Συνεντεύξεις

Black Fate

Οι Black Fate είναι μια σταθερή αξία στην μουσική σκηνή μας. Φέτος επιστρέφουν με το πολύ δυνατό “Ithaca” το οποίο πραγματικά απόλαυσα. Έτσι, βρήκα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Νίκο Τσιντζιλώνη (τύμπανα) και να μάθω περισσότερα για αυτό το album!

Γεια σου Νίκο. Ας ξεκινήσουμε λίγο με το τι έκανε το συγκρότημα στο διάστημα μετά την κυκλοφορία του “Between Visions & Lies” και πριν τις ηχογραφήσεις του “Ithaca”.

Γεια σου Μιχάλη! Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση στο Greek Rebels. Μετά την κυκλοφορία του Between Visions & Lies, κάναμε αρκετές ζωντανές εμφανίσεις κυρίως σε τοπικό επίπεδο, παίξαμε σε κάποια festivals και γενικά προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε να δείξουμε το υλικό μας ζωντανά. Σημαντική ήταν και η υποστήριξη στους Sanctuary στην Θεσσαλονίκη βλέποντας και τον Warel Dane ακόμα εν ζωή. Επίσης, ο Βασίλης και ο Gus συνεργάστηκαν και δημιούργησαν το πρώτο album των Sunburst και ο Gus είχε αρκετές υποχρεώσεις με τους Suicidal Angels, με τους οποίους περιόδευαν παρά πολύ σε όλο τον κόσμο. Βέβαια, όλο αυτό το διάστημα νέες ιδέες για το καινούριο album υπήρχαν. Κάναμε πρόβες για να ολοκληρωθούν οι ιδέες, έγινε η προ-παραγωγή και μετά ξεκίνησαν σιγά σιγά οι ηχογραφήσεις για το “Ithaca”.

“Ithaca” λοιπόν. Τέταρτος πλήρης δίσκος για εσάς. Πως νιώθετε κρατώντας το τελικό αποτέλεσμα στα χέρια σας;

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα. Είναι σίγουρα ό,τι πιο ώριμο και ολοκληρωμένο έχουμε ετοιμάσει μέχρι στιγμής. Δώσαμε πολύ βάση στις δομές των τραγουδιών στην ενορχήστρωση και στους στίχους, που αυτή την φορά ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Βασίλης Γεωργίου. Είχαμε και την ευκαιρία να συνεργαστούμε με παραγωγό τον Steve Lado, που ανέλαβε το mixing και το mastering στο album και πιστεύουμε έκανε καταπληκτική δουλειά. Γενικά πάντως δουλέψαμε με πολύ μεράκι για το “Ithaca” και θεωρώ θα το καταλάβει αυτό ο ακροατής.

Πέρασαν έξι χρόνια ανάμεσα στην περασμένη κυκλοφορία σας και το “Ithaca”. Γενικά κυκλοφορείτε υλικό με μεγάλα χρονικά διαλείμματα. Υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό ή απλά… συμβαίνει; Καταλαβαίνω ότι τα μέλη του σχήματος παίζουν και σε άλλα συγκροτήματα. Παίζει αυτό ρόλο;

Θα σου πω κάτι. Η αλήθεια είναι ότι το album ήταν να βγει πριν αρκετό καιρό. Μας πήγαν πολλά πράγματα και συγκύριες πίσω. Ισχύει βεβαία και αυτό που λες, ότι μέλη μας είναι σε άλλες μπάντες ιδίως ο Gus που περιοδεύει πολύ συχνά και για μεγάλο διάστημα. Το σημαντικότερο όμως νομίζω είναι το ότι, όταν μια μπάντα δε ζει αποκλειστικά από τη μουσική της και χρειάζεται να καταναλώνεις χρόνο σε άλλες δουλειές, είναι δύσκολο να βρεθεί ο απαραίτητος χρόνος και να γίνουν τα πράγματα όπως πρέπει. Οπότε, δυστυχώς, με τέτοιους ρυθμούς οι Black Fate κυκλοφορίες θα καθυστερούν.

