Συνεντεύξεις

Cruachan

Όγδοη δισκογραφική δουλειά για τους Ιρλανδούς folk metallers Cruachan, οι οποίοι έρχονται να μας συνεπάρουν με το “Nine Years Of Blood”. Ο mastermind του σχήματος, Keith Fay, ανακρίνεται και απαντά στις ερωτήσεις μου.

Δεν θα ρωτήσω αν είστε υπερήφανοι για τον αντίκτυπο του “Nine Years Of Blood” (γιατί ομολογουμένως πρέπει να είστε πολύ περήφανοι), θα σας ρωτήσω, ωστόσο, αν έχει φτάσει τις δικές σας προσδοκίες όσον αφορά το αποτέλεσμα. Λάβατε τον ήχο και την αίσθηση που στοχεύατε και ποιός ήταν αυτός;

Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως αυτό το άλμπουμ μας έλαβε τις πιο καλές κριτικές, από όσα έχουμε κυκλοφορήσει ποτέ. Το βλέπουμε να κατακτά θέση σε τοπ 80 και 90 τοις εκατό, μερικά 100 τοις εκατό, κι έτσι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Επίσης, σημειώνει υψηλότερες θέσεις σε ορισμένες περιοχές από άλλη συγκεκριμένη ιρλανδική μπάντα που έχει υπάρχει όσο κι εμείς και κυκλοφορεί άλμπουμ σχεδόν την ίδια στιγμή, χαχα. Υποθέτω πως καταφέραμε τον ήχο που κυνηγούσαμε, ακόμα ακούω την τελική κυκλοφορία και υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν είμαι ευχαριστημένος, που θα ήθελα να αλλάξω, αλλά νομίζω πως οι περισσότεροι μουσικοί αισθάνονται το ίδιο με τις κυκλοφορίες τους. Απλά πρέπει να το δεχθώ, να προχωρήσω και να είμαι χαρούμενος που λαμβάνει μια τόσο μεγάλη αντίδραση.

Τι σας ώθησε να γράψετε για την Εξέγερση του Tyrone; Πέρασε ποτέ το μυαλό σου για να γράψεις για τον Pearce και το Easter Rising και να διαμορφωθεί ως μέρος του εορτασμού του 2016; Θα φαινόταν σαν ένα καλά προσαρμοσμένο τέλος στην Τριλογία Του Αίματος.

Διαφωνώ απόλυτα μαζί σου. Το Easter Rising είναι φυσικά ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ιρλανδίας και έχουμε γράψει σχετικά μέρη μέσα στα χρόνια, αλλά υπάρχουν πολλά πολιτικά στο παρασκήνιο που θα πρέπει να γραφτούν και να εξηγηθούν και νομίζω ότι θα γινόταν αδιάφορο και βαρετό θέμα για ένα heavy metal άλμπουμ. Οι άνθρωποι θέλουν πολέμους, πεδία μάχης, αιματοχυσίες, όχι προτάσεις πολιτικής μεταρρύθμισης, δεύτερα συνταγματικά σχέδια και άλλα.

Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για την κατάσταση της μπάντας σήμερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια; Φαίνεται πως βρήκατε ισορροπία.

Ναι, είναι δίκαιο να πούμε ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό μέρος τώρα, τόσο στο συγκρότημα με το line-up μας, όσο και με την δισκογραφική εταιρεία που ονομάζουμε σπίτι. Έχουμε υποφέρει μέσα στα χρόνια με δισκογραφικές. Από τις εταιρείες που χρεοκοπούν χωρίς να πληρώνουν τα χρέη στα στούντιο στις εταιρείες που απλά αρνούνται να πληρώσουν για ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ, ζήσαμε ένα εφιάλτη, αλλά αυτά τα τελευταία χρόνια στην Trollzorn ήταν εξαιρετικά. Όταν η Karen έφυγε από τη μπάντα πριν από δέκα χρόνια αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε έναν πιο σκληρό ήχο και φωνητικό στυλ, ώστε να μην αντικαταστήσουμε ποτέ την Karen. Φέραμε μερικά νέα μέλη και είναι ασφαλές να πούμε ότι είμαστε πιο σταθεροί από ποτέ. Όχι ότι υπήρξαμε ασταθείς, όσο βρίσκομαι στους Cruachan, τότε οι Cruachan είναι μια χαρά, χαχαχα.

