Συνεντεύξεις

Lee Aaron

Η Lee Aaron είναι μια αναγνωρισμένη καλλιτέχνιδα, με μια εκτενέστατη δισκογραφία. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα χριστουγεννιάτικο album, με τίτλο “Almost Christmas”. Με αφορμή αυτό, επικοινωνήσαμε με την Lee.

Γεια σου Lee! Σε ευχαριστούμε που αφιέρωσες χρόνο για τη συνέντευξη. Επέτρεψε μου να σε καλωσορίσω στο webzine μας! Είναι τιμή να μιλάω μαζί σου. Αυτό το album ήταν μια μεγάλη έκπληξη για όλους μας. Πότε αποφάσισες να κάνεις ένα χριστουγεννιάτικο album;

Το συγκρότημα και εγώ είχαμε μιλήσει πριν μερικά χρόνια για την ιδέα να φτιάξω ένα χριστουγεννιάτικο album, αλλά δεν είχα ποτέ τον χρόνο να το κάνω. Μετά από αρκετούς μήνες Covid-19, χωρίς τέλος και χωρίς ζωντανές εμφανίσεις, το timing φαινόταν σωστό. Ηχογραφήσαμε ολόκληρο το έργο στα home studios τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2020 και το κυκλοφορήσαμε ως μικρό indie fan release πέρυσι – κυρίως επειδή δεν υπήρχε χρόνος για να οργανωθεί η σωστή διανομή. Είμαι ενθουσιασμένη που φέτος – 2021 – θα μπορέσουμε να προσθέσουμε 2 πρωτότυπα κομμάτια και να το κυκλοφορήσουμε παγκοσμίως σε συνεργασία με τη Metalville.

Το “Almost Christmas” περιέχει μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή μελωδιών που σχετίζονται με αυτήν την ιδιαίτερη εποχή του χρόνου. Πόσο εύκολο ήταν για να επιλέξετε αυτά τα τραγούδια; Τα αγόρια της μπάντας είχαν γνώμη για το ποια τραγούδια θα συμπεριλάβουν;

Διάλεξα όλα τα τραγούδια, με εξαίρεση το “Run, Run, Rudolph”  που ήταν η ιδέα του κιθαρίστα μου Sean Kelly. Ο σύζυγός μου και drummer είναι ένας τρελός συλλέκτης μουσικής, οπότε είχα τόσα πολλά τραγούδια για να διαλέξω. Είχε όλα τα κλασικά καθώς και πολλά λιγότερο γνωστά τραγούδια. Περάσαμε ένα Σαββατοκύριακο ακούγοντας αποκλειστικά Χριστουγεννιάτικη μουσική – ήταν πραγματικά πολύ διασκεδαστικό. Η ιδέα μου από την αρχή δεν ήταν να κάνω ένα χριστουγεννιάτικο album γεμάτο τραγούδια που είχαν διασκευαστεί 100 φορές. Επέλεξα μελωδίες που με εξέφραζαν και που μπορούσα να ακούσω τη μπάντα να παίζει.

Έχεις μια τόσο μεγάλη καριέρα στη μουσική που δεν περιοριζόταν αποκλειστικά στο rock. Το jazz και το blues μεταξύ άλλων είναι στο ρεπερτόριό σου. Αυτό έπαιξε κάποιο ρόλο και στη διαδικασία επιλογής τραγουδιών;

Λοιπόν… Υπάρχουν μερικές πιο jazz μελωδίες στο album, οπότε θα έλεγα ναι. Το Zat You Santa Claus από τον Louis Armstrong είναι ένα από αυτά τα κομμάτια. Το “All I Get For Christmas Is Blue” είναι ένα άλλο. Πάντα μου άρεσαν και τα δύο αυτά τραγούδια και ήξερα ότι μπορούσα να τα τραγουδήσω καλά. Ο Sean Kelly είναι επίσης ένας πολύ ταλαντούχος κλασικός κιθαρίστας, οπότε ήξερα ότι το συγκρότημα θα μπορούσε να τα καταφέρει. Το θέμα είναι ότι η χριστουγεννιάτικη μουσική είναι κάπως χωρίς είδος. Έχει να κάνει με το συναίσθημα και το πνεύμα που φέρνει, έτσι απλά επέλεξα τραγούδια που πίστευα ότι αντιπροσώπευαν αυτό που ήθελα να πω για τα Χριστούγεννα.

