Συνεντεύξεις

Boisson Divine

Οι Boisson Divine κυκλοφόρησαν το τρίτο τους fulllength album και μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Έτσι, ο Florent GillesWaters, ο μπασίστας του σχήματος μας δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για την νέα δουλειά του συγκροτήματός του.

Γεια σου Florent! Συγχαρητήρια για την κυκλοφορία του “La Halha”. Πείτε μας μερικές πληροφορίες  που θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος για τη μπάντα σας.

Γεια σου Τζούλια! Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι είμαστε από την Γασκώνη. Και αυτό που επίσης πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η Γασκώνη δεν αναγνωρίζεται από τους γαλλικούς νόμους. Υπάρχει μόνο στις καρδιές μας των ανθρώπων που ζούμε εκεί. Είμαστε λίγοι.

Τι ανταπόκριση είχε μέχρι στιγμής το “La Halha”;

Πήγε πολύ καλά! Αυτό είναι ανακουφιστικό καθώς δουλέψαμε σκληρά για να το ολοκληρώσουμε. Το “La Halha” έχει κυκλοφορήσει σε παγκόσμιο επίπεδο και μας κάνει εντύπωση πως το έχουν στηρίξει και μπάντες μεγαλύτερες από εμάς. Ακόμα και σε σχολεία διδάσκουν τα τραγούδια μας καθώς χρησιμοποιούμε την τοπική διάλεκτο. Πρόσφατα μάλιστα μας ζήτησε και η γαλλική ομοσπονδία Rugby τα δικαιώματα για να χρησιμοποιήσει ένα τραγούδι μας.

Μπορείς να μας δώσεις μερικές πληροφορίες για τη διαδικασία σύνθεσης του album;

Τη σύνθεση των κομματιών αναλαμβάνει ο τραγουδιστής και κιθαρίστας μας, ο  Baptiste. Φτιάχνει κρασί και όσο δουλεύει στα αμπέλια σκέφτεται μελωδίες. Τις τραγουδάει και τις ηχογραφεί στο κινητό του. Είναι πολυτάλαντος. Όταν επιστρέφει στο σπίτι, ηχογραφεί τα πάντα από κιθάρες, μπάσο, τύμπανα, πολυφωνίες, ακόμα και άλλα παραδοσιακά μουσικά όργανα. Το demo πάντα μας ακούγεται τέλειο! Όταν ξεκινά να δημιουργεί ένα τραγούδι, έχει πάντα στο μυαλό του το θέμα το οποίο πραγματεύεται. Ακόμα και να μην το έχει, έχει μια γενικότερη αίσθηση. Δε γράφει ο ίδιος τους στίχους, ζητάει πάντα κάποιος από εμάς να τους γράψει. Προσωπικά, έγραψα μερικούς σε αυτό το album, όπως και τα άλλα μέλη του συγκροτήματος μας. Όταν έχουμε αρκετά κομμάτια, συνήθως γύρω στα 20, ψηφίζουμε τα αγαπημένα μας. Και μετά τηλεφωνούμε στον Patric από το WSL studio για να τον ενημερώσουμε πως θα δουλέψει μαζί μας για άλλη μια φορά. Νομίζω δεν ήταν φαλακρός πριν ξεκινήσει να δουλεύει μαζί μας. Πάντα μας βοηθάνε οι συμβουλές του πάντως.

Τι βλέπουμε στο εξώφυλλο του album; Φαντάζει σαν ένα τελετουργικό.

Έχεις δίκιο. Το εξώφυλλο αντιπροσωπεύει το “the cross of Beliou” που υπάρχει πραγματικά στην κορυφή ενός βουνού στη Bigorre . Ο Beliou/Abellion είναι ο θεός του ήλιου που τον κρεμάνε σε ένα σταυρό και ο Χριστός καρφώνει την μία του πλευρά. Λένε ότι ο Milharis, ο 999 χρονών τσοπάνης, κείτεται κάτω από την πέτρα. “Halha” σημαίνει φωτιά και σχετίζεται με εορτασμούς όπως οι “Halha de Nadau” (χειμερινό ηλιοστάσιο) και “Halha de la Sent Jan” (καλοκαιρινό ηλιοστάσιο), που τότε ανάβουμε μεγάλες φωτιές. Μπορείτε να τη διακρίνετε το χειμώνα, είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα καθώς βλέπετε ένα χιονισμένο βουνό να φλέγεται! Φωτιά και πάγος, οι απαρχές των πάντων.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι από το “La Halha”;

