Συνεντεύξεις

Satanica

Το πόσο ευεργετικό είναι το διαδίκτυο στις μέρες μας, για μπάντες μικρότερου βεληνεκούς παγκοσμίως, που έχουν ευκαιρία να δείξουν τη καλή τους μουσική παραέξω, δε συζητιέται πλέον καν! Ο λόγος για τους μεταλάδες Satanica από την Ιαπωνία οι οποίοι αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου κύματος αναβίωσης του παλιού βαρβάτου ήχου στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου μαζί με τους Hellhound, Maverick αλλά και πολλούς άλλους. Από τις μικρές συνοικίες κάμποσα χιλιόμετρα πάνω από το Τόκιο ο ντράμερ και βασικό μέλος της μπάντας, Ritti Danger, άτομο που έζησε από πολύ κοντά τα 80s, μας λέει δυο-τρία πραγματάκια για τη μπάντα και όχι μόνο.

Γεια σου Ritti, καταρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πολύ καλή πορεία της μπάντας μέχρι σήμερα! Έχετε 3 πολύ καλά albums και, από όσο μπορώ να δω από το διαδίκτυο, είχατε και κάμποσες μεγάλες ζωντανές εμφανίσεις. Πώς τη βλέπετε τη μπάντα όπως έχει εξελιχθεί; Είναι τα πράγματα όπως θα θέλατε;

Γεια σου Γιώργο! Σε ευχαριστώ. Η αλήθεια είναι ότι έχω μείνει έκπληκτος από την αντίδραση του κόσμου των Metalheads παγκοσμίως. Ξεκινήσαμε τους Satanica με σκοπό να παίζουμε στην Ιαπωνία και κυρίως στην πόλη μας. Δεν περίμενα να γινόμασταν γνωστοί. Πραγματικά χαίρομαι που υπάρχουν άτομα εκεί έξω που γουστάρουν τη μουσική μας!

Το Metal κοινό της Ιαπωνίας υποστηρίζει τη μουσική σας; Ποιες είναι οι αντιδράσεις από Ευρώπη και Αμερική;

Αρχικά τα πράγματα πήγαιναν πολύ αργά γιατί η δραστηριότητά μας ήταν κυρίως τοπική. Παρόλα αυτά αφού έκατσαν και κάποια τουρ στο Τόκιο, μετά το δεύτερο άλμπουμ μας η υποστήριξη για τη μπάντα ανέβηκε αισθητά. Φυσικά οι τόσο θετικές αντιδράσεις από τις ξένες χώρες ήταν εκπληκτικές. Ειδικά στην Ευρώπη τα πράγματα πάνε πολύ καλά.

Μπορείς να μου πεις την ιστορία των Satanica και πως όλα ξεκίνησαν; Ποια είναι τα μέλη της μπάντας; Κάποιες αλλαγές στη σύνθεση από το τελευταίο άλμπουμ;

Μιας και εγώ τους μάζεψα έναν-έναν μπορώ να στα πω όλα! Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να φτιάξω μια αληθινή Heavy Metal μπάντα το 2002 και έτσι δημιουργήθηκαν οι Satanica. Πρώτα ήρθα σε επαφή με τον Shee Lipps (Κιθάρα) καθώς ήμασταν μαζί στους Power Lover στα 90s. Πάντα ήθελε να παίξει Heavy Metal παρόλο που με τους Power Lover παίζαμε Hard Rock, είχε πολύ διαφορετικό παίξιμο. Μετά βρήκα τον Ozzie Alastor (Κιθάρα) που που ήταν γνωστός του μιας και έκαναν gigs μαζί αλλά δεν είχε τύχει να έχουν κάποια πιο μόνιμη συνεργασία και γενικά γούσταρε τέτοια φάση. Ο Jonn Universe (Φωνητικά) ήταν ο επόμενος στόχος γιατί ένοιωθε να τραγουδάει πιο ψηλά και ήμασταν παλιά στα 80s μαζί στους Witch’s Kiss! Ο Ozzie μας είχε φέρει και τον Mad Butcher (Μπάσο) αλλά δυστυχώς παραιτήθηκε μετά το δεύτερο άλμπουμ μας “After Christ, the Devil Comes”. Ευτυχώς μετά μας βρήκε τον αντικαταστάτη Behemoth O και από το τρίτο άλμπουμ “We are Satan’s Preacher” είμαστε αυτή η πεντάδα (σ.σ. συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού του, Ritti Danger, στα ντραμς).

