Συνεντεύξεις

Amorphis

Οι Amorphis κυκλοφορούν το δέκατο τέταρτο δισκογραφικό τους βήμα ονόματι “Halo”, το οποίο αποτελεί διάδοχο του προ τετραετίας “Queen Of Time”. Το “Halo” σίγουρα τράβηξε την προσοχή μας και για αυτό μιλήσαμε με τον μπασίστα της μπάντας, Olli-Pekka Laine.

Γεια σου Olli-Pekka, συγχαρητήρια για το “Halo”. Είναι πραγματικά ένα υπέροχο album. Τι είδους σχόλια έχετε λάβει μέχρι στιγμής από τον Τύπο;

Γεια σου Νίκο, χαίρομαι που σε βλέπω! Τα σχόλια μέχρι τώρα ήταν κυρίως θετικά. Είναι ένα δύσκολο album σε άκουσμα θεωρώ, ίσως λόγω της έλλειψης ενορχήστρωσης. Δεν έχω δει ακόμα αρνητικά σχόλια, ή τουλάχιστον όχι πολλά αρνητικά χαχα. Είναι μια εξέλιξη από το “Queen Of Time” και θέλαμε να κάνουμε κάτι καινούργιο. Η παραγωγή είναι διαφορετική και τα κομμάτια είναι ίσως λίγο πιο progressive και βαριά. Επίσης υπάρχουν περισσότερα growls από την τελευταία φορά και χαίρομαι πολύ για αυτό.

Τώρα, μετά από τόσο καιρό που ακούς το album, απολαμβάνοντας ένα καλό ποτήρι κρασί, υπάρχει κάτι που μπορεί να άλλαζες;

Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω ακούσει τόσες πολλές φορές, επειδή όταν το ακούς όσο το παίζεις στο στούντιο έχεις μπουχτίσει λίγο. Το έχω ακούσει δύο φορές, αλλά δεν νομίζω ότι θα άλλαζα κάτι. Είναι ένα μεγάλο album και σου παίρνει λίγο χρόνο να το συνηθίσεις. Για παράδειγμα εμένα που πήρε δύο χρόνια για να μπορώ να μπω στο mood του “Queen Of Time”. Ίσως το “Halo” χρειαστεί ακόμα περισσότερο χρόνο και αυτό για εμένα είναι κάτι καλό.

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σου οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του “Halo” και του προκατόχου του, “Queen Of Time”;

Όπως είπα υπάρχουν λιγότερα καθαρά φωνητικά και λιγότερες «σάλτσες» αν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Λιγότερη ενορχήστρωση και είναι πιο πολύ προσανατολισμένο στην κιθάρα. Βγάζουμε επίσης μια πιο progressive πλευρά μας με αυτό το album και νομίζω ότι είναι μια πολύ φυσιολογική συνέχεια του “Queen Of Time”. Υπάρχουν αλλαγές, αλλά υπάρχει και αυτή η ροή.

Το “Queen Of Time” ως album είχε μια πληθώρα ειδικών καλεσμένων που συμμετείχαν. Συμβαίνει κάτι παρόμοιο με το “Halo”;

Υπάρχουν guests. Δεν είμαι σίγουρος για το σε ποια κομμάτια είναι, ή για το ποιοι είναι, αλλά υπάρχουν. Αλλά ξέρω ότι τα γυναικεία φωνητικά στο My Name Is Night τα έκανε η τραγουδίστρια των Paatos, η Petronella Nettermalm. Είναι μια μπάντα από την Σουηδία και υπάρχουν από τα ’90s. Πάντα θέλαμε να συνεργαστούμε με την τραγουδίστριά τους και το αποτέλεσμα βγήκε φανταστικό. Σκεφτόμαστε μήπως την φέρουμε και στα live όπως κάναμε και με την Anneke.

Το “Halo” αν έχω δίκιο, είναι ένα  concept album. Με τι είδους θέματα ασχολείται;

Αυτό που ξέρω, είναι ότι έχει να κάνει με το όταν τελείωσε η εποχή των παγετώνων και οι Σκανδιναβοί άρχισαν να συγκεντρώνονται σε ένα μέρος. Είναι παραλληλισμός με το πώς ο κόσμος είναι τώρα χωρισμένος και πρέπει ξανά να ενωθεί. Οι στίχοι έχουν να κάνουν επίσης με την προσωπική ζωή του Pekka, ο οποίος τους έγραψε. Αλλά δεν χρειάζεται να εξηγηθούν, είναι πιο ωραίο ο καθένας να βγάλει δικά του συμπεράσματα.