Υπάρχει μια αναθεωρημένη έκδοση του “Peace On Earth” του 1991. Πώς ένιωσες δουλεύοντας ξανά σε αυτό το υπέροχο τραγούδι μετά από τόσα χρόνια;

Φαινόταν λογικό σε όλους εμάς στο συγκρότημα να ξανακάνουμε αυτό το κομμάτι. Δεν γράφτηκε αρχικά ως χριστουγεννιάτικη μελωδία, αλλά με τα χρόνια πολλοί σταθμοί και βίντεο το είχαν υιοθετήσει ως εποχικό αγαπημένο. Το μήνυμα είναι ένα μήνυμα παγκόσμιας ελπίδας και νομίζω ότι γι’ αυτό έγινε όλο αυτό. Το έγραψα πριν από 30 χρόνια, αλλά οι στίχοι εξακολουθούν να είναι σχετικοί με τον τρόπο που είναι ο κόσμος σήμερα, οπότε ένιωσα σωστό να κάνω μια αναθεωρημένη έκδοση.

Υπάρχει μια συναισθηματική εκδοχή του “The Fiddle And The Drums” της Joni Mitchell. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι απίθανο. Πόσο δύσκολο ήταν για να δουλέψετε αυτό το διαχρονικό κλασικό;

Αυτό το τραγούδι προστέθηκε στο τέλος. Έβλεπα ένα παλιό επεισόδιο του “Dick Cavett” με τους Jefferson Airplane, όπου την επόμενη μέρα που έπαιξαν στο Woodstock, και φυσικά την Joni Mitchell. Η Joni τραγούδησε αυτό το τραγούδι ζωντανά acapella και ήταν απίθανο. Είχα ξεχάσει αυτό το τραγούδι και η ζωντανή ερμηνεία εκείνο το βράδυ ήταν εκπληκτική. Μου μίλησε τόσο βαθιά γιατί είναι επίσης ένα τραγούδι ελπίδας και ήμασταν στη μέση όλων των αμερικανικών ταραχών και αναταραχών. Βασικά τραγούδησα το τραγούδι δύο φορές και διάλεξα την καλύτερη εκδοχή για το album. Αυτό είναι το μόνο που μπορούσα πραγματικά να κάνω. Δεν μπορείτε να συντονίσετε ή να επεξεργαστείτε απλά ένα κομμάτι που περιέχει μόνο φωνή όπως αυτό γιατί εδώ δεν υπάρχει μουσική για αναφορά.

Υπάρχουν διασκευές που δεν μπόρεσαν να μπουν στο album;

(γέλια) Όχι, δεν είχαμε χρόνο να ηχογραφήσουμε περισσότερα από αυτά τα 10 τραγούδια. Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα χριστουγεννιάτικο album τον Σεπτέμβριο, το οποίο δεν μας έδωσε καθόλου χρόνο να ηχογραφήσουμε επιπλέον κομμάτια. Υπάρχουν επίσης δύο νέα τραγούδια σε αυτό το album.

Ήταν διασκεδαστικό για εσάς να δουλεύετε τραγούδια με τόσο ωραίο θέμα πίσω από αυτά;

Ήταν τόσο διασκεδαστικό να γράψω μερικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια! Δεν είχα γράψει ποτέ χριστουγεννιάτικα κομμάτια πριν, εκτός κι αν μετράς το “Peace On Earth”! Μετά την ολοκλήρωση του album, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ωραίο να γράψουμε ένα κομμάτι που ονομάζεται “Almost Christmas”, που ήταν ο τίτλος του album. Ήταν μια εξαιρετική άσκηση ως τραγουδοποιός να δημιουργήσω το ομώνυμο κομμάτι μετά το γεγονός. Είχα την ιδέα ότι ήταν “Almost Christmas” και λείπει ο αγαπημένος σου και η προσμονή να τους περιμένεις να γυρίσουν σπίτι για τις γιορτές.