Πως θα περιέγραφες την ανίερη μουσική που παίζει η μπάντα; Ποιες είναι οι βασικές επιρροές και οι αγαπημένες σας μπάντες;

Η φράση κλειδί που περιέγραφε αυτό που θέλαμε όταν άρχισε η μπάντα ήταν Mercyful Fate meets Anvil. Ο συνδυασμός δηλαδή του σατανικού μυστηρίου των Mercyful Fate και το Power-Speed των Anvil οι οποίοι δύο αποτελούν και τόσο βασικές επιρροές όσο και αγαπημένες μπάντες. Επίσης αγαπημένες μπάντες είναι οι Angel Witch, Black Sabbath (με Dio και Martin), Bewitched (Swe), Coroner, Deep Purple, Evil, Iron Maiden, Judas Priest, King Diamond, Kiss, Manowar, Metallica (με Burton), Ozzy Osbourne, Rainbow, Riot, The Rods, Saxon, Slayer, Venom, Warlord… Γενικά μου αρέσουν οι old school καταστάσεις. Σαν ντράμερ οι βασικότερες μου επιρροές είναι οι Ian Paice (Deep Purple, κλπ), Cozy Powell (Rainbow, κλπ) και Robb Reiner (Anvil)

Πες κάτι σχετικό με το image της μπάντας στα live. Είναι πολύ cool και δείχνει και κάποιες έντονες επιρροές από Kiss!! Επίσης πες και τι στίχους πραγματεύεται η μπάντα.

Χαχα σε ευχαριστώ! Οι Kiss σίγουρα αποτελούν πάρα πολύ μεγάλη επιρροή. Ήδη από το 1975 όταν άκουσα για πρώτη φορά! Μια εποχή μάζευα μανιωδώς Bootlegs τους και τώρα έχω πάνω από 400. Παρόλα αυτά το να βγαίνουμε στη σκηνή έτσι δεν περιορίζεται στους Kiss, αλλά και από διάφορα Metal σχήματα. Όσο για τους στίχους, αυτοί κυρίως μιλάνε για το Σατανά, για δαίμονες, πόλεμο και κόλαση αν και σκέφτομαι στο μέλλον να γράψω και για άλλα πράγματα.

Τα πρώτα δύο άλμπουμ σας είχαν περισσότερο πιο Speedάτα τραγούδια. Στο τελευταίο σας πολυαγαπημένο άλμπουμ “We are Satan’s Preacher” προσθέσατε κάποια πιο σκοτεινά, old-school heavy metal στοιχεία και το τελικό αποτέλεσμα βγήκε πολύ πιο ψαγμένο. Θα συνεχίσετε να γράφετε μουσική όπως το τελευταίο σας ή απλώς ήταν ένα είδος πειραματισμού;

Χαίρομαι που σου άρεσε. Ο δεύτερος δίσκος μας ήταν ένα κράμα των ιδεών όλων των μελών και το βλέπαμε ακόμα σα χόμπι την όλη φάση. Στο τελευταίο μας όμως αποφασίσαμε να δουλέψουμε πιο συντονισμένα και να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στη μελωδία και τη σύνθεση. Βασικά δε μας βγήκε από πειραματισμό και γενικά το αποτέλεσμα μας ήρθε πολύ φυσικά και θα συνεχίσουμε να γράφουμε με αυτό τον τρόπο στο μέλλον.

Πως γράφετε τη μουσική σας και πως συντελεί ο καθένας σε αυτό; Με τους στίχους ποιος ασχολείται;

Επειδή μπορώ να παίζω λίγο κιθάρα γενικά γράφω εγώ τη μουσική και πρώτο μου μέλημα είναι να βρω ένα καλό riff. Μετά με τους άλλους δύο κιθαρίστες συμπληρώνουμε και ολοκληρώνουμε τη σύνθεση στις πρόβες στο studio. Με τους στίχους ασχολείται ο John. Παρόλα αυτά πολλές φορές βοηθάω και εγώ στον τίτλο του κομματιού ή προτείνω σε τι λυρικά πρότυπα να κινηθεί ένα κομμάτι.