Τι μπορείς να μας πεις για τις ηχογραφήσεις του album; Πόσο καιρό σας πήρε η όλη διαδικασία; Που γράψατε;

Λατρεύω τη διαδικασία της ηχογράφησης. Επειδή οι περισσότερες ηχογραφήσεις γίνονται στο δικό μου studio, όταν έρχεται ο καθένας και γραφεί τα μέρη του, πάντα τα ξανασυζητάμε, τα φτιάχνουμε και μπορεί μέχρι και την τελευταία στιγμή να βάλουμε νέες ιδέες στα κομμάτια. Όλες οι ηχογραφήσεις έγιναν στη Λάρισα. Τα τύμπανα γραφτήκαν στο Fabric Studio, οι κιθάρες, το μπάσο και τα πλήκτρα στο δικό μου studio και οι φωνές από τον Βασίλη στο δικό του χώρο. Η όλη διαδικασία πρέπει να κράτησε σχεδόν δυο χρόνια λόγω των θεμάτων που προανέφερα.

Για το “Ithaca”  ακολουθήσατε τον ίδιο τρόπο σύνθεσης με τις προηγούμενες δουλειές σας ή αλλάξατε κάτι; Είναι η σύνθεση των κομματιών μια ομαδική υπόθεση για τους Black Fate;

Αυτή τη φορά άλλαξε λίγο ο τρόπος σύνθεσης. Ο βασικός σκελετός των κομματιών πάντα φτιάχνεται από μένα, απλά αυτή τη φορά δούλεψε και ο Gus περισσότερο τα riffs και έβαλε και κάποιες δίκες του ιδέες σε κάποια κομμάτια. Ο Βασίλης ανέλαβε αποκλειστικά όλες τις μελωδικές γραμμές των κομματιών και τους στίχους. Φυσικά και η προσθήκη του Θέμη Κοπαρανίδη στα πλήκτρα ως μόνιμο μέλος, έδωσε μια άλλη οπτική με τους ήχους και τις ιδέες στα κομμάτια.

Αν δεν κάνω λάθος το “Ithaca” είναι η πρώτη φορά που έχετε την ίδια ακριβώς σύνθεση με την προηγούμενη δουλειά σας. Πόσο επηρέασε αυτό την όλη διαδικασία;

Ναι, όντως είναι το δεύτερο album με την ίδια σύνθεση. Πλέον πιστεύω γνωριζόμαστε καλύτερα, ξέρει ο καθένας τι και πως πρέπει να προσφέρει για το καλύτερο αποτέλεσμα. Μόνο θετικά θα μπορούσε να συνεισφέρει στην όλη διαδικασία και της σύνθεσης και της εκτέλεσης των κομματιών. Υπάρχει μεγαλύτερο δέσιμο μεταξύ μας και αυτό πιστεύω φαίνεται στο “Ithaca”.

Πως και επιλέξατε το “Savior Machine” σαν πρώτο single;

Είναι ένα από τα αγαπημένα μας κομμάτια του album. Είναι επιθετικό, δυναμικό και πολύ μελωδικό. Υπάρχουν διάφορα στυλ κομματιών, άλλα πιο σκοτεινά άλλα πιο μελωδικά, με fast με mid tempo. Απλά πιστέψαμε ότι το πρώτο μας δείγμα έπρεπε να είναι ένα γρήγορο και δυνατό κομμάτι.

Για άλλη μια φορά σας συναντάμε σε άλλη εταιρία. Πως πάει η συνεργασία με την Rockshots προς το παρόν;

Είναι και αυτός ένας λόγος που καθυστέρησε τόσο πολύ το “Ithaca”. Είχαμε υπογράψει ξανά στην Ulterium, ήταν όλα έτοιμα να βγουν, είχαμε τα εξώφυλλα, τα master όλα έτοιμα να κυκλοφορήσουν τέτοια εποχή ένα χρόνο πριν, άλλα ξαφνικά για κάποιους προσωπικούς λογούς της εταιρίας, ακυρώθηκαν όλα τα projects που ήταν να βγάλει. Έτσι, μένοντας χωρίς εταιρία αναγκαστήκαμε να βρούμε νέα. Χρειάστηκε αρκετό χρόνο μέχρι να βρούμε την καλύτερη συμφωνία. Καταλήγουμε στην ιταλική Rockshots Records και μετά γίνεται το lockdown με τον corona virus και μας πάει ακόμα ένα εξάμηνο πίσω. Τέλος πάντων, από ότι κατάλαβες κάναμε όλο το ταξίδι του Οδυσσέα για να φτάσουμε στην Ιθάκη.

