Συνεντεύξεις

Manam

Οι Manam είναι ένα σχετικά νεοσύστατο συγκρότημα από την Ιταλία. Πριν λίγο καιρό επέστρεψαν με το δεύτερο fulllength album τους, το Ouroboros. Έτσι, ήρθαμε σε επικοινωνία μαζί τους για να συζητήσουμε γύρω από αυτό αλλά και όχι μόνο. Τις απαντήσεις έδωσε ο Marco Salvador, o κιθαρίστας και τραγουδιστής του σχήματος.

Γεια σας παιδιά! Άκουσα πρόσφατα το νέο σας album Ouroboros και ήταν πολύ καλό. Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για αυτό, θα μπορούσατε να παρουσιάσετε τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας στους αναγνώστες μας;

Γεια σου Χριστίνα, χαίρομαι που σε γνωρίζω! Είμαι ο Marco, συνθέτης, τραγουδιστής και κιθαρίστας των Manam. Πρώτα απ’ όλα, σε ευχαριστώ για την εκτίμηση και τη συνέντευξη, είναι χαρά μου να είμαι μαζί σας. Τα άλλα μέλη της μπάντας είναι ο Marco Montipò στο μπάσο και στα φωνητικά, ο Nicola De Cesero στα τύμπανα και οι νέοι κιθαρίστες μας Thomas Montefusco και Luca Mantovani.

Τι σας έκανε να ξεκινήσετε την μπάντα;

Ήταν το πάθος μας για τη μουσική. Από τότε που ήμασταν μικροί, όλοι μεγαλώσαμε ακούγοντας hard rock, heavy metal κοκ. Θέλαμε να απολαύσουμε όλοι μαζί την δημιουργική πλευρά, γράφοντας τη δική μας μουσική.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για το album. Πόσο καιρό χρειάστηκε για να το ολοκληρώσετε;

Μας πήρε περίπου ένα χρόνο, πριν όμως και από την κυκλοφορία του Rebirth Of Consciousness τον Νοέμβριο του 2018, είχα αρχίσει ήδη να γράφω νέα πράγματα και τα δουλέψαμε μέχρι τον Αύγουστο του 2019 που τελικά ηχογραφήσαμε το Ouroboros. Μετά έπρεπε να περιμένουμε για την κυκλοφορία του, γιατί έπρεπε να αλλάξουμε τη σύνθεση μας και να βρούμε νέα μέλη.

Είστε ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα;

Σίγουρα είμαστε! Πιστεύουμε ότι ο Ouroboros είναι ένα βήμα μπροστά στη μουσική μας, τα τραγούδια είναι καλύτερα γραμμένα, πιο ατμοσφαιρικά, οι φωνές και ο ήχος έχουν βελτιωθεί και η εκτέλεση είναι καλύτερη.

Ποια είναι η θεματολογία των στίχων;

Το Ouroboros είναι ένα πρωτότυπο album. Κάθε κομμάτι εξερευνά ένα βήμα του Great Alchemical Opus (αλχημικός όρος για τα τέσσερα βήματα και τη διαδικασία δημιουργίας της φιλοσοφικής λίθου). Τα τρία πρώτα τραγούδια μιλούν για το Nigredo (στην αλχημεία, το nigredo σημαίνει αποσύνθεση και δηλώνει το σκοτάδι). Μεταφορικά, αντιπροσωπεύει τον θάνατο του υποσυνείδητου και την απώλεια των δικαιωμάτων μας. Τα επόμενα τρία κομμάτια αντιπροσωπεύουν το Albedo (λευκό) και το Citrinitas (κίτρινο), δηλαδή η ύλη ανασυνδυάζεται και ανασυγκροτείται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Μεταφορικά, σε αυτήν τη φάση αλλάζουμε από θύματα σε πολεμιστές, αναπτύσσουμε πειθαρχία, θέλουμε και συνειδητοποιούμε ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε ενεργά τον κόσμο γύρω μας. Στη συνέχεια, τα τρία τελευταία τραγούδια εξερευνούν το Rubedo (κόκκινο), την τελική διαδικασία της ύλης που μετατρέπεται σε χρυσό ή στη φιλοσοφική λίθο. Μεταφορικά, ο άνθρωπος κάνει το τελευταίο βήμα της εξέλιξής του, δεν υπάρχει πλέον «εγώ», «εσείς», «εμείς», υπάρχει μόνο η ένωση με ολόκληρο το σύμπαν, ένα μοναδικό ζωντανό ον που αγκαλιάζει ολόκληρη την ύπαρξη.

Ποιος είναι υπεύθυνος για την ηχογράφηση και την παραγωγή του album;

Το album ηχογραφήθηκε στα The Groove Factory Studios στο Udine (Ιταλία) από τον Michele Guaitoli, ηχολήπτη και τραγουδιστή των Visions of Atlantis και Temperance (Napalm Records). Η παραγωγή έγινε από εμένα και τον Michele Guaitoli.