Είναι επίσης η δέκατη πέμπτη επέτειος της συνεργασίας σας με τον Pekka Kainulainen, ξεκινώντας από την εποχή του “Silent Waters”. Πώς θα περιγράφατε την επίδραση του Pekka σε όλη τη διαδικασία συγγραφής/σύνθεσης, αφού το “Halo” είναι το όγδοο album μαζί του;

Το πρώτο που είδαμε στη σύνθεση του “Halo” ήταν οι στίχοι. Τους έστειλε και ήταν στα φινλανδικά. Αρχίσαμε να γράφουμε μουσική και μετά οι στίχοι μεταφράστηκαν στα αγγλικά. Επίσης στο στούντιο οι στίχοι τροποποιούνται και με τον παραγωγό, ώστε να ταιριάζουν στα κομμάτια. Είναι μια περίπλοκη διαδικασία και μπορεί να πάρει μέχρι και έναν χρόνο. Μας βοηθάει επίσης σε κομμάτια στα φωνητικά, στο εξώφυλλο του δίσκου, στα ονόματα των κομματιών και του album. Είναι πολύ σημαντικός στους Amorphis και χαιρόμαστε να έχουμε έναν τέτοιο στιχουργό, ο οποίος γράφει τους στίχους του όπως στη φινλανδική παράδοση.

Ο Jens Bogren είναι επίσης σημαντικό μέρος των Amorphis όσον αφορά την παραγωγή. Τι μπορείς να μας πεις για τη συνεργασία μαζί του;

Αυτή τη διαφορά λόγω της κατάστασης ήταν διαφορετικό και δύσκολο, επειδή δουλέψαμε εξ αποστάσεως και δεν ήταν μαζί μας στο στούντιο. Είναι αυστηρός όσον αφορά την παραγωγή και περιμένει πολλά από τη μπάντα. Με το “Queen Of Time” ήταν μια διαφορετική εμπειρία για εμένα, γιατί ήταν η πρώτη φορά που δούλεψα με έναν αυστηρό παραγωγό. Κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά και επιλέγει ποια κομμάτια θα μπουν τελικά στο album. Είναι πολύ σημαντικός.

Δύο από τα αγαπημένα μου κομμάτια στο album, το “The Moon” και το “On The Dark Waters”, είναι και τα βίντεο κλιπ του album. Θες να μας πεις κάποια πράγματα για αυτά;

Τραβήξαμε το βίντεο για το “On The Dark Waters” στις 5 Ιανουαρίου, οπότε έγινε αρκετά γρήγορα. Το κάναμε με τον Pekka στην παραγωγή που είναι επαγγελματίας και ένας πολύ ταλαντούχος τύπος. Τραβήξαμε το βίντεο μια κρύα μέρα και καθόμασταν οχτώ ώρες στο χιόνι σε όλη τη διάρκεια του βίντεο. Παίζαμε το κομμάτι όλη μέρα. Μετά ο τραγουδιστής μας έκανε και κάποιες βραδινές λήψεις και βγήκε αυτό που βλέπετε. Το ίδιο ισχύει και για το “The Moon”, απλά στο στούντιο. Πήγα στο στούντιο έπαιξα το κομμάτι δύο φορές και τέλος. Μισής ώρας δουλειά, ακριβώς όπως μου αρέσει. Τα βίντεο κλιπ συνήθως είναι παίδεμα και θέλουν ώρα. Οπότε το “The Moon” ήταν αρκετά πιο εύκολο.

Σκοπεύετε να τραβήξετε άλλα βίντεο κλιπ ή να κυκλοφορήσετε κάποιο lyric βίντεο;

Δεν ξέρω. Λογικά ναι σε κάποια φάση. Νομίζω είχαμε κάνει δύο επίσημα βίντεο για το “Queen Of Time” και μετά βγάλαμε κάποια lyric videos και μετά κάποια live βίντεο. Νομίζω ίσως κάνουμε κάτι παρόμοιο για το “Halo”, αλλά είναι δύσκολο να πω κάτι στα σίγουρα για την ώρα, καθώς προετοιμαζόμαστε για περιοδεία. Οπότε κάνουμε πολλές πρόβες τώρα και δεν σκεφτόμαστε κάτι άλλο. Θα κάνουμε περιοδεία στην Βόρεια Αμερική για ένα μήνα, άρα μας απασχολεί αυτό.

Αν έπρεπε να διαλέξεις τα τρία αγαπημένα σου κομμάτια από το album, ποια θα ήταν αυτά;

Θα έλεγα τα “Northwards”, “The Moon” και “My Name Is Night”.

