Συνεντεύξεις

Callidice

Χωρίς καμία υπερβολή, η Φιλανδία έχει γίνει η πρωτεύουσα στο heavy metal. Όχι μόνο για τον αριθμό των συγκροτημάτων που ξεπηδούν από την χώρα των χιλίων λιμνών, αλλά και για την ποιότητα των κυκλοφοριών. Οι Callidice είναι μια καινούργια μπάντα στο μοντέρνο melodic death metal, οι οποίοι με εντυπωσίασαν αρκετά ώστε να επικοινωνήσω μαζί τους και συγκεκριμένα με τον τραγουδιστή του σχήματος, Jarkko Liimatainen, ώστε να μάθω περισσότερες πληροφορίες.

Γεια σου Jarkko. Είμαι ο Δημήτρης από το Greek Rebels. Σε ευχαριστώ που βρήκες τον χρόνο να απαντήσεις στις ερωτήσεις μας και πρώτα απ’ όλα να σας συγχαρώ για το άλμπουμ-ντεμπούτο σας “Anthem For Resistance”. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πρώτα, είστε ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση και τα σχόλια που έχετε λάβει μέχρι στιγμής για αυτή την κυκλοφορία;

Γειά σου! Είμαστε έκπληκτοι με το μέγεθος του θετικού feedback που έχουμε. Ήταν ευχάριστο να παρατηρώ πως το άλμπουμ αρέσει. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα.

Δεδομένου ότι είστε νέα μπάντα, θα ήθελα να σας ζητήσω ένα σύντομο βιογραφικό, να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Ξεκινήσαμε τη μπάντα μας στα τέλη του 2014 με το όνομα Archon. Εκείνη τη περίοδο υπήρχαν μόνο τέσσερις από εμάς, αφού ο πληκτράς μας Tero συμμετείχε λίγο αργότερα. Πολύ σύντομα καταφέραμε να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι καλύτερο να αλλάξουμε το όνομα σε κάτι διαφορετικό, αφού υπήρχαν κάποιες μπάντες με το όνομα Archon ήδη. Μας ήρθε το Callidice, το οποίο, επί τη ευκαιρία, προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Η σύνθεση για το συγκρότημά μας ήταν αρκετά προφανής, αφού γνωριζόμασταν από πριν και είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό. Από την αρχή θεωρήσαμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε το δικό μας υλικό και όχι μόνο να παίζουμε covers, οπότε δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να ετοιμαστεί το πρώτο μας demo“Victims”τον Αύγουστο του 2015. Μετά την κυκλοφορία του “Victims” ενθουσιαστήκαμε ακόμη περισσότερο να το κάνουμε αυτό, κι έτσι φυσικά το ποσό των τραγουδιών άρχισε να αυξάνεται επίσης. Έναν χρόνο μετά κυκλοφορήσαμε το “Scarlet”το 2016. Τότε πήραμε λίγο χρόνο για να κάνουμε μόνο πρόβες και να παίζουμε liveεδώ κι εκεί και τελικά, φέτος νιώσαμε πως είναι καιρός να κυκλοφορήσουμε το ντεμπούτο άλμπουμ.

Οι Callidice βρίσκεστε στο φάσμα της melodic death metal με πολλές σύγχρονες επιρροές. Δεδομένου ότι η σκηνή έχει αρκετά melodic death metal συγκροτήματα, ποια είναι τα νέα στοιχεία που φέρνουν οι Callidice στο είδος, κατά την άποψή σας;

Σε αντίθεση με τη melodic death metal, τα τραγούδια μας δεν έχουν τόσο πολλά σόλα, αλλά μας αρέσει να παίζουμε με τους ρυθμούς και τα ηχητικά τοπία. Φέρνουμε επίσης στα μουσικά στοιχεία μας διαφορετικά στυλ μουσικής σε ποσότητες που να αρμόζουν, για παράδειγμα από τηνindustrialmetal. Επιπλέον, ο τραγουδιστής μας έχει μοναδική και ξεχωριστή φωνή.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο EPs – “Victims” και “Scarlet” – τα οποία έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν, και από το ντεμπούτο άλμπουμ;

Σε κάθε κυκλοφορία, ο ήχος μας έχει εξελιχθεί σε ένα πιο μελωδικό και πιο βομβαρδιστικό στυλ και τα τραγούδια είναι πλέον πολύ πιο ώριμα από ό,τι ήταν πριν. Στο demo “Victims” μπορείτε πραγματικά να βρείτε τις πρώτες ολοκληρωμένες συνθέσεις που έγιναν από τους Tatu και Samuli.

