Συνεντεύξεις

Trials

Οι Trials μας έρχονται από την Αμερική και πρόσφατα κυκλοφόρησαν τον πολύ δυνατό δίσκο τους “In The Shadow Of Swords”. Όπως δηλώνουν και οι ίδιοι παρακάτω παίζουν επιθετικό, οργανικό metal με μια δόση από old school και thrash με progressive στοιχεία. Μιλήσαμε με το rhythm section, Adam Kopecky (τύμπανα) και Usha Rajbhandari (μπάσο), διαβάστε τι είχαν να μας πουν για εταιρείες, για τις γυναίκες στην μουσική αλλά και τα μελλοντικά σχέδια του συγκροτήματος.

Χαίρεται! Συγχαρητήρια για την τελευταία σας κυκλοφορία “In The Shadow Of Swords”! Ποιες είναι οι αντιδράσεις μέχρι στιγμής; Πως αισθάνεστε με το αποτέλεσμα;

Adam: Ευχαριστούμε. Τα πράγματα πάνε πολύ καλά για μας τελευταία. Το καινούριο άλμπουμ έχει καλύτερη ανταπόκριση από το προηγούμενο, μέχρι στιγμής. Αν και δεν είναι «γυαλισμένο» όπως πολλά metal άλμπουμ εκεί έξω, το ‘Shadows’ ακούγεται όπως το θέλαμε. Υπάρχει ένας βαθμός ωμότητας, που είναι δύσκολο να αναπαραχθεί με τις σημερινές εκσυγχρονισμένες τεχνικές της υπέρ – παραγωγής. Οι Trials, είναι ούτως ή άλλως μια live metal μπάντα και θέλαμε να αιχμαλωτίσουμε αυτήν την ενέργεια στις ηχογραφήσεις.

Μπορείτε να μας δώσετε ένα σύντομο βιογραφικό της μπάντας για νας σας μάθουν οι αναγνώστες μας καλύτερα;

Adam: Οι Trials ξεκίνησαν σαν ένα two-man project με το Mark και τον πρώην drummer, Sasha, το 2007. Αφού ηχογράφησαν την πρώτη φουρνιά τραγουδιών, η οποία εισέπραξε περισσότερη αποδοχή από όσο θα περίμεναν, ο Mark έψαχνε μέλη για το συγκρότημα. Η Usha ήρθε από νωρίς να παίξει μπάσο, και μετά από μια εκτενής αναζήτηση για δεύτερο κιθαρίστα, ο Remy ήταν αυτός που πήρε τη θέση μέσω του ίντερνετ και μετακόμισε στο Chicago από τη Βοστώνη για να μπει στην μπάντα. Αυτό ήταν το lineup της μπάντας με το οποίο γράφτηκε το “Witness to the Downfall” και ενώ το άλμπουμ ήταν στο στάδιο της μίξης ο Sasha έφυγε από το συγκρότημα. Ο Mark με πήρε τηλέφωνο, μέσω ενός κοινού γνωστού, και μετά από μια ακρόαση, ένα τεστ δεξιότητας στα μαθηματικά, μια υπερβολικά αδέξια και αδιάκριτη συνέντευξη, δυο ξεχωριστές πίστες με εμπόδια και μια τελική εξέταση για ναρκωτικά (εκεί μόνο κόπηκα), με δέχθηκαν στην μπάντα το φθινόπωρο του 2009. Τότε περίπου μπήκαμε για να ηχογραφήσουμε το δεύτερο άλμπουμ στις αρχές του 2012, έφυγε ο Remy, αλλά πήραμε τον Ryan (ο τωρινός κιθαρίστας) πάνω στην ώρα για τις ηχογραφήσεις. Από τότε κάνουμε μια σειρά καλών shows και έχουμε κάνει ήδη μια πρόοδο για το γράψιμο του τρίτου δίσκου.

Γιατί αποφασίσατε να το κυκλοφορήσετε μόνοι σας; Δεν είναι πιο εύκολο να γίνει μέσω μιας εταιρείας ή είστε περισσότερο DIY style;

