Αφιερώματα

Wolves in the Throne Room: Αφιέρωμα στο Αμερικανικό black metal συγκρότημα

Πολλοί από εμάς, όταν σκεφτόμαστε το black metal, το μυαλό μας πηγαίνει σχεδόν αντανακλαστικά στις βορειότερες περιοχές του ευρωπαϊκού χάρτη. Η αντίπερα μεριά του Ατλαντικού, όμως, έχει κι αυτή τις ενδιαφέρουσες προτάσεις της. Μία από τις πιο πρωτοπόρες από αυτές είναι αναμφισβήτητα οι Wolves in the Throne Room. Με 18 χρόνια παρουσίας και 6 full-length δίσκους, μεταξύ πολλών άλλων κυκλοφοριών, έχουν δώσει νέο νόημα στο black metal, ειδικά στην ατμοσφαιρική πλευρά του. Με αφορμή, λοιπόν, τη δεύτερη επίσκεψη του συγκροτήματος στη χώρα μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ας κάνουμε μια αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές του, επιβεβαιώνοντας γιατί δικαίως θεωρούνται ένα από τα πιο καινοτόμα σχήματα της metal σκηνής γενικότερα.

Τα πρώτα χρόνια

Οι Wolves in the Throne Room σχηματίστηκαν το 2002 στην Ολύμπια, πρωτεύουσα της Ουάσιγκτον, από τους αδερφούς Aaron και Nathan Weaver. Με πολλές doom και black metal επιρροές ως ακροατές, κυκλοφόρησαν τα δύο πρώτα demo τους, το ομώνυμο “Wolves in the Throne Room” και το “2005 Demo” το 2004 και 2005 αντίστοιχα. Ήδη μέσα από αυτά τα πρώτα demo έδειξαν την προτίμησή τους στις επικής διάρκειας συνθέσεις και στα στοιχεία που αργότερα θα χαρακτήριζαν τον ήχο τους.

Το μεγάλο βήμα έγινε μία χρονιά αργότερα, το 2006, με την κυκλοφορία του πρώτου full-length με τίτλο “Diadem of 12 Stars” μέσω της Vendlus Records. Ο δίσκος απέσπασε θετικότατες κριτικές, με τις folk και παγανιστικές επιρροές του, όπως και τις ambient λεπτομέρειές του, να εκθειάζονται. Η κατεύθυνση του συγκροτήματος ήταν ξεκάθαρη: ψυχρό ατμοσφαιρικό black metal που τραβάει την προσοχή μόνο με τον ήχο και το μήνυμα που θέλει να περάσει. Πράγματι, οι Wolves in the Throne Room δε χρησιμοποίησαν το τυπικό image μιας black metal μπάντας, πχ. εμφανίσεις με corpsepaint, και επέλεξαν, καθότι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε οικολογικά θέματα, να εκφράσουν τις σχετικές τους ανησυχίες μέσω της μουσικής τους.

Συνέχεια της ανοδικής πορείας

Η συνέχεια ήρθε πολύ σύντομα, το 2007, με το δεύτερο full-length τους ονόματι “Two Hunters” να βλέπει το φως. Το album κυκλοφόρησε μέσω της δισκογραφικής εταιρείας Southern Lord Recordings, της οποίας το ενδιαφέρον είχαν κεντρίσει με το “Diadem of 12 Stars”. Το “Two Hunters” εύκολα κατέκτησε τη θέση του στα καλύτερα album της καριέρας τους, αν και είναι κάπως δύσκολο να το πει κανείς αυτό, όταν όλοι οι δίσκοι είναι εξαιρετικοί. Το συγκεκριμένο επαινέθηκε για τη χρήση αναλογικού συνθεσάιζερ, την ατμόσφαιρά του, καθώς και για την προσέγγιση διαφορετικών μουσικών ειδών, όπως το post rock. Ο ήχος παραμένει χαρακτηριστικά παγωμένος, ωστόσο έχουν βρεθεί ακόμη καλύτερες ισορροπίες μεταξύ των neo-folk και παγανιστικών επιρροών τους με το black metal. Ήταν πλέον φανερό ότι οι Wolves in the Throne Room είχαν έρθει για να ανατρέψουν κάθε στερεότυπο στο black metal και να αφήσουν το δικό τους ξεχωριστό σημάδι.