Όσον αφορά το “Anthem For Resistance”, έχω εντοπίσει ως κύρια επιρροή σας τους Dark Tranquility, Mors Principium Est και Amorphis. Υπάρχουν άλλα συγκροτήματα που σας επηρέασαν για να συνθέσετε τη μουσική στο άλμπουμ ντεμπούτο σας;

Λοιπόν, είναι αλήθεια ότι οι μπάντες από την σκηνή του Gothenburg, όπως οι Dark Tranquility και οι In Flames, ήταν σημαντική επιρροή για εμάς, αλλά και πολλές άλλες μπάντες, για παράδειγμα οι Slipknot έχουν επίσης επηρεάσει τον ήχο μας. Φυσικά, η μουσική που ακούμε οι ίδιοι διαφαίνεται στη μουσική μας και ο καθένας από εμάς έχει παρόμοιο αλλά και διαφορετικό γούστο στη μουσική, οπότε το φάσμα είναι αρκετά ευρύ.

Ποια ήταν η διαδικασία σύνθεσης που ακολούθησαν οι Callidice για την σύνθεση του “Anthem For Resistance”;

Η διαδικασία σύνθεσης άρχισε περίπου ένα χρόνο πριν μπούμε στο στούντιο. Στην αρχή ήταν αρκετά μη αγχωτική και χαλαρή δουλειά. Οι κύριες συνθέσεις σχηματίστηκαν στους καναπέδες του Tatu και του Samuli από όπου τελικά μεταφέρθηκαν στον χώρο προβών της μπάντας. Εκεί αρχίσαμε να τακτοποιούμε και να γυαλίζουμε τα τραγούδια μαζί προς τις τελικές μορφές τους. Στο στούντιο ο παραγωγός μας έριξε επίσης πολλές νέες ιδέες από τις οποίες αρκετές κατέληξαν στο άλμπουμ. Αφού είναι ένα concept-album, θέλαμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην σύνθεση ακολουθώντας την ατμόσφαιρα του mindscape και της ιστορίας. Δεν θέλαμε τα τραγούδια να γίνουν παρόμοια, επειδή αισθανόμασταν ότι η ιδιαιτερότητα και το απροσδόκητο κάνουν την εμπειρία ακρόασης ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Έχω παρατηρήσει την εκτεταμένη χρήση των πλήκτρων στο άλμπουμ, σε βαθμό που σε ορισμένα σημεία είναι το κύριο όργανο πίσω από τα riffs και τις μελωδίες. Πώς επιλέξατε αυτήν την κατεύθυνση για τα τραγούδια;

Απλά συνέβη. Σε κάποιο σημείο τα πλήκτρα άρχισαν να είναι μια πολύ σημαντική πτυχή του ήχου μας. Το γεγονός ότι έχουμε μόνο μία κιθάρα στο συγκρότημα μας αφήνει πολύ χώρο για άλλα πράγματα κι αν η κιθάρα έπαιζε τις κύριες μελωδίες θα χάναμε ένα μεγάλο κομμάτι από το ρυθμικό τμήμα.