Adam: Υπάρχουν και θετικά και αρνητικά σε κάθε μεθόδους. Προφανώς, το να έχεις μια μεγάλη εταιρεία με ένα μεγάλο κεφάλαιο από πίσω να σε υποστηρίζει θα ανοίξει κάποιες πόρτες, αλλά η ανεξαρτησία σου επιτρέπει να δουλεύεις με το δικό σου ρυθμό, και υπάρχουν πολλές λιγότερες στεφάνες για να πηδήξεις. Επίσης, η όλη βιομηχανία έχει αλλάξει τόσο πολύ στις τελευταίες δεκαετίες, η χρυσή εποχή που το μόνο που είχες να κάνεις ήταν να υπογράψεις σε μια εταιρεία και ήσουν έτοιμος, έχει φύγει προ πολλού. Το μεγάλο ποσοστό εμπορεύσιμων σκατών εκεί έξω, έχει κάνει την αυθεντικότητα πολύ δύσκολη και έχει κάνει κάπως τις εταιρείες να πλανώνται και να σκέφτονται το κέρδος παρά την ουσία… κάτι που έχουμε ξαναδεί. Τελικά, λέω ότι προτιμούμε να διατηρήσουμε τον έλεγχο κυρίως για αυτόν τον λόγο: έλεγχος. Όσο έχουμε τα ηνία στα χέρια μας, θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε ότι η μουσική μας θα είναι αληθινά εμπνευσμένο metal, ελεύθερο από δυσκίνητα υποκείμενα και εφήμερες υπο – κατηγορίες.

Usha: Ξοδέψαμε κάποιο χρόνο διαπραγμάτευσης με εταιρείες πριν την κυκλοφορία του πρώτου μας δίσκου. Ήταν ένας καλός τρόπος για μας να μάθουμε κάποια πράγματα για τη βιομηχανία, και δεν είχαμε πολλά πλεονεκτήματα οπότε οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολο. Η διαδικασία της προσέλκυσης και διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες ήταν επίσης αργή και έντονη χρονικά, το οποίο τελικά μας ώθησε στο να το κυκλοφορήσουμε μόνοι μας. Αυτήν την φορά θέλαμε να έχουμε κάποια προώθηση και να το βγάλουμε μόνοι μας αμέσως. Όπως και να έχει όμως, είμαστε ανοιχτοί στο να δουλέψουμε με μια εταιρεία αν η σωστή ευκαιρία παρουσιαστεί. Δεν νομίζω ότι το κέρδος και η ουσία αλληλοαναιρούνται.

Ποιες πιστεύετε είναι οι διαφορές μεταξύ αυτού του άλμπουμ και του πρώτου σας “Witness to the Downfall”;

Adam: Ξέχωρα ότι έχουμε αλλάξει το 50% του roster, πιστεύω υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ τους. Εγώ, είμαι πολύ περήφανος για την έλλειψη sampling στα drums. Τα φωνητικά του Mark έχουν εξελιχθεί επίσης. Το ‘Shadows’ γράφτηκε από μια μπάντα με εδραιωμένη ταυτότητα, ενοώντας ότι ξέραμε ήδη ότι αυτά τα τραγούδια θα σχηματιζόντουσαν και θα εκτελόντουσαν από μια πλήρη μπάντα σε μια live ατμόσφαιρα, το οποίο δεν ίσχυε με το ‘Witness’. Υπήρχε επίσης ένα αυξανόμενο συνεργατικό στοιχείο στο γράψιμο, το οποίο θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο στο επόμενο άλμπουμ.

Πως θα περιγράφατε την μουσική σας σε κάποιον που δεν σας έχει ξανακούσει;

Adam: Το να περιγράφω την μουσική με λέξεις είναι μια άκαρπη εργασία, κατά κάποιο τρόπο. Έχει να κάνει με την ερμηνεία. Αλλά αν με πίεζαν πολύ για μια περιγραφή – με το όπλο στο στόμα και δεμένος σε μια καρέκλα, να κρέμομαι πάνω από ένα ενυδρείο καρχαρία στο πίσω μέρος μιας σκοτεινής αποθήκης σε μια λιμενική ερευνητική βάση εγκατάστασης όπλων – θα έλεγα πως οι Trials είναι επιθετικό οργανικό metal με μια δόση από old school.

Usha: Αυτή είναι μια ερώτηση που μας κάνουν συχνά, και ακόμα δεν είμαι σίγουρη πως να την απαντήσω. Η πιο βασική απάντηση είναι ότι είμαστε μια metal μπάντα. Γενικά, τα τραγούδια τείνουν να είναι έντονα και βαριά. Έχουμε πολλά thrash στοιχεία, αλλά είμαστε και progressive. Εξερευνούμε μια ποικιλία επιρροών και τα tempos και οι δυναμικές τείνουν να ποικίλλουν με κάποια κοινότυπα μοτίβα υφασμένα.

