Συνεντεύξεις

Hautajaisyö

Οι Hautajaisyö είναι μία death/thrash metal μπάντα, η οποία ιδρύθηκε το 2014 στο Iisalmi της Φινλανδίας. Με το φινλανδικό στοιχείο να είναι έντονο μέσω της μουσικής και έχοντας κυκλοφορήσει πρόσφατα το νέο άλμπουμ, μιλήσαμε με τον τραγουδιστή Janne Partanen για τη τρίτη ολοκληρωμένη δουλειά ονόματι “On Vain Pimeys” που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες.

Γεια σου Janne! Καταρχάς, συγχαρητήρια για το άλμπουμ. Ήταν κάτι που πραγματικά απόλαυσα και νομίζω πως είναι η καλύτερη δουλειά σας μέχρι σήμερα. Πού νομίζεις πως βρίσκεται στη δισκογραφία σας;

Γεια σου Θοδωρή και ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Χαίρομαι που σου αρέσει το νέο μας άλμπουμ. Πιστεύουμε πως το νέο μας άλμπουμ έχει πάει τη μουσική μας σε μια καινούρια κατεύθυνση και είναι αυτό που πάντα θέλαμε με τη μουσική μας. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσεις να ακούς τη μπάντα μας.

Θα ήθελες να μας δώσεις μία βιογραφία της μπάντας για τους αναγνώστες που δεν σας γνωρίζουν;

Ξεκινήσαμε αυτή τη μπάντα στα τέλη του 2014 όταν σταματήσαμε με την παλιά μπάντα, τους  Redeye, και κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας promo στις αρχές του 2015. Το δημοσιεύσαμε στο YouTube και κάναμε μερικά αντίτυπα DIY CDs για να δώσουμε σε ανθρώπους. Σύντομα κάναμε μία συμφωνία με την Inverse Records και δημοσίευσαν όλη τη μουσική μας έκτοτε. Έχουμε κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ, μερικά singles και μερικά μουσικά βίντεο. Έχουμε κάνει αρκετές εμφανίσεις στη Φινλανδία και έχουν παίξει τη μουσική μας σε όλο τον κόσμο. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε DIY νοοτροπία για τη μουσική μας και κάνουμε όσα μπορούμε μόνοι μας με την βοήθεια των έμπιστων φίλων μας.

Αυτό που εγώ προσωπικά ακούω στο άλμπουμ είναι μία μίξη στοιχείων από Morbid Angel και Incantation αλλά από μία πιο εξατομικευμένη άποψη. Συμφωνείς με αυτή την περιγραφή;

Βασικά δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ πώς θέλουμε να ακουγόμαστε οπότε απλά κάνουμε μουσική που θα θέλαμε να ακούμε. Το μουσικό γούστο όλων των μελών έχει αφήσει σημάδι στον ήχο μας. Οπότε μπορείς να ακούσεις Florida death metal, Σουηδικό melodic death metal, λίγο από thrash metal και μπόλικο black metal. Αλλά δεν είσαι ο πρώτος που αναφέρει ότι ακουγόμαστε λίγο σαν Morbid Angel, είναι μεγάλη η τιμή.

Πιστεύεις ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ αυτού του άλμπουμ και του προηγούμενου;

Στο δεύτερο άλμπουμ είχαμε δύο κιθαρίστες και προσπαθούσαμε να τους χρησιμοποιήσουμε. Τα τραγούδια ήταν πιο μελωδικά και μπορείς να ακούσεις μπόλικο thrash metal σε αυτά. Το νέο άλμπουμ έχει περισσότερο death metal και πιο ακραίο από όλες τις απόψεις. Προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό το άλμπουμ ‘απλό’ και όλα τα τραγούδια είναι ευχάριστο να τα παίζεις ζωντανά.

Πώς βλέπεις την φινλανδική ακραία metal σκηνή αυτή τη στιγμή;

Είναι πολύ καλή. Πολλές νέες και καλές μπάντες αναδύονται και μερικά απίστευτα καλά άλμπουμ. Μερικές παλαιότερες μπάντες έχουν κάνει comeback και δημιούργησαν τα καλύτερά τους άλμπουμ έως τώρα. Η Φινλανδία ήταν πάντα μία εξαιρετική metal χώρα και πιστεύω πως δεν θα αλλάξει. Ας ελπίσουμε ωστόσο πως αυτή η ‘πανούκλα’ δεν θα ‘σκοτώσει’ όλα τα μπαρ, φεστιβάλ και χώρους διεξαγωγής συναυλιών. Είναι αρκετά δύσκολη η εποχή για όλους αυτούς.

Ποιο είναι το νόημα του ονόματος της μπάντας και τι αντιπροσωπεύει για εσένα;

Το όνομα σημαίνει ‘νύχτα κηδείας’ και το κλέψαμε από ένα τραγούδι των Horna. Οι Hautajaisyö πάντα δημιουργούσαν τραγούδια σχετικά με το θάνατο, την απόγνωση και προβλήματα ψυχικής υγείας. Οπότε η ‘νύχτα κηδείας’ είναι η νύχτα που αποφασίζεις να αυτοκτονήσεις.

Γιατί επιλέξατε οι τίτλοι των τραγουδιών να είναι στα φινλανδικά;

Τα φινλανδικά είναι μία ποιητική γλώσσα και ταιριάζει τέλεια με τη metal μουσική. Ακόμα πιστεύουμε πως  εφόσον το όνομα της μπάντας είναι στα φινλανδικά, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα τραγούδια. Στο μέλλον μπορεί να κάνουμε κάποια τραγούδια στα αγγλικά αλλά όχι στο κοντινό μέλλον. Τα φινλανδικά απλά ταιριάζουν με τη μπάντα μας.