Με δεδομένο το ότι αυτή την περίοδο live δεν μπορούν να γίνουν, ποια είναι τα άμεσα σχέδια του συγκροτήματος; Υπάρχουν σκέψεις για ζωντανές εμφανίσεις μετά το τέλος της πανδημίας;

Προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να το προωθήσουμε στο διαδίκτυο και στα social media. Eνοείται πως μόλις αλλάξει όλη αυτή η κατάσταση, θέλουμε να κάνουμε ζωντανές εμφανίσεις για την προώθηση του album. Ας ελπίσουμε να αλλάξουν σύντομα τα πράγματα και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Ποιες πιστεύεις ότι θα είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας σε βάθος χρόνου για την μουσική βιομηχανία;

Κοίταξε, γενικά η μουσική βιομηχανία έχει αλλάξει παρά πολύ τα τελευταία χρόνια. Η μουσική αρχίζει να χάνει την ουσία της όταν όλος ο κόσμος ακούει από το διαδίκτυο Spotify, YouTube. Τώρα, αν θα επηρεάσει και πόσο η πανδημία δεν το ξέρω. Είναι γενικό το κακό πάντως. Νομίζω το μόνο θετικό στην όλη κατάσταση είναι η άνοδος του βινυλίου, κάτι είναι και αυτό.

Οι Black Fate χωρίς να έχουν αλλάξει ριζικά τον ήχο τους όλα αυτά τα χρόνια, έχουν κάνει βήματα προς τα εμπρός. Πόσο εύκολο ή δύσκολο, είναι να διατηρήσετε το όραμα για το συγκρότημα μετά από τόσα χρόνια;

Ναι, όντως ο ήχος μας και το στυλ μας όλα αυτά τα χρόνια παραμένει σχεδόν ίδιος. Είναι το στυλ που μας αρέσει να παίζουμε. Αυτό μας εκφράζει. Βέβαια, με την πάροδο του χρόνου αλλάζουν πράγματα, επιρροές, απλά προσπαθούμε πάντα να είμαστε εντός των δικών μας ορίων.

Τι πιστεύεις ότι είναι η «Ιθάκη» για κάθε έναν άνθρωπο διαφορετικά;

«Ιθάκη» είναι ο προορισμός, ο στόχος που έχει ο καθένας μέσα του. Είναι το καταφύγιο από την αλλοπρόσαλλη ζωή που ζούμε. Ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του «Ιθάκη» και μακάρι όλοι να μπορέσουν να την βρουν.

Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Κλείσε αυτή τη συνέντευξη με ένα μήνυμα προς τους αναγνώστε μας!

Καταρχάς, εμείς ευχαριστούμε για την φιλοξενία και την κουβέντα. Ελπίζουμε και ευχόμαστε τα καλύτερα για Greek rebels και τους αναγνώστες του. Ελπίζουμε να αρέσει το νέο μας album και να βρει ο καθένας την «Ιθάκη» του. Ευχαριστούμε!

Μιχάλης Νταλάκος

Bandcamp
Facebook
Myspace
YouTube

Band Members
Νίκος Τσιντζιλώνης – Τύμπανα
Βασίλης Γεωργίου – Φωνή
Βασίλης Λιάκος – Μπάσο
Gus Drax – Κιθάρες
Θέμης Κοπαρανίδης – Πλήκτρα

Discography
Uncover, 2002
Deliverance Of Soul, 2009
Between Visions & Lies, 2014
Ithaca, 2020

Tatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X