Με αφορμή τις δύο επερχόμενες συναυλίες των Arkona σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το GreekRebels ρίχνει μία ματιά στην πλούσια ιστορία των Ρώσων, μία ιστορία πλούσια τόσο σε επίπεδο δισκογραφίας, όσο και σε ζωντανές εμφανίσεις δίπλα σε ηχηρά ονόματα.
Οι Arkona (Аркона) είναι μια πενταμελής μπάντα από τη Ρωσία. Μουσικά κινούνται στο χώρο του pagan / folk, ενώ στιχουργικά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική λαογραφία, τους τοπικούς θρύλους και τη σλαβική μυθολογία, με αποτέλεσμα η μουσική τους να ενσωματώνει αρκετά παραδοσιακά ρωσικά μουσικά όργανα. Το όνομα της μπάντας αναφέρεται στο τελευταίο προχριστιανικό, παγανιστικό σλαβικό κάστρο της ομώνυμης πόλης, το οποίο καταστράφηκε το 1168 από τη σταυροφορία στην οποία ηγείτο ο Επίσκοπος Absalon και ο βασιλιάς Valdemar the Great της Δανίας. Το κάστρο αυτό βρισκόταν στο νησί Rugia στη Βαλτική Θάλασσα και πλέον ανήκει στη Γερμανία. Χαρακτηριστικό του συγκροτήματος είναι η τραγουδίστρια και συνθέτρια της μπάντας, η Maria “Masha Scream” Arkhipova, η οποία αποτελεί μία από τις ελάχιστα επιτυχημένες γυναίκες τραγουδίστριες του deathgrowl στυλ.
Το συγκρότημα ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2002 από δύο μέλη της Dolgoprudny Slavic Neopaganism Society: τη Masha “Scream” Arkhipova και τον Alexander “Warlock” Korolyov, αρχικά ως Giperboreya (Гиперборея – Hyperborea). Στα τέλη του 2002, η τελική ομάδα (που περιλαμβάνει επίσης τους Evgeny Knyazev στην κιθάρα, τον Evgeny Borzov στο μπάσο και την Olga Loginova στα πλήκτρα, πλέον ως Arkona) μπήκε στα CDM Studios στην Μόσχα. Έχοντας ήδη ένα demo στο ενεργητικό τους (με τα τρία του κομμάτια να εμφανίζονται εκ νέου το 2006 ως bonus στο live set “Zhiznvo Slavu”), το συγκρότημα άρχισε να παίζει σε ζωντανές εμφανίσεις, μαζί με άλλες ρώσικες folk metal μπάντες, όπως οι Butterfly Temple, Pagan Reign, Svarga και Rossomahaar.
Τον Σεπτέμβριο του 2003 οι Arkona διαλύθηκαν λόγω της γενικής έλλειψης ενθουσιασμού εκ μέρους ορισμένων συναδέλφων της Masha, η οποία όμως επέλεξε να συνεχίσει, γράφοντας υλικό για ένα solo album, το οποίο και παρουσίασε στα μέλη του Nargathrond, ένα άλλο project στο οποίο τραγουδούσε εκείνη την εποχή. Το ντεμπούτο album που προέκυψε, με τον τίτλο “Vozrozhdeniye” κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2004 από την Soundage Production. Εκείνη τη στιγμή το συγκρότημα είχε τρία νέα μέλη: τον κιθαρίστα Sergey “Lazar”, τον μπασίστα Ruslan “Knyaz” και τον drummer Vlad “Artist”. Το φθινόπωρο του ιδίου έτους ηχογραφήθηκε το δεύτερο άλμπουμ τους, το “Lepta”, το οποίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο.
Την επόμενη χρονιά, το 2005, κυκλοφόρησε το τρίτο και εξαιρετικά ιδιόμορφο album της μπάντας, με τον τίτλο “Vo slavu velikim!”, στο οποίο συμμετείχε ο αναγνωρισμένος Ρώσος folk multi-instrumentalist Vladimir Cherepovsky (Mevent, Voinstvo Sadov, Veter Vody) καθώς και διάφορα μέλη των Svarga και Alkonost. Τον Σεπτέμβριο του 2005 το άλμπουμ έγινε χρυσό στη Ρωσία. Η εμφάνιση του συγκροτήματος τον επόμενο μήνα στην τελετή παρουσίασης του CD βιντεοσκοπήθηκε και κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2006 ως live DVD/CD με τον τίτλο “Zhizn Vo Slavu”. Το τέταρτο studio album των Arkona, “Ot Serdtsa K Nebu”, στο οποίο συμμετείχε και πάλι ο Cherepovsky, μαζί με διάφορα μέλη της λαϊκής χορωδίας της Λευκορωσίας, Gostitsa, κυκλοφόρησε από την Soundage Productions το 2007. Το artwork του δίσκου δημιουργήθηκε από τον Βέλγο καλλιτέχνη Kris Verwimp, ο οποίος έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με τη μπάντα.
