Συνεντεύξεις

Dexter Ward

Οι Dexter Ward είναι ένα σχήμα που με σταθερές κινήσεις εδώ και χρόνια χτίζει το όνομα του στην σκηνή μας. Και αυτό δεν αλλάζει με το καινούργιο και πολύ καλό “III”. Έψαξα λοιπόν και βρήκα κιθαρίστα και καλό φίλο Μανώλη Καραζέρη για να μάθω τι συμβαίνει στο στρατόπεδο τους!

Μανώλη καταρχάς θέλω να μας πεις τι έκανε το σχήμα από την κυκλοφορία του “Rendezvous” το 2016 μέχρι σήμερα…

Για σου παλιόφιλε Μιχάλη! Προσπαθήσαμε να παίξουμε όσες περισσότερες συναυλίες μπορούσαμε στην Ευρώπη με highlight σίγουρα τις εμφανίσεις μας σε διάφορα φεστιβάλ όπου κερδίσαμε και αρκετούς νέους οπαδούς- φίλους της μουσικής μας. Υπήρξε ενα κενό διάστημα όπου βάλαμε το συγκρότημα στον πάγο από τις αρχές 2018 μέχρι τον Μάρτιο του 2019 όπου η φλόγα ξαναζωντάνεψε και η διαδικασία της σύνθεσης – ηχογράφησης του νέου δίσκου έγινε με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς και μεγάλο ενθουσιασμό!

Πάμε λοιπόν να δούμε το “III”. Λένε ότι συνήθως όταν το σχήμα αποφασίζει να δώσει σαν τίτλο ενός του νέου του δίσκου έναν αριθμό ή π.χ. το όνομα του συγκροτήματος αυτό είναι μια μορφή δήλωσης. Ισχύει κάτι τέτοιο για εσάς ή απλά είναι το… τρίτο σας άλμπουμ;

Δεν είναι κάποια μορφή δήλωσης ούτε κάτι που είχαμε προγραμματίσει. Δεν θέλαμε ένα τίτλο που θα τραβήξει την προσοχή του ακροατή αλλά κάτι απλό που θα στρέψει όλη την προσοχή στην μουσική. Η ρωμαϊκή αρίθμηση προσθέτει μια επική αύρα ενώ τα τρία σπαθιά στο εξώφυλλο συμβολίζουν τους τρεις σταυρούς του Γολγοθά.

Είναι το “III” μια λογική συνέχεια του “Rendezvous” όσον αφορά την μουσική πορεία του σχήματος;

Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι μια λογική εξέλιξη γιατί τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά αυτό το άλμπουμ είναι μια επιστροφή από εκεί που αρχίσαμε μουσικά με τον Μάρκο. Το καταλαβαίνω και από τις πρώτες αντιδράσεις του κόσμου αφού πολλούς τους εκπλήξαμε θετικά. Ήταν κάτι που θέλαμε πολύ να κάνουμε αφού σε αυτή την φάση είχαμε εξαντλήσει την θεματολογία που είχαμε στα δυο προηγούμενα άλμπουμ και υπήρχαν πολλά θέματα που αφορούν την επική θεματολογία και δεν είχαμε αγγίξει ποτέ. Αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι δεν θα επανέλθουμε σε άλλη θεματολογία αν νιώσουμε ότι αυτό πρέπει να κάνουμε.

Ηχογραφήσεις; Πόσο καιρό σας πήρε ή όλη διαδικασία και πως δουλέψατε για το άλμπουμ αυτό;

Η προπαραγωγή του δίσκου έγινε το καλοκαίρι που μας πέρασε και οι ηχογραφήσεις έγιναν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Όλα τα όργανα ηχογραφήθηκαν στην Ελλάδα στο στούντιο του κιθαρίστα μας Ακή Παστρα εκτός από τα φωνητικά που έγιναν στην Ιταλια.  Τον Νοέμβριο έγινε η μίξη από τον Ακή ενώ το mastering έγινε στην Πολώνια στο στούντιο του Bart Gabriel. Κατά τη γνώμη μας όλοι οι συντελεστές έκανα εκπληκτική δουλεία και το αποτέλεσμα είναι ανώτερο των προσδοκιών μας.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσης  των Dexter Ward συνθετικά και στιχουργικά;