Τι είδους σχόλια έχετε λάβει από τον Τύπο και το κοινό σας;

Είχαμε πολύ καλή ανταπόκριση, τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό. Έχουμε λάβει περίπου 15 κριτικές μέχρι στιγμής, από τις καλύτερες ιστοσελίδες όπως το Metalitalia, το Metallized, το Loud And Proud και πολλά άλλα. Όλες οι κριτικές είναι περίπου 8/10, οπότε αισθανόμαστε υπέροχα. Το κοινό μας αυξήθηκε αρκετά, παρά το γεγονός ότι δεν ήμασταν σε θέση να κάνουμε συναυλίες λόγω του ιού. Οι πωλήσεις του Ouroboros πάνε πάρα πολύ καλά.

Ποιος είναι ο καλλιτέχνης πίσω από το εξώφυλλο;

Είναι ο Eddy Talpo, ένας σπουδαίος Ιταλός καλλιτέχνης από την Πάδοβα που έχει συνεργαστεί με πολλές metal μπάντες. Συνεργαστήκαμε μαζί του για το πρώτο μας album και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε λόγω της εξαιρετικής δουλειάς που έκανε. Είναι πολύ ταλαντούχος καλλιτέχνης!

Υπάρχει διαφορά μεταξύ του Ouroboros και του προηγούμενου album σας Rebirth Of Consciousness;

Ναι, υπάρχουν πολλές. Πρώτα απ’ όλα, στο “Ouroboros” χρησιμοποιήσαμε ένα κουαρτέτο εγχόρδων για να προσθέσουμε ένα είδος ρομαντικής ατμόσφαιρας με βάση την κλασική μουσική. Δουλέψαμε πολύ τα φωνητικά, χρησιμοποιώντας χορωδίες και φωνητικές αρμονίες. Επίσης, οι κιθάρες βελτιώθηκαν ως προς τον ήχο και τα επίπεδα, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις κιθάρες που παίζουν σε κάθε τραγούδι. Τέλος, δώσαμε περισσότερη προσοχή στη δομή των τραγουδιών, κάνοντάς τα πιο απλά για να βελτιωθεί η ροή ολόκληρου του album.

Ποια είναι η καλύτερη συναυλία που έχετε παίξει ποτέ ως Manam ή με άλλα συγκροτήματα που ίσως έχετε συμμετάσχει;

Ως Manam η καλύτερη συναυλία ήταν σίγουρα το Rock Inn Somma, ένα από τα καλύτερα metal festivals στην Ιταλία. Ανοίξαμε επίσης για τους Temperance, Kanseil και άλλες σημαντικές μπάντες στην underground σκηνή στην Ιταλία. Με άλλα συγκροτήματα, η καλύτερη συναυλία που μπορώ να θυμηθώ είναι το Power Of The Night Festival στην Κύπρο, έπαιξα το 2016 με τους Silverbones. Aνοίξαμε για τους Scanner και Grave Digger, το πλήθος ήταν κυριολεκτικά φωτιά και το μέρος ήταν καταπληκτικό.

Από ποιες μπάντες επηρεάζεστε;

Έχουμε πολλές διαφορετικές επιρροές και μας αρέσει σχεδόν κάθε είδος μουσικής, αλλά οι πιο σημαντικοί καλλιτέχνες για τη μουσική μας είναι οι Wintersun, Opeth, Metallica, Franco Battiato και ο Beethoven.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορούμε να αρχίσουμε να παίζουμε ξανά συναυλίες, θα εξαρτηθεί από την πορεία του ιού και την κυβέρνηση αλλά ελπίζουμε ότι από τον Οκτώβριο θα έχουμε κάποιες πιθανότητες. Εν τω μεταξύ, γράφουμε ήδη νέα μουσική και εξερευνούμε νέα μονοπάτια, σύντομα θα ακούσετε νέα από εμάς.

Αυτό ήταν παιδιά! Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το χρόνο σας, το εκτιμώ πραγματικά. Σας εύχομαι καλή τύχη! Τα τελευταία λόγια σας ανήκουν.

Πρώτα απ’ όλα, σε ευχαριστώ Χριστίνα για τις υπέροχες ερωτήσεις και για το χρόνο που αφιέρωσες σε εμάς. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε όλους όσους θα διαβάσουν αυτήν τη συνέντευξη και τους καλούμε όλους να ακούσουν τη μουσική μας και να διαβάσουν τους στίχους μας, μπορείτε να μας βρείτε στο Youtube, στο Spotify και στο Apple Music.

Χριστίνα Γιαννούλη
Μετάφραση: Σοφία Βαλεντίνη Καλαιτζίδη

https://www.facebook.com/manamofficialmetal
https://open.spotify.com/album/3lS4Iz3YZQyAeEGuau41Cg

Band Members
Marco Salvador – κιθάρες, φωνητικά
Marco Montipò – μπάσο, φωνητικά
Nicola De Cesero – τύμπανα
Thomas Montefusco – κιθάρες
Luca Mantovani – κιθάρες

Discography
Rebirth Of Consciousness, 2018
Ouroboros, 2020

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X