Συνεντεύξεις

Anubis Gate

Οι Anubis Gate πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησαν το πέμπτο τους δίσκο ο οποίος φέρει απλά ως τίτλο το όνομα τους. Ο μπασίστας/τραγουδιστής της μπάντας, Henrik Fevre, μας μίλησε γι’ αυτόν. Απολαύστε τον.

Γεια σου Henrik. Συγχαρητήρια για το νέο σας δισκογραφικό πόνημα. Πως αισθάνεσαι τώρα που το “Anubis Gate” βρίσκεται στα δισκοπωλεία;

 

Γεια σου Νίκο, σε ευχαριστώ πολύ. Είναι μια ανακούφιση, γιατί έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που τελείωσε και ήμουν αρκετά ανυπόμονος όταν περίμενα τόσο πολύ για να κυκλοφορήσει. Τώρα πλέον όλα είναι καλά.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν αυτό που είχατε στο μυαλό τόσο εσύ όσο και η υπόλοιπη μπάντα;

Αισθάνθηκα πολύ άνετα με κάθε δευτερόλεπτο του άλμπουμ πραγματικά. Πιστεύω ότι κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε για να βγει το άλμπουμ όπως το σκεφτόμασταν, έτσι ώστε να ταιριάζει με τις προηγούμενες κυκλοφορίες μας και να μπορεί να συνεχίσει την εξέλιξη της μπάντας.

Τι είδους σχόλια έχετε δεχθεί μέχρι στιγμής;

Ήταν πολύ καλά και θετικά. Στην πραγματικότητα είναι πιο καλά έλαβε ποτέ άλμπουμ μας, έτσι είμαστε πολύ περήφανοι και χαρούμενοι. Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για να δείτε πώς οι άνθρωποι θα αντιδράσουν σε μια ακόμη αλλαγή του ο τραγουδιστής, αλλά φαίνεται ότι δεν είχαμε τίποτα να φοβάται. Σας ευχαριστώ λοιπόν σε όλους όσους με αποδεκτή ως η “νέα” φωνή.

Για να τα πάρουμε από την αρχή, μπορείς να συστήσεις τη μπάντα στο Ελληνικό κοινό που δεν έχει έρθει σε επαφή με τη μουσική σας, δίνοντας μας ένα σύντομο βιογραφικό;

To 2001 o Jesper και ο Morten σε κιθάρα και drums αντίστοιχα, θέλανε να κάνουν μια μπάντα με μελωδικό metal και κάποια χρόνια μετά βρήκαν τον Torben Askholm, τραγουδιστή που μπορούσε να κάνει τη δουλειά. Το πρώτο τους demo κατέληξε να είναι και το ντεμπούτο τους άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 2004 με όνομα “Purification”. Συνθετικά σ’ αυτό συνέβαλλε ο τωρινός κιθαρίστας, ο Kim,με τα solos και τα πλήκτρα, όπως και εγώ με τα δεύτερα φωνητικά. Αργότερα τον ίδιο χρόνο γίναμε και οι 2 πλήρη μέλη και κυκλοφορήσαμε ένα ακόμα άλμπουμ, το “A perfect Forever” (2005). Λίγο μετά από αυτό ο Torben αποχώρησε και ήρθε ο παραγωγός Jacob Hansen που τραγούδησε στα 2 επόμενα άλμπουμ, τα “Andromeda Unchained” (2007) και “The detached” (2009). Αυτά τα 2 είχαν περισσότερο prog χαρακτήρα σε αντίθεση με τα προηγούμενα που ήταν πιο power. Στις αρχές του 2011 ο Jacob δεν ήθελε να συνεχίσει άλλο μαζί μας και έτσι ανέλαβα εγώ να κάνω τα φωνητικά στο 5ο μας άλμπουμ που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2011 και είναι το πρώτο που είμαστε τετραμελής μπάντα.

Στο προηγούμενο άλμπουμ αλλάξατε κάπως το λογότυπο σας. Θεωρείς πως με αυτή την αλλαγή ίσως να θέλατε να δείξετε την εξέλιξη του ήχου σας;

Νομίζω πως αυτή η «ηχητική εξέλιξη» συνέβη ήδη από το 3ο μας άλμπουμ. Όσον αφορά το λογότυπο, μάλλον σταδιακά ξεφορτωθήκαμε τα Αιγυπτιακά θέματα στα εξώφυλλα μας. Στο εξώφυλλο του “Andromeda Unchained” υπήρχε ένα μικρό κατάλοιπο της προηγούμενης αρτιστικής κατεύθυνσης στο logo, ενώ στο “The detached” το logo άλλαξε ξανά. Θα μπορούσες να πεις πως τελικά αποστασιοποιηθήκαμε από την Αιγυπτιακή μυθολογία και πλέον έχει απομείνει μόνο το όνομα.