Τα albums σας που τα ηχογραφήσατε και ποιος ήταν υπεύθυνος για την παραγωγή, τη μίξη και το mastering;

Ηχογραφήσεις έχουν γίνει σε διάφορα τοπικά studio της πόλης Utsunomiya. Μετά το δεύτερο δίσκο μας χρησιμοποιούμε το studio JIVE (σα να διαβάζεις EVIL ανάποδα χαχα). Γενικά ο παράγοντας στούντιο και απευθείας ηχογράφηση μας δυσκολεύει ιδιαίτερα καθώς δεν έχουμε και πολλές επιλογές εδώ σε τοπικό επίπεδο. Η παραγωγή, η μίξη και το mastering έγιναν από τον Ozzie Alastor και εμένα. Φυσικά οι γνώμες των άλλων είναι ευπρόσδεκτες. Παρόλα αυτά έχουμε κάποιο θέμα επειδή εδώ στην περιοχή δεν υπάρχει τεχνικός ήχου που να είναι γνώστης του Heavy Metal.

Στο παρελθόν ήσουν σε μια Heavy Metal μπάντα, τους Witch’s Kiss και ήσασταν ενεργοί από το 1981 οπότε ουσιαστικά έχετε γευτεί από κοντά τη μεγάλη σκηνή του Tokyo που είχε μερικές από τις αγαπημένες μου μπάντες. Seikima II, Aion, Anthem, Blizard, Hellen, Reaction, Doom και Sabbrabells για να αναφέρω μερικές! Τι θυμάσαι από αυτές τις μέρες;

Πωπω! Που τους θυμήθηκες τους Witch’s Kiss! Είσαι ωραίος! Τιμή μου!! Τα 80s ήταν και για την Ιαπωνία τρομερά και βγήκαν πολλές ωραίες μπάντες τότε. Στην αρχή με Loudness, Earthshaker, 44 Magnum και Vow Wow έγινε το μεγάλο μπαμ στο Metal χώρο. Μετέπειτα βγήκαν οι Marino, Sabbrabells, X Ray κλπ και η σκηνή χάραξε την πορεία της. Τότε είχαμε καταφέρει να παίξουμε και σε μερικά γνωστά μαγαζιά για live στο Tokyo. Στο Rock-May-Kan, στο Explosion, στο LA Mama κλπ. Σε αυτά μέρη έπαιζαν οι νέες μπάντες σαν και εμάς ενώ το σανίδι είχαμε μοιραστεί με τους Dementia, Ground Zero, Jackal, Sabbrabells, Urgh Police και Zodiac. Εκείνη την εποχή ήταν πολύ δύσκολο να ανταλλάξουμε μουσική παραέξω αν και προσωπικά μου άρεσαν πάρα πολλές μπάντες του εξωτερικού. Τώρα με το Internet τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.

Πίσω στο παρόν, πως είναι η Γιαπωνέζικη σκηνή αυτές τις μέρες; Με ποιες μπάντες είστε πιο κοντά;

Τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι τα 80s! Μια τοπική μπάντα σαν και εμάς μπορεί να εισακουστεί και στα κοινά των μεγαλύτερων κέντρων όπως Tokyo και Osaka αλλά και να είναι πιο συνδεδεμένη με τους οπαδούς της μέσω του διαδικτύου. Κυρίως είμαστε πιο κοντά με τα μέλη των Abigail, Batelle Shrine, Bellfast, Death Worm, Hellhound και Maverick.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας; Κάποιο νέο άλμπουμ; Κάποιο βίντεο κλιπ ή καμιά περιοδεία; Σκοπεύετε να παίξετε σε κανένα ξένο φεστιβάλ; Κάποια πιθανότητα να έρθετε από Ευρώπη μεριά;