Πώς επηρέασε η πανδημία τα σχέδια σας;

Πολλές εμφανίσεις ακυρώθηκαν ή μεταφέρθηκαν για το μέλλον. Είχαμε κάποιες πολύ καλές εμφανίσεις που θα γίνονταν για την κυκλοφορία του άλμπουμ αλλά είναι άθλιοι καιροί. Οπότε απλά ξεκινήσαμε να κάνουμε νέα μουσική. Ήταν περίεργο που ηχογραφούσαμε ακόμα πράγματα για το άλμπουμ και είχαμε καινούρια τραγούδια ήδη έτοιμα. Το υλικό για το επόμενο άλμπουμ είναι σχεδόν έτοιμο για να ηχογραφηθεί και ελπίζουμε πως θα κυκλοφορήσουμε κάποιο από αυτό αυτόν το χρόνο. Δεν επαναπαυόμαστε.

Πιστεύεις ότι η μπάντα έχει εξελιχθεί από τότε που ξεκίνησε;

Η γενικότερη ροή της δημιουργίας και ηχογράφησης μουσικής είναι πολύ ποιο εύκολη τώρα. Έχουμε αυτό το καλό σύστημα που φτιάχνουμε demos πολύ γρήγορα αν το κομμάτι ακούγεται καλό. Όλοι μας έχουμε εξοπλισμό που μπορούμε να ηχογραφήσουμε τα μέρη μας δοκιμαστικά. Είναι εύκολο να ακούσεις νέα  τραγούδια και να δεις τι λειτουργεί και τι όχι. Ακόμα έχουμε πλήρωμα με ισχυρό κίνητρο που θέλει να γίνεται ολοένα και καλύτερο και θέλει τα ίδια πράγματα με τη μπάντα. Όλοι μας έχουμε διαφορετικά δυνατά σημεία τα οποία χρησιμοποιούμε για να λειτουργούμε σαν μία μηχανή.

Ποιος είναι ο λόγος που επιλέξατε το “Uhraus” να αντιπροσωπεύσει το άλμπουμ;

Είναι ένα πολύ ευχάριστο τραγούδι να παίζεις ζωντανά και είναι λίγο απαιτητικό να το παίζεις. Το νέο άλμπουμ δημιουργήθηκε πάνω στην ιδέα ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε πάντα κάτι πιο σκληρό και το “Uhraus” ταιριάζει απόλυτα. Το δεύτερο single ήταν το “Kuolonkantaja

και επιλέχθηκε καθώς ήταν μία καλή ‘γέφυρα’ ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο άλμπουμ.

Στην περίοδο 2006 και 2014 ήσασταν ενεργοί ως Redeye. Τι σας έκανε να αλλάξετε το όνομα σας;

Βασικά κυκλοφορήσαμε το πρώτο επίσημο EP με αυτό και είχαμε το συναίσθημα πως έπρεπε να αλλάξουμε τα πράγματα. Οπότε αποφασίσαμε να αρχίσουμε να κάνουμε στα φινλανδικά και να κουρδίσουμε τις κιθάρες χαμηλότερα. Οι Redeye ήταν μία κάπως χαοτική πάντα και θέλαμε έναν κάποιο πιο σταθερό τρόπο να δημιουργούμε τραγούδια. Ήταν έξυπνο να το θάψουμε και να συνεχίσουμε με την ίδια ομάδα ανθρώπων κάτω από νέο όνομα. Κάποια riffs και τραγούδια έχουν χρησιμοποιηθεί στους Hautajaisyö, οπότε πιστεύουμε ότι οι Redeye ήταν η demo φάση της μπάντας μας.

Πώς σας βοήθησε η Inverse Records με το νέο άλμπουμ;

Ήταν μπάντα εξαιρετικοί μαζί μας. Μπορούμε απλά να κάνουμε τα δικά μας πράγματα και αν θέλουμε βοήθεια από εκείνους απλά ρωτάμε. Τις περισσότερες φορές απλά ενημερώνουμε όταν έχουμε επερχόμενα νέα πράγματα και μετά μπορούν να ξεκινήσουν να δουλεύουν πάνω στην κυκλοφορία. Για εμάς ήταν η καλύτερη επιλογή να δουλέψουμε μαζί τους.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου, μπορείς να τελειώσει αυτή τη συνέντευξη με όποιο τρόπο επιθυμείς.

Και πάλι σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Η μουσική μας μπορεί να βρεθεί παντού στο διαδίκτυο οπότε ελπίζουμε όλοι οι αναγνώστες να πάνε και να ακούσουνε τη μουσική μας. Εάν σας αρέσει, μοιραστείτε το με τους φίλους σας. Ελπίζουμε να μείνετε όλοι ασφαλείς και υγιείς.


Συνέντευξη:
Θοδωρής Κατσικονούρης
Μετάφραση: Ελίζα Καπουράλου

Facebook
Instagram
Bandcamp
Spotify
Deezer

Band Members
Janne Partanen – Φωνητικά
Sami Pirskanen (S. Lustig) – Κιθάρες, Δεύτερα φωνητικά
Simo Pesonen  – Μπάσο
Teemu Roth – Τύμπανα

Discography
Hautajaisyö, 2015
Matkalla Κohti Ηautaa, 2018
On Vain Pimeys, 2020

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X