Συνεντεύξεις

Mors Subita

Φιλανδία, η χώρα των χιλίων λιμνών και του μελωδικού metal, είτε αυτό είναι death, power, epic, απλά ονομάστε το. Άργησα να ανακαλύψω τους Mors Subita και το καταπληκτικό κράμα τους από μοντέρνο thrash και μελωδικό death metal, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η τρίτη τους δουλειά, “Into The Pitch Black”, ήταν απλά ο ορισμός του μελωδικού death και δεν μπορούσε να με αφήσει ασυγκίνητο. Η κουβέντα με τον Mika Lammassaari (κιθάρες) ήταν άκρως ενδιαφέρουσα.

Γεια σας παιδιά, είμαι ο Δημήτρης από το GreekRebels. Σας ευχαριστώ πολύ που είχατε το χρόνο να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας. Συγχαρητήρια για την τελευταία σας κυκλοφορία, το “Into The Pitch Black”, καθώς μου άλλαξε τα φώτα. Παρακαλώ ενημερώστε μας, τα σχόλιο για το άλμπουμ ήταν τόσο ευνοϊκά όσο η κριτική μας;

Γεια σου Δημήτρη και ευχαριστούμε για την καλή κριτική! Τα σχόλια μέχρι στιγμής ήταν πολύ θετικά. Δεν υπάρχει κακή ανατροφοδότηση μέχρι στιγμής, πράγμα που είναι απλώς φοβερό!

Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ακολουθήσει η συνέχεια του επιτυχημένου “Degeneration”. Γιατί σας πήρε 3 χρόνια για να τελειώσετε το “Into The Pitch Black”;

Ας κάνουμε μια μεγάλη ιστορία σύντομη: έγραψα 2 άλμπουμ μουσικής. Στο τέλος είχαμε δύο πολύ διαφορετικά ηχητικά υλικά και το συγκρότημα επέλεξε συλλογικά να προχωρήσει αυτό που είναι τώρα το “Into The Pitch Black”. Ο χρόνος θα αποφασίσει τι θα γίνει με το άλλο μισό (το κακό δίδυμο), χαχα.

Το γεγονός ότι εσύ και ο Ville (Miinala; τύμπανα) έχουν άλλα συγκροτήματα κάνουν τη διαδικασία για τους Mors Subita λίγο πιο δύσκολη;

Αντίθετα. Το διατηρεί όλο αυτό και όλα βρίσκονται σε κίνηση. Για μένα τουλάχιστον είναι πολύ θεραπευτικό να παίζω σε ένα συγκρότημα στο οποίο μπορώ απλώς να επικεντρωθώ στο να παίζω και να το απολαμβάνω. Χτίζει περισσότερη ενέργεια για μένα να δουλεύω στους Mors Subita και στο δικό μου υλικό.

Ποια είναι λοιπόν η διαφορά για τους Mors Subita ανάμεσα στο “Into The Pitch Black” και τις προηγούμενες κυκλοφορίες της μπάντας;

Το νέο άλμπουμ είναι σίγουρα ισχυρότερο και πιο ευπροσάρμοστο άλμπουμ από τους προκατόχους του. Υπάρχουν περισσότερες μελωδίες από ποτέ, αλλά και περισσότερη βαρβαρότητα και groove. Περισσότερες αντιθέσεις γενικά μέσα στη μουσική.

Υπάρχουν δύο πλευρές στη μπάντα στο “Into The Pitch Black”. Μια μοντέρνα groovy thrash πλευρά και μια πλευρά που είναι ξεκάθαρα στην μελωδική πλευρά του death metal. Είναι αυτό το μείγμα η διαφορά που οι Mors Subita προτείνουν από τις υπόλοιπες μελωδικές death metal μπάντες;

Λοιπόν, συνθέτουμε μόνο τραγούδια που μας αρέσουν και δεν σκεφτόμαστε τίποτε άλλο. Αυτός ο ηχητικός συνδυασμός έρχεται πολύ φυσικά για εμάς, γι ‘αυτό θα ήταν πολύ ωραίο να σκεφτούμε ότι έχουμε ένα μοναδικό στυλ, ακόμα κι αν μπορεί να είναι μια μικρή διαφορά μέσα στο είδος.

Mors-Subita-2018a

Ποια είναι η διαδικασία σύνθεσης στους Mors Subita και πώς δουλέψατε για τα τραγούδια του “Into The Pitch Black”;

Γράφω και οργανώνω όλη τη μουσική και ο Eemeli γράφει στίχους και τις φωνητικές γραμμές, με λίγες εξαιρέσεις. Η διαδικασία λειτουργεί πολύ καλά για εμάς. Μερικές φορές μπλοκάρουμε ένα μέρος ή δύο στην πρόβα και επιστρέφουμε στο πίνακα και γυρνάμε πίσω με νέες ιδέες. Έτσι, μερικές από τις «πρώτες δοκιμές» γίνονται με ολόκληρη τη μπάντα.

