Συνεντεύξεις

Eilera

H Eilera επέστρεψε με το πέμπτο της full-length album “Waves και με αφορμή αυτό, επικοινωνήσαμε μαζί της για να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Η συζήτηση όμως δεν περιορίστηκε στα θέματα που αφορούν την νέα της κυκλοφορία, καθιστώντας την μια από τις πιο απολαυστικές συνεντεύξεις μας.

Γεια σου Eilera! Θα ήθελα να σε καλωσορίσω στο webzine μας και να σε συγχαρώ για την κυκλοφορία του “Waves. Μου άρεσε πάρα πολύ. Θα ήθελες να πεις στους αναγνώστες μας δυο λόγια για το album;

Γεια σου και σε ευχαριστώ Τζούλια. Το “Waves είναι η ακουστική μου εμπειρία σε έναν ήρεμο και ζωτικό κόσμο. Απλό και περιπετειώδες. Το έγραψα πριν ξεκινήσει η κατάσταση με τον ιό, ένιωθα την απληστία και το συμφέρον να ξεπερνούν τον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι παίζουν το παιχνίδι των χρημάτων και χάνουν τις ψυχές τους σε αυτό, το παιχνίδι της πατριαρχίας, της καλοσύνης και του εκφοβισμού μέσω των πρότυπων ομορφιάς. Το “Waves ήταν η αντίδρασή μου σε όλα αυτά ως μουσικός. Αντιμετωπίζω τον εχθρό με τα δικά μου όπλα. Φτιάχνω μουσική που μοιάζει με τις αντίθετες αξίες: φως, ομορφιά, ισότητα των φύλων, σεβασμό στη φύση και γενναιοδωρία. Είναι η καλλιτεχνική μου συμβολή στην ισορροπία του κόσμου.

Ποια είναι τα σχόλια μέχρι τώρα; Το έχει αγκαλιάσει η metal σκηνή;

Έχω λάβει πολύ καλά σχόλια, αλλά μάλλον λίγα θα έλεγα, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς το “Waves δεν έχει προωθηθεί αρκετά.

Ακόμα και χωρίς να γνωρίζουμε το υπόβαθρο του “Waves, είναι ένα πολύ προσωπικό και ευαίσθητο album. Πιστεύεις ότι βοήθησε να αντιμετωπίσεις κάποια συναισθήματα σου;

Το “Waves δημιουργήθηκε μετά από μια σκληρή και σκοτεινή περίοδο. Οι καταστάσεις που ανέφερα ήταν πάρα πολύ συντριπτικές για μένα, έχανα τον αγώνα. Ωστόσο, αντί να βουλιάξω, έσπρωξα τον εαυτό μου και πήγα σε ένα ταξίδι που με γέμισε ξανά θετική ενέργεια. Επισκέφτηκα μια πολύ καλή μου φίλη και την οικογένειά της στην Ισπανία. Στη συνέχεια, έκανα ένα οδικό ταξίδι κατά μήκος του ωκεανού και πραγματικά συνδέθηκα ξανά με τα στοιχεία. Πήγα πίσω σε αυτό που με χαρακτηρίζει, τη σύνδεση με τη φύση. Το τελευταίο βήμα για μένα, ήταν να φτιάξω αυτό το album μετά από αυτές τις αναζωογονητικές εβδομάδες. Μόλις κυκλοφόρησε το album, ήξερα ότι είχα κερδίσει τον αγώνα. Ξέρετε τι λένε, ότι το κακό προχωρά μόνο όταν οι καλοί άνθρωποι δεν κάνουν τίποτα για να το αντιμετωπίσουν, αυτή είναι η αλήθεια.

Ελπίζω να απελευθερώθηκες από όλα τα αρνητικά συναισθήματα που σε πλημμύριζαν πριν από τη δημιουργία του “Waves. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο ωκεανός μπορεί πραγματικά να βοηθήσει ένα άτομο να ηρεμήσει το μυαλό του.

Είχες πάντα στενή σχέση με τη θάλασσα;

Η δημιουργία αυτού του album με ελευθέρωσε. Το “Waves είναι ένα album που δεν έχει καπετάνιο, απαντά μόνο στη μούσα του, τη θάλασσα και έτσι πρέπει να το ακούμε, σαν να είναι ένα. Ναι, νιώθω πάντα ενθουσιασμένη και τους χτύπους της καρδιάς μου δυνατά καθώς πλησιάζω στον ωκεανό. Δεν μπορεί να σε εξαπατήσει ο ωκεανός, ξέρεις ενστικτωδώς ότι είναι ισχυρότερος από εσένα, τα κύματά του σε παρασέρνουν και σου μεταφέρουν την ενέργειά του, μέχρι να να σε θεραπεύσουν.