Όπως προείπες υπάρχει και μια ακόμα αλλαγή πίσω από το μικρόφωνο. Εσύ πλέον εκτός από το μπάσο έχεις αναλάβει και τα φωνητικά, αντικαθιστώντας τον Jacob Hansen που μέχρι τώρα είχε κάνει φοβερή δουλειά. Πώς προέκυψε αυτό;

Σαν παραγωγός υψηλού επιπέδου όπως ήταν ο Jacob, δεν μπορούσε να βρει αρκετό χρόνο για να ασχολείται και με τη μπάντα. Οπότε ήταν μάλλον προφανές πως θα αναλάμβανα εγώ τα φωνητικά και να γίνουμε μια τετραμελής μπάντα, που στην ουσία αυτό ήμασταν και πριν αν εξαιρέσεις τους διάφορους τραγουδιστές. Τελικά ο στιχουργός και αυτός που γράφει τις φωνητικές μελωδίες μπορεί επιτέλους και να τραγουδήσει και αυτό μας αρέσει κιόλας.

Ποια θεωρείς τη βασική διαφορά του νέου άλμπουμ με το προηγούμενο;

Το ”Anubis gate” δεν είναι σε καμιά περίπτωση concept άλμπουμ όπως το ”The detached”. Είναι απλά μια συλλογή από τραγούδια που ταιριάζουν μεταξύ τους. Δεν υπάρχει καμιά ιστορία που να τα συνδέει και κατά κάποιο τρόπο τα κάνει πιο προσβάσιμα και πιο εύκολα στο να τα ακούσει κάποιος. Οι στίχοι εδώ είναι πιο προσωπικοί ενώ στο ”The detached” ήταν όλοι φανταστικού περιεχομένου. Μουσικά υπάρχει η ίδια πολυπλοκότητα, με πολλά στρώματα που προσδιορίζουν τον ήχο των τωρινών Anubis Gate, ενώ υπάρχουν και αρκετές power αναφορές των πρώτων μας άλμπουμ. Θα έλεγα πως είναι ότι πιο μελωδικό έχουμε κάνει μέχρι τώρα.

Αλήθεια τι σας ώθησε να ονομάσετε το άλμπουμ “Anubis Gate”;

Δεν είχαμε ποτέ ένα ομότιτλο άλμπουμ! Το γεγονός πως είμαστε πλέον οι 4 μας, εμείς έχουμε παίξει σε όλα τα άλμπουμ μέχρι τώρα και εμείς οι ίδιοι ήμασταν που παίζαμε στα πρώτα live πίσω στο 2005, νιώσαμε κάτι σαν επιστροφή στις ρίζες μας. Επίσης το άλμπουμ κυκλοφορεί από άλλη εταιρεία τη Nightmare, η οποία επανακυκλοφορεί τα πρώτα μας άλμπουμ σε ψηφιακή μορφή με bonus κομμάτια και συμπληρωματικές σημειώσεις από όλους τους συμμετέχοντες σε αυτά. Οπότε αν θέλετε να βρείτε αυτά τα άλμπουμ περιμένετε μέχρι την 21η Νοεμβρίου που θα κυκλοφορήσουν τα άλμπουμ της εποχής Hansen. Τα της εποχής Askholm θα ακολουθήσουν αμέσως μετά.

Πώς δουλεύει η μπάντα συνθετικά; Ποιοι είναι υπεύθυνοι για τη μουσική και τους στίχους;

Συνήθως έρχεται είτε ο Kim είτε ο Jesper με ένα αρχικό riff ή ένα σχεδόν ολοκληρωμένο θέμα με demo τύμπανα για να δοθεί μια εντύπωση του πως θα είναι όταν ολοκληρωθεί. Μετά εγώ γράφω τους στίχους και τις φωνητικές μελωδίες, ηχογραφώ τα φωνητικά και τα στέλνω στους υπόλοιπους. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές, διορθώνοντας και προσθέτοντας έτσι ώστε στο τέλος όλοι μας να είμαστε ικανοποιημένοι. Όταν πλέον έχουμε τελειώσει αυτή τη διαδικασία γύρω στις 10-12 φορές, έχουμε ένα άλμπουμ μιας περίπου ώρας. Έπειτα αρχίζουμε την τελική ηχογράφηση όπου πλέον κάθε demotrack αντικαθίσταται από το κανονικό όργανο.

Με τι στιχουργικά θέματα ασχοληθήκατε αυτή τη φορά;

Είναι αρκετά. Κάποια είναι για τις σχέσεις πατέρα και γιου, κάποια για το πώς γερνάμε, για τον τζόγο, για το πώς προσπαθούμε να ελέγξουμε τον θάνατο, επίσης και μια μικρή ιστορία εγκλήματος. Κάποια είναι ημι-βιογραφικά, κάποια άλλα εντελώς φανταστικά.