Οι αρχές του 2009 έφεραν ένα live album (“Live at Roadburn 2008”) και ένα EP (“Malevolent Grain”) από το στρατόπεδο των Wolves in the Throne Room, τα οποία ήταν απλώς η προετοιμασία των οπαδών τους για την κυκλοφορία του τρίτου full-length τους με τίτλο “Black Cascade”, το οποίο ακολούθησε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το “Black Cascade” έκανε ένα μικρό γύρισμα στον τραχύ και ωμό ήχο των Wolves in the Throne Room, με λιγότερα ambient και ατμοσφαιρικά στοιχεία αυτή τη φορά. Ήταν όμως και ο δίσκος ο οποίος τους έδωσε την ευκαιρία όχι μόνο αμερικανικής, αλλά και ευρωπαϊκής περιοδείας μαζί με άλλα πειραματικά συγκροτήματα όπως οι Sunn O))), οι Earth και οι Godspeed You! Black Emperor, όπως και εμφανίσεις σε μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

Το πλέον αυξημένο κοινό χρειάστηκε να περιμένει δύο χρόνια για την κυκλοφορία του τέταρτου full-length album τους, “Celestial Lineage”. To “Celestial Lineage” ήρθε για κλείσει την τριλογία που ξεκίνησε με το “Two Hunters”, αναμειγνύοντας άψογα τα στοιχεία των δύο προηγούμενων δίσκων. Αυτή τη φορά, τo line-up των ηχογραφήσεων αποτελείται μόνο από τα αδέρφια Weaver, καθώς μέχρι εκείνη την περίοδο προσελάμβαναν διαφορετικούς μουσικούς σε κάθε album για να αναπληρώσουν τις απαιτούμενες θέσεις στο studio. Λίγο μετά, το 2013, έκλεισε και η συνεργασία τους με την Southern Lord Recordings, με τελευταία κυκλοφορία κάτω από τη στέγη της το EP “BBC Session 2011 Anno Domini”.

Ο πειραματισμός

Μετά από μια λίγο μεγαλύτερη αναμονή, το 2014 κυκλοφόρησε το πέμπτο full-length των Wolves in the Throne Room, ο instrumental/ambient δίσκος “Celestite” μέσω της δισκογραφικής που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει, την Artemisia Records. Το album αυτό αποτέλεσε μι στροφή 180 μοιρών για το συγκρότημα μιας και, παρόλο που πάντα χρησιμοποιούσαν τον ambient ήχο στη μουσική τους, ποτέ πριν δεν είχαν πειραματιστεί με ένα εξ ολοκλήρου ambient έργο. Το “Celestite” θεωρείται αδερφικός και συμπληρωματικός δίσκος του “Celestial Lineage”, ωστόσο, όπως ήταν φυσικό, δίχασε τους οπαδούς. Γενικά, όμως, το album είχε θετική ανταπόκριση, με το ταλέντο και το θάρρος των Wolves in the Throne Room να τολμούν και να βαδίζουν σε διαφορετικά από τα συνηθισμένα μονοπάτια να επαινείται. Ακολούθησε άλλο ένα live album και ένα single, μέχρι που έφτασε η ώρα της επιστροφής.

Η πρόσφατη εποχή

Η επιστροφή που περίμεναν οι οπαδοί του χαρακτηριστικού black metal ήχου των Wolves in the Throne Room συνετελέσθη το 2017, όταν και κυκλοφόρησε το έκτο τους full-length, το “Thrice Woven”. Σε αυτό συμμετείχε ο Kody Keyworth, ο οποίος λίγο μετά έμελλε να γίνει μόνιμο μέλος. Το συγκεκριμένο album τους εξασφάλισε ακόμη μεγαλύτερη αναγνώριση, με co-headline περιοδεία με τους Enslaved και ως support στην αμερικανική και ευρωπαϊκή περιοδεία των Behemoth και At the Gates. Το 2018 βραβεύτηκαν ως το καλύτερο underground συγκρότημα από τα Golden God Awards του βρετανικού Metal Hammer, ενώ μόλις ένα χρόνο μετά, υπέγραψαν με την Century Media Records και έκτοτε ανήκουν στο δυναμικό της, μέσω της οποίας θα κυκλοφορήσουν το νέο τους album. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η συγκεκριμένη περίοδος είναι η καλύτερη στα χρονικά του συγκροτήματος.

Ακολουθώντας πάντα το δικό τους ρηξικέλευθο δρόμο, οι Wolves in the Throne Room δε συμβιβάστηκαν ποτέ και χρησιμοποίησαν τη μουσική για να περάσουν τα νατουραλιστικά μηνύματά τους, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν τη μοναδική τους ταυτότητα. Το ελληνικό κοινό είναι πολύ τυχερό που θα έχει την ευκαιρία να τους απολαύσει στα καλύτερά τους και όλα προϊδεάζουν ότι οι νύχτες της 7ης και 8ης Φεβρουαρίου θα αποτελέσουν έντονες εμπειρίες.

Κείμενο: Τζούλια Τσαγκάρη

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X