Νέα

Ghost: Σε δικαστική διαμάχη ο Papa Emeritus III με τα πρώην μέλη

Σύμφωνα με το Corren.se, ο frontman των Ghost και ιδρυτής ,Tobias “Papa Emeritus III” Forge, δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τα πρώην μέλη του συγκροτήματος που του έκαναν μήνυση νωρίτερα μέσα στο τρέχον έτος. Οι τέσσερις μουσικοί τον κατηγόρησαν ότι τους εξαπατούσε από το νόμιμο μερίδιό των κερδών, από τις κυκλοφορίες του άλμπουμ και τις παγκόσμιες περιοδείες.

Ghost-Papa-Emeritus-III-signing

Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου μια λεγόμενη προφορική προετοιμασία πραγματοποιήθηκε σε δικαστήριο στο Linköping της Σουηδίας. Ο Forge δεν ήταν παρών στη δίκη, αλλά εκπροσωπήθηκε από την δικηγόρο Ann-Charlotte Söderlund Björk. Δύο από τους τέσσερις μουσικούς που μηνύουν τον Forge, ο Simon Söderberg (lead κιθάρα – μέλος των Ghost από το 2010 έως το 2016; Tid, exRoswell) και ο Mauro Rubino (πλήκτρα – μέλος των Ghost από το 2011 έως το 2016), παρακολούθησαν την ακρόαση, όπου ο δικηγόρος τους Michael Berg έχασε την υπομονή του, όταν η Björk ζήτησε απαντήσεις στις ερωτήσεις της.

“Θα ήταν καλό να γνωρίζουμε πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η υπόθεση, έτσι ώστε να μην βρισκόμαστε εδώ τρεις μήνες από τώρα”, δήλωσε ο Berg.

Ο προεδρεύων δικαστής ζήτησε τελικά από τα συμβαλλόμενα μέρη εάν είχαν κάποιο ενδιαφέρον να βρεθεί λύση – επιθυμία να επιτευχθεί μια διευθέτηση, προκειμένου να αποφευχθεί μια χρονοβόρα και δαπανηρή κυρίως διαπραγμάτευση.

“Εάν είναι να γίνει μια προσπάθεια επίτευξης κάποιας διευθέτησης, θα πρέπει να γίνει τώρα, πριν ξεκινήσουν οι δαπάνες να φουσκώνουν τρομερά”, δήλωσε η δικηγόρος του Forge.

Αφού και τα δύο μέρη εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τη διαπραγμάτευση ενός διακανονισμού, οδηγήθηκαν από τον πρόεδρο του δικαστηρίου και συνέχισαν τις συνομιλίες τους με κλειστές πόρτες. Ωστόσο, μετά από λίγες ώρες, ήταν σαφές ότι τα μέρη δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία. Αμέσως μετά τις 3:00μ.μ., η ακρόαση είχε ολοκληρωθεί.

Παρόλο που κανένα μέρος δεν σχολίασε τα γεγονότα της Δευτέρας, πιστεύεται ότι θα υπάρξουν περισσότερες προσπάθειες για εξωδικαστική διευθέτηση. Οποιαδήποτε κύρια διαπραγμάτευση θα διεξαχθεί στις αρχές του 2018.

Η αρχική αγωγή, η οποία κατατέθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο του Linköping, όπου οι Ghost είχαν αρχικά την βάση τους, με τον ισχυρισμό πως ο Forge ελέγχει αποκλειστικά τις επιχειρηματικές υποθέσεις του συγκροτήματος χωρίς την γνώμη οποιουδήποτε άλλου από την μπάντα. Επιπλέον, οι τέσσερις μουσικοί δήλωσαν ότι υπήρχε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ τους και του Forge, η οποία ανέθεσε στον Tobias να αναλάβει τα καθήκοντα διαχείρισης (management) της μπάντας.

Σε μια δήλωση εξηγώντας την αγωγή, οι μουσικοί αποκάλυψαν επίσημα την ταυτότητά τους ως Söderberg, Rubino, Henrik Palm (μπάσο (αρχικά) & ρυθμικές κιθάρες (έπειτα) – μέλος των Ghost από το 2015 έως 2016; ExIn Solitude) και Martin Hjertstedt (τύμπανα – μέλος των Ghost από το 2014 έως το 2016; pg.Lost).

18-HBTS-Ghost

Τον Ιούνιο, ο Forge κατέθεσε επίσημη απάντηση στην αγωγή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε ποτέ καμία νομική συνένωση μεταξύ αυτού και των τεσσάρων μουσικών σχετικά με τις δραστηριότητες των Ghost και εξηγεί: “Κανένας από τους ενάγοντες δεν ήταν παρών κατά τη διάρκεια του σχηματισμού της μπάντας και ότι το μόνο έργο τους ήταν να “παίξουν” και να “εκτελούν” τα κομμάτια και την εικόνα που ο Forge είχε δημιουργήσει, παράγει και αποφασίσει, όλα σύμφωνα με τις οδηγίες του. Για τις προσπάθειές τους, είπε, οι μουσικοί έλαβαν σταθερό μισθό”.