Το “Waves είναι ένα τολμηρό folk album, με μερικά rock στοιχεία και ακόμη λιγότερα metal. Ήταν μια αυθόρμητη απόφαση ή το σκεφτόσουν γενικά να το δοκιμάσεις;

Ναι, ήταν μια αυθόρμητη απόφαση, ένα ένστικτο. Ήθελα να μοιραστώ με τους ακροατές την ενέργεια της θάλασσας, οπότε χρειάστηκε να δουλέψω σε έναν ήχο που θα τους πήγαινε εκεί, μαζί μου, για να το νιώσουν. Η πρόκληση για μένα ήταν να δουλέψω σε μια παραγωγή Folk-Rock, χωρίς να αντιγράψω τραγούδια που έχουν γίνει σε αυτό το είδος πριν τα δικά μου. Στο παρελθόν, μου ζητούσαν φίλοι να κάνουμε ακουστικά τραγούδια και η απάντησή μου ήταν πάντα όχι, γιατί ένιωθα ότι δεν έχω τίποτα νέο ή ενδιαφέρον να δώσω στην ακουστική μουσική. Αλλά αυτή τη φορά, ήταν διαφορετικά. Ένιωσα ότι θα μπορούσα να συμβάλω στην εξέλιξη του Folk-Rock με αυτό το album, δίνοντάς του μια μοντέρνα προσέγγιση. Η φωνή που τραγουδά τα τραγούδια, η δική μου φωνή, είναι αυτή μιας σύγχρονης γυναίκας του 2020.

Έχετε κάποιο αγαπημένο κομμάτι από το “Waves;

Μου αρέσουν όλα τα τραγούδια, όπως μου αρέσει κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου. Δεν μπορώ να επιλέξω ένα χρώμα, γιατί χρειάζονται όλα για να φτιάξουν ένα ουράνιο τόξο. Αλλά ίσως, μερικές μέρες θα είμαι μπλε και κάποιες άλλες, θα είμαι πορτοκαλί. Τις γαλάζιες μέρες, θα προτιμούσα να ακούσω το Sea Widow ή το She Makes Waves. Από πιο χαρούμενα, μάλλον θα επέλεγα το Roll With The Waves ή το La Quest.

Ποιες είναι οι κύριες εμπνεύσεις σου στη ζωή;

Οι άνθρωποι και η φύση. Βασικά, ο πλανήτης μας και ό,τι ζει πάνω του. Η σπίθα πρέπει να είναι αρκετά δυνατή για να ανάψει τη φωτιά μου.

Έχεις πειραματιστεί με πολλά είδη. Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να κάνεις αλλά δεν έχεις βρει ακόμα τη σωστή ευκαιρία;

Έχω πειραματιστεί με πολλά είδη αλλά αν ακούσετε τα album μου, κάθε ένα από αυτά είναι πριν από οτιδήποτε άλλο, Eilera. Όλοι έχουν την ίδια ακραία ομορφιά, η οποία εξελίσσεται με τον χρόνο, όπως κάθε άλλο ζωντανό πλάσμα στη γη. Η Eilera είναι κάτι παραπάνω από μια φωνή. Για παράδειγμα, αν ακούσετε το πρώτο album Facettes, το οποίο είναι celtic/electro/rock, μπορείτε να πείτε ότι δημιουργήθηκε από δύο metal μουσικούς. Νιώθω ότι μέχρι το σημείο που έχω εξερευνήσει μέχρι τώρα μπορώ να σκάψω ξανά στη βιβλιοθήκη μου και να συνδυάσω τα στοιχεία που έχω και να τα κάνω όλα καλύτερα.

Θα σκεφτόσουν ποτέ να είσαι ξανά σε μια μπάντα σαν τους Chrysalis;

Όχι, έπαιζα κιθάρα τότε, χρησιμοποιούσα ελάχιστα τη φωνή μου. Σήμερα νιώθω ότι το κύριο όργανο μου είναι η φωνή μου.