Μου αρέσει να παίζω το Lo Pèla Pòrc αλλά το αγαπημένο μου είναι το Milharis. Δεν το παίζουμε συχνά καθώς διαρκεί 10 λεπτά και ο χρόνος μας είναι περιορισμένος. Το τραγούδι μιλάει για τον Milharis. Όταν έπεσε για πρώτη φορά χιόνι, ήξερε ότι η ζωή του είχε τελειώσει και θα πέθαινε, ζήτησε να δεις τους γιους του και τους παρακάλεσε να πάρουν τα υπάρχοντα τους και να φύγουν, να ακολουθήσουν τη μαύρη αγελάδα και να χτίσουν ένα νέο χωριό στο μέρος που θα έφταναν. Ακολούθησαν την επιθυμία του, η αγελάδα σταμάτησε στο μόνο χωριό που δεν είχε καλυφθεί από χιόνι και το χωριό ονομάστηκε BagnèresdeBigorre.

Όταν ξεκινήσατε αυτό το project, πιστεύατε ότι θα είχε τόση επιτυχία;

Tο project των Boisson Divine ξεκίνησε το 2005 όταν ο Adrian (τύμπανα) και ο Baptiste ήταν έφηβοι, έπαιζαν μουσική για πλάκα, rugby και έπιναν πολύ. Πλέον έχουν ωριμάσει: παίζουν μουσική για πλάκα, παίζουν rugby, πίνουν πολύ. Αλλά πραγματικά, δε θεωρούσαμε ότι θα άκουγε τη μουσική μας και θα την εκτιμούσε κάποιος εκτός από εμάς. Το πρώτο CD που πουλήσαμε από το πρώτο μας album Enradigats το 2013, το στείλαμε στην Ιαπωνία. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που και άλλοι άκουγαν τη μουσική μας, αυτή η μίξη heavy metal και παραδοσιακών μουσικών οργάνων, όχι στα αγγλικά ή τα γαλλικά αλλά στη τοπική διάλεκτο της Γλασκώνης, μια γλώσσα που λίγοι γνωρίζουν και καταλαβαίνουν. Στην πόλη μας, ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Riscle, όπου ο Baptiste είναι τώρα σύμβουλος, οι γείτονες μας ίσα που ξέρουν τι κάνουμε. Και τώρα απαντάω σε μια ελληνική συνέντευξη. Δεν τα περιμένεις όλα αυτά.

Τα γασκωνικά είναι μια γλώσσα που χρησιμοποιείται; Διδάσκεται επίσημα;

Tα γασκωνικά προέρχονται από τα λατινικά και είναι η γλώσσα που μιλούσαν στην περιοχή μας μέχρι τα 50’s. Δυστυχώς πλέον δεν χρησιμοποιείται και δε διδάσκεται και στα σχολεία. Οι παππούδες μου μιλούσαν τη γλώσσα αλλά οι γονείς μου όχι και τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα για τη δική μου γενιά. Ευτυχώς όμως έχουν διατηρηθεί κάποια μέρη της Γασκώνης και σήμερα πολλοί έχουν αρχίσει και μαθαίνουν για την περιοχή. Στην περίπτωση της Ayla, που παίζει φλογέρα στη μπάντα μας, γνώριζε τη Γασκώνη. Από την άλλη ο Baptiste έπρεπε να μάθει τα πάντα από την αρχή, για αυτό και στο πρώτο μας album υπήρχαν κάποια τραγούδια στα γαλλικά.

Το να είσαι από τη Γασκώνη τι σημαίνει για εσάς;

Όταν μιλάς σε έναν Ρώσσο για τη Γασκώνη, αμέσως βλέπεις τα μάτια του να λάμπουν. Αρχικά οι «Τρεις Σωματοφύλακες» είναι ένα παιδικό μιούζικαλ που όλοι γνωρίζουν εκεί, επιπλέον ως λαός έχουμε ταξιδέψει τον αέρα και την ανδρεία μας σε όλο τον κόσμο ανά τους αιώνες. Το να είσαι από εδώ βέβαια δε διαφέρει από το να είσαι από οπουδήποτε.