Στα τέλη Αυγούστου, τα τέσσερα πρώην μέλη των Ghost παρουσίασαν μια δική τους απάντηση, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του Forge ότι οι Ghost είναι ένα solo project ως “μη σύμφωνο με την αλήθεια”. “Ο Forge ήταν σίγουρα ο κύριος τραγουδοποιός του συγκροτήματος, είχε το ρόλο της κινηματογραφικής μπροστινής φιγούρας του συγκροτήματος  “Papa Emeritus”, υπήρξε η κινητήρια δύναμη της επιχείρησης της μπάντας, καθώς και στον χειρισμό των επιχειρηματικών υποθέσεων του συγκροτήματος” ανέφεραν στην δήλωση τους οι μουσικοί. “Εντούτοις, οι δραστηριότητες που διεξάγονται σε σχέση με τους Ghost αντιμετωπίστηκαν εκτενώς από κοινού από τα μέλη – για παράδειγμα, με τη λήψη αποφάσεων από κοινού σχετικά με την εικόνα της μπάντας, με τη συμμετοχή σε συνεντεύξεις και με το γεγονός ότι κάθε μέλος συνέβαλε σε ορισμένες χρονικές στιγμές όταν ηχογραφούν τα άλμπουμ και τα singles της μπάντας και ταξιδεύοντας μαζί σχεδόν συνεχώς από το 2011”.

Ghost

Τα τέσσερα πρώην μέλη, γνωστά στο παρελθόν μόνο ως Nameless Ghouls, ισχυρίζονται ότι μεταξύ των ετών 2010 και 2016, o Forge ποτέ δεν τους είπε ότι θεωρούσε τους Ghost ως επιχειρηματικό και ατομικό έργο ενός άνδρα. “Αντίθετα, ο Tobias Forge πάντα τόνιζε ότι ήταν μια συνεργασία στην οποία όλοι συμμετείχαν και θα συμμετείχαν στο κέρδος όταν η επιχείρηση έγινε κερδοφόρα” έγραψαν. “Την πρώτη φορά που ο Tobias Forge, μέσω της διοίκησης του συγκροτήματος, ανέφερε ότι τους έβλεπε ως μισθωτούς μουσικούς και όχι ως πλήρη μέλη των Ghost ήταν στο πλαίσιο μιας σύμβασης που υποβλήθηκε τον Απρίλιο του 2016”. Αυτή η πρόταση απορρίφθηκε αργότερα.

Σύμφωνα με τα πρώην μέλη του Ghost: “Δεν είναι αλήθεια ότι ο Tobias Forge ήταν ο μόνος υπεύθυνος για τη δημιουργία των Ghost, της εικόνας του που βασίζεται στην ανωνυμία και στην ειδική σκηνική παρουσίαση, ο Tobias Forge ανέλαβε την πρωτοβουλία να ιδρύσει το συγκρότημα, αλλά όλα τα μέλη της μπάντας συμμετείχαν στη δημιουργία και ανάπτυξη της εικόνας και των συναυλιών. Για παράδειγμα, ο πρώην κιθαρίστας Martin Persner [ο οποίος δεν λαμβάνει μέρος στην αγωγή; Tid, exRoswell], σχεδίασε τα περισσότερα από τα κοστούμια και τα ενδύματα που είχε η μπάντα στη σκηνή (μερικά από αυτά μαζί με τον Tobias Forge). Ο Martin Persner έχει επίσης, μαζί με τον Tobias Forge, σχεδιάσει μερικές από τις μάσκες που τα μέλη φορούσαν στις εμφανίσεις τους. Ο Martin Persner είναι επίσης πίσω από πολλά από τα σύμβολα που χρησιμοποιήθηκαν στις δραστηριότητες των Ghost, όπως «Νερό», «Φωτιά», «Αέρας» και «Πεμπτουσία», καθώς και τα διάφορα εξώφυλλα, τα σχέδια μπλουζών κλπ. Για άλλα μέλη της ομάδας, όπως και ο Martin Persner, έχουν συμμετέχει στην ανάπτυξη της σκηνικής παρουσίασης, των setlists, της χορογραφίας, του φωτισμού, της σκηνικής διακόσμησης και των συναφών”.

Οι πρώην μουσικοί των Ghost ισχυρίζονται ότι ο χαρακτήρας Papa Emeritus δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα από τον Peter Hällje, πρώην band mate του Persner, πριν από τη δημιουργία των Ghost. Ο Hällje δεν έπαιξε ποτέ ως Papa Emeritus, αλλά συμφώνησε να αφήσει τον Persner να χρησιμοποιήσει το χαρακτήρα για τη νέα του μπάντα. “Είναι αξιοσημείωτο ότι η άδεια που δόθηκε από τον Peter Hällje δεν δόθηκε στον Tobias Forge, αλλά στον Martin Persner για χρήση στο συγκρότημα Ghost ανέφεραν οι ενάγοντες μουσικοί.