Υπάρχει επίσης ένα ολοκαίνουργιο album σας που κυκλοφόρησε φέτος, με τίτλο “Radio On”. Τι μπορείς να μας πεις για αυτό;

Το “Radio On” είναι το νέο μας album που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Είναι 12 πρωτότυπα κομμάτια και νομίζω ότι είναι ένα από τα καλύτερα album που έχω κάνει ποτέ. Το γράψαμε συλλογικά ως συγκρότημα, πολύ γρήγορα για ένα Σαββατοκύριακο. Ήταν τόσο διασκεδαστικό να δουλεύεις με αυτόν τον τρόπο. Θέλαμε να βγάλουμε αυτό το συναίσθημα του να είσαι έφηβος σε ένα rock συγκρότημα και να παίζεις στο γκαράζ με τους φίλους σου. Ψάξαμε βαθιά σε μπάντες που μας επηρέασαν και καταλάβαμε ότι αν πιστεύαμε ότι μια ιδέα ήταν ωραία, πιθανότατα θα άρεσε και στους θαυμαστές μας. Δεν σκεφτήκαμε πολλά πράγματα. Νομίζω ότι ολόκληρο το album αποτυπώνει αυτή την ατμόσφαιρα. Και… έγινε μίξη από τον Mike Fraser (σ.σ.: δούλεψε με τους AC/DC στο πρόσφατο “Power Up”) οπότε ακούγεται καταπληκτικό!

Κάνετε εκτεταμένες περιοδείες, πόσο δύσκολο ήταν για εσάς και το υπόλοιπο συγκρότημα να μην μπορείτε να βγείτε στον δρόμο;

Το να μην παίζεις ζωντανά είναι πολύ χάλια. Μας αρέσει να παίζουμε, οπότε η κατάσταση ήταν δύσκολη. Το θετικό είναι ότι μας ανάγκασε να κάνουμε πολλές ηχογραφήσεις – μόλις τελειώσαμε τα κομμάτια για ένα άλλο album για το 2022. Γράφουμε συνεχώς τραγούδια και δουλεύω επίσης σε ένα βιβλίο.

Είναι εύκολο για εσάς να επιλέξετε τα τραγούδια που θέλετε να παίξετε ζωντανά με μια τόσο εκτενή δισκογραφία;

Προσπαθούμε να σχεδιάσουμε το σετ μας ώστε να ταιριάζει στο μέρος που παίζουμε. Για παράδειγμα, το “Barely Holding On” ήταν μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη, αλλά όχι στη Βόρεια Αμερική, έτσι θα είναι πάντα στο set μας για τα φεστιβάλ της Ευρώπης. Προσπαθώ να περιστρέφω μια ποικιλία υλικού μέσα και έξω από το σετ μου, ενώ εξακολουθώ να συμπεριλαμβάνω τα μεγαλύτερα τραγούδια που όλοι θέλουν να ακούσουν. Διαπιστώνω επίσης ότι οι θαυμαστές μου θέλουν πολύ να ακούν τραγούδια από τα νεότερα rock album μου, επομένως σχεδόν το μισό του set μας είναι νεότερα τραγούδια. Είναι δύσκολο να παίξεις το αγαπημένο τραγούδι όλων. Κάποιος θα είναι πάντα απογοητευμένος.

