει στην ομάδα μας όταν ο Claudio είναι στην Χιλή.

Λοιπόν, τι έχει τώρα η συνέχεια για τους Procession;

Να κάνουμε όσες περισσότερες συναυλίες γίνεται. Στην συνέχεια θα αρχίσουμε να συνθέτουμε νέο υλικό αλλά όχι άμεσα. Θα θέλαμε να κάνουμε και μερικές μακρινές εμφανίσεις επίσης. Για την ώρα φτιάχνουμε ένα δίκτυο στο οποίο μπορούμε να δουλέψουμε και το οποίο θα μας δώσει αρκετή προσοχή. Νιώθουμε έτοιμοι και πρόθυμοι να σπρώξουμε τους Procession όσο πιο περισσότερο μπορούμε, οπότε θέλουμε ανθρώπους που μπορούν να κάνουν κάτι και όχι απλά μαλακίες. Έχουμε υψηλές προσδοκίες και θα τις υποστηρίξουμε!

Σε ευχαριστώ πολύ Jonas για την συνέντευξη αυτή, κλείσε όπως θες και στείλε και ένα μήνυμα στους Έλληνες doomsters!

Κλείστε μας για live! Θα γκρεμίσουμε το club και θα σας αφήσουμε θαμμένους σε στάχτες, είμαστε δυνατότεροι από ποτέ! Ευχαριστούμε για την στήριξη και θα είναι ευχαρίστηση μας να είμαστε σύντομα πίσω στην Αθήνα κάποια μέρα, μακάρι να γίνει αυτό σύντομα! Ave!

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

https://www.facebook.com/pages/Procession/141525302533057?fref=ts

https://myspace.com/processionburn

Band Members:

Felipe Plaza – Φωνή, Κιθάρες

Jonas Pedersen – Κιθάρες

Claudio Botarro – Μπάσο

Karl William Uno Bruniusson – Τύμπανα

Discography:

2010 – Destroyers of Faith

2013 – To Reap Heavens Apart

Russian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X