Νομίζω σε αυτή την ερώτηση θα έπρεπε να απαντήσει ο Μάρκο αφού είναι ο βασικός συνθέτης και αποκλειστικός στιχουργός αλλά μπορώ με βεβαιότητα να σου πω ότι αντλεί έμπνευση από συγκροτήματα όπως οι Iron Maiden, Omen, Witchkiller, Judas Priest κλπ

Πιστεύεις ότι μουσικά πατάτε πιο πολύ στον Αμερικάνικο ήχο;

Λατρεύουμε οτιδήποτε έχει να κάνει με το Αμερικανικό Heavy metal αλλά όταν βασικές επιρροές του ήχου μας είναι οι Iron Maiden και οι Judas Priest δεν μπορείς να πεις ότι ένα από τα δυο στυλ υπερτερεί του άλλου στον ήχο μας.

11 χρόνια κλείνουν επίσημα οι Dexter Ward με αρκετές κυκλοφορίες αλλά μόνο τρία πλήρη άλμπουμ. Γιατί αυτό; Είσαι τις άποψης ότι “less is more”;

Ο βασικός λόγος για αυτό είναι ότι το συγκρότημα αυτό από την αρχή που δημιουργήθηκε είχε ένα συγκεκριμένο πλάνο και το πλάνο ήταν ότι πρέπει με αυτό που κάνουμε να περνάμε καλά στον ελεύθερο χρόνο μας. Δεν υπάρχουν κανόνες, δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί και δεν υπάρχουν “πρέπει”.

Όποτε νιώθουμε την ανάγκη να εκφραστούμε μουσικά το κάνουμε, υπάρχουν και μεγάλα διαστήματα μεταξύ των δίσκων που δεν κάνουμε τίποτα και απλά καθαρίζουμε το μυαλό μας. Σίγουρα μεγάλο λόγο σε αυτό έχει παίξει και η απόσταση αφού ο τραγουδιστής μας ζει μόνιμα στην Ιταλία. Δεν είμαστε ένα συγκρότημα που τα μέλη του προβάρουν όλα μαζί αυτό γίνεται σπάνια. Ίσως αν είχαμε καθημερινή τριβή να έτρεχαν λίγο πιο γρήγορα τα πράγματα αν και δεν το νομίζω. Εγώ προσωπικά είμαι παρά πολύ ευχαριστημένος για το που έχει φτάσει το συγκρότημα σε σχέση με το ποσό προσωπικό χρόνο διαθέτουμε για αυτό.

Από το υπόγειο / προβάδικο των Battleroar ως σήμερα δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι έχεις προσφέρει τόσα πολλά στην αγαπημένη μας μουσική. Υπάρχουν ακόμα στόχοι και όνειρα που θες να πραγματοποιήσεις;

Σε ευχαριστώ παρά πολύ για τα καλά σου λόγια! Στόχοι όσο ζω πάντα θα υπάρχουν αυτό με κρατάει σε εγρήγορση, είμαι ένας άνθρωπος που δεν σταματά να ονειρεύεται ποτέ. Θα αναφερθώ σε ένα άπιαστο όνειρο που ξέρω ότι δεν θα γίνει ποτέ και αυτό θα ήταν να μοιραστούμε την σκηνή με τους Iron Maiden τους οποίους και ακούω αυτή την στιγμή που μιλάμε. Τα υπόλοιπα όνειρα θα τα δείτε σύντομα από κοντά!