Επιπροσθέτως, οι μουσικοί υποστηρίζουν πως το 2011 συζήτησαν τη δυνατότητα μετατροπής της επιχείρησης από ενιαία εταιρεία σε έναν οικονομικό σύλλογο, μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή μια εμπορική εταιρεία. Αλλά “επειδή ο Tobias Forge κατάφερε να πείσει τα υπόλοιπα μέλη ότι δεν υπήρχε χρόνος για την σύσταση μιας κοινής ένωσης ή κοινής επιχείρησης, επέλεξαν να προχωρήσουν με ένα άλλο μοντέλο Ghost στις συμβουλές του Forge και των λογιστικών συμβούλων που προσέλαβε η μπάντα” έγραψαν . “Το μοντέλο βασίστηκε στο γεγονός ότι ο Tobias Forge, μέσω των εταιρειών του και ως ηγέτης της μπάντας, θα εισπράττει και θα τιμολογεί τρίτους για τα ζωντανά δίδακτρα, τα έσοδα από τα εμπορεύματα και τα δικαιώματα των δίσκων. Τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας να ξεγλιστρίσουν φορολογικά- επιτρέποντας στους επιχειρηματίες και τους αυτοαπασχολούμενους να τεκμηριώσουν την ευθύνη για την καταβολή φόρων στο κράτος – και το νομοσχέδιο Tobias Forge για το μερίδιό τους στα κέρδη της επιχείρησης”.

Οι τέσσερις πρώην μουσικοί των Ghost αμφισβητούν επίσης τον ισχυρισμό του Forge ότι το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2006, τέσσερα χρόνια πριν από την κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ των Ghost, “Opus Eponymous”. Έγραψαν: “Οι δραστηριότητες των Ghost ξεκίνησαν το 2010 όταν οι Simon Söderberg και Tobias Forge ηχογράφησαν τα τραγούδια “Ritual”, “Death Knell”, “Elisabeth” και “Prime Mover” και τα κατέστησαν διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του MySpace, ακολουθούμενα από τα πρώτα live show, τα οποία έλαβαν χώρα στις 23 Οκτωβρίου 2010. Η αρχή των Ghost ήταν επομένως το 2010 και όχι το 2006”.

Οι μουσικοί επίσης αμφισβητούν τον ισχυρισμό του Forge ότι πληρώθηκαν από τον ίδιο. Αντίθετα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, το 2013 υπήρξε συμφωνία μεταξύ των μερών ότι ο Simon Söderberg και ο Mauro Rubino θα λάβουν τακτικές προκαταβολές εν αναμονή της τελικής διευθέτησης. Οι προκαταβολές που έλαβαν οι ενάγοντες κυμαίνονταν από 10.000 SEK έως 30.000 SEK (περίπου 1007€ – 3021€) ανά μήνα, ανάλογα με το μέλος. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα μηνιαίο καθαρό εισόδημα (μετά από φόρους) μεταξύ 5.000 SEK και 15.000 SEK (500€ – 1510€). Επιπλέον, τα μέλη “έλαβαν αποζημιώσεις στις περιοδείες για την κάλυψη των αυξανόμενων δαπανών διαβίωσης”.

ghost_Papa Emeritus_2011

Ο Forge ρωτήθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CBS Philadelphia αν θεωρεί τους Ghost ως solo project ή συγκρότημα. Ο ίδιος απάντησε: “Στην πραγματικότητα αναφέρομαι σε αυτό ως την προηγούμενη από τις δύο επιλογές, παρόλο που δεν το θέλησα ποτέ έτσι, αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι αυτό που είναι. Έτσι νομίζω πως είναι σαφές από μόνο του. Το ξεκίνησα το 2006, και κανένας που υπήρξε στο συγκρότημα το 2016 δεν βρισκόταν στο πρώτο άλμπουμ. Αποκαλέστε το solo group, αν το θέλετε, αλλά το αποκαλώ project”.

O Forge, ο οποίος κάνει όλες τις συνεντεύξεις του συγκροτήματος ως Nameless Ghoul, απέρριψε ολόκληρο το line-up στα τέλη του 2016 και έφερε ένα φρέσκο group παικτών. Εξήγησε: “Ήμουν στο συγκρότημα από τότε που άρχισα το συγκρότημα. Άρχισα να γράφω τραγούδια γι’ αυτό το 2006. Σήμερα υπάρχει μια χούφτα πολύ καινούργιων μελών, ω ναι. Αλλά υπάρχουν περίπου 10 με 15 άτομα που εισέρχονται και εξέρχονται της μπάντας, οπότε υπήρξε πολλή εναλλαγή”.

Προσέθεσε: “Οι άνθρωποι έχουν την τάση να θέλουν να αισθάνονται ότι είναι πολύ σημαντικοί για κάτι και αν δεν είναι ζωτικής σημασίας να είναι εκεί, θα υπάρξει επίσης μια μικρή τριβή εκεί”.

O Forge μπήκε στο στούντιο τον Αύγουστο για να ξεκινήσει την ηχογράφηση ενός νέου δίσκου των Ghost. Η συνέχεια του “Meliora” του 2015 αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.

Κείμενο: Στέλλα Τριανταφύλλη

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X