Είσαι επίσης μέλος των Barren Earth και Mannhai. Μπορούμε να περιμένουμε κάτι νέο από αυτές τις μπάντες στο σύντομο μέλλον;

Ναι, γράφουμε νέα πράγματα με τους Mannhai, αλλά λόγω της κατάστασης τα πράγματα πάνε αργά. Έχουμε εννέα κομμάτια έτοιμα και ίσως μπούμε στο στούντιο, αλλά είναι δύσκολο να πω γιατί ο τραγουδιστής έχει και άλλα project που κυκλοφορούν πράγματα και ίσως να μην είναι καλή ιδέα να κυκλοφορήσουμε κάτι με τους Mannhai. Ίσως περιμένουμε ένα ή δύο χρόνια. Δεν το βιαζόμαστε, απλά είμαστε φίλοι που παίζουμε μουσική και περνάμε καλά. Όσον αφορά τους Barren Earth δεν έχουμε κανονίσει κάτι, αλλά γράφουμε μουσική και ίσως να μπορέσουμε να βγάλουμε ένα album στο μέλλον. Γενικά τα πράγματα θα είναι περίεργα, γιατί με τους Amorphis θα περιοδεύουμε σίγουρα για τρία χρόνια, οπότε δεν θα έχω και πολύ χρόνο. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Τι ακούς στον ελεύθερο χρόνο σου; Έχεις κάποια ενδιαφέρουσα πρόταση για τους αναγνώστες μας;

Διαβάζω το βιβλίο του Ian Anderson των Jethro Tull, οπότε ακούω τη δισκογραφία του από την αρχή μέχρι το τέλος. Ακούω επίσης Joy Division και jazz. Προσπαθώ να ακούω και νέες metal μπάντες που και που, αλλά δεν έχω ακούσει κάτι να μου τραβήξει το ενδιαφέρον αυτόν τον καιρό.

Όπως είπες, θα περιοδεύσετε για τρία χρόνια. Θα περιοδεύσετε και στην Ευρώπη μετά την Αμερική; Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε από τα μέρη μας; Έχετε πολύ καιρό να έρθετε.

Ξέρω ότι θα περιοδεύσουμε και το φθινόπωρο, αλλά δεν ξέρω το που. Λογικά ναι θα περιοδεύσουμε και στην Ευρώπη και θα εμφανιστούμε και σε αρκετά φεστιβάλ. Είναι αρκετά νωρίς για να πω, αλλά κλείνουμε συνέχεια συναυλίες ακόμα και για το 2023. Προσπαθούμε να κλείσουμε πολλές εμφανίσεις, γιατί δεν ξέρουμε πόσες θα γίνουν λόγω της κατάστασης, Απλά ελπίζουμε για το καλύτερο. Θέλουμε πολύ να έρθουμε στην Ελλάδα και αναρωτιέμαι πως και δεν έχει κάτσει να παίξουμε στη χώρα σας. Θα ήθελα ήδη να είχαμε έρθει με το “Queen Of Time”, αλλά θα κάνω ότι μπορώ για να έρθουμε με το “Halo”.

Είστε σε μια νέα δισκογραφική, την Atomic Fire. Στην ουσία ίδιοι συνεργάτες, με διαφορετικό όνομα. Πως είναι η συνεργασία σας μέχρι τώρα;

Είναι καλή. Είναι όλοι φίλοι και το αφεντικό είναι το ίδιο με την Nuclear Blast και χαίρομαι πολύ που συνεργαζόμαστε με φίλους και με άτομα που ξέρουμε. Η Nuclear Blast είναι μια πολύ καλή δισκογραφική, αλλά τώρα είμαστε στην Atomic Fire και έχω ένα πολύ καλό προαίσθημα. Θεωρώ θα γίνει γρήγορα μια από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σου, τόσο για τον εαυτό σου, όσο και για την μπάντα;

Δεν σκέφτομαι τόσο μπροστά. Ελπίζω να παίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε και να κάνουμε πολλές συναυλίες. Μακάρι όλοι να μείνουν υγιείς και να παίξουμε μπροστά σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται.

Θέλω να σε ευχαριστήσω πολύ για τον χρόνο σου. Στείλε τη συνέντευξη στέλνοντας ένα μήνυμα στους θαυμαστές των Amorphis στην Ελλάδα.

Εγώ ευχαριστώ για τη συνέντευξη Νίκο! Μείνετε ασφαλείς και υπομονετικοί. Ελπίζω να έρθουμε με το “Halo” και θα κάνω ότι μπορώ για να γίνει αυτό. Συνεχίστε να διαβάζετε Greek Rebels και τα λέμε στη σκηνή!

Συνέντευξη: Νίκος Σιγλίδης
Μετάφραση: Θανάσης Γκότοβος

Official Website
Facebook
Instagram
Spotify

Band Members  
Tomi Joutsen – Φωνητικά
Esa Holopainen – Κιθάρα
Tomi Koivusaari – Κιθάρα
Santeri Kallio – Πλήκτρα
Olli-Pekka Laine – Μπάσο
Jan Rechberger – Τύμπανα

Discography
The Karelian Isthmus, 1992
Tales from the Thousand Lakes, 1994
Elegy, 1996
Tuonela, 1999
Am Universum, 2001
Far from the Sun, 2003
Eclipse, 2006
Silent Waters, 2007
Skyforger, 2009
The Beginning of Times, 2011
Circle, 2013
Under the Red Cloud, 2015
Queen of Time, 2018
Halo, 2022

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothPsychotic Waltz 2023 – 728×90 - 728|90|Psychotic Waltz 2023 – 728×90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X