Συνεντεύξεις

Baroness

Είναι μια από τις μπάντες που λατρεύω. Ο λόγος για τους Αμερικανούς Baroness οι οποίοι πρόσφατα κυκλοφόρησαν το νέο τους δίσκο με τίτλο “Blue Record”. Ο κιθαρίστας/τραγουδιστής της μπάντας, Pete Adams, μας μίλησε για το τελευταίο τους πόνημα.

Γεια σας από Αθήνα. Φτιάξατε ένα νέο δίσκο, με ένα παράξενο αλλά πολύ όμορφο όνομα, το Blue Record. Πώς νιώθετε αυτήν την περίοδο, προτού μπούμε στα ενδότερα του άλμπουμ σας;

Αυτόν τον καιρό νιώθω πιο χαλαρός, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Ίσως πολλοί στην Ελλάδα δεν σας γνωρίζουν σα συγκρότημα.

Παρακαλώ πείτε μας μια σύντομη βιογραφία των Baroness και την αρχή της πορείας τους.

Φτιάξαμε τη μπάντα στα τέλη του 2002. Τότε ήμασταν ο John, εγώ, ο Allen και ο κιθαρίστας μας, οTim. Παίξαμε πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2003 και ηχογραφήσαμε ένα ντέμο, λίγο μετά από τότε. Ξεκινώντας προσπαθήσαμε να πιεστούμε όσο γινόταν, περιοδεύοντας, γράφοντας και ηχογραφώντας, διατηρώντας τα λογικά μας κ διασκεδάζοντας, ενώ τα κάναμε. Κοιτάζοντας πίσω, έχουμε κάνει πολύ δρόμο από όταν ξεκινήσαμε. Όταν ξεκινήσαμε δεν ξέραμε τίποτα από περιοδείες ή να παίζουμε ζωντανά σε συναυλίες. Ήταν μια εκπαιδευτική εμπειρία. ¨πεινούσαμε¨ και δοκιμάσαμε οτιδήποτε εμφανίστηκε στο δρόμο μας. Νοιώθω πως έχουμε ωριμάσει αρκετά στο πέρασμα των χρόνων. Και σαν μπάντα αλλά και σαν άνθρωποι. Νιώθω πολύ τυχερός που είμαστε εδώ που είμαστε τώρα.

Λοιπόν, το Blue Record βρίσκεται τώρα στα καταστήματα. Είστε ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα;

Εν συντομία, ναι. Ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία κατά την οποία γράφαμε κ ηχογραφούσαμε. Δώσαμε τον εαυτό μας σε αυτό. Ξοδέψαμε εκατοντάδες ώρες δημιουργώντας αυτό το δίσκο. Νομίζω ότι όταν τελικά βγήκαμε από το στούντιο με το έτοιμο προϊόν, κανείς δεν ήξερε τι να σκεφτεί. Μετά από μερικές εβδομάδες μπορούσαμε να έχουμε μια νέα άποψη, όταν συνειδητοποιήσαμε ότι ήμασταν πραγματικά ευχαριστημένοι με τη δημιουργία μας.

Πόσο καιρό σας πήρε να γράψετε όλες σας τις ιδέες, να ηχογραφήσετε, να κάνετε τη μίξη και να ολοκληρώσετε;

Είναι δύσκολο να απαντήσω. Το Red Album κυκλοφόρησε το 2007 και το νέο βγήκε το φθινόπωρο του 2009, οπότε γύρω στα 2 χρόνια. Δουλεύουμε πολύ αργά, χωρίς διορίες στο μυαλό μας. Είναι ένα συνεχές έργο σε εξέλιξη. Νοιώθω ότι τα τραγούδια έχουν διαφορετικό συναίσθημα κάθε φορά που τα παίζουμε. Νομίζω πως δουλεύουμε αργά και σταθερά.

Γιατί δώσατε τόσο περίεργα, αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέροντα ονόματα στις δημιουργίες σας; Τι σας έκανε να διαλέξετε τέτοιους τίτλους;

Η μουσική μας είναι αρκετά ¨πυκνή¨. Υπάρχουν πολλά που συνοψίζονται και απαιτούν την προσοχή του ακροατή. Τα τεχνουργήματα που κοσμούν τους δίσκους είναι επίσης σύνθετα και περίπλοκα. Δεν βλέπεις τα πάντα με την πρώτη ματιά. Πρέπει να το παρατηρήσεις για να τα αντιληφθείς όλα. Το ίδιο ισχύει και για τη μουσική. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πάντα νιώθαμε ότι ο τίτλος δεν πρέπει να αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα της τέχνης και της μουσικής, αλλά θα πρέπει να είναι απλός και να λειτουργεί σαν στοιχείο εισαγωγής στη μουσική. Δεν πρέπει να κάνεις εικασίες για τον τίτλο. Είναι αυτό που είναι.

Είμαι πολύ περίεργος να μάθω ποιος πήρε τη απόφαση, ή μάλλον ποιος είχε την ιδέα γι αυτόν τον τίτλο. Πείτε μου, είμαι πολύ περίεργος.

