Αφιερώματα

Praying Mantis: Αφιέρωμα στους Βρετανούς

Στα πλαίσια της επερχόμενης εμφάνισης των Praying Mantis στο Crow σε λίγες  ημέρες (Σάββατο 2 Μαρτίου) έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μία μικρή βουτιά στο παρελθόν και να θυμηθούμε κάποια πράγματα για το ιστορικό N.W.O.B.H.M. συγκρότημα, πηγαίνοντας στις πρω΄τες χρονιές της δεκαετίας του ’80, όπου το συγκεκριμένο είδος άκμασε, με αρκετές κλασικές κυκλοφορίες, αλλά και ακόμα πιο πίσω, όταν δηλαδή ξεκίνησαν όλα για τους Praying Mantis.

Ο σχηματισμός ήρθε πολύ πριν γεννηθεί το κίνημα του N.W.O.B.H.M., καθώς δημιουργήθηκαν στο Λονδίνο το 1974 από τους αδελφούς Troy, τον Tino και τον Chris. Και οι δύο ήταν φοιτητές. Παρόλο που θεωρούνται μεγάλο κομμάτι του N.W.O.B.H.M. οι Praying Mantis  στην πορεία άλλαξαν, εξέλιξαν τον ήχο τους, ακολουθώντας πιο μελωδική προσέγγιση, αλλά και με αρκετά AOR στοιχεία. Όπως πολλές μπάντες του είδους, έκαναν την πρώτη τους, διαθέσιμη ηχογράφηση στο Neal Kay’s Soundhouse στούντιο. Η ηχογράφηση αυτή κυκλοφόρησε το 1979 ως EP , “Soundhouse Tapes”. Μέσω του Neal Kay, ο οποίος ήταν και dj στο The Bandwagon, hard rock/disco μαγαζί του Βόρειου Λονδίνου, δημιουργήθηκε ένα νέο κίνημα και σήμερα αυτή η ιστορία έχει γίνει λαϊκός νόμος στους οπαδούς του hard rock σε όλο τον κόσμο. Λόγω της πολύτιμης υποστήριξης του Neal, δόθηκε στους Mantis μια «πλατφόρμα» για να εξαπολύσουν τη μουσική της, η οποία χαρακτηρίζεται με κλασικά κομμάτια όπως το “Captured City” και το “Lovers to the Grave”.

Μαζί με τους άλλες μπάντες του Λονδίνου, όπως οι Iron Maiden, Angel Witch και Samson, οι Praying Mantis γρήγορα καθιερώθηκαν και έλαβαν γρήγορα την προσοχή του μουσικού τύπου της εποχής. Μαζί με μια σειρά παρόμοιων συγκροτημάτων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, ολόκληρο αυτό το κίνημα χαρακτηρίστηκε από τη Sounds ως New Wave of British Heavy Metal. Άρχισε να κυριαρχεί στη σκηνή του hard rock στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ειδικά μετά την κυκλοφορία της συλλογής “Metal for Muthas”, που αποτελούταν από μπάντες που έπαιζαν στο The Bandwagon. Το N.W.O.B.H.M. ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν το Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή: φρέσκια, συναρπαστική μουσική, με ζωντανές εμφανίσεις γεμάτες με ενέργεια και με ένα πνεύμα ενότητας που δημιουργήθηκε μεταξύ των οπαδών και των συγκροτημάτων.