Υπήρχε μια πιθανότητα να κάναμε κάτι τον Φεβρουάριο αλλά όλες οι δραστηριότητες είχαν πάψει την τελευταία χρονιά εξαιτίας προσωπικών προβλημάτων. Η αλήθεια είναι πως θέλω να ετοιμάσω ένα καινούργιο δίσκο γιατί την επόμενη χρονιά κλείνουν 10 χρόνια από την ανακοίνωση του πρώτου δίσκου. Οπότε έχουμε σκοπό για live και για νέο υλικό. Επίσης θα λάβουμε μέρος στο “A Tribute To Anvil – Strong As Steel” της Skol Records από Πολωνία που κυκλοφορεί τον Απρίλη. Είναι τιμή μου να συμμετέχω σε κάτι τέτοιο καθώς την υπεραγαπώ αυτή τη μπάντα. Σίγουρα θα κινήσουμε κάποια εγχώρια live για να σπρώξουμε τις κυκλοφορίες αλλά δεν υπάρχει κάτι στο μενού για φεστιβάλ εκτός χώρας. Παρά ταύτα κάποιο live στη Ευρώπη θα αργήσει να έρθει αν και καταφέραμε να συνεργαστούμε αντί αυτού με τον Bart Gabriel της Skol Records.

Τι ακούς αυτές τις μέρες; Παλιότερα ή πιο καινούργια καλούδια; Κάποια κυκλοφορία που άκουσες και σου έκανε εντύπωση;

Κυρίως Old school φάση. Τελευταία που αγόρασα και ακούω είναι τα Angel Witch – “As Above and So Below”, Kiss – “Monster”, Venom – “Fallen Angels” και Yngwie Malmsteen “Spellbound”. Δεν ακούω πάρα πολύ καινούργιες μπάντες. Το “Time To Rock” των Knight Fury μου είχε κάνει εντύπωση. Ειδικά η φωνή ήταν πολύ του γούστου μου. Από νέα που περιμένω πως και πως είναι το “Hope In Hell” των Anvil και τις επανακυκλοφορίες Virtue.

Τελικώς έχεις ασχοληθεί καθόλου με μπάντες από Ελλάδα; Είναι καθόλου εύκολο να βρεις να αγοράσεις υλικό στην Ιαπωνία; Εδώ είναι αρκετά δύσκολο να βρει κανείς γιαπωνέζικο δίσκο αλλά όλο και κάτι κάνουμε…

Να σου πω την αλήθεια από Ελλάδα δεν έχω πολλά πράγματα, μόνο δύο CD (Spitfire και Raw Silk). Επίσης ξέρω και κάποιους Descending αλλά δεν έχω ακούσει. Γενικά δεν υπάρχει μεγάλη πληροφόρηση. Αλλά θα ήθελα να ασχοληθώ γιατί είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν πολλές ωραίες μπάντες. Πάντως όσον αφορά το αντίκρισμα μας στην Ελλάδα σαν μπάντα γενικά είναι πολύ μικρό…

Εύχομαι να σας δω και ζωντανά μια μέρα! Μπορείς να τελειώσεις όπως θες τη συνέντευξη. Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, ήταν τιμή μου. Μέχρι την επόμενη φορά… Τις καλύτερες ευχές μου.

Θέλω πολύ να καταφέρω να παίξω Ευρώπη πόσο μάλλον στην Ελλάδα να τα πούμε και από κοντά. Ευχαριστούμε πραγματικά για τη συνέντευξη. Ελπίζουμε να κηρυχτεί ο λόγος των Satanica και εκεί. Σε ευχαριστώ και πάλι Γιώργο! Χαιρετίσματα σε όλα τα αδέλφια της Metal στην Ελλάδα. Stay Metal!!

Γιώργος ‘Kelenmar’ Βασιλειάδης

http://www.myspace.com/satanicajp

http://www.facebook.com/pages/SATANICA/218269431530235

Band Members:

Mad Butcher – Μπάσο

Shee Lips – Κιθάρα

Ozzie Alastor – Κιθάρα

John Universe – Φωνή

Ritti Danger – Τύμπανα

Discography

Knights in Satanic Service – 2004

After Christ, the Devil Comes – 2007

We are Satan’s Preacher – 2010

Black Assassin (EP) – 2011

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X