Βάζω στοίχημα ότι υπάρχουν μερικά κλασικά τραγούδια που όλοι θέλουν να ακούσουν. Ωστόσο, σε ορισμένους μουσικούς δεν αρέσει να παίζουν τα ίδια τραγούδια ξανά και ξανά. Πώς νιώθεις για αυτό;

(Γέλια!) Κάποτε ένιωθα έτσι όταν έκανα 300+ εμφανίσεις το χρόνο. Δεν παίζω τόσες πολλές πια, οπότε όταν τα παίζω, νιώθουν και πάλι φρέσκα. Επίσης, η μπάντα μου βάζει το δικό της στυλ στα παλιά τραγούδια, ώστε να ακούγονται σαν τα ίδια τραγούδια αλλά με μια μοντέρνα προσέγγιση. Πώς θα μπορούσατε να κλέψετε τη χαρά των θαυμαστών σας, μη παίζοντας τα αγαπημένα; Το επιτυχημένα τραγούδια έγιναν επιτυχημένα τραγούδια επειδή είχαν απήχηση στον κόσμο και εξακολουθούν να έχουν νόημα για τον κόσμο, γι’ αυτό νομίζω ότι είναι σημαντικό να το τιμήσουμε αυτό.

Ας μιλήσουμε για την δεκαετία του ’80. Τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι γυρίζουν το κεφάλι τους πίσω σε εκείνες τις μαγικές μέρες. Τι έκανε αυτή τη δεκαετία τόσο ξεχωριστή;

Ήταν μαγικές μέρες! Η δεκαετία του ’80 μας έφερε το MTV και τα video, και τώρα οι καλλιτέχνες να μπορούν να ζωντανέψουν τη μουσική τους με γραφικά. Αυτό προκάλεσε μια έκρηξη τρελής μόδας, στυλ μαλλιών και μουσικής. Το synth pop, το new wave και το power metal θα μπορούσαν να συνυπάρχουν και να είναι όλα δημοφιλή ταυτόχρονα. Έπρεπε να ακούσεις ραδιόφωνο και να περιμένεις να βγει το αγαπημένο σου τραγούδι. Δεν υπήρχε ψηφιακό κόλπο, οπότε οι μουσικοί έπρεπε να ξέρουν πώς να τραγουδούν και να παίζουν καλά τα όργανά τους. Υπήρχε τόση πρωτοτυπία. Σήμερα οι καλλιτέχνες φαίνεται να νοιάζονται για τις επωνυμίες και τους αριθμούς κοινωνικής δικτύωσης… Δεν είναι το ίδιο.

Γιατί στο καλό δεν σε έχουμε δει στην Ελλάδα μετά από τόσα χρόνια; Πρέπει να το κανονίσουμε;

Αυτή είναι μια σημαντική ερώτηση. Δεν έχω προσκληθεί ποτέ. Ναι, πρέπει να το κάνουμε πραγματικότητα!

Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου! Κλείσε αυτή τη σύντομη συνέντευξη με ένα μήνυμα προς όλους τους αναγνώστες μας!

Είδα την Ελλάδα μόνο σε φωτογραφίες και ταινίες και μοιάζει με το πιο όμορφο μέρος στη γη! Ελπίζω να περιοδεύσω εκεί μια μέρα σύντομα!

Συνέντευξη: Μιχάλης Νταλάκος
Μετάφραση: Θανάσης Γκότοβος

Official Website
Facebook
Instagram
Twitter
Spotify
Youtube

Band Members
Lee Aaron – Φωνητικά
Sean Kelly – Κιθάρα
Dave Reimer – Μπάσο
John Cody – Τύμπανα

Discography
The Lee Aaron Project, 1982
Metal Queen, 1984
Call Of The Wild, 1985
Lee Aaron, 1987
Bodyrock, 1989
Some Girls Do, 1991
Emotional Rain, 1994
Lee Aaron & 2 preciious – Lee Aaron & 2 preciious, 1996
Lee Aaron And The Swingin’ Barflies – Slick Chick, 2000
Beautiful Things, 2004
Fire And Gasoline, 2016
Diamond Baby Blues, 2018
Radio On!, 2021
Almost Christmas, 2021

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X