Πώς θα περιέγραφες τη μουσική των Anubis Gate σε κάποιον που δεν σας έχει ξανακούσει;

Είναι μοντέρνη heavy metal, επηρεασμένη από τους πρωτοπόρους των μελωδικών 80΄s, συνδυασμένη με τη χαμηλοκουρδισμένη βαρύτητα των πρόσφατων χρόνων. Αλλά πρωτίστως είναι μελωδική και δεν έχει καθόλου brutal φωνητικά ή occult στίχους. Πολλές φορές μας συγκρίνουν με τους Dream Theater, οπότε έχουμε και το progressive στο μείγμα, αλλά ποτέ δεν είμαστε τόσο τεχνικοί, για μας προτεραιότητα έχει πάντα το τραγούδι. Παίζουμε όσο τεχνικά χρειάζεται το τραγούδι να παίξουμε.

Ποιες θεωρείτε τις μεγαλύτερες σας επιρροές;

Δύσκολη ερώτηση, επειδή όλοι μας έχουμε διαφορετικά ακούσματα και διαφορετικές πηγές έμπνευσης και αυτό είναι φαντάζομαι που κάνει τον ήχο των Anubis Gate να είναι αυτός που είναι. Προσωπικά με εμπνέουν πολύ οι πρώιμοι Genesis και γενικά το prog rock, όπως και οτιδήποτε από Γάλλους κλασσικούς συνθέτες σαν τον Duruflé ή μέχρι και η pop και η jazz. Βεβαίως όμως έχουμε και κάποιες κοινές αναφορές όπως οι Queenryche και οι Crimson Glory.

Τι μουσική ακούτε αυτό τον καιρό; Κάποια κυκλοφορία που ενδεχομένως σας άρεσε ιδιαίτερα;

Αυτή την εποχή έχω απορροφηθεί από τους Βρετανούς prog rockers Frost. Τα άλμπουμ τους είναι πραγματικά θησαυρός για όποιον του αρέσει το prog rock. Τσεκάρετέ τους στο Youtube. Όταν δεν ακούω αυτούς, ακούω το νέο άλμπουμ του πρώην κιθαρίστα των It Bites, τον Francis Dunnery. Είναι το πρώτο του άλμπουμ που δεν έχει καθόλου κιθάρες, είναι μια ενδιαφέρουσα αλλαγή, αλλά προφανώς δεν είναι καθόλου metal.

Έχετε σχέδια για κάποια περιοδεία;

Θέλουμε πολύ να παίξουμε μερικές συναυλίες αυτό το χρόνο και το Ευρωπαϊκό Prog power θα ‘ταν απίθανο. Περάσαμε φανταστικά εκεί το 2005 και ελπίζουμε να ξαναπαίξουμε φέτος. Όπως και να ‘χει, θέλουμε να σας δούμε όλους από κοντά.

Ποιες είναι οι μελλοντικές βλέψεις της μπάντας;

Σίγουρα περισσότερες συναυλίες. Ελπίζουμε πως αυτό το άλμπουμ θα μας ανοίξει πιο πολλές πόρτες και να μας ακούσει πιο πολύς κόσμος, συμπεριλαμβανομένων και των διοργανωτών. Μετά από αυτά υπάρχει το 6ο άλμπουμ πάνω στο οποίο έχουμε ήδη αρχίσει να δουλεύουμε και θα κυκλοφορήσει μάλλον το 2013.

Henrik σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου.Κλείσε τη συνέντευξη δίνοντας ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας.

Γεια σε όλους σας. Σας ευχαριστώ που διαβάσατε τη συνέντευξη και ακούσατε το άλμπουμ. Αν ενδιαφέρεστε για τα προηγούμενα άλμπουμ μας, θα ακολουθήσουν κάποιες επανακυκλοφορίες όπως και ένα βίντεο για το ”Golden days”, το οποίο έχει τελειώσει εδώ και κάποιο καιρό. Μπορεί ήδη να βρίσκεται στο Youtube. Ψάξτε το! Ελπίζω να σας δω όλους αυτό το χρόνο!

Νίκος Σιγλίδης

www.anubisgate.com

http://www.facebook.com/pages/Anubis-Gate/46462049392?sk=wall

Band

Jesper M Jensen: Κιθάρα, Πλήκτρα

Morten Sorenser: Τύμπανα

Henrik Fevre: Φωνή, Μπάσο

Kim Olesen: Κιθάρα

Discography

Purification 2004

A Perfect Forever 2005

Andromeda Unchained 2007

The Detached 2009

Anubis Gate 2011

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X