Θεωρείς ότι σήμερα οι άνθρωποι αποξενώνονται από τις ρίζες τους;

Φυσικά. H Γλασκώνη είναι μια εξοχική περιοχή, που παλαιότερα ήταν πυκνοκατοικημένη. Με τις βιομηχανικές περιοχές, οι νέοι πάνε στις μεγάλες πόλεις για να δουλέψουν και να ζήσουν. Αυτό έκανα και εγώ, έζησα στα προάστια του Παρισιού. Αυτές οι πόλεις σε σκοτώνουν, χάνεις τη ταυτότητα σου, ακόμα και τη ψυχή σου. Οι Boisson Divine είναι ο λόγος που επιστρέφω στις ρίζες μου.

Καθώς άκουγα το νέο σας album εντόπισα διάφορες επιρροές, πέρα από folk metal. Μπορείς να μοιραστείς μερικές μαζί μας;

Όντως θα βρεις πολλές αλλά κυρίως υπάρχουν τρεις επιρροές. Αρχικά η παραδοσιακή folk μουσική με πολυφωνίες όπως οι Nadau, Lous de Louzoum, Los pagalhos, Vox Bigerri. Σειρά έχουν τα κλασσικά heavy metal (Helloween, Iron Maiden, Saxon, Running Wild, Blind Guardian, Judas Priest, Manowar) και η rock/punk rock ενέργεια (Dropkick Murphys, Motorhead).

Σε προσωπικό επίπεδο ο Baptist είναι οπαδός του power και symphonic metal, ο Adrian ακούει US hardcore, η Ayla παραδοσιακή μουσική, ο Pierre (γκάιντα) μυστικιστική μουσική (ακούστε εδώ αυτό το φανταστικό συγκρότημα), ο Luca (κιθάρα) αγαπά τα 70’s rock και εγώ black metal.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Έχουμε ήδη έτοιμα τραγούδια για δύο-τρία albums! Ποτέ δε σταματάμε να συνθέτουμε και όταν ηχογραφούμε ένα album έχουμε ήδη έτοιμα τα επόμενα κομμάτια. Σίγουρα λοιπόν θα υπάρξει ένα νέο album αλλά δε ξέρουμε πότε. Επίσης, οι ζωντανές μας εμφανίσεις αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας και τώρα ανυπομονούμε για το 2021. Η Ελλάδα ίσως να είναι μέσα στις επιλογές μας.

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που αφιέρωσες, το κλείσιμο της συνέντευξης είναι δικό σου.

Είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενος που κάναμε αυτή την ελληνική συνέντευξη. Δε ξέρω βέβαια πολλά για την Ελλάδα εκτός από τα χρέη που έχετε (αυτά που έχουμε όλοι δηλαδή!) αλλά έχουμε κοινούς μύθους. Τους τελευταίους μήνες, κάθε φορά που οδηγούσα την 5χρονη κόρη μου στο σχολείο, συζητούσαμε τους μύθους για τον Oδυσσέα, τον Αχιλλέα, τον Πάρη, τον Τρωικό πόλεμο, τον Άδη, τον Ηρακλή και τον Δία. Θα είναι περήφανη για τον μπαμπά της όταν της πω ότι συνομίλησα με μια «κόρη του Προμηθέα»! Siatz Hardits! (σ.σ. να είστε γενναίοι και να προσέχετε)

Τζούλια Τσαγκάρη
Μετάφραση: Ναταλία Μπογδάνου

Homepage
Bandcamp
Spotify
YouTube
SoundCloud
Facebook
Instagram

Band Members
Florent Gilles-Waters – Μπάσο
Luca Quitadamo – Κιθάρα
Ayla Bona – Φλογέρα
Adrian Gilles – Τύμπανα, Φωνητικά
Baptiste Labenne – Φωνητικά, Κιθάρα, Μπάσο
Pierre Delaporte – Γκάιντα

Discography
Enradigats, 2013
Volentat, 2016
La Halha, 2020

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X