Έχετε μια γυναίκα στην μπάντα. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος των γυναικών σήμερα στο metal; Έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια;

Usha: Όταν πρωτοξεκίνησα να παίζω shows πριν από μια δεκαετία, ο κόσμος πίστευε ότι ήσουν γκόμενα κάποιου ή ότι δούλευες στο merch. Όταν ήμουν κάτω των 21, ήταν μερικές φορές δύσκολο ακόμα να μπω μέσα στο μαγαζί να παίξω. Αυτή η συμπεριφορά φαίνεται να αλλάζει, και όσο πιο πολλές γυναίκες μουσικοί υπάρχουν, τόσο πιο εύκολα θα γίνονται τα πράγματα. Στις γυναίκες στην μουσική φέρονται συνήθως σεξιστικά και περιμένουν ότι θα είναι υπερ – θηλυκά. Η Metal έχει μια αρσενική διάσταση, οπότε πιστεύω είναι πιο δύσκολο να καθιερώσεις μια αξιοπιστία ως μια γυναίκα μουσικός. Ευτυχώς, πολλοί είναι οι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να ξεχωρίσουν το γένος και το φύλο τώρα. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που δουλεύουν σε ανδροκρατούμενα πεδία, δείχνοντας ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι δυναμικές, κρίσιμες ή αποφασιστικές εάν το απαιτούν οι περιστάσεις. Πιστεύω ότι βοηθάει να αλλάξει η γνώμη ότι τα αντρικά ή θηλυκά γνωρίσματα ή συμπεριφορές κρίνονται κυρίως από το φύλο κάποιου, και αισίως να κάνουμε το metal λιγότερο του λουκάνικου το πανηγύρι.

Είναι πιο δύσκολο για μια μπάντα να τα καταφέρει χωρίς την υποστήριξη μιας εταιρείας ή λόγω του γενικού οικονομικού καθεστώτος σήμερα;

Usha: Αν μη τι άλλο, πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν γίνει πιο εύκολα για ανεξάρτητες μπάντες. Η ισορροπία της δύναμης αλλάζει γιατί η τεχνολογία ηχογραφήσεων γίνεται όλο και πιο φθηνή, και το ίντερνετ δίνει τη δυνατότητα στις μπάντες να προμοτάρουν τον εαυτό τους σε ένα ευρύ κοινό και να πουλήσουν ένα προϊόν χωρίς να επενδύσουν πολλά υλικά αγαθά. Υπάρχουν επίσης πολλές ευκαιρίες για να ψάξεις εναλλακτικές χρηματοδοτήσεις. Οι ροές εσόδων στην μουσική και αυτές αλλάζουν γρήγορα, οπότε οι εταιρείες προσαρμόζουν ακόμα το επιχειρηματικό μοντέλο για να αντικατοπτρίσουν τις αλλαγές στη βιομηχανία του θεάματος. Όλα αυτά είναι προς όφελος του ανεξάρτητου μουσικού, οπότε δεν πιστεύω ότι η οικονομία έχει μια ουσιώδης αρνητική επίπτωση σε μας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Trials; Κάποιο βίντεο ή περιοδεία;

Adam: Μακάρι και τα δύο! Έχουμε κάθε πρόθεση για να πετύχουμε όσα μπορούμε με το μειωμένο προϋπολογισμό μας. Έχουμε κλείσει κάποιες ημερομηνίες στην μεσοδυτική Αμερική το φθινόπωρο. Υπάρχουν και συζητήσεις για κάποιο βίντεο, επίσης. Το Chicago μας υποστηρίζει όσο μπορεί, αλλά θέλουμε να φύγουμε από εκεί και να απλώσουμε τα φτερά μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, ο δίσκος τα σπάει! Οι τελευταίες γραμμές είναι δικές σας…

Adam: Χμμ… Απλά επειδή κάτι είναι κερδοφόρο, δεν σημαίνει ότι είναι καλό. Απλά επειδή κάτι είναι καλό δεν σημαίνει ότι ο θα αρέσει στον κόσμο. Απλά επειδή αρέσει κάτι στον κόσμο δεν σημαίνει ότι μπορείς να το πουλήσεις.

Usha: Σε ευχαριστούμε για την συνέντευξη και χαιρόμαστε που σου άρεσε ο δίσκος. Θέλω απλά να αναφέρω στους αναγνώστες ότι το άλμπουμ υπάρχει στο Bandcamp όπου και είναι διαθέσιμο για αγορά (ηλεκτρονική ή φυσική). Και για όλους τους οπαδούς των Judas Priest, η digital εκδοχή του δίσκου περιέχει επίσης και τη διασκευή μας στο “Jawbreaker”.

Τένια Λάρδα

http://www.facebook.com/trialsmusic

http://trials.bandcamp.com

Μπάντα:

Mark Sugar – Φωνητικά, κιθάρα

Ryan Bruchert – Κιθάρα

Adam Kopecky – Τύμπανα

Usha Rajbandari – Μπάσο

Δισκογραφία:

Witness To The Downfall, 2011

In The Shadow Of Swords, 2013

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X