Σας ενοχλεί ότι 20+ χρόνια μετά οι άνθρωποι στην Ιρλανδία εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ποιοι είστε; Γιατί νομίζεις πως η metal σκηνή μας έχει αποτύχει οικτρά;

Λοιπόν, δεν είμαι σίγουρος γιατί το λέτε αυτό, οι άνθρωποι στην Ιρλανδία γνωρίζουν ποιοι είμαστε. Ποτέ δεν ήμαστε πιο δημοφιλείς στην Ιρλανδία από ό, τι είμαστε τώρα. Βρισκόμαστε σε ιρλανδικές εφημερίδες, ραδιόφωνο κλπ. Εννοώ, ο μέσος άνθρωπος που περπατάει στο δρόμο ακούγοντας τον Ed Sheeran; Εντάξει, πιθανότατα δεν γνωρίζει ποιοι είμαστε, ούτε θα ήξερε ποιοι είναι οι Korpiklaani ή …. Δεν ξέρω, Sabaton; Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στην metal και στην rock μας γνωρίζουν πολύ καλά. Είμαστε ένα από τα πιο επιτυχημένα metal συγκροτήματα στην ιστορία της Ιρλανδίας.

Και μιλώντας για 20+ χρόνια μετά, τι έχετε κανονίσει για την 25η επέτειό σας; Έχω ακούσει για επανεκδόσεις και πάρτι και πολλές άλλες cool εκπλήξεις ..!

Σχεδιάζουμε μια τεράστια folk metal γιορτή στην καρδιά του Δουβλίνου. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε τους Skyclad και Waylander, μαζί εμείς οι τρεις είμαστε τα πρώτα folk metal συγκροτήματα, έτσι εμείς οι τρεις σε μία σκηνή θα είναι αρκετά σημαντικό για καθέναν στο είδος. Επίσης θα επαναφέρουμε το line-up από τις ημέρες των albums του Folk Lore, οπότε να περιμένετε να δείτε να παίζουμε μερικά παλιά κλασικά με την Karen στη σκηνή. Θα υπάρχουν σε αυτήν την επανάσταση της μάχης και μερικές εκπλήξεις που δεν μπορώ να αναφέρω, θα είναι μια φανταστική βραδιά!

Κοιτάζοντας πίσω, ποιες ήταν οι μεγαλύτερες στιγμές της μουσικής σας καριέρας μέχρι στιγμής;

Ω, αυτό δεν είναι δίκαιο, χαχα, υπάρχουν τόσες πολλές για να διαλέξω μόνο μία.  Ένα highlightτης καριέρας μας είναι η συνεργασία με τον Shane MacGowan. Θεωρείται ζωντανός θρύλος στην Ιρλανδία και είμαι τεράστιος fan του όλη μου τη ζωή, οπότε έχοντας τον στην παραγωγή σε ένα από τα άλμπουμ μας και να τραγουδά μαζί μας ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Το να βλέπουμε το “Ride-On” να φτάνει στα ιρλανδικά charts ήταν επίσης ένα highlight της καριέρας μας, αλλά είναι και τα μικρότερα πράγματα που θυμάμαι περισσότερο και πραγματικά κουβαλώ μαζί μου, όπως το πρώτο μας show στο εξωτερικό – ήταν στην Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία. Κάναμε συνέντευξη Τύπου και οι άνθρωποι ήρθαν να μας συναντήσουν. Μια νεαρή κοπέλα είχε ταξιδέψει μόνη της από το Βερολίνο για να μας συναντήσει, μόλις μας είδε ξέσπασε σε κλάματα. Δεν μπορούσα να το πιστέψω αυτό, είμαστε όλοι κανονικοί άνθρωποι, το να σκεφτώ πως η μουσική μας έχει αγγίξει κάποιον τόσο πολύ που έγινε τόσο συναισθηματικός όταν μας συνάντησε, με κυρίευσε πραγματικά.

Κάποτε είχες πει πως η ύπαρξη μιας τραγουδίστριας στο συγκρότημα ήταν εξαιρετικά σημαντική και ότι δεν μπορείτε να τραγουδήσετε με μια κανονική φωνή. Γιατί ένιωσες ότι έπρεπε να τραγουδήσεις με ένα συγκεκριμένο τρόπο, γιατί να μην τραγουδάς όπως να τραγουδάς τώρα;

Δεν καταλαβαίνω πραγματικά την ερώτηση. Οποιοδήποτε είδος τραγουδίσματος που κάνω θα είναι ο τρόπος που τραγουδάω τώρα, χαχα. Τέλος πάντων, τα clean φωνητικά μου έχουν βελτιωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, γι ‘αυτό απολαμβάνω την τεράστια ποικιλία των φωνητικών που εμφανίζονται στο νέο υλικό του Cruachan.