Νομίζω ότι το “Into The Pitch Black” κυκλοφόρησε με μια νέα εταιρία, από την Inverse Records. Πώς πέτυχε αυτός ο γάμος και υπήρξε κάτι λάθος με την One Man Army;

Η One Man Army ουσιαστικά εγκατέλειψε, οπότε έπρεπε να βρούμε μια άλλη εταιρία. Με την Inverse τα πάντα έχουν δουλέψει πολύ καλά μέχρι στιγμής.

Ποιες είναι οι κύριες επιρροές για τους Mors Subita και τι αρέσει στο κάθε μέλος της μπάντας να ακούει;

Ακούμε πολύ διαφορετικά στυλ μουσικής μέσα στη μπάντα. Ορισμένες από αυτές τις επιρροές εκδηλώνονται ακόμη και με κάποιες ευγενικές λογομαχίες. Μια ευθεία απάντηση θα ήταν οι Statovarius και οι Rotten Sound.

Δεν έχω ακούσει τις προηγούμενες κυκλοφορίες των Mors Subita, κάτι που θα αλλάξει, αλλά μέχρι στιγμής θα θέλατε να αλλάξετε κάτι προς την κατεύθυνση οποιουδήποτε άλμπουμ που έχετε βγάλει;

Όχι. Αυτές είναι εικόνες της μπάντας σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή και έτσι πρέπει να είναι. Είμαστε περήφανοι για το έργο που επιτελέσαμε και εστιάζουμε στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.

Μήπως κάτι τέτοιο ισχύει για το “Into The Pitch Black” ή είστε 100% ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα;

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το νέο άλμπουμ. Δεν υπάρχει τίποτα που θα αλλάζαμε.

Mors-Subita-2018d

Ποιο είναι το στιχουργικό περιεχόμενο του “Into The Pitch Black” και πώς συνδέεται αυτό με το εξώφυλλο;

Mika Lammassaari : Γράφω κυρίως για τις ανθρώπινες μοίρες και τον καθημερινό ρεαλισμό. Το μπροστινό εξώφυλλο συνδέεται φυσικά με τους στίχους, αλλά θέλουμε να αφήσουμε αυτό το ερώτημα αναπάντητο, ώστε όλοι να έχουν τη δική τους εμπειρία.

Eemeli Bodde: Το στιχουργικό περιεχόμενο περιστρέφεται γύρω από τα σφάλματα της ανθρωπότητας. Οι άνθρωποι που έχουν τη ζωή τους διαχωρισμένη από την τρομοκρατία, ένα άτομο που προσπαθεί να αγωνιστεί μέσω της κατάθλιψης, η έννοια του φόβου κλπ. Το φάσμα είναι τόσο ευρύ σε αυτό το άλμπουμ που ο ακροατής πρέπει πραγματικά να σκάψει στους στίχους και να μάθει τι είναι κάθε τραγούδι. Το μπροστινό εξώφυλλο σου δίνει μια εικόνα για το τι είναι το άλμπουμ. Ένα άτομο που επιπλέει σε μια πισίνα νερού. Νεκρό και ενώ περιβάλλεται από σκοτεινά χρώματα και κάποια δυστοπικά στοιχεία στο παρασκήνιο.

Πώς θα προωθήσετε το “Into The Pitch Black”; Υπάρχουν σχέδια περιηγήσεων/συναυλιών και ποιες είναι οι πιθανότητες να σας δούμε στην Ελλάδα;

Θα θέλαμε να έρθουμε στην Ελλάδα. Έχω πάει πολλές φορές με τους Wolfheart και θα ήταν θαυμάσιο να επιστρέψω εκεί με τους Mors Subita. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε το δρόμο μας το συντομότερο δυνατόν.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και για μια ακόμη φορά συγχαρητήρια για το “Into The Pitch Black”. Παρακαλώ αφήστε εδώ ένα μήνυμα για τους Έλληνες οπαδούς σας.

Μείνετε αληθινοί και στηρίξτε τις αγαπημένες σας μπάντες!

Δημήτρης Σταύρος
Μετάφραση: Πέτρος Μυστικός

https://www.facebook.com/morssubitaofficial/
https://www.instagram.com/morssubitaofficial/
http://mikseri.net/morssubita
http://myspace.com/morssubita
http://www.reverbnation.com/morssubita
https://open.spotify.com/artist/6OTqwzePF081l2Oz9PEku8
https://twitter.com/morssubita
http://www.youtube.com/user/MorsSubita

Band Members
Mika Lammassaari – Κιθάρες
Mika Junttila – Μπάσο
Ville Miinala – Τύμπανα
Eemeli Bodde – Φωνητικά

Discography
Human Waste Compression, 2011
Degeneration, 2015
Into the Pitch Black, 2018

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X