Πώς ένιωθες τότε που τα πήγαινες τόσο καλά, ας το παραδεχτούμε, σε μια τόσο ανδρικά κυριαρχημένη σκηνή;

Ένιωθα ότι ήταν εύκολο και κάτι φυσικό, όσο με προστάτευε η αφέλεια μου. Για μένα, η συνεργασία με άντρες δεν ήταν ποτέ πρόβλημα. Είχα στόχους, οι μουσικοί γύρω μου ήταν άντρες, οι επιχειρηματίες ήταν κυρίως άντρες, ήταν η κανονικότητά μου. Ωστόσο, σε κάποιο σημείο δεν μπορούσα πλέον να αγνοήσω το γεγονός ότι στην κορυφή της ιεραρχίας υπήρχαν άντρες που προβάλλουν τους φόβους και τις φαντασιώσεις τους για τις γυναίκες. Ήταν επίσης μεταξύ μουσικών και τεχνικών. Αυτές οι καταστάσεις έγιναν εμπόδια στην καριέρα μου. Είδα μερικές από τις ιδέες μου να κλέβονται. Γνώρισα κάποιους που με διαχώρισαν ή προσπάθησαν και καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη μου. Δεν πληγώθηκα, όσο ήμουν η ίδια ανώριμη. Τότε η ασχήμια κάποιων καταστάσεων άρχισε να με πληγώνει. Στο τέλος, και αυτή ήταν η τελευταία φάση της όλης διαδικασίας, ανέβηκα πάνω απ’ όλα. Νομίζω ότι μπήκαμε επιτέλους σε μια νέα εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας, τέτοιου είδους συμπεριφορές θεωρούνται απαράδεκτες. Το ίδιο συμβαίνει και στη μουσική βιομηχανία. Αλλά εκτός από αυτό, θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι έχω γνωρίσει και συνεργαστεί με υπέροχους άντρες, που είναι αρκετά δυνατοί για να ξεπεράσουν τις διακρίσεις των φύλων. Όταν άνδρες και γυναίκες μπορούν να συνδυάσουν τις αρετές τους μαζί, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταπληκτικό, μαγικό και πολύ διασκεδαστικό.

Αναδρομικά, ποιες είναι οι σκέψεις σου ως μουσικός μέχρι τώρα;

Είμαι ευχαριστημένη με κάθε δίσκο μου. Ο καθένας είναι μια διαφορετική εμπειρία, με τις καλές στιγμές και τις κακές. Έχω μάθει από όλα αυτά. Νομίζω ότι καθένα από αυτά τα albums ήρθε λίγο μπροστά από την εποχή του και έφερε κάτι νέο στον κόσμο του rock/metal/folk. Λυπάμαι που έχω παίξει τόσο λίγες συναυλίες. Μακάρι να μπορούσα να γνωρίσω περισσότερους ανθρώπους ζωντανά. Ωστόσο, αυτό είναι το μονοπάτι μου και κάθε εμπειρία ήταν μοναδική. Όσο έχει νόημα και είμαι σε θέση να φτιάχνω μουσική καλής ποιότητας, θα συνεχίσω να το κάνω. Όταν νιώσω ότι δεν μπορώ πια, θα στείλω την Eilera για ύπνο.

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που αφιέρωσες για να απαντήσετε στις ερωτήσεις.

Ευχαριστώ πολύ! Ήταν πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Σε όλους εσάς, μείνετε ασφαλείς και μείνετε ανοιχτοί σε ό,τι πρόκειται να έρθει. Είναι καιρός να δημιουργήσουμε έναν πολύ καλύτερο κόσμο για να ζήσουμε. Η εποχή της απληστίας πρέπει να τελειώσει, η μουσική θα ζήσει, δυνατή και για πάντα.

Τζούλια Τσαγκάρη
Μετάφραση: Σοφία Βαλεντίνη Καλαιτζίδη

https://www.eilera.com/
https://www.facebook.com/EileraOfficial/
https://eilera.bandcamp.com/

Band Members
Eilera – φωνητικά
Jan Sormo – μπάσο

Discography
Facettes, 2003
Fusion, 2007
Darker Chapter… and Stars, 2011
Face Your Demons, 2016
Waves, 2020

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

1 comment

Konstantinos 25 Ιουνίου, 2023 at 3:35 μμ

Μα τι ωραία συνέντευξη! Μπράβο σας, δεν ήξερα ότι την γνωρίζουν στην Ελλάδα! Αναμένουμε και μια νέα συνέντευξη ίσως!

Reply

Leave a Comment

Leave a review

X