Ξέρω ότι λένε πως είστε οι Πατέρες της Κέλτικης Metal, αλλά αισθάνομαι ότι υπήρξαν άλλες μπάντες πριν από σας που άρχισαν να γυρίζουν τον τροχό – και ξέρετε ποιοι είναι αυτοί, οι Horslips, οι Moving Hearts κλπ. Με αυτό κατά νου θα ήθελα να ρωτήσω πόσο αυτά τα συγκροτήματα έχουν επηρεάσει τη μουσική σας, και ποιοι είναι οι ήρωες της μουσικής σας;

Δεν καλούμε τον εαυτό μας Κέλτικη Metal. Είμαστε οι Πατέρες της Folk Metal, όχι της Celtic Metal, αλλά δέχομαι ότι μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο και ναι θα ήμασταν οι πρώτοι στον κόσμο που δημιουργήσαμε «Celtic Metal». Όχι, τα συγκροτήματα που αναφέρατε δεν είναι metal με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή. Είναι rock ή folkrock. Οι Horslips είναι εξαιρετική έμπνευση για μένα, περιγράφω πάντα τους Cruachan ως το σύγχρονο ισοδύναμο τους, αλλά χρησιμοποιώντας την metal αντί για την rock μουσική.

Το ποτό ενός ατόμου μπορεί να σας πει πολλά γι’ αυτά, για να δούμε πού βρίσκεστε: ουίσκι, μπύρα ή κρασί – και τι είδους;

Η κύρια επιλογή μου είναι η stout, όσο πιο βαθιά και δυνατή τόσο το καλύτερο. Είμαι επίσης ένας μεγάλος λάτρης του κρασιού – Argentinian Malbec ή το γλυκό και βαρύ Appasimento από την Ιταλία – Ευτυχία! Γενικά αποφεύγω τα οινοπνευματώδη ποτά και δεν έχω πραγματικό ενδιαφέρον γι ‘αυτά, ίσως ένα μπράντυ από μία στο τόσο.

Το κοινό σας φέρθηκε όπως ελπίζατε για την Ελλάδα; Θα επιστρέψετε για περισσότερες συναυλίες;

Το ελληνικό ακροατήριο επιβεβαίωσε τη φανταστική φήμη του να είναι παθιασμένοι λάτρεις της μουσικής και πραγματικά ωραίοι άνθρωποι. Μας αρέσει να παίζουμε αυτό το show και θα επιστρέφαμε στην Ελλάδα αύριο, αν μπορούσαμε. Αγαπάμε τα πάντα σε τον τόπο. Ο κιθαρίστας μας Kieran έζησε στην Ελλάδα για περίπου δύο χρόνια, έγραψε ακόμη και ένα βιβλίο για τον τόπο.

Ποια είναι τα σχέδιά σας στο εγγύς μέλλον; Ξεκινήσατε την κράτηση των ημερομηνιών των φεστιβάλ σας;

Έχουμε ένα μάτσο φεστιβάλ για το τρέχον έτος, έτσι ανυπομονούμε για αυτά, επίσης μια περιοδεία πέντε εμφανίσεων στη Βραζιλία η οποία θα περιλαμβάνει πολύ οδυνηρό ταξίδι, αλλά θα αξίζει στο τέλος. Προσπαθούμε να επικεντρωθούμε περισσότερο στα φεστιβάλ από τις περιοδείες, καθώς είναι δύσκολο να διατηρήσουμε μια πλήρη απασχόληση, οικογενειακές υποχρεώσεις και υποχρεώσεις, ΑΛΛΑ… το είπαμε πέρυσι κι έχουμε ήδη κάνει περιοδείες στη Σκανδιναβία με τους Manegarm και, όπως είπα, θα πάμε στη Βραζιλία, χαχα.

Κάτι που θα θέλετε να μοιραστείτε με τους Έλληνες οπαδούς σας;

Σας ευχαριστούμε, παιδιά, για τα 25+ χρόνια υποστήριξης! Στα άλλα 25!

Κλερ Τσιμπουρλά
Μετάφραση: Στέλλα Τριανταφύλλη

http://www.cruachanireland.com/
https://www.facebook.com/cruachanclan
https://www.youtube.com/user/cruachankeith

Band Members
Keith Fay – Φωνητικά, Κιθάρες, Banjo, Bodhrán, Μπουζούκι, Μαντολίνο, Κρουστά
John Ryan – Βιολί, Μπουζούκι, Mandocello, Banjo, Πλήκτρα, Φωνητικά (grunts)
Eric Fletcher – Μπάσο
Mauro Frison – Τύμπανα
Kieran Ball – Κιθάρες

Discography
Tuatha na Gael, 1995
The Middle Kingdom, 2000
Folk-Lore, 2002
Pagan, 2004
The Morrigan’s Call, 2006
Blood Οn Τhe Black Robe, 2011
Blood For Τhe Blood God, 2014
Nine Years Οf Blood, 2018

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X