Τον Μάρτιο του 2008, οι Arkona εμφανίστηκαν στο Φεστιβάλ Ragnarök και υπέγραψαν στην αυστριακή NapalmR ecords, με την οποία ενακακυκλοφόρησαν το “Ot Serdtsa K Nebu” και διοργάνωσαν την ευρωπαϊκή περιοδεία της μπάντας διάρκειας ενός μήνα, η οποία τελείωσε με την εμφάνισή τους στο φεστιβάλ Brutal Assault. Τον Μάιο του 2009 κυκλοφόρησε και το δεύτερο DVD της μπάντας, το “Noch Velesova”. Εν συνεχεία, το πέμπτο στούντιο album τους, με τον τίτλο “Goi, Rode, Goi!” που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, αποδείχθηκε μία φιλόδοξη προσπάθεια: συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 40 μουσικοί, συμπεριλαμβανομένης μιας χορωδίας και ενός κουαρτέτου εγχόρδων. Για όλα τα λαογραφικά όργανα στο στούντιο υπεύθυνος ήταν ο Vladimir Cherepovsky και ο σπουδαστής του, Vladimir “Volk“, ο οποίος στη συνέχεια προσχώρησε στο συγκρότημα ως μόνιμο μέλος. Το 2010 ήταν ένα έτος εντατικής περιοδείας: η μπάντα έπαιξε σε περισσότερες από 150 συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, ενώ τον Αύγουστο του επόμενου έτους κυκλοφόρησε το έκτο studio album των Arkona ονόματι “Slovo”. Το συγκεκριμένο album ήταν και πάλι ένα στυλιστικά εκλεκτικό μουσικό μείγμα, καθώς συμμετείχε η Ορχήστρα Δωματίου του Kazan Conservatory και τη φοιτητική χορωδία του Ωδείου της Μόσχας.
Όπως και το 2010, έτσι και το 2011 η μπάντα εμφανίστηκε σε πολυάριθμα φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων τα Hellfest, FullForce και Metalfest. Επιπρόσθετα, το 2011 το συγκρότημα πραγματοποίησε μια περιοδεία 36 ημερών στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό. Η συναυλία για τη 10η επέτειο της μπάντας βιντεοσκοπήθηκε στη Μόσχα στις 11 Φεβρουαρίου 2012 και κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά ως “Decade of Glory”, ενώ και πάλι ακολούθησαν ζωντανές εμφανίσεις σε Ρωσία και Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών με τους Dalriada και Darkest Era, αλλά και την εμφάνισή τους στο 70,000 Tons of Metal. Τον Οκτώβριο του 2013 το συγκρότημα διέκοψε την ηχογράφηση του στούντιο για μία ακόμα περιοδεία στην Αμερική ως headliners.
Τον Ιανουάριο του 2014, οι Arkona ανακοίνωσαν στη σελίδα τους στο Facebook ότι ο drummer Vlad “Artist” Sokolov έφυγε από το συγκρότημα για προσωπικούς λόγους, κάτι το οποίο σηματοδότησε την πρώτη αλλαγή του line-up σε ένα χρονικό διάστημα δέκα ετών, με τη θέση του να καταλαμβάνει ο Andrey Ishchenko. Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς κυκλοφορεί και το επόμενο album του συγκροτήματος, το οποίο αυτή τη φορά είναι conceptalbum, με το τον τίτλο “Yav”. Μετά από αυτό, σειρά είχαν τα “Vozrozhdenie” και “Khram” το 2016 και 2018 αντίστοιχα.
Το νέο albumτης μπάντας, “Khram,” σημαίνει στα ελληνικά ‘ναός’ και πιο συγκεκριμένα ένας ναός που περιβάλλεται από τον φυσικό μυστικισμό που κοιμάται πίσω από τα νυχτερινά δέντρα, αλλά είναι ανοιχτός σε όλους. Η ειλικρίνεια και το βάθος που δεσμεύουν τα πέντε μέλη της μπάντας μαζί αντηχεί από το σκοτεινό αυτό album και artwork, αλλά και από τους στίχους της Masha που γράφονται με το δικό της αίμα (το οποίο είναι επίσης μέρος του έργου τέχνης). Οι Arkona μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει ηχητικά samples κατά τις πρώτες μέρες τους, αλλά πλέον τα τσέλο και τα πνευστά όργανα καταγράφονται ζωντανά με σχολαστικότητα και ρέουν με φυσικό τρόπο σε κομμάτια όπως το ‘Shtorm’. Τα μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια κινούνται μεταξύ metal παγανιστικών αριστουργημάτων και επικών κομματιών με κρυστάλλινες μελωδίες και ηχοχρώματα πιάνου. Το “Khram” των Arkhona είναι μια γεμάτη ζωντάνια και απαιτητική κυκλοφορία, αλλά παράλληλα αξιοσημείωτη.
Τα άλμπουμ τωνArkona έχουν αναγνωριστεί ευρέως και η μπάντα επανειλημμένα έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις καλύτερες στο χώρο του pagan/folk. Όλα τα μέλη της, εκτός από τον Vladimir “Volk” είναι επίσης μέλη στο Nargathrond, ένα pagan / gothrock συγκρότημα, το οποίο, ωστόσο, έχει μείνει στην άκρη, εξαιτίας της διεθνούς επιτυχίας που έχει σημειώσει η μπάντα.
Ωστόσο, οι Arkona δεν περιορίστηκαν μόνο στο χώρο του metal, αλλά εισέβαλαν και στο χώρο της μαζικής κουλτούρας. Στις 11 Μαρτίου 2010 ένα clip του τραγουδιού ‘Yarilo’ από το “Goi, Rode, Goi!” του 2009 έκανε την εμφάνισή του στην αμερικανική σειρά “The Office” στο επεισόδιο που προβλήθηκε την ημέρα του Αγίου Πατρικίου: Τρεις (μάλλον Ρώσοι) επιστάτες έκαναν την εμφάνισή τους παίζοντας το συγκεκριμένο τραγούδι, ενώ οι εργαζόμενοι ήταν ακόμα στο γραφείο, αναγκάζοντάς τους να εργάζονται πιο αργά.
Κείμενο: Αλίκη Μαξούτογλου