Είσαι περίεργος; Κι εμείς είμαστε περίεργοι χαχα. Ποιος ξέρει, είναι ένας περίεργος κόσμος αυτός που ζούμε. Οι άνθρωποι κάνουν τρελά πράγματα συνέχεια. Και πάλι, επιλέξαμε τους τίτλους Red και Blue, γιατί αντιπροσωπεύουν ένα συναίσθημα, και τη γενική αίσθηση της μουσικής στα μυαλά μας. Επιπλέον, είναι απλός και επιτρέπει στον ακροατή να επικεντρωθεί στα σημαντικά, τη μουσική και την τέχνη. Τουλάχιστον, αυτή ήταν η πρόθεσή μας, αν και φαίνεται πως οι άνθρωποι παρερμηνεύουν τους τίτλους των άλμπουμ. Αλλά εντάξει, όλα αφήνονται στην ερμηνεία. Αν βρίσκεις περίεργο και τρελό το ότι το λένε Blue Record, τότε περισσότερη δύναμη για σένα.

Η θεματολογία των στίχων έχει σχέση με αυτό το είδος του τίτλου; Εστιάζετε σε κάτι συγκεκριμένο;

Οι στίχοι βασίζονται σε προσωπικά πιστεύω, εμπειρίες, ιδέες, συναισθήματα. Μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό, ανάλογα με το πώς το βλέπεις. Προκαλούν σκόπιμα το μυαλό, αν σε ενδιαφέρει να τους κατανοήσεις.

Άκουσα και τα δύο cd σας και όπως σας είπα πριν αγαπώ το Rays of Opinion και για να είμαι ειλικρινής μαζί σας μου αρέσει το Red Album λίγο περισσότερο.Ποιες είναι οι διαφορές με το Blue Record;

Λοιπόν όπως στη ζωή, όσο περνά ο καιρός τα πράγματα αλλάζουν. Όταν γράψαμε το Red Album ήμασταν όλοι σε διαφορετικές φάσεις στη ζωή μας. Επίσης είχαμε άλλο κιθαρίστα τότε. Όταν ο Brian έφυγε από τη μπάντα και ήρθε ο Pete 25% των Baroness χάθηκε και ένα νέο, διαφορετικό 25% προστέθηκε, οπότε φυσιολογικά ο ήχος θα άλλαζε λίγο. Νομίζω ότι με αυτόν το δίσκο προσπαθήσαμε να εστιάσουμε περισσότερο στις αδυναμίες μας και να τις μετατρέψουμε σε δυνάμεις. Στο μυαλό μου το Blue Record είναι μια φυσιολογική εξέλιξη από το προηγούμενο άλμπουμ.

Έχετε καθόλου σχέδια για περιοδείες ως τώρα;

Θα πάμε στην Αυστραλία και την Ιαπωνία. Θα είναι η πρώτη μας φορά και στις δύο χώρες κι έτσι είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με την περιοδεία. Αυτή την άνοιξη θα περιοδεύουμε με τους Mastodon στις ΗΠΑ και υπάρχουν σχέδια επιστροφής στην Ευρώπη Ιούλιο/ Αύγουστο για μερικά φεστιβάλ.

Είμαι βέβαιος ότι θα έρθετε στην Ελλάδα ή κάνω λάθος; Τουλάχιστον το ελπίζω!

Ελπίζω να έρθουμε στην Ελλάδα πολύ σύντομα.

Έχετε ακούσει ποτέ οτιδήποτε για τους θαυμαστές σας ανά τον κόσμο;

Ναι. Έχω ακούσει ότι είναι ενθουσιώδεις και πολύ αφοσιωμένοι στη ζωντανή μουσική. Ανυπομονώ να το βιώσω από πρώτο χέρι.

Θα παίζατε σε μια πόλη η οποία δεν είναι μεγάλη, όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη;

Θα παίζαμε οπουδήποτε εφόσον ο κόσμος θέλει να παίξουμε

Φοβάστε ότι ίσως κάποιοι πουν ότι μοιάζετε με τους Mastodon ή έχετε ακούσει κάτι τέτοιο ως τώρα; Για εμένα φυσικά είναι εντελώς διαφορετική διάθεση και μουσική σε όλα, αλλά θα ήθελα να ξέρω τη γνώμη σας γι αυτό.

Μας συγκρίνουν με τους Mastodon συνέχεια. Δεν νομίζω ότι ακουγόμαστε το ίδιο, αλλά είναι πιο εύκολο για τον κόσμο να συνδέει κάτι με κάτι άλλο, και μετά να προσπαθεί να το περιγράψει με δικά του λόγια. Επιπλέον, οι Mastodon είναι μια σπουδαία μπάντα, οπότε το να μας συγκρίνουν με αυτούς είναι κομπλιμέντο.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Ξέχασα να αναφέρω ότι βαθμολόγησα με 9/10 το Blue Record. Γεια σας και να περνάτε καλά ό, τι κι αν κάνετε. Καλή τύχη.

Σε ευχαριστούμε για το χρόνο σου.

Θοδωρής Μακρής

http://www.myspace.com/yourbaroness

Band

Allen Blickle – Τύμπανα

Summer Welch – Μπάσο

John Baizley – Κιθάρα, Φωνή

Pete Adams – Κιθάρα, Φωνή

Discography

First EP, 2004

Second EP, 2005

A Gret Sigh In A Flower, 2007

Red Album, 2007

Blue Record, 2009

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X