Μια άλλη πτυχή και διαφορά σας από τις άλλες μπάντες του είδους είναι ότι οι κιθάρες δεν παίζουν μεγάλο ρόλο στις μελωδίες. Θέλω να πω πως υπάρχουν μελωδίες στην κιθάρα, αλλά όχι στο βαθμό που έχουμε συνηθίσει στη melodic death metal. Συμφωνείτε πρώτα απ’όλα, κι αν το κάνετε, ποια είναι η κατεύθυνση και η απόφαση πίσω από αυτό;

Αυτό είναι αλήθεια. Έχοντας μόνο μια κιθάρα στη μπάντα μας, μας διαφέρει λίγο από τις άλλες μπάντες της MDM. Νομίζω ότι αν είχαμε δύο κιθάρες θα μοιάζαμε με πολλές άλλες μπάντες. Πιστεύουμε επίσης ότι η αναπαραγωγή σόλων κιθάρας σε κάθε τραγούδι δεν είναι απαραίτητη, αλλά θα πρέπει να γίνεται μόνο αν το τραγούδι το χρειάζεται.

Ποια είναι τα βασικά θέματα που λυρικά οι Callidice ασχολούνται στο “Anthem For Resistance”;

Το άλμπουμ περικυκλώνει θέματα αδελφοσύνης, την αξία των δεσμών αίματος και την αίσθηση όταν χάνουμε κάτι πολύ σημαντικό.

Και πώς αυτά συνδέονται με το υπέροχο ζωγραφικό έργο στο εξώφυλλο του άλμπουμ; Ποιος σχεδίασε το μπροστινό cover;

Αυτό το άλμπουμ είναι ένα concept album που λέει την ιστορία δύο αδελφών, οι οποίοι μαζί άγουν μια τύπου στρατιωτική ομάδα, κι ασχολούνται με τα θέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Οι εικόνες που προσφέρονται με το άλμπουμ στηρίζουν αυτή την ιστορία με την σειρά που ακολουθούν τα τραγούδια. Η ιστορία ξεκινάει από ένα σημείο και καταλήγει σε ένα άλλο και μπορείτε να την ακολουθήσετε από τους στίχους καθώς και τις εικόνες. Και οι στίχοι και τα artworks δημιουργήθηκαν από εμένα.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, αισθάνομαι πως σε ορισμένα σημεία τα πλήκτρα κυριεύουν όλα τα άλλα όργανα. Στα αυτιά μου, ένα πιο ισορροπημένο mix θα ήταν καλύτερο, αλλά και πάλι αυτή είναι η γνώμη μου. Ήταν κάτι που η μπάντα ήθελε να πετύχει μέσω του μιξαρίσματος; Ποιος έκανε την παραγωγή του άλμπουμ;

Οι περισσότερες μελωδίες κι ατμόσφαιρες είναι ειδικά κατασκευασμένες με πλήκτρα, οπότε θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι θα ακουστούν. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε και αναμίχθηκε στα SN-audio productions. Η παραγωγή μας οδήγησε επίσης σε αυτό το είδος του ήχου.

Θα κάνετε περιοδεία για να στηρίξετε το άλμπουμ σας;

Κάνουμε ζωντανές εμφανίσεις ανά τακτά διαστήματα και προσπαθούμε να παίζουμε όσο πιο συχνά γίνεται. Το να παίζουμε live είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο το κάνουμε όλο αυτό, κι έτσι προσπαθούμε περισσότερο. Το νέο άλμπουμ άνοιξε νέες δυνατότητες για να παίζουμε ζωντανά.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας κι εύχομαι να σας δούμε σύντομα στην Ελλάδα. Παρακαλώ αφήστε ένα τελευταίο σχόλιο για τους αναγνώστες μας.

Ευχαριστούμε για αυτή τη συνέντευξη και που τσεκάρατε την μπάντα μας. Θα θέλαμε σίγουρα να παίξουμε στην Ελλάδα κάποια μέρα!

Δημήτρης Σταύρος
Μετάφραση: Στέλλα Τριανταφύλλου

https://callidice.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/Callidice/
https://www.instagram.com/callidiceband/
https://soundcloud.com/callidice/
https://open.spotify.com/artist/2iwgOEwCVHLOiJq3UnVY8E
https://twitter.com/callidiceband

Band Members
Samuli Rasmus – Μπάσο, Φωνητικά (καθαρά)
Ville Jyrkkä – Τύμπανα
Tatu Latvala – Κιθάρες
Tero Latvala – Πλήκτρα
Jarkko Liimatainen – Φωνητικά

Discography
Anthem For Resistance
, 2018

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X