Αν μπορούσες να κλέψεις ΕΝΑ μόνο δίσκο από την μουσική μας και να τον παρουσιάσεις σαν δικό σου ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;

Γενικά δεν μου αρέσει η λέξη κλέβω καθόλου όποτε θα μου επιτρέψεις να μην τη χρησιμοποιήσω, ο αγαπημένος μου δίσκος όλων των εποχών είναι το “Into Glory Ride” των Manowar

Πίσω στους Dexter Ward. Θυμάσαι την πρώτη φορά που συνάντησες τον Mark; Πως συνέβη αυτό;

Μόλις χθες έκανα μια ανάρτηση στο Facebook για αυτό το θέμα oπότε η ερώτηση σου είναι πολύ επίκαιρη. Συναντηθήκαμε στο Kalamazoo του Michigan σε ένα φεστιβάλ που λεγόταν Classic metal festival. Το φεστιβάλ έλαβε μέρος το 2001 και εμείς είχαμε ταξιδέψει για να δούμε κυρίως τους Manilla Road άλλα είχε τρομερά συγκροτήματα στο line up.

Τον Μάρκο τον γνώρισα έξω από το συναυλιακό χώρο όπου καθόταν μόνος του και τον ρώτησα από που είναι. Μόλις μου είπε ότι είχε έρθει μόνος του από την Ιταλία φρίκαρα. Περάσαμε αρκετές ώρες μαζί όπου μιλούσαμε για τα αγαπημένα μας συγκροτήματα και είχαμε τόσα κοινά που ήμουν σίγουρος ότι θα γίνουμε φίλοι. Πριν φύγουμε ανταλλάξαμε τηλέφωνα και του έδωσα την σελίδα των Βattleroar να μπει να ακούσει. Μετά από λίγους μήνες όταν εμφανιστήκαμε μαζί με τους Omen ήρθε στην Αθήνα να μας δει και τον φιλοξένησα σπίτι μου πράγμα που τώρα που το σκέφτομαι ήταν παράτολμο μιας και τον ήξερα μόνο λίγες ώρες άλλα για κάποιο λόγο ήμουν σίγουρος για το τι άνθρωπος ήταν. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία

Το παρελθόν δεν αλλάζει, παρόλα αυτά ανατρέχοντας στην δουλειά σας υπάρχει ένα σημείο που αν είχες την δυνατότητα σήμερα να αλλάξεις ποιο θα ήταν αυτό;

Ναι θα άλλαζα την παραγωγή στο πρώτο μας άλμπουμ αφού έγιναν πολλά λάθη λόγο της απειρίας μας. Το καλό είναι ότι μάθαμε από αυτά και τα διορθώσαμε.

Το άλμπουμ κυκλοφορεί και σε βινύλιο. Πως νοιώθεις που εδώ και 2-3 χρόνια αυτό το format έχει επιστρέψει για τα καλά;

Προσωπικά είμαι συλλέκτης βινυλίων όποτε η χαρά μου είναι διπλή. Θεωρώ την ακρόαση βινυλίου την πιο όμορφη ιεροτελεστία της μουσικής μετά τις συναυλίες και δεν το αλλάζω με τίποτα.

Οι καιροί είναι περίεργοι, ποια είναι όμως τα επόμενα βήματα των Dexter Ward;

Δυστυχώς όλα όσα είχαμε σχεδιάσει για το νέο δίσκο έχουν ακυρωθεί λόγω της κατάστασης με τον κοροναιο. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε σχέδια περιμένοντας να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης και να μπορέσουμε επιτέλους να παρουσιάσουμε τα νέα μας τραγούδια ζωντανά.

Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Κλείσε με ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας!

Θα ήθελα ευχαριστήσω εσένα προσωπικά για την παρουσίαση των Dexter Ward άλλα και να στείλω ένα μήνυμα σε όλους με τις ευχές μου να μείνετε εσείς και όσοι αγαπάτε ασφαλείς. Δεν πρέπει για κανένα λόγο να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε θα έρθουν σίγουρα καλύτερες μέρες για όλους μας!

Κείμενο: Μιχάλης Νταλάκος

https://www.facebook.com/Dexterwardmetal/

Band Members
Γιάννης Τσίμας – Μπάσο
Άκης Παστράς – Κιθάρα
Μανώλης Καραζέρης – Κιθάρα
Mark Dexter – Φωνή
Στέλιος Δαράκης – Τύμπανα

 

Discography
Neon Lights, 2011
Rendezvous With Destiny, 2016
III, 2020

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X