Το 1980 το προφίλ τους ανέβηκε σημαντικά αφού έπαιξαν ως support στους Iron Maiden και Ronnie Montrose’s Gamma και το “Captured City”, ένα από τα πιο γνωστά τους κομμάτια, που παρόλα αυτά δε βρίσκεται σε κάποιο άλμπουμ, συμπεριλήφθηκε στη συλλογή “Metal for Muthas”. Τράβηξαν την προσοχή της Arista Records από την οποία κέρδισαν ένα συμβόλαιο και κυκλοφόρησαν το πιο γνωστό έργο τους, το “Time Tells No Lies” το 1981. Το management και οι αστάθειες στο line up υπονόμευσαν την επιτυχία τους και έτσι η Arista τους έδιωξε. Την επόμενη χρονιά υπέγραψαν με την Jet Records. Είχαν ηχογραφήσει μια έκδοση για το “I Surrender” του Russ Ballard, αλλά ήρθαν σε σύγκρουση με τους Rainbow, που θα κυκλοφορούσαν την το δικό τους κομμάτι με το ίδιο όνομα και μπήκε στο Top 10 των παγκόσμιων hits. Αντίθετα, οι Praying Mantis ηχογράφησαν ένα ακόμα single, το “Cheated”. Έφτασε το Νο 69 στον πίνακα UK Singles τον Ιανουάριο του 1981, ενώ το 1980, μέχρι και το νούμερο 40. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Iron Maiden και οι Praying Mantis «πήγαιναν μαζί» σε πολλές περιοχές και σχημάτισαν μια δυνατή μουσική σχέση, παίζοντας τακτικά μαζί με την προώθηση του “Metal for Muthas” που περιελάμβανε μια εκτεταμένη περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το συγκρότημα διατηρούσε μια ισχυρή βάση οπαδών στην Ιαπωνία και όταν τα αδέρφια Troys ανασχημάτισαν προσωρινά τους Praying Mantis για μια νοσταλγική νοσταλγίας περιοδεία για το N.W.O.B.H.M.  το 1990, ενθαρρύνθηκαν από την ανταπόκριση έτσι ώστε να «αναστήσουν» την μπάντα και να γίνουν ξανά ένα full time συγκρότημα. Ήταν η χρονιά που οι Dennis Stratton και Paul Di’Anno (πρώην Iron Maiden) μοιράστηκνα τη σκηνή με τους Praying Mantis, για να γιορτάσουν τα 10 χρόνια της ύπαρξης του N.W.O.B.H.M. κινήματος στην Ιαπωνία. Αργότερα, ο Dennis εντάχθηκε στο συγκρότημα ως full time μέλος, όπως και ο Clive Burr (πρώην Iron Maiden) και ο Gary Barden (πρώην MSG). Από τότε, το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει πολλά επιτυχημένα άλμπουμ με τον Pony Canyon στην Ιαπωνία και αυτό έγινε ένα από τα σημαντικότερα εδάφη της μπάντας.

Η live δουλειά τους κυκλοφόρησε ως Live at Lastκαι μάλιστα εδώ ακούγονται και αρκετά κομμάτια από τα δύο πρώτα άλμπουμ των Iron Maiden. Τo στούντιο άλμπουμ που ακολούθησε ήταν το Predator in Disguise την επόμενη χρονιά. Η συλλογή με τίτλο The Best of Praying Mantis, κυκλοφόρησε το 2004. Το 2007, ο κιθαρίστας Andy Burgess αντικατέστησε τον Dennis Stratton στο line up, συνεχίζοντας τον lead ρόλο στην κιθάρα και με τις περίφημες αρμονίες στον ήχο των Praying Mantis. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι πολύ καλός songwriter και επιρροή στη μπάντα.

Ακολούθησαν νέες αλλαγές στο line up και ένα ακόμη άλμπουμ, το “Sanctuary”, κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2009, κερδίζοντας παγκόσμια αναγνώριση από τα μέσα ενημέρωσης.

Το 2013 το συγκρότημα ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει ένα νέο single τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Το single θα παρουσίαζε επίσημα τα νέα μέλη στο fanbase του συγκροτήματος, τους John Cuijpers (φωνητικά) και Hans int Zandt (τύμπανα) μετά από εμφανίσεις στα Colchester, Ipswich (με υποστήριξη από την μπάντα της MGR Records, τους Kaine), αλλά και στο Cambridge Rock Festival με το ολοκαίνουριο line up. Το προτελευταίο τους άλμπου με με τίτλο Legacy κυκλοφόρησε στις 21 Αυγούστου 2015. Το τελευταίο τους, περσινό άλμπουμ “Legacy” θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα της μπάντας μέχρι σήμερα και εξακολουθεί να λαμβάνει εκπληκτικές κριτικές σε όλο τον κόσμο.

Το μόνο που μένει, είναι η επερχόμενη εμφάνισή τους το Σάββατο 2 Μαρτίου στο Crow, σε ένα live, από αυτά που βλέπουμε σπάνια. Cheated”, “Panic In The Streets”, “Children Of The Earth και φυσικά Captured City, είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια που περιμένουμε να ακούσουμε!

Praying Mantis – Line Up 2018:
Tino Troy – Lead κιθάρα/Φωνητικά
Chris Troy – Μπάσο/Φωνητικά
Andy Burgess – Lead κιθάρα/Φωνητικά
John “Jaycee” Cuijpers – Φωνητικά
Hans in’t Zandt – Τύμπανα/percussions/φωνητικά

Κείμενο: Πέτρος Μυστικός

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X